X

#100faktaalämmityksestä

Fakta 78: Ilmalämpöpumpun huolto – mitä pitää ja voi tehdä itse?

PYYDÄ HUOLTOTARJOUS JÄTÄ HUOLTOPYYNTÖ

Ilmalämpöpumpun asentaa ja mitoittaa aina ammattilainen. Omistajan vastuulle jää helpoista perushuoltotoimenpiteistä huolehtiminen. Näillä ohjeilla pidät ilmalämpöpumppusi toimintakykyisenä ja tehokkaana koko sen elinkaaren ajan.   

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen puhdistus

Ilmalämpöpumpussa on lähtökohtaisesti kaksi huoltotoimenpidettä, jotka omistajan pitää tehdä itse – sisäyksikön karkeasuodattimen puhdistus ja ulkoyksikön puhtaanapito.

Karkeasuodattimen puhdistus tulee tehdä säännöllisesti, vähintään 2 viikon välein. Karkeasuodatin löytyy lämpöpumpusta laitteen etukannen alta. Sen voi puhdistaa imuroimalla – tai jos suodattimeen jää vielä näkyvää likaa – vesihanan alla. Suodattimen on annettava kuivua, ennen kuin sen asentaa takaisin paikoilleen.

Suodatin on sitä likaisempi, mitä likaisempaa sisäilma on. Jos kotona on kotieläimiä tai laite sijaitsee pölyisessä autotallissa – tai tiloissa tupakoidaan, karkeasuodatin kannattaa puhdistaa viikkosiivouksen yhteydessä.

Ilmalämpöpumpun omistajan ainoa tehtävä on huolehtia laitteen sisä- ja ulkoyksikön puhtaudesta. Parin viikon välein puhdistettava karkeasuodatin löytyy lämpöpumpun sisäyksikön yläkannen alta.

Sisäyksikön puhtaudella on suora vaikutus laitteen hyötysuhteeseen. Likaisessa laitteessa teho laskee, jolloin myös kustannustehokkuus kärsii ja laitteen säästövaikutus vähenee. Sisäyksiön likaisuus voi aiheuttaa myös ulkoyksikön jäätymisongelmia – käytännössä ulkoyksikkö jäätyy, jos sisäyksikön läpi ei pääse virtaamaan riittävästi ilmaa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön puhtaanapito

Ilmalämpöpumpun omistajalta edellytetään myös ulkoyksikön puhtaanapitoa. Käytännössä on huolehdittava, että ulkoyksikön sisällä pyörivän ropelin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa. Puhtaanapidossa auttaa ulkoyksikön ympärillä oleva suojakotelo. Suojakotelo kannattaa hankkia ammattilaiselta – tai rakentaa ammattilaisen antamien ohjeiden mukaan. Jos suoja on liian tiivis, laitteen teho laskee ja kopressorin kestävyys heikkenee. Liian tiivis suoja voi jopa rikkoa laitteen.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö suojataan suojakotelolla. Omistajan tehtävänä on tarkistaa, ettei ulkoyksikön sisällä sijaitsevan pyörivän ropelin väliin ole päässyt roskia tai risuja.

Ilmalämpöpumppujen osalta suojakotelo-ongelmat eivät ole niin yleisiä kuin vesi-ilmalämpöpumpuissa, joiden isommille ulkoyksiköille halutaan useammin rakentaa yksilöllisempi suojaus. Kummallekin lämpöpumpulle on markkinoilla erilaisia suojakoteloita, jotka voi maalata talon väriseksi ja asentaa myös jälkikäteen. LämpöYkkönen ohjeistaa tarvittaessa myös yksilöllisen suojakotelon rakentamisessa.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus – älä tee sitä itse

Moni ilmalämpöpumpun omistaja haluaisi huoltaa laitetta enemmän kuin ohjeistetaan. Yleisin tällainen toimenpide on lamellien puhdistus. Kennostopuhdistus, johon toimenpide sisältyy, suositellaan tehtäväksi ammattilaisen toimesta 2–5 vuoden välein, sisäilman puhtaudesta riippuen. 

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen alta löytyvien lamellien puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi. Kennostopuhdistus, johon toimenpide sisältyy, suositellaan tehtäväksi 2–5 vuoden välein.

