Timo Kahilaisen mökillä viihdytään ympäri vuoden – ilmalämpöpumppu mökille oli selvä valinta

Timo Kahilaisen mökillä viihdytään ympäri vuoden – ilmalämpöpumppu mökille oli selvä valinta

Timo Kahilaisen vuokramökillä vieraat saavat rentoutua ja nauttia lomasta ilmalämpöpumpun pitäessä huolta sopivasta lämpötilasta.

Muusikko ja näyttelijä Timo Kahilaisella on takanaan työteliäs vuosi – hän on rakentanut Kangasalle Längelmäveden rantaan mökin.

Villa Nurmi on pian valmis vastaanottamaan ensimmäiset vieraansa. Vielä muutama loppusilaus ja mökki on valmis vuokrattavaksi Airbnb:ssä. Asumismukavuutta mökillä lisää Toshiban Haori -ilmalämpöpumppu, joka pitää lämpötilan sopivana niin kesähelteillä kuin talvipakkasillakin. Kysyimme Timolta kuulumisia ja mietteitä vuokramökin rakennuksesta sekä ilmalämpöpumpun valinnasta.  

 

– Tontilla sijaitsi aiemmin 50-luvulla rakennettu lautamökki, jossa oli käytetty kyllästysaineena tetrakloorianisolia. Mökin tunkkainen haju paheni ajan saatossa ja tarttui vaatteisiin ja huonekaluihin. Se oli valitettavasti tekemätön paikka. Vuosi sitten aloitimme kokonaan uuden mökin rakentamisen. Alusta asti ajatuksena oli rakentaa mökki nimenomaan vuokrauskäyttöön, kertoo Timo rakennusprojektiin lähtemisestä.  

 

Timolla oli myös hieman aiempaa kokemusta mökin vuokraamisesta ja nimenomaan hyvät kokemukset ja mukavat vuokralaiset saivat hänet lähtemään projektiin. Nyt rakennusprosessi alkaa olla loppusuoralla. 

 

– Vaikka rakennusprosessi on mennyt loistavasti, hommaa on piisannut ja kaikenlaisia pieniä ja suuria asioita on tullut eteen päätettäväksi ja tehtäväksi. Toisaalta tämä on ollut kivaakin, sillä kun itse osallistuu rakentamiseen, tulee mökistä oman tuntuinen.  

Ekologisuus ei ole enää vain valinta vaan välttämättömyys – siksi mökille valikoitui Toshiba Haori -ilmalämpöpumppu

Mökkivieraiden asumismukavuudesta pitää huolen ilma-vesilämpöpumppu sekä LämpöYkkösen toimittama ilmalämpöpumppu. Vaihtoehtona lämmitysmuodoksi oli myös maalämpö, mutta ilma-vesilämpöpumpun sekä ilmalämpöpumpun yhdistelmä oli lopulta paras ratkaisu tähän kohteeseen. Ilmalämpöpumppu mökille oli Timolle selkeä valinta.  

 

– Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää käyttöveden ja ilmalämpöpumpulla on mahdollista viilentää, jos lämpötilat nousevat liian kuumaksi kesällä tai vastaavasti lämmittää, jos lämpötila on liian kylmä talvella. Ilmalämpöpumppu onkin nimenomaan asumismukavuutta lisäävä juttu. Jos sitä ei olisi, niin sitä voisi tulla ikävä.  

 

Asumismukavuuden lisäksi vaakakupissa painoi ennen kaikkea ekologisuus.  

 

– Ekologisuus ja energiatehokkuus eivät ole enää vain valintoja, vaan välttämättömyyksiä kaikissa rakentamisen ratkaisuissa. Tällaisia rakennuksia ei tehdä vain itselle vaan myös seuraaville sukupolville. Tämän pitää kestää seuraavat 150 vuotta, se edellinen mökki kesti vain 70 vuotta, Timo perustelee.  

 

Vaikka ilmalämpöpumpun valinnassa painoivat eniten muut ominaisuudet, on laitteen ulkonäkökin Timolle ehdoton plussa.  

