X

Marttojen pyörtymisen ajat ovat ohitse

image003

Tamperelaisten Marttojen tiloissa koettiin helleaikoina kovia. Aurinko porotti pahiten opetuskeittiöön, jonka ikkunoita ei saa auki. Tuloksena oli tulikuuma pätsi. Mukavammat ajat koittivat kertaheitolla, kun tiloihin asennettiin ilmastointilaitteet.

Vuonna 1819 perustettu Martat ry elää ja voi hyvin. Päätyönään kotitalousneuvontaa antavan järjestön keskusjärjestö Marttaliitto sijaitsee Helsingissä, ja ympäri Suomea toimii aktiivisesti 16 piiriä. Yhdistyksissä toimii paikallisia marttoja noin 46 000.

Pirkanmaan piirin keskuspaikka löytyy Tampereelta. Kyseessä on keskisuuri piiri, jossa on viisi neuvojaa: yksi puutarhapuolen ihminen ja neljä kotitalousneuvojaa. Jäseniä piirillä on noin 3 000.

Tampereelta vastataan valtakunnalliseen neuvontapuhelinnumeroon ja annetaan vinkkejä esimerkiksi lämmitykseen ja viilennykseen liittyviin kysymyksiin.

 

Tarkkana kuin porkkana

Marttojen neuvojat pitävät kursseja ja luentoja. Esimerkiksi lapset voivat osallistua kesäpuutarhaan, missä he kylvävät kasvit, korjaavat sadon ja valmistavat niistä ruokaa. Nykylapset eivät ennen kursseja välttämättä edes tunne vihanneksia; porkkana saattaa olla tuttu, mutta palsternakka jo onkin täyttä hepreaa.

 

Martat_Tampere8_rajattuNeljättä vuosikymmentä

Marttojen perusajatus on edistää perheiden hyvinvointia ja arjen taitoja. Toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio on ollut Martoissa töissä 30 vuotta.

– Tulin Tampereelle vuonna 1989 miehen perässä, ja tämä työ imaisi mukaansa.

Maailma on muuttunut

– Järjestössä on tapahtunut 30 vuodessa paljon muutoksia. Alkuaikoina toimintamme pyöri enemmän avustuksilla, nykyään meillä on omaakin liiketoimintaa. Teemme paljon kohderyhmittäin järjestettävää neuvontaa, kuten esimerkiksi vankila- ja mielenterveystyötä. Meillä on hirveän hyvä porukka, kaikki ovat innostuneita ja kehittävät omaa työtään.

 

Marttoja arvostetaan

– En näe työssäni kahta samanlaista päivää. Ja aina on onnistuttava. Ryhmiin osallistuvat tulevat kursseille omasta tahdostaan, joten heidän motivaationsa on kohdillaan. Parasta onkin nähdä, kun tyytyväiset asiakkaat kurssin jälkeen kiittävät lähtiessään.

– Järjestöön suhtautuminen on todella positiivista, esimerkiksi media on useasti palkinnut Martat. Näkee, että työmme on tärkeää.

 image006

Upeat tilat Tampellan alueella

– Muutimme nykyisiin tiloihimme Tampereen Tampellan alueella vuoden 2009 tammikuussa. Kahdessa kerroksessa on käytössämme tilaa yhteensä noin 400 neliötä.

– Järjestämme paljon kursseja, opetuskeittiössämme kokkaa usein kaksi ryhmää päivässä. Tiloille aktiivinen toiminta asettaa haasteita. – Meillä on vain yksi ikkuna, joka aukeaa. Ja se ikkuna ei ole opetuskeittiössä, minne aurinko porottaa keväisin ja kesäisin suoraan koko päivän.

 

Ihmisiä putoaa ihan silmissä

Kuumuus alkoi vaatia veronsa. – Vaikka vedimme keittiön ikkunoiden eteen minkälaiset verhot, ei pätsi kaikonnut hetkeksikään. Ensimmäisillä kursseilla jouduimme keräämään pyörtyneitä lattialta. Sekä lapsia että aikuisia.

 

Lämpöä useasta lähteestä

– Palautteissa luki usein kuinka kaikki muu toimi hienosti, mutta tiloissa oli tuskaisen kuuma. Aurinko ei ollut tilojen ainoa lämmönlähde. – Meillä on opetuskeittiössä neljä uunia ja saman verran liesiä. Tiloista löytyy myös kylmäyksikkö sekä jäähdytyskaappi, jotka tuottavat lämpöä. Lisäksi tilassa on usein 16 ihmistä häärimässä.

Tilanteesta kehkeytyi sietämätön. – Meidän oli pakko pitää ovea auki porraskäytävään. Ruokien hajut leijailivat käytävään ja siitä tuli sanomista.

 

Jotain on tehtävä

Marttaliiton vastaava mestari saapui Tampereelle ja totesi, ettei tilanne ollut hyvä työturvallisuuden kannalta. – Hän kilpailutti ilmastointialan yrityksiä ja päätyi hankkimaan tiloihin ilmastoinnin LämpöYkköseltä. Asentajat hoitivat hommansa tehokkaasti ja ottivat hienosti huomioon, että me teemme täällä töitä. Kaikki sujui joustavasti ja toiveidemme mukaan.

– Monet asukkaat ja yritykset ovat kyselleet millainen järjestelmä tiloissamme toimii nykyään. Viilennysasiat pitäisi ottaa jo rakennusvaiheessa huomioon. Monesti tiloissa on laitteet vain lämmitystä varten.

 

Pyörtyneitä nolla

Ilmastointi toi Martoille mukanaan uuden ajan. – Keittiössä ei ole sittemmin pyörtynyt kukaan ja tiloissa pystyy jopa ruokailemaan kokkauksen jälkeen. Oma porukkammekin oli ilmastoinnin saamisen jälkeen totaalisen riemuissaan. Työviihtyvyytemme parantui huomattavasti.

 

Lisätietoja tuotteista Pyydä tarjousTilaa uutiskirje

Pyydä tarjous - Helposti ja nopeasti
Katso kuukauden tarjoukset!KATSO TARJOUKSET
+

Katso kuukauden lämpöpumppu- ja aurinkopaneelitarjoukset