Siirry sisältöön

Suunnitelmallisuus tuo satojen tuhansien eurojen säästöt suurkiinteistön lämmitysremontiin

Mitä suurempaan kohteeseen lämmitysjärjestelmän vaihto tai valinta tehdään, sitä merkittävämmin suunnitelmallisuus vaikuttaa kustannuksiin. Uudispuolella suunnitelmallisuuden arvo jo ymmärretään, mutta korjausrakentamisessa säästöpotentiaali jää usein hyödyntämättä.

Uudispuolella lämmitysjärjestelmä rakennetaan lähtökohtaisesti  aina tarkkojen kannattavuus- ja kustannuslaskelmien pohjalta. Sen sijaan vanhoissa kohteissa, kuten taloyhtiöissä tai vahoissa liikekiinteistöissä, lämmitysremonttiin liittyvä suunnittelu on selvästi puutteellisempaa. Taloyhtiöt tilaavat kyllä suunnitelman putkiremontille, mutta kustannuksiltaan yhtä mittava ja teknisesti paljon vaativampi lämmitysjärjestelmän vaihto suoritetaan hämmästyttävän usein yhä suoran kilpailutuksen pohjalta – ilman perusteellista kohdetutkimusta ja suunnitelmaa.

Näin säästöt syntyvät – esimerkkilaskelma toteutuneista kohteista

Suunnittelutoimisto GEON on koostanut toteutettujen lämmitysremonttikohteiden pohjalta elinkaarikustannuslaskelman, joka havainnollistaa suunnitelmallisuuden vaikutusta kustannuksiin (infograafikuva löytyy artikkelin alusta). Maalämpöjärjestelmän hankkineiden kohteiden vertailu osoittaa, miten suuri ero kokonaiskustannuksiin syntyy 25 vuoden aikana riippuen prosessin suunnitelmallisuudesta.

Kohteessa, jossa suunnitteluun on panostettu, järjestelmän investointi-, ostoenergia- ja huoltokustannukset ovat 25 vuoden aikana noin 600 000 euroa, kun suunnittelemattomassa kohteessa vastaavat kulut ovat lähes 850 000 euroa.

Kohteessa, jossa suunnitteluun on panostettu, järjestelmän investointi-, ostoenergia- ja huoltokustannukset ovat 25 vuoden aikana noin 600 000 euroa, kun suunnittelemattomassa kohteessa vastaavat kulut ovat lähes 850 000 euroa.

Laskelmassa käytetty noin 250 000 tuhannen euron investointi on tyypillinen keskikokoiseen taloyhtiöön tai liikekiinteistöön tehtävä lämmitysjärjestelmän hankintakustannus. Elinkaaren aikana suurimmat kustannuserot syntyvät käyttökustannuksista – ostoenergiaa kuluu, kun suunnittelemattomassa kohteessa laitteisto toimii huonolla hyötysuhteella.

Myös huollon osalta kulut ovat suuremmat, kun laitteet vaativat paljon korjausta ja kokonaisuutta joudutaan mahdollisesti täydentämään lisäenergiaratkaisuilla. Suunnitelmallisuus tuo lisäsäästöjä myös etävalvonnan ja -ohjauksen kautta, jos kohteessa on paljon tiloja, jotka ovat osan vuodesta käyttämättöminä.

Suunnitelmallisuus selkeyttää vastuita ja vähentää riskejä

Suunnitelmallisuus auttaa myös riskien vähentämisessä. Suunnittelutoimisto vastaa virheistä, kun urakoitsija hoitaa järjestelmän valinnan ja asennuksen suunnittelutoimiston ohjeistuksen mukaan. Ilman suunnitelmaa tehdyssä projektissa – tai urakoitsijan tekemistä virheistä – vastuun kantaa urakoitsija.

Urakoitsijan tulisi voida esittää suurkiinteistöasiakkaalle vähintään miljoonan euron vastuuvakuutuksen kattava vakuutustodistus ja laitteiden elinkaaren aikainen, 24/7-päivystyksen sisältävä huoltosopimus.

Konkurssiriski voi olla suuri varsinkin silloin, jos kyseessä on mittava urakka ja urakoitsijayritys on pieni – tai jos urakoitsijayrityksen tase ei kestä mahdollisia reklamaatioita. Urakoitsijan tulisi voida esittää suurkiinteistöasiakkaalle vähintään miljoonan euron vastuuvakuutuksen kattava vakuutustodistus ja laitteiden elinkaaren aikainen, 24/7-päivystyksen sisältävä huoltosopimus.

Omaa vai ostettua lämmitysenergiaa?

Valtaosa suurkiinteistöistä ja taloyhtiöistä hankkii uuden lämmitysjärjestelmän omaan omistukseen. Tulevaisuudessa ovat yleistymässä myös ratkaisut, joissa suuryritys ostaa lämpöpumpuilla tuotetun ekologisen energian järjestelmän rakentajalta ja ylläpitäjältä. Esimerkiksi Espooseen on nousemassa Euroopan suurin maalämmöllä lämpiävä kauppakeskus – ja samalla maailman suurin liiketilakiinteistön yhteyteen toteutettu maalämpölaitos – jossa lämpöpumppulaitoksen rakennuttaja myy kauppakeskukselle sen tarvitseman energian.

Ilmiö kertoo siitä, että myös suurkiinteistöjen investoreiden laskelmissa ekologinen lämpöpumppujärjestelmä on todettu yhdeksi kustannustehokkaimmista lämmitysratkaisuista. 

Järjestelmän ansiosta kiinteistön omistajan ei tarvitse investoida lämmitysjärjestelmään ja voi pitkällä sopimuksella taata itselleen kustannustehokkaan GEO-energian saannin. Ilmiö kertoo siitä, että myös suurkiinteistöjen investoreiden laskelmissa ekologinen lämpöpumppujärjestelmä on todettu yhdeksi kustannustehokkaimmista lämmitysratkaisuista. Toki puhdasta energiaa hyödyntävillä ratkaisuilla on merkittävä vaikutus myös yritysten imagoon. Yhä useampi asiakasyritys vuokraa toimi- tai liiketilaa vain vihreällä sertigikaatilla varustetuista kiinteistöistä, joten ei ole yhden tekevää, miten kiinteistön energia on tuotettu.

Näin hoidat maalämpöjärjestelmän hankinnan ja kilpailutuksen. Lue opasartikkeli >>

Näin suuria säästöjä lämpöpumppuratkaisu toi suurkiinteistöihin ja taloyhtiöihin. Katso video >>

Haluatko tietää asiasta enemmän? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme >>

Kuva: Buorre