X

Ilmalämpöpumppu: asennus ja hinta

Ilmalämpöpumpun asennus

Oikein tehty ilmalämpöpumpun asennus ja sijoittelu asunnossa mahdollistaa ilmalämpöpumpun oikeanlaisen ja mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Ilmalämpöpumpun asennus kannattaa aina teettää ammattilaisilla, silloin tuotteesta saadaan paras mahdollinen hyöty irti ja väärin asennuksen vaaraa ei ole. LämpöYkkönen hoitaa asennukset vankalla ammattitaidolla.

Ilmalämpöpumpun sijoittelulla asunnossa on merkittävä tekijä ilmalämpöpumpun tehokkuuteen. Sisäyksikkö tulee sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ilma pääsee kiertämään asunnossa mahdollisimman vapaasti. Tällaisia tiloja voi olla esimerkiksi eteiset, aulat ja olohuoneet.

Keittiöön asentamista kannattaa välttää, sillä rasva voi nopeasti heikentää pumpun tehoa. Jos asunnossa on lämmitystarkoituksessa hankittu takka, ilmalämpöpumpun takkatoiminto levittää entistä tehokkaammin ja tasaisemmin takasta saatua lämpöä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön asentamista lämmönlähteen (takan tms.) välittömään läheisyyteen, sillä se voi haitata ilmalämpöpumpun lämpötila-anturin toimintaa ja saada laitteen toimimaan väärin.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa sijoittaa niin että sen edessä ei ole esim. sohvaa tai ruokailupöytää jolloin laite ”puhaltaa istuvan niskaan”. Jos laite kuitenkin joudutaan asentamaan tällaiseen paikkaan, sisäyksikön puhalluksen voi ohjata tarvittaessa myös sivulle tai ylöspäin.

Ilmalämpöpumppu tarvitsee yläpuolelle tilaa vähintään 3-5 cm ja lattiasta olisi hyvä saada yli kahden metrin korkeus. Tämä ei kaikissa kohteissa ole mahdollista, keskustele asennuspaikasta asiantuntijan kanssa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö vaatii tilaa alapuolelleen vähintään 50 cm ja etäisyys seinästä on oltava vähintään 10 cm, koska laite ottaa ilman sisään ulkoyksikön takaa (seinän ja laitteen välistä). Ulkoyksikön edessä täytyy olla vähintään kaksi metriä tilaa, jotta ulkoyksikkö voi toimia tehokkaasti. Ulkoyksikkö pitää asentaa ulos, muut viileät tilat kuten ullakko, kellari jne. eivät sovellu ilmalämpöpumpun toimintaan.

Huomioi, että ulkoyksikössä muodostuu kondenssivettä lämmityskäytössä. Vettä voi tulla välillä runsaastikin ja yksikön puhaltama ilma voi olla hyvinkin viileätä. Huomioi tämä sijoittelussa. LämpöYkkösen asentaja osaa suunnitella kanssasi oikean paikan yksikölle.

Jos asunnossa on useampia kerroksia, laadukkain ja toimivin tapa on asentaa oma ilmalämpöpumppu jokaiseen kerrokseen. Vaikka viileä ilma pyrkii valumaan alaspäin ja lämmin ilma nousemaan ylöspäin, alakerrasta ei voi lämmittää yläkertaa tai yläkerrasta viilentää alakertaa.

Ilmalämpöpumpun mitoittaminen viilennys- ja lämmityskäyttöön vaatii ammattitaitoa, koska viilennyksen oikeaoppiseen mitoittamiseen ei riitä pelkästään tilan neliöiden tietäminen. Viilennystehon tarpeeseen vaikuttaa myös mm. nämä tekijät:

  • Onko tilassa ikkunoita ”auringon” puolella?
  • Kuinka monta henkilöä tilassa asuu tai työskentelee?
  • Onko tilassa laitteita (esim. uuni tai tietokone) jotka lämmittävät tilaa?
  • Minkälaiset ikkunat, ovet ja eristeet kohteessa on?

