Aurinkopaneelit omakotitaloon tai mökille – kannattaako hankinta?
Kansainvälinen energiajärjestö ennustaa, että aurinko tulee olemaan maailman suurin yksittäinen sähkönlähde vuoteen 2050 mennessä. Myös Suomen energiamarkkinoilla on tapahtumassa historiallinen käänne. Uusiutuva energia on nousemassa vuonna 2018 fossiilisia polttoaineita, eli öljyä, kivihiiltä, maakaasua ja turvetta suuremmaksi energian lähteeksi.
Ei siis ole ihme, että aurinkoenergiaratkaisut kiinnostavat myös kuluttajia. Aurinkosähkön merkityksen kasvua ovat valtioiden tukitoimien ohella lisänneet laitteiden kustannustehokkuus ja järjestelmien hintojen lasku. Kun asennat aurinkopaneelit omakotitaloon, se on poikkeuksetta fiksu sijoitus sekä ympäristöä että omaa talouttasi ajatellen.
Aurinkopaneelien hyödyt omakotitalossa ja mökissä
Suurin aurinkopaneeleiden tuoma hyöty on se, että omalla tontilla voi tuottaa itse tarvitsemansa energian. Asukas ei ole riippuvainen sähkön hinnan nousuista tai sähkökatkoksista. Kun investointi on tehty, omakotitaloasukkaan vuosittaiset säästöt sähkölaskussa ovat noin 300–400 euroa. Investointi lisää myös merkittävästi talon arvoa. Joskus ekologinen aurinkosähköjärjestelmä voi laskea talon energialuokkaa, niin että muutos vaikuttaa investoinnin ohella suoraan talon jälleenmyyntiarvoon.
Yhä useammalle on merkittävä arvo, että tarvitsemansa energian voi tuottaa itse – eikä tarvitse olla riippuvainen sähkön hinnan nousuista tai sähkökatkoksista.
Myös helppokäyttöisyyttä pidetään merkittävänä hyötynä. Kun järjestelmä on asennettu, se hyödyntää aurinkosähköä automaattisesti aina kun sitä on tarjolla. Omia toimintatapoja ei tarvitse muuttaa. Yhä useammalle hankintasyy on puhtaasti eettinen. Ratkaisulla voi pienentää merkittävästi omaa asumiseen liittyvää hiilijalanjälkeä.
Tärkein asia – aurinkopaneelien mitoitus
Kun aurinkopaneeleita hankitaan omakotitaloon tai mökille, on tärkeää, että niitä hankitaan kulutukseen nähden oikea määrä. Sähköntuotantoa ei saa yli- tai alimitoittaa. Jos sähköä jää yli, siitä saatava korvaus on varsin pieni – sähkönostajat maksavat enintään kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Alimitoitus ehkäisee taas maksimaalisen hyödyn syntymisen.
Paneeleiden lisäksi kannattaa muistaa pyytää takuu myös paneeleiden kiinnitykselle ja asennukselle.
Käytännössä ensin on selvitettävä, miten paljon asunto kuluttaa sähköä syksyllä ja keväällä. Pimeiden talvikausien osalta mitoitusta ei tehdä. Paneeleiden määrään vaikuttaa kulutuksen ohella katon pinta-ala ja kohteen sijainti. Aurinkopaneeleja myyvä ammattilainen osaa tehdä mitoituksen ja antaa tarkan tiedon paneeleiden optimaalisesta määrästä.
Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon ja mökille – ei kannata valita halvinta
Aurinkopaneelien on tarkoitus olla omakotitalon tai mökin katolla noin 30 vuotta. On iso ero, käyttääkö asennusliike laadukkaita kiinnitystarvikkeita, vai ruostuvatko ne 5 vuoden päästä. Autinkopaneeleiden lisäksi kannattaa muistaa pyytää takuu myös kiinnitykselle ja asennukselle.
