Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön: mitä osakkaan ja hallituksen on hyvä tietää hankinnasta?

Asutko asunto-osakeyhtiössä ja harkitset ilmalämpöpumpun hankintaa? Toisin kuin usein luullaan, ilmalämpöpumpun hankinta taloyhtiöön ei ole hankalaa tai monimutkaista. Jo puolet tekemistämme ilmalämpöpumppujen asennuksista tehdään asunto-osakeyhtiöasuntoihin.

Asunto-osakeyhtiön osakkaalla on suhteellisen laaja muutostyöoikeus, eikä taloyhtiö voi suorilta käsin kieltää ilmalämpöpumpun asennusta. Taloyhtiön hallitus voi kuitenkin asettaa asennukselle tiettyjä reunaehtoja ja näin kannattaakin tehdä: kun ilmalämpöpumpun ammattimaisesta ja oikeaoppisesta asennuksesta on linjattu, voi hankintaan ryhtyä rauhallisin mielin.

Taloyhtiön vaatimukset voivat koskea esimerkiksi kondenssiveden ohjausta ja laitteen äänenpainetasoa. Muut tyypilliset linjaukset liittyvät ulkoyksikön sijaintiin tai sen peittämiseen rakennuksen väriin ja tyyliin sopivalla suojakotelolla.

Kuulutko taloyhtiön hallitukseen? Lue mitä hallituksen kannattaa ottaa linjauksissa huomioon ››

Käytännössä ilmalämpöpumpun saa asentaa kerrostaloasuntoon lähes aina, kun asunnosta löytyy parveke. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tulee usein sijoittaa parvekkeen kaidetason alapuolelle, jolloin se ei ole nähtävissä parvekkeen ulkopuolelta. Rivitaloasunnoissa, luhtitaloissa ja erillistaloissa vaatimusta parvekkeesta ei ole.

Millainen ilmalämpöpumppu taloyhtiöön kannattaa hankkia?

Yksi olennaisimmista taloyhtiöön hankittavan ilmalämpöpumpun ominaisuuksista on tarpeeksi hiljainen äänitaso. Hiljainen pumppu pitää naapurisovun yllä ja suurin osa taloyhtiöistä soveltaakin yleistä rakennusmääräystä, jonka mukaan naapurin parvekkeelta tai pihasta mitattuna ilmalämpöpumpun keskiäänenpainetason tulee olla alle 45 dB.

Tämä määräys täyttyy kaikissa LämpöYkkösen myymissä ja asentamissa ilmalämpöpumpuissa. Laadukas ilmalämpöpumppu on niin hiljainen, että lähinaapuri ei parin metrin etäisyydeltä kuule, onko laite päällä vai ei.

Hyödynnä maksuton kartoitus ja autamme valitsemaan sinulle sopivan ilmalämpöpumpun ››

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Kerrostaloon hankittavat ilmalämpöpumput ovat käytännössä aina vain viilentäviä, koska asunnon lämmitys tapahtuu kerrostalon yhteisen lämmönjakelun kautta. Viilentäessään ilmalämpöpumppu myös poistaa sisäilmasta kosteutta, mikä raikastaa ilmaa.

Viilentäviä ilmalämpöpumppuja vertaillessa on hyvä valita laite, jossa on tehokas viilennysilman kuivatustoiminto. Koska jäähdytystoiminto synnyttää ilmalämpöpumpun kennostoon kosteutta, on tärkeää varmistaa, että ilmalämpöpumppu myös poistaa sitä tehokkaasti.

Jos kerrostaloasuntosi sisäilmassa on haasteita, vertaile laitetta valitessa ilmalämpöpumppujen ilmanpuhdistusominaisuuksia. Oikein huollettu ilmalämpöpumppu auttaa pitämään sisäilman raikkaana ja puhtaana.

Ilmalämpöpumppu rivitaloon, luhtitaloon tai erillistaloon

Rivitaloon, luhtitaloon tai erillistaloon hankittavan ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa asunnon nykyinen lämmitysmuoto. Etenkin jos kotisi lämpenee sähköllä, kannattaa valita pumppu, joka sekä lämmittää että viilentää. Ilmalämpöpumppu lämmittää kotia merkittävästi sähkölämmitystä edullisemmin ja se sopii myös muiden lämmitysmuotojen rinnalle pienentämään päälämmönlähteen kulutusta.

