Siirry sisältöön

Öljylämmityksestä luopuminen: Miksi se kannattaa ja kuinka se etenee?

Öljylämmityksestä luopuminen on ajankohtaisempaa kuin kenties koskaan aiemmin, ja suomalaiset ovatkin kiihtyvällä tahdilla vaihtaneet lämmitysjärjestelmiään pois öljystä.

Lue, kuinka öljylämmityksestä luopuminen etenee omakoti-, pari- tai rivitalossa, kun kyseessä on siirtymä ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön.

Sisältö:

Öljylämmityksestä luopuminen parantaa talosi energiatehokkuutta ja arvoa 

Miksi öljylämmityksestä luovutaan? Ennen kaikkea rahan, ympäristön ja asumisen modernisoinnin vuoksi.

Öljyn hintakehitys on viime aikoina ollut nousujohteista ja vaikeasti ennustettavaa. Tämä näkyy suoraan öljylämmittäjän kukkarossa, ja lämmityksestä on voinut joutua maksamaan yli nelinumeroisen summan enemmän vuodessa. Öljyn hintakehitystä ei voi kukaan suoraan ennustaa, mutta epävarmuuden uskotaan jatkuvan.

Öljylämmityksestä luopuminen tuo säästöä: 

 • Maalämpöpumppu säästää noin 60–80 % lämmityskuluja.
 • Ilma-vesilämpöpumppu säästää 50–70 % lämmityskustannuksia. Hyötysuhde on hyvin lähellä maalämpöä.
 • Kuukausittainen säästösumma on keskimäärin 150–300 euroa.
 • Nettosäästöt elinkaaren aikana 15–40 000 euroa.

Toinen painava syy öljylämmityksestä luopumiselle on ympäristö. Öljy on fossiilinen polttoaine, joka tunnetusti tuottaa paljon ilmastohaittoja. Energiaremontti onkin parhaita tapoja pienentää päivittäistä hiilijalanjälkeäsi.

Lämmitysjärjestelmän modernisointi nostaa myös talosi arvoa vähintään hankintahinnan verran. Asuntomarkkinoilla arvostetaan energiatehokkaita ratkaisuja, eikä uusiin taloihin käytännössä enää asenneta öljylämmitystä. 

Lämpöpumppuun vaihtaminen on myös omavaraisempi valinta, sillä et ole enää riippuvainen fossiilisesta ostetusta polttoaineesta. 

Kuinka paljon lämmitysjärjestelmän vaihto maksaa? 

Hintaan vaikuttaa muun muassa lämpöpumpun valinta, talosi koko ja lämmitystarpeesi.

Maalämpöpumpun asennus pientaloon maksaa keskimäärin 18 000–25 000 euroa, sisältäen porauksen ja muut asennustyöt. Takaisinmaksuaika on yleensä 6–10 vuotta. 

Maalämpöpumpun asennus vaatii porausta ja keruupiirin asennuksen, mikä nostaa asennuksen hintaa. Toisaalta maalämmön hyötysuhde on hieman parempi kuin ilma-vesilämpöpumpuissa.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus pientaloon maksaa puolestaan yleensä 10 000–18 000 euroa. Kotitalouksissa tämän investoinnin takaisinmaksuaika on yleensä noin 5–8 vuotta.

Huomaa myös: 

 • Molemmat lämpöpumput tuovat niin suuria energiansäästöjä, että voit maksaa investoinnin kertyneillä säästöillä.
 • Lisäksi on tärkeää hyödyntää saatavilla olevia tukia, jotka tekevät hankinnasta edullisemman.

Ilma-vesilämpöpumpun voi asentaa mihin vain taloon, jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumpun voi asentaa myös vesikiertoisiin järjestelmiin, minkä lisäksi se vaatii porakaivon asennuksen.

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu? 

Öljylämmityksestä luopumisen tuet ja avustukset  

Öljylämmityksen luopumisen tueksi on tarjolla useita tukia, joiden avulla hankinta tulee sinulle edullisemmaksi. 

Voit hakea vain yhtä tukea öljylämmityksestä luopumisen yhteydessä.

Korotettu kotitalousvähennys vuoteen 2027 saakka 

Kotitalousvähennys on verovähennysetu, joka myönnetään vuoteen 2027 saakka korotettuna niille, jotka luopuvat öljylämmityksestä.

Normaalisti kotitalousvähennys on 2 250 euroa per henkilö, mutta öljylämmityksen vaihdon yhteydessä tämä summa korotetaan 3 500 euroon henkilöä kohden. Korotettu kotitalousvähennys kattaa 60 % työn kustannuksista, mutta enimmäismäärä on 3 500 euroa per henkilö. Jos haette tukea pariskuntana, voitte saada yhteensä 7 000 euroa kotitalousvähennystä. 

Kotitalousvähennystä myönnetään ainoastaan työn osuudesta, ei laitteistoista.