 

– Ilmalämpöpumput eivät usein ole kovin kauniita. Valitsin Toshiba Haorin, koska se tuli näkyvälle paikalle ja sen design on upea. Se sopii hyvin sisustukseen vaihdettavan kankaan ansiosta. Moni onkin jo kysynyt, että mikä laite on kyseessä, kun se on niin hyvännäköinen.  

"Valitsin Toshiba Haorin, koska se tuli näkyvälle paikalle ja sen design on upea. Se sopii hyvin sisustukseen vaihdettavan kankaan ansiosta. Moni onkin jo kysynyt, että mikä laite on kyseessä, kun se on niin hyvännäköinen. "

Rakennusprojektin aikana Timo on huomannut, että jotkut asiat kannattaa jättää ammattilaisten hoidettaviksi. Yksi esimerkki tästä on ilmalämpöpumpun asennus.

– Asentaja varmisti optimaalisen paikan ilmalämpöpumpulle. Aamulla en ollut mökillä paikalla ja kun illalla tulin, oli laite paikallaan. Asennus sujui mainiosti ja saimme pumpun kylmäaineputket mukavasti piiloon katon sisään.  

Ilmalämpöpumppu takaa ympärivuotisen käytön

Timon mukaan mökkien vuokraaminen on yleistynyt ja moni haluaa päästä vain lomailemaan viikoksi. On monia, jotka haluavat mökkeillä esimerkiksi syksyllä tai talvella, ja silloin lämmityksen täytyy olla kunnossa.  

 

– Mökkejä on monenlaisia ja itsekin tykkään välillä mennä vuokramökkiin ilman mitään mukavuuksia, mutta kun tarkoituksena on ympärivuotinen vuokraus, lämmityksen täytyy toimia, se on välttämättömyys. 

 

Muita Timon mökillä tunnelmaa tuovia ja vieraille tärkeitä asioita ovat rantasauna, kylpytynnyri, mahdollisuus avotulelle ja iso piha, jossa on tilaa leikkiä ja pelata.  

 

– Hiekkaranta on ihana erityisesti lapsille. Sen lisäksi ei tarvita muuta kuin auringonpaistetta. Ja ehkä isännän leikkaama nurmikko, Timo naurahtaa.  

"Aamulla en ollut mökillä paikalla ja kun illalla tulin, oli laite paikallaan. Asennus sujui mainiosti ja saimme pumpun kylmäaineputket mukavasti piiloon katon sisään."

Pyydä tarjous lämpöpumpusta
6 pientä askelta ja pumppu on sinun

Mikäli harkitset ilmalämpöpumpun hankkimista, niin kaikista helpoiten pääset asiassa liikkeelle pyytämällä tarjouksen.

Saat myös pitkät takuut ja suuret säästöt lämmityskuluissa.

 

Pyydä tarjous, niin olemme sinuun yhteydessä 1–2 arkipäivässä.

 • Anna lisätietoja halutessasi:

 • Valitse palvelut joista haluat tarjouksen / yhteydenoton:

 • Jos et vielä ole varma esim. mikä lämmitysjärjestelmä on teille sopivin, voit valita useamman tuotteen joita olet miettinyt. Asiantuntijamme on sinuun yhteyksissä jolloin käymme läpi eri vaihtoehdot ja autamme valitsemaan sopivan järjestelmän teidän tarpeisiinne.
 • Anna lisätietoja rakennuksesta

 • Liitä mukaan lisätietoja, esim. pohjakuva(t)

 • Uudisrakentaja! Liitä mukaan myös energiaselvitys.

 • Ehdot

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Hiljainen ilmalämpöpumppu ei häiritse kodin rauhaa, Juha Larm iloitsee

Hiljainen ilmalämpöpumppu ei häiritse kodin (kissojenkaan) rauhaa, Juha Larm iloitsee

Juha Larm asuu perheineen Pirkanmaalla, sympaattisessa 80-luvun omakotitalossa. Taloon muuttaessa edulliseen ja ekologiseen maalämpöön tottunut perhe jännitti, millaiset sähkölaskut olisivat edessä, 80-luvun talo kun lämpeni suorasähköllä. Koska lämpö on perheelle tärkeä osa kodikkuutta, oli aika kutsua apuun energianeuvoja – ja LämpöYkkösen asentaja!

Epäilyksiäkin oli: Mitä, jos ilmalämpöpumppu on ruma?

Energianeuvojalla oli selkeä suositus: talo kaipasi ilmalämpöpumppua. Ja kun LämpöYkkösen asentaja oli saanut asennettua pumpun, sähkölämmitystä sai heti laskettua muutamalla asteella.

 

Ennen asennusta pumpun ulkomuoto kuitenkin mietitytti. Erityisesti Jutta Larmia epäilytti, vaikka Juha hehkutti pumpun pyöreitä linjoja.

 

– Ilmalämpöpumppu on vähän semmoinen mielipiteitä jakava juttu. Sehän on siis äärimmäisen järkevä ja käytännöllinen. Mutta sitten on se ulkonäkö, Juha pohtii. Rouva kauhisteli, miten “se hirvitys” kohta tulee tänne, hän kertoo.

 

–  Lopputuloksen nähdessään rouva huudahti, ettei oo totta miten toi näyttää makeelta! Tässä kävikin niin kivasti, että tää pumppu on niin hyvännäköinen, että rakennettiin koko sisustus sen ympärille. Sisustuksessa päädyttiin enemmän korostamaan pumppua kuin piilottamaan sitä, Juha nauraa.

Haorin ilmalämpöpumppuun saa vaihdettua mieleisensä päällyskankaan, on tää aika makee!” Juha iloitsee.

Lähteekö siitä hirveä meteli? Voiko lämpöpumppu olla hiljainen?

Lämpöpumppua hankkiessa pariskuntaa mietitytti myös sen äänekkyys. Aiheutuisiko pumpun äänistä häiriötä normaalielämään? Mitä jos se valvottaa yöllä?

 

– Ilmalämpöpumppu tuli lähelle meidän makuuhuonetta. Tässä on hiljainen asetus, jolla pumpun saisi äärettömän hiljaiseksi, mutta ei me olla edes muistettu käyttää sitä! Juha huudahtaa. Tossa se nytkin pöhisee, eikä hirveästi mitään kuulu.

 

– Edes meidän kissat eivät ole pumpun äänistä moksiskaan – kissat rakastaa pumppua! Ne asettuu aina tähän ilmavirtaan, ja yleensä tästä löytyy joku kissa pötköttelemästä, Juha kertoo.

“Päädyttiin LämpöYkköseen täysin suositusten perusteella. Niin tehokkaasti ja siististi pumppu laitettiin paikalle, että en yhtään ihmettele suosituksia. Kissatkaan eivät saaneet asennuksesta stressiä. Ei voi kuin suositella!”

Katso video

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta
6 pientä askelta ja pumppu on sinun

Mikäli harkitset ilmalämpöpumpun hankkimista, niin kaikista helpoiten pääset asiassa liikkeelle pyytämällä tarjouksen.

Saat myös pitkät takuut ja suuret säästöt lämmityskuluissa.

 

Pyydä tarjous, niin olemme sinuun yhteydessä 1–2 arkipäivässä.

 • Anna lisätietoja halutessasi:

 • Valitse palvelut joista haluat tarjouksen / yhteydenoton:

 • Jos et vielä ole varma esim. mikä lämmitysjärjestelmä on teille sopivin, voit valita useamman tuotteen joita olet miettinyt. Asiantuntijamme on sinuun yhteyksissä jolloin käymme läpi eri vaihtoehdot ja autamme valitsemaan sopivan järjestelmän teidän tarpeisiinne.
 • Anna lisätietoja rakennuksesta

 • Liitä mukaan lisätietoja, esim. pohjakuva(t)

 • Uudisrakentaja! Liitä mukaan myös energiaselvitys.

