Ilmalämpöpumpun huolto – Usein kysytyt kysymykset
LämpöYkkösen huoltotiimi huoltaa vuosittain jo yli 3000 lämpöpumppua – useita eri tuotemerkkejä ja monen ikäisiä. Tässä koottuna eniten kysytyt eli TOP 8 usein kysyttyä kysymystä sekä vastaukset kysymyksiin. Ja jos vastausta ei saa niin silloin kannattaa pyytää LämpöYkkösen ammattilainen paikan päälle katsomaan mikä laitteessa on vikana. Moni vika voidaan nykyään selvittää myös puhelimitse.
Miksi ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä kuuluu ”natinaa ja sihinää” ja puhallus pysähtyy sisäyksiköllä?
Äänet ovat tyypillisiä lämpölaajenemisesta johtuvia ominaisääniä. esim. sulatusjakson aikana äänet ovat hyvin yleisiä. ”Sihinä” aiheutuu kylmäaineen lämpötilan muutoksesta. Sulatusjakson aikana myös sisäyksikön puhallinmoottori pysähtyy.
Miksi huoneilma haisee ”märälle”?
Puhdista/vaihda sisäyksikön suodattimet. Ellei kyseinen toimenpide auta merkittävästi, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen ja tilaamaan sisäyksikön puhdistuksen.
Suosittelemme ammattilaisen tekemää puhdistushuoltoa viimeistään kolmen käyttövuoden jälkeen. Tilaa ilmalämpöpumpun puhdistushuolto tästä.
Miksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tiputtaa vettä lattialle?
Sisäyksikön kondenssivesiletku voi olla tukkeutunut huoneilmassa olleesta pölystä tai muista epäpuhtauksista. Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Tilaa ilmalämpöpumpun huolto tästä.
Miksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kerää huurretta ja vaikuttaa olevan jäässä?
Ulkoyksikön lamellipinnalle kondensoituu lämmityskäytössä kosteutta. Kosteus huurtuu lamellin pinnalle kennoston ollessa miinuksen puolella. Laitteiston automaattinen sulatusjakso poistaa lamellipinnalta huurteen. Tämä on normaalia laitteiston toimintaa.
Jos ulkoyksikköön muodostuu kiintojäätä, sammuta laitteisto ja tee sulatus ulkoyksikölle. Varmista vielä sisäyksikön puhtaus ja laitteisto asetukset.
Jos ulkoyksikkö jäätyy toistuvasti ota yhteyttä ammattilaiseen. Jätä ilmalämpöpumpun huoltopyyntö täältä.
Miksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alta valuu vettä ajoittain? Miksi vesi ei tule letkusta?
Sulatusjakson aikana sulamisvesi tulee ulkoyksikön pohjassa olevista aukoista. Älä koskaan estä veden vapaata ulospääsyä ulkoyksiköstä.
Yleensä ulkoyksikön vieressä oleva letku on kondenssivesiletku. Jäähdyttäessä sisäilmaa, kyseisestä letkusta tulee vettä.
Ulkoyksiköltä muodostuvan sulamisveden määrä vaihtelee suuresti mm. ilmankosteudesta, lämmitystarpeesta ja myös laitteisto kohtaisia ero voi olla.
Lämpötila laskee huoneistossa kun ulkolämpötila laskee ulkona pakkaselle?
Suosittelemme kaukosäätimestä nostamaan pyyntilämpötilaa ylöspäin ja lisäämään puhallinvoimakkuutta. Näin varmistamme laitteiston maksimaalisen ja energiatehokkaan toiminnan. Lisäksi varmistathan, että päälämmönlähde kytkeytyy päälle tarvittaessa.
Laitteisto ei lämmitä eikä viilennä? Valot palaa laitteistossa, mutta vikakoodit ei vilku.
Käytä laitteistosta virrat pois päältä (turvakytkin, sähkökeskus), odota muutama minuutti ja käynnistä laitteisto uudelleen. Huom. ilmalämpöpumpun toiminnassa on pieniä viiveitä. Esim. lämmitystoiminta valittuna pyyntilämpötila 27 astetta odota min. 5 min. Laitteisto ei lähde välittömästi lämmittämään. Mikäli kyseisistä toimenpiteistä ei ole apua varmista vielä laitteisto asetukset ja tilaa ammattilainen paikanpäälle. Tilaa huolto tästä.
Ilmalämpöpumppu ei lähde käyntiin sähkökatkon jälkeen? Ledi vilkuttaa sisäyksiköllä.
Laitteistossa uudelleen käynnistyminen ei ole kytkeytynyt päälle tai uudelleen käynnistymistä ei ole ohjelmoitu aktiiviseksi. Katso laitteiston käyttöohjekirjasta ohje aktivointiin. Esim. Toshiba ilmalämpöpumput
Muistathan lukea ilmalämpöpumppusi käyttöohjeet ja perehdy niihin huolellisesti.
Lue lisää: