X

Maakaasun hinta markkinoilla on noussut rajusti jo pitkään

Hintakehityksen myötä sekä teollisuuden että kuluttajien kysyntä lämpöpumppuihin on kasvussa. Maakaasun korvaamista  pidetään kalliina projektina, mutta tämä on useimmiten virhekäsitys. Lue, miten voit korvata kaasulämmityksen.

Maakaasun markkinahinta on noussut rajusti jo pitkään

Maakaasun hinta on moninkertaistunut vain parissa vuodessa, ja kallis energia näkyy edelleen kasvavina kuluerinä yritysten ja kotitalouksien taloudessa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä maakaasun kallis hinta johtuu, mitä on odotettavissa tulevaisuudelta ja mitä kalliita maakaasulaskuja maksavan yrityksen ja kuluttajan kannattaisi nyt tehdä?

 

Maakaasun hinta: kalliin energian taustalla monta tekijää

Pääsyinä maakaasun kohonneeseen hintaan on manner-Euroopan keväällä 2021 ehtyneet kaasuvarastot, Euroopan ja Aasian voimakkaasti kasvanut energian kysyntä, EU:n päästöoikeuksien ja hiilen korkea hinta, epävarma sähköntuotanto tuuli- ja aurinkovoimalla sekä  Nord Stream 2 -putken kohtalo.

 

Viimeisin maakaasun hintaa nostattava tekijä on Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus sekä sitä kautta Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet.

Maakaasun hintakehitys (1.3.2022 | Nasdaq.com)

Maakaasun hintakehitys tulevaisuudessa suuntaa ylöspäin

Helmi-maaliskuussa 2022 maakaasumarkkinoiden pelko oli, että Venäjä vastaisi pakotteisiin katkaisemalla energian tuonnin Eurooppaan. Näin totesi mm. Capital Economicsin pääekonomisti Neil Shearing Bloombergille. Jo keväällä 2022 näytti todennäköiseltä, että venäläinen maakaasu pyritään Suomessa korvaamaan mahdollisimman pian muista maista tuotavalla kaasulla, ja tämä tarkoittaa entisestään kohoavia hintoja ja saatavuushaasteita.

 

Kesäaikaan erityisesti teollisuudessa lämmitykseen käytetyn maakaasun kysyntä on talvea vähäisempää, mutta muutaman lämpimän kuukauden jälkeen kysyntä tulee jälleen kasvamaan. Mikään tekijä energiapolitiikan kentällä ei kuitenkaan indikoi maakaasun hinnan laskua entiselle, huokealle tasolleen. Nyt on siis erittäin ajankohtaista miettiä korvaavia lämmitysratkaisuja sekä yritys- että kotitalouskiinteistöihin.

 

Lisäksi on syytä muistaa, että maakaasu on fossiilinen polttoaine, jonka käytön lopettamiseen kannustetaan myös yhteiskunnan tukien muodossa. 

Yritys: Valitse teollisuuslämpöpumput maakaasun tilalle ilman alkuinvestointia

Maakaasun korvaamista muilla lämmitysmuodoilla pidetään kalliina projektina, mutta tämä on useimmiten virhekäsitys.

 

Maakaasun vaihtaminen teollisuuslämpöpumppuun tuottaa säästöjä nopeasti, sillä esimerkiksi LämpöYkkösen palvelusopimusmallin avulla vaihdat lämmitysjärjestelmää ilman alkuinvestointia. Koko elinkaaren huomioiva toimintamallimme takaa ratkaisun maksimaalisen kannattavuuden ja energiansäästön. 

 

Lue myös: Teollisuuden energiatehokkuus ilman vesikiertoista järjestelmää

Tyypillisimpiä kohteita teollisuuslämpöpumpuille ovat

Teollisuuskiinteistöt: konepajat, metalli- ja puuteollisuuden kiinteistöt

Hallit ja varastot: autokorjaamot, varastotilat ja logistiikkahallit

Liikekiinteistöt: toimistotilat, myymälät, hotellit, kaupan kiinteistöt

Kotitalous: Hae tukea kaasulämmityksen vaihtoon

Lämpiääkö pientalosi maakaasulla?  Maakaasun vaihtaminen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön on nyt kannattavampaa energian korkeiden hintojen ja tukien ansiosta. Voit hakea tukea kaasulämmityksestä luopumiseen ELY-keskukselta – lue lisää täältä. Tarjoamme myös joustavia rahoitusratkaisuja.

Sähkön hinnan tulevaisuuden näkymät ovat maakaasun hintaa huomattavasti maltillisemmat

Erilaiset lämpöpumput toimivat sähköllä, ja moni meistä muistaa erityisesti joulukuun 2021 poikkeuksellisen korkeat pörssisähkön hinnat. Millä hinnalla sähköä sitten jatkossa saa, jos teollisuuslaitoksen lämmöntuotanto nojaa lämpöpumppuihin?  Ratkaisuja löytyy sekä lisääntyvät tuulivoimasta että Olkiluoto 3:n toiminnasta – sekä ajan mittaan tasaantuvasta sähkön hinnasta lämmityskauden jälkeen.

 

Suomen suurin ilmastoteko -sloganilla valmistuneen uuden ydinvoimalan, Olkiluoto 3:n sähköntuotanto on alkanut. Ydinvoimala on parhaillaan koekäyttövaiheessa ja sen sähköntuotantotehoa nostetaan asteittain vuoden 2022 aikana.

 

Sähkön hintojen odotetaan Olkiluoto 3:n täyden käyttöönoton myötä tasaantuvan, sillä maailman tehokkain ydinvoimayksikkö parantaa Suomen sähköomavaraisuutta vähentämällä sähköntuontitarvetta alle puoleen. Olkiluoto 3 myös vakauttaa sähkön hintaa pitkällä aikavälillä, koska voimme odottaa että noin 30 % Suomen sähköstä tulee sääolosuhteista ja fossiilisten polttoaineiden saatavuudesta riippumatta Olkiluodon niemeltä.

Viisi faktaa maakaasua korvaavista lämpöpumppuratkaisuista

1. Maakaasun hinta on niin korkea, että lämpöpumppujen takaisinmaksuaika on nyt poikkeuksellisen lyhyt.

2. Kansainvälinen siru- ja komponenttipula alkaa todennäköisesti myös vaikuttamaan lämpöpumppujen toimitusaikoihin. Päätös maakaasusta luopumiseen kannattaa siis tehdä nopeasti, jos et halua maksaa hurjanhintaisia maakaasulaskuja talvella 2022–2023.

3. Maalämmön lisäksi tarjoamme myös muita teollisia lämpöpumppuja, joissa investointi voi olla jopa puolet pienempi kuin maalämmössä. Tutustumme jokaisen yrityksen tarpeeseen tapauskohtaisesti, mutta ratkaisu- ja laitevaihtoehtoja meidän valikoimassamme on useita.

4. Voimme toteuttaa muutoksen maakaasusta teollisuuslämpöpumppuihin noin 2–3 kuukauden mittaisena avaimet käteen -projektina. Tämän jälkeen elinkaaripalvelumme ovat käytössäsi 24/7. Kotitalouksille projektit ovat lyhyempiä.

5. Yrityksesi energiansäästöhankkeessa voimme samalla selvittää, onko lämmön talteenoton tehostaminen tai jäähdytysjärjestelmien päivittäminen myös ajankohtaista. Suurimmat säästöt syntyvät, kun huomioimme koko järjestelmän.

Haluatko eroon maakaasusta? Toimi näin

Tärkeintä sinun on toimia mahdollisimman pian. Jokainen kallis maakaasukuukausi on turhaa kulua, ja lämpöpumppujen kova kysyntä yhdessä komponentti- ja sirupulan kanssa aiheuttavat venyviä toimitusaikoja koko Euroopan alueella.

 

Tilaa kiinteistösi veloitukseton energiansäästökartoitus tai pyydä tarjous. Vastaamme 24 h sisään tai viimeistään seuraavana arkipäivänä!

Katso referenssivideo

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö

Ota yhtettä asiantuntijoihimme:

Jukka Lohi: +358 40 9100104  

Sacha Muurman: +358 40 6787670 

Pyydä tarjous - Helposti ja nopeasti
Katso kuukauden tarjoukset!KATSO TARJOUKSET
+

Katso kuukauden lämpöpumppu- ja aurinkopaneelitarjoukset