Siirry sisältöön

Visio: Tuotamme yhdessä asiakkaiden kanssa ydinvoimalan verran uusiutuvaa energiaa

Tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä tuotamme yhdessä asiakkaidemme kanssa uusiutuvaa energiaa suuren ydinvoimalan verran. Se tarkoittaa energiana noin 4 TWh vuodessa. Visiomme on kunnianhimoinen ja aivan täysin mahdollinen. Jotta onnistumme tavoitteessamme, meidän täytyy tehdä yhä useammalle suomalaiselle uusiutuvan energian valitsemisesta helppoa.

Visiomme taustalla on paljon laskelmia, joiden toteutumista seurataan koko ajan. Suuren ydinvoimalan verran uusiutuvaa energiaa tarkoittaa, että energiaa tuotetaan lämpöpumpuilla ja aurinkosähköllä saman verran kuin Loviisan toinen ydinvoimala tuottaa vuosittain (3,9 TWh). Visiomme toteutuessa asiakkaamme tulevat vähentämään CO₂-päästöjään vuositasolla lähes miljoona tonnia – se vastaa 380 000 polttomoottoriauton vuosittaisia liikennepäästöjä.

– Kukaan kilpailijamme ei pysty lupaamaan näin kunnianhimoista tavoitetta. Meillekin tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä, mutta uskon vahvasti, että onnistumme siinä yhdessä asiakkaidemme kanssa, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.

Pienet yksiköt, iso vaikutus

Hautakoski ajattelee, että jokainen LämpöYkkösen asiakas on oma pieni voimalansa, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa lämpönä, kylmänä tai sähkönä. Huhtikuussa 2023 näitä yksittäisiä pieniä voimaloita oli yli 60 000 kappaletta ympäri Suomen – niin kodeissa kuin yrityksissäkin.

Kun laskee yhteen kaikkien LämpöYkkösen asiakkaiden lämpöpumppujen tuottaman energian, päästään jo nyt lukuihin, jotka ovat mittaluokaltaan merkittäviä. Huhtikuussa 2023 LämpöYkkösen asiakkaat tuottivat kodeissaan ja kiinteistöissään uusiutuvaa energiaa noin 1,03 TWh.

LämpöYkkösen tavoitteena on, että tulevaisuudessa yritys ja sen asiakkaat ovat osa koko Suomen energiainfraa. Hautakoski uskoo, että jo viiden vuoden päästä energiamarkkinat ovat kehittyneet niin, että erilaiset laitteet – kuten lämpöpumput, aurinkopaneelit ja akustot – kytkeytyvät osaksi maan energiaverkkoa.

– Eikä pelkästään isot yrityskiinteistöt, vaan myös merkittävä osa kotitalouksista. Se tarkoittaisi, että maamme energiainfra on joustavampi sekä kysynnän että tarjonnan suhteen ja samalla kuluttajat ja yritykset tulevat hyötymään tästä taloudellisesti.

Valmius muutokseen

Viimeiset kaksi vuotta ovat kiihdyttäneet siirtymää vihreämpään energiaan – tähän ovat vaikuttaneet sekä energian korkea hinta, korona-pandemia, Ukrainan sota että erilaiset kannustimet fossiilisista irrottautumiseen. LämpöYkkönen on onnistunut vastaamaan kasvavaan kysyntään ja muutoksiin nopeasti. Lisäksi se on tehnyt ostamisen helpoksi, nopeaksi ja vaivattomaksi.

– Olimme vahvoja skaalaamaan toimintaamme jo ennen energiakriisin tuomaa kysyntäpiikkiä. Aiemmat panostuksemme prosesseihin, asennustoiminnan laatuun ja etämyyntiin mahdollistivat voimakkaan kasvun kysynnän mukana.

Ihmiset tekevät muutokset

Jotta kunnianhimoisesta visiosta tulee totta, LämpöYkkösen pitää olla mielessä vaihtoehtona, kun asiakas on harkitsemassa lämpöpumppua, akustoa tai aurinkosähköpaneeleja. LämpöYkkönen saa jo nyt erinomaiset arvosanat palvelustaan, ja tason ylläpitämiseksi on tehtävä lujasti töitä.

Oleellista vision saavuttamisessa on tietysti myös se, että LämpöYkkönen pystyy olemaan houkutteleva työnantaja. Kun työntekijät voivat hyvin ja heille annetaan mahdollisuus onnistua työssään, se säteilee hyvää kaikkialle.

– Kun LämpöYkköstä perustettiin, ideana oli tehdä paras työpaikka itsellemme. Sama idea kantaa yhä, vaikka yritys on kasvanut kovasti. Ehkä se on hyvän yhteishenkemme ja menestyksemme salaisuus. Tärkeintä on muistaa, että vain ihmiset voivat tehdä visiomme todeksi.

Lue lisää visiosta.

Lämpöykkönen