 • Ehdot

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ellenin kodista ei enää puutu lämpöä

Ellenin kodista ei enää puutu lämpöä

Vanhan puutalon lämmitys helpottui ilmalämpöpumppujen avulla

Ellen Jokikunnaksen vuonna 1908 rakennettu koti kohoaa asematien varrella upeana keltaisena maalaisunelmana

Venäjän vallan aikaan rakennettu talo toimi aiemmin Nurmijärven rautatieasemana, ja valtava hirsitalo lämpenee osittain edelleen alkuperäisillä uuneilla. Idyllisellä elävän tulen lämmitysjärjestelmällä on kuitenkin omat huonot puolensa. Niinpä vanhan puutalon lämmitystä päätettiin nykyaikaistaa, ja nykyään Ellenin koti lämpenee yli satavuotisten uunien ja uusien ilmalämpöpumppujen harmonisella yhteistyöllä. Nyt Ellen kertoo, miksi päätyi valitsemaan uunien kavereiksi juuri ilmalämpöpumput!

“Jos isoa vanhaa hirsirakennusta lämmittää pelkällä suorasähköllä, on se aika kallista puuhaa”

Suuren hirsitalon korkeat huoneet vaativat jatkuvaa lämmitystä erityisesti talvipakkasilla, joten talon kaikista huoneista löytyykin jonkinlainen uuni. On kaakeliuunia, pönttöuunia ja Porin Mattia, Ellen luettelee vanhan puutalon alkuperäisiä lämmityskalusteita.

 

– Meille on asennettu myös patterit, jotka toimivat tavallaan varajärjestelmänä, mutta me pyritään olemaan käyttämättä niitä, Ellen kertoo.

 

– Sähkö on tosi kallista, ja jos ison vanhan puutalon lämmitys hoidettaisiin pelkästään suorasähköpattereilla, niin se olisi kallista puuhaa. Erityisesti, kun talossa on vanhoja ikkunoita ja useita oviaukkoja.

 

Kun juontaja 2000-luvun lopulla remontoi vanhan asemarakennuksen asumiskuntoon, päätti hän heti asennuttaa ilmalämpöpumput puulämmityksen kaveriksi. Ajatuksen takana oli juuri sähkön säästö, joka sai konkreettisen todennuksen muutama vuosi sitten, kun toinen asuintilan ilmalämpöpumpuista hajosi.

 

– Kun toinen ilmalämpöpumpuista hajosi, jouduttiin kovilla pakkasilla käyttämään lisäpatteria. Heti sähkölaskussa huomasi sen, kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää sähköä pattereihin verrattuna, Ellen muistelee.

“Asennustyöt sujuivat LämpöYkkösen kanssa mainiosti! Uudet pumput ja ulkoyksiköt nousivat päivän aikana nopeasti seinälle, ja mukavat asentajat saivat apulaisekseen meidän tanskandogi Reinon.”

Ilmalämpöpumppu levittää puulämmityksen tuottaman lämmön upeasti ympäri taloa

Puu-uunien tuottama lämpö nousee fysiikan lakien mukaisesti ylöspäin, joten vanhan puutalon korkeissa huoneissa lämmitysilma karkaa huoneiden yläosiin. Ilmalämpöpumppu onkin osoittautunut loistavaksi tavaksi saada lämpö painumaan alaspäin ja leviämään kaikkialle tilaan.

 

– Se on itse asiassa aika tärkeää! Kun vaikkapa keittiössä on päällä puuhella, niin ilmalämpöpumppu saa sen lämmön leviämään upeasti ja jakautumaan koko huoneeseen. Sen lisäksi pumppu siirtää lämmintä ilmaa kaikkiin lämmitettäviin huoneisiin, Ellen avaa uunien ja lämpöpumppujen yhteistoimintaa.

 

Sama periaate toimii kaikkialla talossa. Esimerkiksi makuuhuoneen viereisessä vaatehuoneessa oleva Porin Matti seisoo selkä seinää vasten niin, ettei edes kamiinapuhallin siirrä lämpöä makuuhuoneen puolelle. Siksi vaatehuoneen ilmalämpöpumppu on pariskunnalle tärkeä sijoitus.

 

– Nyt kun vaatehuoneen ilmalämpöpumppu ei ole ollut nyt käytössä muutamaan vuoteen, ollaan huomattu, että makuuhuone pysyy turhankin viileänä ilman patteria tai puuhellaa – jonka lämmittämisessä on aina omat haasteensa.

Vaatehuoneen ilmalämpöpumppu pumppaa lämpöä myös makuuhuoneeseen. Upeasta sisustussilmästään tunnettu Ellen valitsi Toshiban palkitun Haori-mallin, jonka kaunis muotoilu sulautuu osaksi sisustusta.