Katso myös:

Ilmalämpöpumpun hinta ja sähkönkulutus

Ilmalämpöpumpun hinta asennuksineen riippuu kohteesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että alle 150 neliön asuntoon hyvän lämmityskäyttöön tarkoitetun laitteen hinta on noin 2000-3000€ asennettuna. Hinta riippuu myös siitä, sisältyykö pakettiin ensimmäinen huolto ja kuinka pitkä takuu on. Halvimmat laadukkaat viilennyslaitteet alle 100 neliön tilaan ovat noin 1600-2000€ asennettuna. Oikein asennettu laite tuo laitteen hyödyt parhaiten esiin.

Ensimmäiset sähkökäyttöiset ilmalämpöpumput rakennettiin nimenomaan viilennyskäyttöön – jo vuonna 1902. Siitä lähtien sähkönkulutus on pienentynyt ja energiatehokkuus parantunut. Kun Toshiba kehitti vuonna 1985 markkinoille ensimmäisen inverter-tekniikalla valmistetun ilmalämpöpumpun, siitä tuli niin edullinen käyttää, että ilmalämpöpumppujen määrä alkoi lisääntyä räjähdysmäisesti.

Nykytekniikalla varustettu ilmalämpöpumppu kuluttaa viilennyskäytössä sähköä vuorokaudessa noin 0,5-1 euron verran, eli kahden kuukauden jatkuvasta 24h/vrk viilennyskäytöstä maksat noin 30-60 euroa, riippuen miten lämmin kesä on. Ei kovin paljoa miellyttävästä lämpötilasta ja hyvin nukutuista öistä. Myös laitteiden hinnat ovat tulleet alaspäin, nykyään viilennykseen tarkoitetun ilmalämpöpumpun asennettuna saa alkaen noin 60 euron kuukausimaksulla.

Ja voihan ilmalämpöpumpulla viilennyksen lisäksi myös lämmittää edullisesti. Keskimäärin lämmityksestä tuleva energialasku (sähkö- tai öljylasku) pienenee noin 300-500 euroa vuodessa. Toki on kohteita missä ilmalämpöpumppua voi käyttää pelkästään viilennykseen, kuten kerrostalot ja liikekiinteistöt.

Pyydä meiltä tarjous ilmalämpöpumpusta. Meiltä saat esimerkiksi Toshiban ilmalämpöpumppuja.

Kuinka ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu on laitteisto, jolla siirretään lämpöenergiaa ulkoilmasta sisäilmaan käyttämällä ulko- ja sisäyksikköä, joiden välillä energia kulkee. Perustoimintaperiaate on samanlainen kuin esimerkiksi jääkaapilla, mutta vain päinvastainen; jääkaappi tuottaa vain kylmää, kun taas ilmalämpöpumppu sekä lämmintä että viileää. Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on huomattavasti edullisempaa kuin esimerkiksi pelkällä sähkö- tai öljylämmityksellä lämmitys.

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä, joista toinen on ulkona ja toinen sisällä. Lämmön siirto onnistuu laitteen putkistossa kiertävän kylmäaineen olomuodonmuutosten avulla. Ensin kylmäaine muuntuu höyrystimessä nesteestä höyryksi sitoen voimakkaasti lämpöä itseensä, ja sitten lauhduttimessa tiivistyy takaisin nesteeksi vapauttaen lämpöenergiaa. Lämpö kulkeutuu kaasun mukana kennosta toiseen, eli höyrystimestä lauhduttimeen. Lauhduttimessa kylmäaineesta vapautunut lämpöenergia puhalletaan lopuksi tuulettimella osaksi huoneen sisäilmaa.

Jäähdytyskäytössä kylmäaineen virtaus käännetään vastakkaiseksi, eli kylmäaine höyrystyy sisäyksikössä viilentäenkennon, ja tiivistyy ulkoyksikössä vapauttaen sitomansa lämpöenergian. Sisäilma viilenee sisäyksikön puhaltimen kierrättäessä sitä viilentyneen kennon lävitse.

Suuri osa ilmalämpöpumpun aiheuttamista kosteusvahingoista johtuu siitä, että laitetta käytetään väärin. Tässä kaksi käyttöön liittyvää ohjetta siihen, miten estät veden tippumisen sisäyksiköltä lattialle.

