Ilma-vesilämpöpumpun asennus – mitä siitä tulee tietää? 

Ilma-vesilämpöpumpun asennus on suhteellisen nopea prosessi, sillä se saadaan useimmiten tehtyä parissa päivässä. Asennus ei vaadi sinulta etukäteistoimenpiteitä. 

 • Ilma-vesilämpöpumpun voi asentaa kohteisiin, joissa on vesikiertoinen keskuslämmitys. Tämä voi tarkoittaa vesikiertoisia pattereita, lattialämmitystä tai ilmalämmitystä.  
 • Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen voi tehdä vuodenajasta riippumatta. Talvipakkasilla huolehdimme siitä, että lämpimän veden katko on mahdollisimman lyhyt. 
 • Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös hybridimallina. Tämä tarkoittaa sitä, että entinen lämmitysjärjestelmä – kuten puu- tai öljykattila – jää ilma-vesilämpöpumpun rinnalle. Tämä voi olla järkevin ratkaisu silloin, jos esimerkiksi öljylämmityslaitteet ovat uudet ja on kannattavinta käyttää ne loppuun kuin purkaa. Tällöin investointi on taloudellisesti pienempi verrattuna täysjärjestelmään, mutta voit silti päästä samoihin säästöihin.

Ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikkö on noin jääkaapin kokoinen. Korkeus vaihtelee 160–200 cm välillä, ja suunnitteluvaiheessa on huomioitava, että sisäyksikön yläpuolelle jää 20–30 cm asennustilaa. Usein esimerkiksi vanhemmissa taloissa on matala kellaritila, jolloin sisäyksikkö jaetaan kahteen osaan sen korkeuden puolittamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asennamme tilaan erillisen käyttövesivaraajan. 

Muita asioita, joita kannattaa huomioida: 

 • Vastoin yleistä uskomusta, ilmansuunnalla ei ole väliä ilma-vesilämpöpumpun sijoittelun suhteen. Ulkoyksikkö kannattaakin sijoittaa sinne, missä se on mahdollisimman lähellä sisäyksikköä, jolloin putkivedot saadaan pidettynä mahdollisimman lyhyinä.  
 • Suosittelemme ulkoyksikön asennusta aina maatelineelle, jolloin mahdollinen tärinä ei resonoi rakennuksen rakenteisiin ja sisälle. Hurina voi olla häiritsevää seinätelineellä asennettaessa etenkin makuuhuoneen vastaisessa seinässä, ellei asennusta ole tehty ammattitaitoisesti.  
 • Ilma-vesilämpöpumppua asennettaessa asentajamme suunnittelee kondenssiveden laskupaikan tarkasti, jotta kondenssivesi ei jää pihamaalle. Jos ulkoyksikkö on lähellä sisäyksikköä, yleisin tapa on johtaa kondenssivesi sisälle lattiakaivoon. Toinen yleinen vaihtoehto on johtaa kondenssivesi ulos sadevesikaivoon. Jos kaivoihin johtaminen ei onnistu, kondenssivedelle rakennetaan kivipesä maahan.

Seuraavalta videolta voit tutustua eri tapoihin ilma-vesilämpöpumpun kondenssiveden poistamiseksi.

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna 

Ilma-vesilämpöpumpun hinta kuluttajakohteeseen asennettuna on tyypillisesti 11 000–18 000 euroa. Tähän hintahaarukkaan kuitenkin mahtuu sekä kokonaan uusia toteutuksia että hybridijärjestelmiä. Hybridijärjestelmät ovat täysjärjestelmiä edullisempia. 

Ilma-vesilämpöpumpun ja sen asennuksen hintaan vaikuttaa mm.: 

 • Hybridi- vai täysjärjestelmä 
 • Purkutöiden laajuus 
 • Asunnon koko (lämmitystehon tarve) 
 • Läpivientien määrä ja putkivetojen pituus 
 • Sähkötyöt 

Laske suuntaa-antava tarjous ilma-vesilämpöpumpusta:

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.