Korotetun kotitalousvähennyksen ehtona on, että öljylämmitysjärjestelmä poistetaan kokonaan: öljykattila, -poltin, -säiliö ja -putket tulee poistaa ja tilalle asentaa vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä, kuten lämpöpumppu.  Lue lisää korotetusta tuesta verottajan sivustolta. 

ELY-keskuksen 4000 euron tuki öljylämmityksen luopumisen yhteydessä

ELY-keskus tarjoaa valtionavustusta omakoti- ja paritalojen omistajille, jotka vaihtavat vakituisessa asuinkäytössä olevan kiinteistön öljylämmitysjärjestelmän energiatehokkaampaan. 

Avustusmäärä on 4 000 euroa, kun uusi lämmitysjärjestelmä on maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä tai kaukolämpö. Jos uusi lämmitysjärjestelmä on jokin muu ei-fossiilinen lämmitysmuoto, kuten ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen yhdistelmä, avustus on 2 500 euroa.

Avustusta myönnetään syksyyn 2025 asti. Ajantasainen tieto avustusten käsittelyn etenemisestä kannattaa tarkistaa ELY-keskuksen verkkosivuilta

Jos asut paritalossa, huomaa että avustusta voidaan myöntää kerran lämmitysjärjestelmää kohden. Jos paritalon asunnoilla on yhteinen lämmitysjärjestelmä, tuki voidaan siis myöntää vain kerran. 

Lue myös: Kuinka ilma-vesilämpöpumppu toimii muiden lämmitysmuotojen rinnalla? 

ARA:n energia-avustus 

ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tarjoaa energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2023.

Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista, jotka parantavat energiatehokkuutta. Avustusta myönnetään enintään 4000 tai 6000 euroa per asunto. Hakemuksen yhteyteen suositellaan liittämään pätevöityneen energiatodistuksen laatijan tekemät laskemat. Hakemusten käsittelyaika on noin kuusi kuukautta.

Lue lisää hakuohjeista ja katso esimerkkilaskelmat ARAn sivustolta. 

Katso asiakastarina: Myllymäet valitsivat ilma-vesilämpöpumpun öljyn tilalle 

Kuinka valita sopiva öljylämmityksestä luopumisen tuki?

Tukien hakemiseen kannattaa käyttää hetki, koska voit saada huomattavan rahanarvoisen avun – ja hakea vain yhtä tukea.

Tukien valinnassa kannattaa huomioida järjestelmän hinta, asennuskustannukset, asumismuotosi ja tukien käsittelyajat. Huomioi myös, että kotitalousvähennystä voidaan myöntää myös pariskunnille.

Moni maalämpöpumpun hankkija on esimerkiksi hakenut korotettua kotitalousvähennystä yhdessä puolisonsa kanssa, sillä maalämpöpumpun asennuskustannukset ovat suuremmat ilma-vesilämpöpumppuun verrattuna. Tällöin asennuskustannuksista saatava kotitalousvähennys on siis suurempi. Ilma-vesilämpöpumpun hankinnan yhteydessä puolestaan ELY-keskuksen tuki on ollut joissain tapauksissa suositumpi.

Pohdituttaako tukien haku? Saat asiantuntijaltamme neuvoja tukiasioissa, kun hankit lämpöpumpun meiltä.

Kuinka lämmitysjärjestelmän vaihdos etenee? 

Kun vaihdat öljylämmityksesi lämpöpumppuun LämpöYkkösen toimesta, saat avaimet käteen -toimituksen ja käyttövalmiin järjestelmän.  

Lämpöpumpun asennus vie 1–3 päivää, jolloin voit asua kodissasi normaalisti.

 • Kartoitamme paikan päällä, millainen ratkaisu sopii sinulle, ja millainen työ entisen järjestelmän purkaminen on. 
 • Saat alustavan tarjouksen. 
 • Puramme vanhan järjestelmän tarvittaessa.
 • Ilma-vesilämpöpumpun asennus vie 1–3 päivää. 
 • Maalämpöpumpun asennus vaatii myös lämpökaivon poraamisen ja keruupiirin asentamisen, mikä tuo yhden asennuspäivän lisää. Lämpökaivon asentaminen vaatii viranomaisluvan, mikä pidentää hankinta-aikaa yleensä 1–2 kuukautta. 
 • Saat lopuksi neuvot, kuinka käytät järjestelmää helposti.
 • Voit maksaa myös rahoituksella, jolloin saat joustoa maksuaikatauluun.

Et jää yksin asennuksen jälkeenkään:

 • Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa arkisin.
 • Saat kattavat takuut.
 • Tarjoamme huolto- ja elinkaaripalvelut kaiken merkkisille lämpöpumpuille.

>> Pyydä tarjous lämpöpumpusta! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Toteutamme ilma-vesilämpöpumppujen ja maalämpöpumppujen asennuksen avaimet käteen -projekteina yli 90 000 energiaremontin kokemuksella. 

Katso asiakastarina: Paritalon öljylämmitysjärjestelmä korvattiin maalämmöllä

Pyydä tarjous lomakkeella!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)

Lämpöykkönen