  1. Kun käytät viilennyslaitetta ensimmäisen kerran pitkän tauon jälkeen, varmista että laitteen kondenssivesiputki ei ole tukossa ja kondenssiveden poisto toimii. Kondenssivesiputki on noin peukalon paksuinen putki ja se viedään yleensä ulkoyksikön luo. Viilennyskäytössä siitä tippuu aina vettä. Jos putken pää on tukossa tai putki tekee jossakin välissä yhdenkin mutkan ylöspäin, vesi ei pääse vapaasti virtaamaan vaan tippuu sisäyksiköltä lattialle tai seinään.
  1. Säädä pyyntilämpötilaksi enintään 2-3 astetta vähemmän kuin sisälämpötila ja säädä puhallusnopeus (FAN) vähintään teholle 2 tai 3. Älä käytä viilennyksessä automaattista puhallinnopeutta! Jos esim. puhallusnopeus on teholla 1 ja pyyntilämpötila liian matala, sisäyksikkö menee liian kylmäksi ja alkaa kondensoimaan vettä sisäyksikön kuoren ja siivekkeiden ulkopintaan. Tällöin vesi tippuu suoraan lattialle tai seinään, eikä laitteen sisällä olevaan kondenssivesialtaaseen josta se normaalisti virtaa putkea pitkin turvallisesti ulos.

Ilmalämpöpumppu 120 neliön omakotitaloon

Kaakiset päätyivät oitis hankkimaan uuteen sähkölämmitteiseen kotiinsa ilmalämpöpumpun. Talossa on lisäksi varaava takka ja koneellinen ilmanvaihto.
Kaakiset eivät niinkään kiinnittäneet huomioita lämmitykseen taloa etsiessä, vaan olivat jo ennalta päättäneet hankkia seuraavaan kotiinsa ilmalämpöpumpun. Heillä oli kokemusta asunnosta, jossa ei ollut pumppua kesäaikaan käytettävissä.

Kolme LämpöYkkösen valintaan vaikuttanutta tekijää

Kolme LämpöYkkösen valintaan vaikuttanutta tekijää: internet, tuttavien suosittelu sekä LämpöYkkösen seinämainos IdeaParkissa. Esa Kaakinen kertoo aloittaneensa ilmalämpöpumppujen vertailun internet –selailulla. Nettisurffauksella tietoa eri toimittajista karttui hyvin. Kaakisten useat rakentamisen parissa toimineet tuttavat suosittelivat lisäksi pumpun hankintaa. Hankintapäätös alkoi olla selvä, kunnes lopullinen kimmoke LämpöYkköseen syntyi Kaakisten nähdessä LämpöYkkösen komea seinämainos IdeaParkissa.

Asumisviihtyisyys noussut jo keväästä asti

Ilmalämpöpumpun hankinta on tuonut huomattavasti asumisviihtyisyyttä Kaakisille. ”Viimekin kesän osalta jo tiedetään, ennen kuin lämpöpumppu tuli meille tänne, että kuinka suuri ero siinä voi olla. Ja nyt kevään ensimmäiset kelit ovat jo osoittaneet , että ilmalämpöpumppu todella lisää asumisviihtyvyyttä” Esa Kaakinen toteaa.

Ilmalämpöpumppu rivitaloon

Niina Tanhuanpään rivitaloon asennettiin ilmalämpöpumppu. Asunnon lämmitysmuotona oli aiemmin pelkästään suora sähkölämmitys, jonka kustannukset hieman arvelutti ostohetkellä.

Vuonna 1976 rakennetussa kaksi kerroksisessa rivitalo-osakkeessa on 97m2 lämmitettävää pinta-alaa. Ilmalämpöpumppu asennettiin yläkertaan.

Ilmalämpöpumppu ratkaisi asunnon ostopäätöksessä

Tanhuanpää kertoo että ostohetkellä suora sähkölämmitys mietitytti kovasti. Sähkön hinnat ovat korkealla, eikä talossa ollut tulisijaa täydentävänä lämmitysmuotona. Ilmalämpöpumpun hankinta oli luonnollinen vaihtoehto, joka tuki asunnon hankintaa.