Ilmalämpöpumppujen ansiosta vanhan puutalon lämmitys hoituu huolettomasti ja uusien pumppujen etäohjaus helpottaa kiireisen pariskunnan arkea entisestään

Usein menossa olevalla pariskunnalla ei käytännössä ole mahdollista lämmittää kaikkia uuneja arkipäivinä. Erityisesti tämän takia ilmalämpöpumput ovat kriittisessä roolissa. Kaikkien uunien lämpimänä pitäminen vaatisikin jatkuvaa läsnäoloa.

 

– Vanhan puutalon lämmityshän pelkästään uuneilla käy työstä, Ellen naurahtaa.

 

– Ihmiset näkevät mielessään sen romanttisen kuvan, että täällä mä vain kuljen ja juon viiniä takkatulen loimussa. Totuus on, että ensin könytään ulkoa monta kassillista polttopuita, sitten uunit sytytetään ja sitten kuljetaan uunilta toiselle ja lisäillään puita. Näistä romanttisista ajatuksista maalaiselämästä unohtuu aina se todellisuus.

 

– Kyllä se on hajottanut. Pahimmillaan puut täytyy ostaa kalliilla ja kantaa pihavarastosta pimeässä sisälle myöskin pakkasen paukkuessa, hän kuvailee.

 

Ilmalämpöpumput mahdollistavatkin, ettei tulia ole välttämätöntä sytyttää useaan uuniin.  Ilmalämpöpumput hoitavat myös lämmön ylläpidon pariskunnan poissaollessa. Koska kumpikin talon ihmisasukas käy muualla töissä, ei aamuisin ehtisikään lämmittämään uuneja ja huolehtimaan, että tuli olisi täysin hiipunut ennen töihinlähtöä.

 

– Peruslämmön saa pidettyä aika hyvin pelkästään ilmalämpöpumpuilla. On se kiva tulla pitkän työpäivän jälkeen kotiin, kun kotona on parikymmentä astetta lämmintä, vaikka kukaan ei ole ollut lämmittämässä uuneja. Ilman ilmalämpöpumppuja kotona olisi alle kymmenen astetta lämmintä, Ellen selventää.

 

Eniten Elleniä kiinnostaa juuri asennettujen pumppujen etäohjaustoiminto, jonka ansiosta kotiin palatessa lämpöä voi säätää korkeammaksi jo matkalta – pariskunta kun on aiemmin joutunut lämmityspuuhiin heti kotiin saapuessaan.

 

– Luulen myös, että näiden uusien pumppujen takka-toiminto saattaa olla just se, mitä me tullaan käyttämään paljon. Se levittää paremmin noiden uunien tuomaa lämpöä ympäri asuntoa. Mielenkiintoista nähdä, millainen ero on aikaisempiin pumppuihin!

Katso videolta, millainen on Ellenin valitsema Toshiba Haori -ilmalämpöpumppu!

LämpöYkkönen - Vanhan puutalon lämmitys
Katso video

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta
6 pientä askelta ja pumppu on sinun

Mikäli harkitset ilmalämpöpumpun hankkimista, niin kaikista helpoiten pääset asiassa liikkeelle pyytämällä tarjouksen.

Saat myös pitkät takuut ja suuret säästöt lämmityskuluissa.

 

Pyydä tarjous, niin olemme sinuun yhteydessä 1–2 arkipäivässä.

 • Anna lisätietoja halutessasi:

 • Valitse palvelut joista haluat tarjouksen / yhteydenoton:

 • Jos et vielä ole varma esim. mikä lämmitysjärjestelmä on teille sopivin, voit valita useamman tuotteen joita olet miettinyt. Asiantuntijamme on sinuun yhteyksissä jolloin käymme läpi eri vaihtoehdot ja autamme valitsemaan sopivan järjestelmän teidän tarpeisiinne.
 • Anna lisätietoja rakennuksesta

 • Liitä mukaan lisätietoja, esim. pohjakuva(t)

 • Uudisrakentaja! Liitä mukaan myös energiaselvitys.

 • Ehdot

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.