Lamellit ovat ohutta alumiinipeltiä ja taipuvat helposti asiantuntemattomissa käsissä – ja usein omatoiminen huoltoyritys johtaakin siihen, että asiantuntija joutuu suorittamaan lamellien suoristuksen. Lamellien taipuminen vaikuttaa virtaavuuteen – mikä taas vähentää tehoa ja laitteen tuomia säästöjä.

Ilmalämpöpumppu viilennyskäytössä – tarkista kondenssivesi

Jos ilmalämpöpumppua käytetään kesällä viilennykseen, laitteelle tehdään edellä mainittujen huoltotoimenpiteiden lisäksi keväisin yksi toimenpide. Omistaja tarkistaa, että laitteeseen kertynyt kondenssivesi poistuu ulkoyksiköstä oikealla tavalla – eli ulkoyksikön pohjassa olevaa valkoista putkea pitkin.

Kondenssiveden valuminen on osoitus pumpun oikeasta toiminnasta ja ilmaisenergian tuotosta – mitä enemmän vettä tulee, sitä enemmän syntyy säästöä.

Vesi voi nimittäin poistua ulkoyksiköstä myös toisella tavalla – ulkoyksikön pohjassa olevien reikien kautta. Tämä on oikea tapa silloin, kun pumppua käytetään lämmityskäyttöön. Viilennyskäytössä – eli käytännössä kesällä – veden tulee poistua valkoisen putken kautta, ellei vettä ole johdettu kaivoon. Kondenssiveden valuminen on osoitus pumpun oikeasta toiminnasta ja ilmaisenergian tuotosta – mitä enemmän vettä tulee, sitä enemmän syntyy säästöä.

Vaadi huolellinen käytönopastus!

Ammattimainen lämpöpumpputoimittaja antaa asiakkaalle asennuksen yhteydessä aina hyvän käytönopastuksen – jossa edellä kuvatut huoltotoimenpiteet käydään kädestä pitäen läpi. Isoilla toimijoilla on usein tarjolla myös ympärivuorokautinen huoltopalvelu, johon voi ongelmatilanteessa soittaa. Jos laitteeseen halutaan myöhemmin kytkeä varaosia tai lisälaitteita – kuten ilmalämpöpumpun etäohjausjärjestelmä –asennustoimenpiteet on hyvä teettää aina ammattilaisella.

Lue tästä, mitä hyötyä ilmalämpöpumpun etäohjauksesta on ja mitä järjestelmä maksaa >>

LämpöYkkönen suosii laitteissaan elinkaaripalvelua, joten 2–3 vuoden päästä asennuksesta tehtävä syväpuhdistushuolto tarjotaan lähtökohtaisesti lisätuotteena laitetarjouksen yhteydessä. Puhdistuksessa koko sisäyksikkö puretaan ja puhdistetaan – ja laitteeseen tehdään kylmäainetarkistus.

Valitse itsellesi sopivin huoltopalvelu

Ilmalämpöpumpputoimittajat tarjoavat erilaisia huoltopalveluita. LämpöYkkönen suosii elinkaaripalvelua myös ilmalämpöpumpuissa, joten 2–3 vuoden päästä asennuksesta tehtävä syväpuhdistushuolto tarjotaan lähtökohtaisesti lisätuotteena laitetarjouksen yhteydessä. Syväpuhdistushuolto sisältää myös aiemmin mainitun kennostopuhdistuksen. Asiakas voi valita ostaako pelkän laitteen vai laitteen huolettomammalla huoltopalvelulla.

Kuvat: Vesa Tyni

PYYDÄ HUOLTOTARJOUS  JÄTÄ HUOLTOPYYNTÖ

Haluatko tietää huoltopalveluista lisää? Ota yhteyttä >>

Oletko jo asiakkaamme? Pyydä tarjous huollosta tai jätä huoltopyyntö tästä >> 

Palvelemme asiakkaitamme ympäri vuorokauden HelpDesk-numerossamme: 020 749 7820

Tällaisiin kohteisiin ilmalämpöpumppu tuo suurimmat hyödyt – lue artikkeli >>

 

Jätä tarjouspyyntö ja voita Tesla käyttöösi viikoksi!

Arvomme kaikkien tarjouspyynnön jättäneiden kesken Teslan viikon ajaksi käyttöön syyskuulle 2022.