Siirry sisältöön

Ellenin kodista ei enää puutu lämpöä

Vanhan puutalon lämmitys helpottui ilmalämpöpumppujen avulla

Ellen Jokikunnaksen vuonna 1908 rakennettu koti kohoaa asematien varrella upeana keltaisena maalaisunelmana

Venäjän vallan aikaan rakennettu talo toimi aiemmin Nurmijärven rautatieasemana, ja valtava hirsitalo lämpenee osittain edelleen alkuperäisillä uuneilla.

Idyllisellä elävän tulen lämmitysjärjestelmällä on kuitenkin omat huonot puolensa. Niinpä vanhan puutalon lämmitystä päätettiin nykyaikaistaa, ja nykyään Ellenin koti lämpenee yli satavuotisten uunien ja uusien ilmalämpöpumppujen harmonisella yhteistyöllä. Nyt Ellen kertoo, miksi päätyi valitsemaan uunien kavereiksi juuri ilmalämpöpumput!

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

Katso videolta Ellenin kokemuksia!

“Jos isoa vanhaa hirsirakennusta lämmittää pelkällä suorasähköllä, on se aika kallista puuhaa”

Suuren hirsitalon korkeat huoneet vaativat jatkuvaa lämmitystä erityisesti talvipakkasilla, joten talon kaikista huoneista löytyykin jonkinlainen uuni. On kaakeliuunia, pönttöuunia ja Porin Mattia, Ellen luettelee vanhan puutalon alkuperäisiä lämmityskalusteita.

– Meille on asennettu myös patterit, jotka toimivat tavallaan varajärjestelmänä, mutta me pyritään olemaan käyttämättä niitä, Ellen kertoo.

–Sähkö on tosi kallista, ja jos ison vanhan puutalon lämmitys hoidettaisiin pelkästään suorasähköpattereilla, niin se olisi kallista puuhaa. Erityisesti, kun talossa on vanhoja ikkunoita ja useita oviaukkoja.

Kun juontaja 2000-luvun lopulla remontoi vanhan asemarakennuksen asumiskuntoon, päätti hän heti asennuttaa ilmalämpöpumput puulämmityksen kaveriksi.

Ajatuksen takana oli juuri sähkön säästö, joka sai konkreettisen todennuksen muutama vuosi sitten, kun toinen asuintilan ilmalämpöpumpuista hajosi.

–Kun toinen ilmalämpöpumpuista hajosi, jouduttiin kovilla pakkasilla käyttämään lisäpatteria. Heti sähkölaskussa huomasi sen, kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää sähköä pattereihin verrattuna, Ellen muistelee.

Heti sähkölaskussa huomasi sen, kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää sähköä pattereihin verrattuna.

Ilmalämpöpumppu levittää puulämmityksen tuottaman lämmön upeasti ympäri taloa

Puu-uunien tuottama lämpö nousee fysiikan lakien mukaisesti ylöspäin, joten vanhan puutalon korkeissa huoneissa lämmitysilma karkaa huoneiden yläosiin. Ilmalämpöpumppu onkin osoittautunut loistavaksi tavaksi saada lämpö painumaan alaspäin ja leviämään kaikkialle tilaan.

– Se on itse asiassa aika tärkeää! Kun vaikkapa keittiössä on päällä puuhella, niin ilmalämpöpumppu saa sen lämmön leviämään upeasti ja jakautumaan koko huoneeseen. Sen lisäksi pumppu siirtää lämmintä ilmaa kaikkiin lämmitettäviin huoneisiin, Ellen avaa uunien ja lämpöpumppujen yhteistoimintaa.

Sama periaate toimii kaikkialla talossa. Esimerkiksi makuuhuoneen viereisessä vaatehuoneessa oleva Porin Matti seisoo selkä seinää vasten niin, ettei edes kamiinapuhallin siirrä lämpöä makuuhuoneen puolelle. Siksi vaatehuoneen ilmalämpöpumppu on pariskunnalle tärkeä sijoitus.