Mökille akkupohjainen aurinkopaneelien ratkaisu
Omakotitalossa – tai sähköverkoon kuuluvissa vapaa-ajan asunnoissa – aurinkopaneeleista saatava sähkö kannattaa syöttää suoraan talon sähköjärjestelmään. Tällöin puhutaan suorainvertterijärjestelmästä. Järjestelmä hyödyntää aurinkosähköä silloin kun sitä on saatavilla ja käyttää muulloin valtion verkosta tulevaa sähköä.
Aurinkopaneelijärjestelmä tuo mökille perusmukavuudet – voidaan käyttää led-valoja, vesipumppua, jääkaappia, televisiota, latureita ja tietokonetta.
Kun aurinkopaneeli tulee mökille, johin sähköä ei tule, käytetään sähköä varastoivaa akustoa. Akku toimii tasavirralla, joten sen lisäksi tarvitaan vaihtosuuntaaja eli invertteri, joka mahdollistaa sähkön käyttämisen myös muissa kuin 12 tai 24 voltin laitteissa.
Aurinkosähköpaneeleiden hinta omakotitaloon ja mökille
Jos omakotitaloon ja mökille asennetaan samankokoinen aurinkopaneelijärjestelmä, mökille toteutettava kokonaisuus on akkujärjestelmän takia kalliimpi. Esimerkiksi keskimääräinen omakotitaloon hankittava 3 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa asennettuna noin 7 000 euroa.
Samalla rahalla voidaan sähköttömälle mökille asentaa puolentoista kilowatin aurinkopaneeli – sekä hankkia järjestelmään tarvittava akusto ja invertteri. Lämmitykseen asti sähköä ei riitä, mutta järjestelmällä saadaan mökin perusmukavuus toimimaan – voidaan käyttää muun muassa led-valoja, vesipumppua, jääkaappia, televisiota, latureita ja tietokonetta.
Aurinkokennojen hinnat ovat romahtaneet. Laitteet maksavat enää murto-osan siitä, mitä kennot maksoivat 1970-luvulla.
Mökille hankkiessa aurinpaneeleita kannattaa verrata sähköliittymän hankintakustannuksiin. Esimerkiksi saaressa sijaitsevalle mökille sähköliittymän alkuinvestointi voi olla lähes sama, mutta aurinkosähkö takaa jatkossa ilmaisen sähkön.
Aurinkopaneeleiden ylläpito – vaaditaanko huoltoa?
Aurinkopaneelien ylläpito ei juuri työllistä. Jos paneelit peittyvät lehdillä tai oksilla ne kannattaa harjata puhtaaksi. Pesua paneelit vaativat vain silloin, jos niihin kasvaa sammalta tai hometta. Käytännössä paneelit asennetaan aina katon etelä- tai länsipuolelle, jossa ongelmaa ei yleensä ole.
Haluatko asiantuntijoiden vinkit suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje >>
Ovatko aurinkopaneelit kannattavia talvella?
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina kun aurinko paistaa – säteily tulee myös pilvien läpi. Käytännössä järjestelmä toimii vuoden ympäri – ainoastaan kaamosalueella järjestelmä on pimeimpien kuukausien aikaan täysin hyödytön.
Tulevaisuudessa omakotitalon ja mökin aurinkopaneelit ovat pinnoitteita
Aurinkopaneelien teknologinen kehitys on nopeaa ja uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Perinteinen paneelitekniikka on siirtymässä pinnoitusteknologiaan, jossa aurinkosähköä voidaan tuottaa nykyistä monimuotoisemmilla pinnoilla – tällä hetkellä paneelit vaativat toimiakseen tasaisen katon tai alustan. Ratkaisuja odotetaan markkinoille 10 vuoden sisällä.
Mitä eroa on aurinkopaneeleilla ja aurinkokeräimillä? Vastaus löytyy täältä >>
Miksi aurinkoenergiaan tarvitaan hybridivaraaja? Lue artikkeli >>
Pientaloasukkaan energiaomavaraisuus – haavetta vai todellisuutta? Lue asiantuntijan blogi >>
Oletko kiinnostunut ekologisista lämmitysjärjestelmistä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme >>
Kuva: Shutterstock