Siirry sisältöön

Sähkön hinnan vaihtelu on kuluttajalle suuri mahdollisuus – ”Pörssisähkö mahdollistaa suurimmat säästöt”

Sähkön hintojen vaihtelu on tullut jäädäkseen, uskoo LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski. Kuluttajat voivat hyötyä suuresti energiamarkkinoiden epätasapainosta etenkin, jos he uskaltavat siirtyä muuttuvahintaisiin sähkösopimuksiin. Hautakoski haastaakin ajattelemaan energiakuluja kuukausitason sijaan vuositasolla.

Tällä hetkellä lämpöpumppujen ja aurinkosähköpaneelien yleistyminen kotitalouksissa sekä teollisuuden investoinnit tuuli- ja aurinkovoimaan muuttavat energiamarkkinaa. Muutokset tulevat vaikuttamaan energiankäyttöön sekä kodeissa että yrityksissä.

– Etenkin valtavilla tuulivoimainvestoinneilla tulee olemaan suuri rooli muutoksen vauhdittajana Suomen energiamarkkinoilla, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.

Kuluttajien ja yritysten kannalta merkittävää on, että energiahintojen vaihtelu on Hautakosken mukaan tullut jäädäkseen. Suomi on osa Nordpool-sähkömarkkinajärjestelmää, yhteydessä Euroopan energiamarkkinoihin ja tällä hetkellä noin 80-prosenttisesti energiaomavarainen. Tätä päivää on jo sekin, että Suomessa tuotetaan energiaa usein yli oman tarpeen – etenkin tuulisina päivinä, johtuen säätövoiman ja sähkön varastoinnin puutteesta.

– Yhteiskunnan ja ympäristön kannalta olisikin järkevää, että kaikki sähkönkäyttäjät olisivat spot-hinnoittelussa, sillä se muuttaa sähkön kulutusta sen mukaiseksi, millainen tilanne markkinoilla oikeasti on. Pidemmällä aikavälillä kuluttaja on pörssisähkössä voittaja verrattuna kiinteähintaiseen sopimukseen, Hautakoski sanoo.

Kotitalouksista tulee merkittävä osa energiainfraa

Energiahintojen vaihtelu tulee tuomaan koteihin erilaisia digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla energiankulutusta tullaan optimoimaan tuntikohtaisesti – kohta jopa varttitunnin mukaan. Näiden ratkaisujen avulla myös kotitalouksista tulee osa Suomen energiainfraa, ja sillä tulee olemaan merkittävä rooli sähkömarkkinoiden tasapainottajana.

Hautakosken arvion mukaan tulevaisuudessa kaikki kodin isot energiayksiköt, kuten lämpöpumput, aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautot ja energian varastointiratkaisut, tullaan liittämään osaksi energiainfraa. Ne tulevat olemaan tärkeä osa yhteiskunnan kysyntäjousto-ratkaisua tuoden samalla kuluttajille taloudellista hyötyä.

Tekoälypohjainen lämpöpumpun ohjaus kuluttajien saatavilla

LämpöYkkönen tuo tekoälypohjaisen lämpöpumpun ohjauksen markkinoille yhteistyössä kotimaisen innovaatioyrityksen Kapacity.io:n kanssa. Älykäs ohjaus toimii optimoiden lämpöpumpun käyttöä huomioiden kodin kulutusprofiilin, ennakoiden sääennusteet sekä sähkön spot-hintaan perustuvan hinnoitteluohjauksen.

Digitaaliset ratkaisut automatisoivat energiankäyttöä – tarpeen tullen lykkäävät tai painottavat sitä sähkön hinnan vaihdellessa. Tekoäly oppii talon energiankäyttöprofiilin ja alkaa ohjata lämpöpumppua sen mukaisesti.

– Pilottihankkeissa on todettu, että esimerkiksi lämpöpumpuilla lämmitettävissä taloissa älykkäällä ohjauksella saadaan aikaan jopa 5–25 % energiatehokkuushyötyjä koko vuoden kulutuksesta. Parhaat hyödyt saavutetaan muuttuvahintaisilla sähkösopimuksilla.

Energian kulutuksen optimointiin ja säästöihin tähtäävä Älykäs ohjaus -palvelu on alkuvaiheessa saatavilla LämpöYkkösen omille uusille ja vanhoille lämpöpumpun hankkineille asiakkaille tietyin merkki- ja laitetyyppirajauksin osana huolenpitosopimusta.

Haluatko saavuttaa mielenrauhan ja säästää aikaa sekä energiaa – pyydä tarjous huolenpitosopimuksesta älykkäällä ohjauksella nykyiselle lämpöpumpullesi!

Pyydä tarjous!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)