Arjen luksusta

Tanhuanpään perheenjäsen oli ostanutaiemmin lämpöykkösen ilmalämpöpumpun ja he olivat olleet tyytyväisiä LämpöYkköseltä saamaansa palveluun sekä tuotteeseen.

”Sanotaan että se on pientä arjen luksusta, talvet pärjätään yläkerran osalta pelkästään ilmalämpöpumpulla ja näin lämpimillä kesillä sisällä on mukavan vilpoisaa, jopa naapuritkin tulisivatmielellään viilentymään” Niina Tanhuanpää kertoo kokemuksistaan.

lmalämpöpumppu puulämmityksen tehostamiseen

Jyväskylän Halssilassa asennettiin vanhaan 180 neliöiseen omakotitaloon Toshiba Premium 10 ilmalämpöpumppu. Talo on kaunis jo vuonna 1939 rakennettu suojelukohde, ja suoran sähkölämmityksen lisäksi talossa on kaksi pönttöuunia sekä Porin Matti tulisija.

Kari Toivainen oli tutkinut jo pidemmän aikaan eri ilmalämpöpumppu vaihtoehtoja tulisijoilla lämmittämisen rinnalle. Tavoitteena oli vähentää jatkuvaa sähköpattereilla lämmittämistä ja säästäähuomattavasti sähkönkulutuksessa.

Ilmalämpöpumppuja on tarjolla valtava määrä – Tarpeen mukaisen laitteen löytämiseksi tarvitaan ammattitaitoista ja luotettavaa myyjää
”Olin tutkinut eri ilmalämpöpumppuja jo kauemman aikaa internetistä. Vaihtoehtoja on todella paljon tarjolla, mutta niistä saatava tieto on aikalailla teknistä ja ”insinöörimäistä”. Normaali kuluttajan on vaikea päästä selvyyteen niiden todellisista eroistaja omaan tarpeeseen parhaiten soveltuvasta ilmalämpöpumpusta”, Kari kertoo.

”Otin yhteyttä LämpöYkkönen Oy:n myyjään, koska tiesin yrityksen ja olin kuullut sen toiminnasta myönteisiä kokemuksia. Myyjän kartoituskäynnillä kävimme läpi parhaat vaihtoehdot tarpeeseeni soveltuvista ilmalämpöpumpuista sekä sisäyksikön ja ulkoyksikön asentamiseen liittyviä tekijöitä. Myyjä osasi hyvin kertoa ja perustella talooni parhaiten soveltuvan ilmalämpöpumpun sekä kertoi ammattitaitoisesti asennuksessa huomioitavia seikkoja. Hän ei ollut pelkkä tuotemyyjä”, toteaa Kari myyjän ammattitaidosta.

”Myyjä otti huomioon myös minun mielipiteet asennukseen liittyen, ja yhdessä löysimme parhaimman ratkaisun. Sopimuksen tekemisen jälkeen sovimme vain tarkan asennuspäivän. Kokonaisuutena voi myyjän toiminnasta todeta, että hänellä oli hyvä asiantuntemus sekä ilmalämpöpumpuista että asennukseen liittyvistä seikoista, ja minun mielipiteiden huomioiminenkiinnitti huomioni hänen toiminnassaan”, Kari kehuu palvelua.

Ilmalämpöpumppu lisää asuinmukavuutta energiansäästön lisäksi

”Ilmalämpöpumpun asennus tapahtui juuri sovittuna päivänä. Asentaja oli ”kalskea” nuorimies jolla oli työmiehen kädet”, Kari naurahtaa. ”Asennus tapahtui nopeasti ja vei aikaa vain muutaman tunnin. Kaikki meni suunnitelman mukaan. Asennus tapahtui ammattimaisesti ja työnjälki oli todella hyvä. Asentaja siivosi jälkensä lopuksi ja hänen käyttäytymisensäkin oli kaikin puolin ystävällistä”, toteaa Kari asentajan palvelusta. ”Myyjä soitti projektin jälkeen ja kysyi palautetta asennuksen laadusta sekä ilmalämpöpumpun toiminnasta. Sain myös laitteen osalta selkeän käyttöopastuksen sekä puhdistusohjeet. LämpöYkkösten toimintaprosessi ja palvelu oli kaikilta osin kiitettävää”, Kari kehuu.

