Onko ilmalämpöpumpun puhallusteho heikentynyt tai tiputtaako se vettä? LämpöYkkönen hoitaa lämpöpumppusi kuntoon kymmenien tuhansien huoltojen kokemuksella. Huollamme kaiken merkkiset ilmalämpöpumput.

Milloin ilmalämpöpumppua tulee huoltaa?

Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa vikatilanteen sattuessa, jonka lisäksi hyvä muistisääntö on, että omatoiminen puhdistus kannattaa suorittaa 2–4 viikon välein, ja ammattilaisen tekemä perusteellisempi puhdistushuolto 2–4 vuoden välein. 

Vaikka lämpöpumppua hoitaisi ja puhdistaisi huolellisesti itse, pääsee laitteen sisään vähitellen muun muassa hienoa pölyä ja rasvaa. Nämä likakertymät estävät ilmalämpöpumpun maksimaalisen energiansäästön. Tarkastamme suositun puhdistushuoltomme yhteydessä muun muassa laitteen läpiviennit, kourut, laakerit ja kylmäaineet.  

Soita suoraan huoltomyyntiin ja tilaa huolto:

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpun huollosta tai soita suoraan huoltomyyntiin

Mikäli asiasi koskee ilmalämpöpumpun takuunalaista vikaa, jätä huoltopyyntö täältä

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)

Miksi valita LämpöYkkönen?

Milloin ja miten ilmalämpöpumppua tulee puhdistaa itse?

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

Näin puhdistat ilmalämpöpupun sisäyksikön omatoimisesti

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

Miksi ilmalämpöpumpun puhdistus tulee suorittaa säännöllisesti?

Ilmalämpöpumpun puhdistustiheyteen vaikuttaa muun muassa lämpöpumpun sijoittelu, kuinka paljon sitä käytetään ja onko kotona esimerkiksi lemmikkejä. 

Ilmalämpöpumppua on hyvä puhdistaa omatoimisesti säännöllisin väliajoin pumpun toimintavarmuuden, tehokkuuden ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Pöly, rasva ja muut epäpuhtaudet kertyvät pumpun sisälle ajan mittaan, heikentäen sen suorituskykyä ja pahimmillaan tukokset voivat johtaa suurempiin vahinkoihin, kuten vesivahinkoon.

Muista, että kaikkea et kuitenkaan voi tehdä itse vaan osa huoltotoimenpiteistä on jätettävä ammattilaiselle.

Ensimmäinen huoltotoimenpide on karkeasuodattimen puhdistus, joka tulee tehdä 2–4 viikon välein. Löydät suodattimen lämpöpumpun etukannen alta. Se on helpoin puhdistaa imuroimalla, mutta jos suodattimeen jää näkyvää likaa, se kannattaa lisäksi huuhdella vesihanan alla. Karkeasuodattimen voi asentaa takaisin laitteeseen sen ollessa vielä kostea.

Mikäli ilmalämpöpumpun kanssa samassa tilassa on lemmikkejä tai lämpöpumppu on autotallissa, suodattimet kannattaa puhdistaa aina viikkosiivouksen yhteydessä.  Mitä likaisempi huoneilma, sitä likaisempi on suodatin. Likaisessa laitteessa teho laskee, jolloin myös kustannustehokkuus kärsii ja pumpun tuoma säästövaikutus vähenee.

Tarkista, että ulkoyksikön sisällä pyörivän propellin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa. Tässä auttaa ammattilaiselta hankittava suojakotelo ulkoyksikön ympärille. Suojakotelon voi useimmiten maalata mieleisellään värillä.

Tämän lisäksi on syytä tarkistaa kondenssivesiletku, jotta sinne ei ole päässyt muodostumaan tukoksia. Tarkistathan myös, että kondenssivesiletku on ohjattu oikeaoppisesti omaan astiaan, parvekeveden viemäröintiin tai rakennuksen muuhun omaan viemäröintiratkaisuun.

Jos käytät ilmalämpöpumppua sekä lämmitykseen että viilennykseen, on näiden toimintojen tarkastaminen hyvä tehdä ajoissa ennen kesän helteitä ja syksyn viileneviä kelejä. Näin voit varmistua laitteen oikeaoppisesta toiminnasta ja varata ajoissa huollon, jos jotain on pielessä.