– Nyt kun vaatehuoneen ilmalämpöpumppu ei ole ollut nyt käytössä muutamaan vuoteen, ollaan huomattu, että makuuhuone pysyy turhankin viileänä ilman patteria tai puuhellaa – jonka lämmittämisessä on aina omat haasteensa.

Lue myös: Ilmalämpöpumppu ja takka: Säästä lämmityskuluissa hyödyntämällä molempien tehokkuus

Vaatehuoneen ilmalämpöpumppu pumppaa lämpöä myös makuuhuoneeseen. Upeasta sisustussilmästään tunnettu Ellen valitsi Toshiban palkitun Haori-mallin, jonka kaunis muotoilu sulautuu osaksi sisustusta.

Asennustyöt sujuivat LämpöYkkösen kanssa mainiosti! Uudet pumput ja ulkoyksiköt nousivat päivän aikana nopeasti seinälle, ja mukavat asentajat saivat apulaisekseen meidän tanskandoggi Reinon.

Ilmalämpöpumppujen ansiosta vanhan puutalon lämmityshoituu huolettomasti ja uusien pumppujen etäohjaus helpottaa kiireisen pariskunnan arkea entisestään

Usein menossa olevalla pariskunnalla ei käytännössä ole mahdollista lämmittää kaikkia uuneja arkipäivinä. Erityisesti tämän takia ilmalämpöpumput ovat kriittisessä roolissa. Kaikkien uunien lämpimänä pitäminen vaatisikin jatkuvaa läsnäoloa.

–Vanhan puutalon lämmityshän pelkästään uuneilla käy työstä, Ellen naurahtaa.

–Ihmiset näkevät mielessään sen romanttisen kuvan, että täällä mä vain kuljen ja juon viiniä takkatulen loimussa. Totuus on, että ensin könytään ulkoa monta kassillista polttopuita, sitten uunit sytytetään ja sitten kuljetaan uunilta toiselle ja lisäillään puita. Näistä romanttisista ajatuksista maalaiselämästä unohtuu aina se todellisuus.

– Kyllä se on hajottanut. Pahimmillaan puut täytyy ostaa kalliilla ja kantaa pihavarastosta pimeässä sisälle myöskin pakkasen paukkuessa, hän kuvailee.

Ilmalämpöpumput mahdollistavatkin, ettei tulia ole välttämätöntä sytyttää useaan uuniin.

Ilmalämpöpumput hoitavat myös lämmön ylläpidon pariskunnan poissaollessa. Koska kumpikin talon ihmisasukas käy muualla töissä, ei aamuisin ehtisikään lämmittämään uuneja ja huolehtimaan, että tuli olisi täysin hiipunut ennen töihinlähtöä.

–Peruslämmön saa pidettyä aika hyvin pelkästään ilmalämpöpumpuilla. On se kiva tulla pitkän työpäivän jälkeen kotiin, kun kotona on parikymmentä astetta lämmintä, vaikka kukaan ei ole ollut lämmittämässä uuneja. Ilman ilmalämpöpumppuja kotona olisi alle kymmenen astetta lämmintä, Ellen selventää.

Eniten Elleniä kiinnostaa juuri asennettujen pumppujen etäohjaustoiminto, jonka ansiosta kotiin palatessa lämpöä voi säätää korkeammaksi jo matkalta –pariskunta kun on aiemmin joutunut lämmityspuuhiin heti kotiin saapuessaan.

–Luulen myös, että näiden uusien pumppujen takka-toiminto saattaa olla just se, mitä me tullaan käyttämään paljon. Se levittää paremmin noiden uunien tuomaa lämpöä ympäri asuntoa. Mielenkiintoista nähdä, millainen ero on aikaisempiin pumppuihin!

Haluatko myös säästää lämmityskuluissa? Pyydä tarjous, niin olemme sinuun yhteydessä!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)