”Nykyisin käytän lämmitykseen pelkästääntulisijoja ja ilmalämpöpumppua, sähköpatterit eivät ole olleet sen jälkeen käytössä. Ilmalämpöpumppu kierrättää todella hyvin myös tulisijojen tuomaa lämpöä laajalle asuin tiloihin. Lämmityksen lisäksi se lisää myös asuinmukavuutta. Olen suositellut tuttaville LämpöYkkönen Oy:tä yrityksenä ja kertonut myös ilmalämpöpumpun hyödyistä”, toteaa Kari tyytyväisenä.

Ilmalämpöpumppu purueristeiseenrintamamiestaloon

Jyrki Liikamaan innostuminen ilmalämpöpumppuihin lähti hänen näkemästään ilmalämpöpumppuvertailusta ja päätti että sellaistahan pitää kokeilla.

Ilmalämpöpumpulla saavutettiin sähkönkulutuksessa huima pudotus

Liikamaa asuu 40 –luvulla valmistuneessa paritalossa, joka on rintamamiestalo perusteinen. Suora sähkölämmitys on ollut talossa jo ostohetkellä ja sähkön kustannuksia haluttiin pienentää.
Ilmalämpöpumpun asennuksen jälkeen on sähkön kulutus tippunut huimasti kertoo
Liikamaa. ”Lämpöykkösellä oli hienoin tarjous sekä ammattitaitoinen porukka joka ilmalämpöpumpun asensi. Sain heiltä hyviä neuvoja. Sähkön kulutuksessa se on ollut aika hurja pudotus. Kesällä ei ole kuumaa ja kosteaa ja talvella on lämmin.” Toteaa JyrkiLiikamaa.

Ilmalämpöpumppu puurakenteiseen omakotitaloon

Micke Porkka tiesi heti mitä kannattaa hankkia uuteen kotiinsa – ilmalämpöpumppu. Micke päätti hankinnasta jo ennen muuttoa, joten ilmalämpöpumppu asennettiin kotiin muuton yhteydessä muiden järjestelyjen ohella. Porkan koti on vuonna 2000 rakennettu puurakenteinen omakotitalo, jossa aiemmin ei ollut ilmalämpöpumppua.

”Hankittiin ilmalämpöpumppu suoraan kun muutettiin. LämpöYkkönen toimitti edelliseen asuntoon kaksi ilmalämpöpumppua ja valinnat toimi hyvin, joten toimittajan valinta oli luonnollinen” Micke Porkka kertoo päätöksistään.

Sähköllä toimiva varaava lattialämmitys

Porkan omakotitalossa on sähköllä toimiva varaava lattialämmitys. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin yhteen sähköllä toimivan lattialämmityksen kanssa. Ilmalämpöpumppu tuo Porkalle asumisviihtyvyyttä ympäri vuoden. Talvella pumppu levittää tehokkaasti lämmintä ilmaa eri puolille taloa ja kesällä puolestaan viilentää huoneilmaa matalampaan lämpötilaan. Mikäs sen toimivampaa!

Alhaisemmat sähkölaskut

Asumisviihtyisyyden lisäksi merkittävä syy ilmalämpöpumpun hankinnalle oli saada sähkölaskut pienemmiksi. Ilmalämpöpumpun avulla on mahdollista tasoittaa huoneiston lämmön vaihteluita ja saada sähkölaskut matalammiksi ja sitä kautta säästöä aikaan. Porkalla on tästä myös omaa kokemusta.

Ilmalämpöpumppu : Ostajan opas

Olit sitten uusimmassa nykyistä lämmitystä tai rakentamassa uutta kotia, saat oppaan avulla hyödyllistä tietoa ilmalämpöpumpun hankkimisesta.

Olit sitten uusimmassa nykyistä lämmitystä tai rakentamassa uutta kotia, saat oppaan avulla hyödyllistä tietoa maalämmön hankkimisesta.

Pyydä tarjous - Helposti ja nopeasti
Katso kuukauden tarjoukset!KATSO TARJOUKSET
+

Katso kuukauden lämpöpumppu- ja aurinkopaneelitarjoukset