Testaa lämmityksen toiminta asettamalla laitteen lämpötilan pyynti normaalia korkeammalle. Kokeile noin 10-20 minuutin kuluttua sisäyksikön edestä, puhaltaako ilmalämpöpumppu lämmintä ilmaa. Näin varmistut siitä, että kylmäaineet ovat pysyneet laitteen ja sisällä ja ilmalämpöpumppu toimii kuten kuuluukin.

Käytätkö ilmalämpöpumppua viilennykseen? Olethan tarkastanut, että kondenssivesi kulkeutuu oikein? Ennen kesähelteitä on tärkeää katsoa hyvissä ajoin, että kondenssivedellä on mutkaton kulku oikeaan paikkaan.

Tarkista kondenssiveden kulku kaatamalla sisäyksikön kondenssikaukaloon vettä. Katso, että kaatamasi vesi poistuu ulkoyksikön pohjassa olevaa valkoista putkea pitkin. Vesi voi poistua ulkoyksiköstä myös sen pohjassa olevien reikien kautta, mutta näin tapahtuu silloin, kun pumppua käytetään lämmitykseen.

Huomioi kondenssiveden ohjaus:

  1. Parvekkeella kondenssivesi ohjataan esimerkiksi parvekeveden viemäröintiin tai erilliseen astiaan. Tarkista myös ilmalämpöpumppua hankkiessasi, mikä on taloyhtiön toive kondenssiveden poistolle.
  2. Omakoti- ja rivitaloissa kondenssivesi ohjataan omaan astiaan tai esimerkiksi viemäröintiratkaisuun. Kondenssivesi voidaan johtaa ulkoyksiköstä myös suoraan kaivoon.

Kondenssiveden valuminen on osoitus pumpun oikeasta toiminnasta ja ilmaisenergian tuotosta – mitä enemmän vettä tulee, sitä enemmän syntyy säästöä.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus on toimenpide, jonka kanssa on helpompi saada aikaan vahinkoa kuin hyötyä.

Lamellit löytyvät karkeasuodattimen alta. Ne ovat ohutta alumiinipeltiä ja taipuvat helposti asiantuntemattomissa käsissä. Lamellien taipuminen vaikuttaa ilman virtaavuuteen, mikä vähentää laitteen tehoa ja sen tuomaa säästöä. Hyvin usein omatoiminen huoltoyritys johtaa siihen, että lamellit täytyy jälkikäteen suoristaa ammattilaisen toimesta.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun puhdistushuolto, johon lamellien puhdistus sisältyy, suositellaan tehtäväksi 2–4 vuoden välein.

Asutko taloyhtiössä?

Mikäli asut taloyhtiössä, ilmalämpöpumpun huollattaminen säännöllisin väliajoin ammattilaisella on ensiarvoisen tärkeää. Jos olet asennuttanut ilmalämpöpumpun muutostyöluvalla, olet vastuussa mahdollisista vahingoista ja niiden aiheuttamista kustannuksista. 

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurion, jonka kustannukset nousevat usein hyvin korkeiksi.

Kosteusvauriot johtuvat käytännössä aina huollon ja puhdistuksen laiminlyömisestä. Jos olet teettänyt puhdistushuollon säännöllisesti 2–4 vuoden välein ja huolehtinut itse karkeasuodattimien puhdistuksesta sekä ulkoyksikön puhtaanapidosta, voit olla huoleti – kosteusvauriot eivät onneksi ole kovin yleisiä. 

Huollamme kaikkia ilmalämpöpumppumerkkejä ja -malleja

Me LämpöYkkösellä huollamme kaiken merkkiset ja -malliset ilmalämpöpumput ympäri Suomen. Voit pyytää tarjouksen huollosta, vaikka et olisikaan ostanut lämpöpumppuasi meiltä tai et ole varma, milloin lämpöpumppu on viimeksi huollettu. Huollamme myös lämpöpumppuja, joissa takuu ei ole enää voimassa