Rivitaloon tai erillistaloon hankittavan ilmalämpöpumpun valinta ei eroa merkittävästi omakotitaloon tai kesämökille hankittavan pumpun valinnasta. Laitteiden vertailu kuitenkin kannattaa, jotta löydät tarpeisiisi sopivan ilmalämpöpumpun ja saat siitä parhaan hyödyn irti. Kaikkea teknistä nippelitietoa ei tarvitse ymmärtää, mutta vertailussa on hyvä tarkastella tiettyjä laitteiden perusominaisuuksia.

Lue lisää: Mitä huomioida, kun valitset ilmalämpöpumppua? ››

Etene näin, kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua taloyhtiöön

Asuitpa sitten kerrostalossa, rivitalossa tai erillistalossa, ensimmäinen askel ilmalämpöpumpun hankinnassa on ottaa yhteys taloyhtiön hallitukseen. Hallitus kertoo asennusta koskevat reunaehdot, jonka jälkeen voit alkaa vertailla kohteeseesi sopivia laitteita ja toimittajia. Voit myös hyödyntää maksuttoman kartoituksemme, jossa autamme sinua valitsemaan asuntoosi ja taloyhtiön vaatimuksiin sopivan ilmalämpöpumpun.

Seuraava tehtävä on lähettää isännöitsijälle muutostyöilmoitus. Kun hankit ilmalämpöpumpun asennettuna meiltä, autamme sinua muutostyöilmoituksen täyttämisessä ja toimitamme ennen asennusta muutosilmoitusta varten tarvittavat dokumentit. Jos isännöitsijällä herää asennukseen liittyviä lisäkysymyksiä, autamme sinua vastamaan niihin.

Tämän jälkeen kokeneet asentajamme asentavat laitteen paikalleen sovittuna ajankohtana ja jättävät sinulle kirjallisen asennusselvityksen ja takuutodistuksen, sekä antavat käyttöopastuksen laitteen käyttöön ja omatoimihuoltoon. Tarjoamme myös teknisen tuen koko laitteen elinkaaren ajaksi, eli et jää uuden ilmalämpöpumppusi kanssa yksin missään tilanteessa.

Ilmalämpöpumppu taloyhtiön yhteishankintana

Jos useampi osakas asunto-osakeyhtiöstä on kiinnostunut ostamaan ilmalämpöpumpun, voi hankinnan tehdä taloyhtiön yhteishankintana. Vaikka jokainen osakas tekee ostosta laitetoimittajan kanssa oman sopimuksensa, on yhteishankinta silti osakkaan näkökulmasta vaivaton vaihtoehto. Tällöin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä toimii hankinnan ”projektipäällikkönä”, joka vertailee laitteita ja hintoja sekä sopii asennuksen aikatauluista.

Kun ilmalämpöpumput voidaan asentaa kerralla useaan asuntoon, tulee hankinta usein hieman tavallista edullisemmaksi.

Kuulutko taloyhtiön hallitukseen?

Jos taloyhtiöönne ei ole aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja, on niiden asentamista koskevat reunaehdot hyvä käsitellä taloyhtiön yhtiökokouksessa. Ilmalämpöpumppujen kysyntä asunto-osakeyhtiöihin kasvaa jatkuvasti ja hallituksen työtä helpottaa, kun asennusta koskevat vaatimukset on selkeästi linjattu.

Hallituksen kannattaa ottaa linjauksissaan huomioon ainakin ilmalämpöpumpun oikeaoppinen ja ammattimainen asennus, ulkoyksikön sijoittelu, rakennusmääräysten mukainen äänitaso sekä vastuu laitteen huollosta ja kunnossapidosta.

Ilmalämpöpumppu lisää lähtökohtaisesti aina yksittäisen asunnon arvoa ja mahdollisuus laitteen asentamiseen lisää myös taloyhtiön vetovoimaa.

Harkitsetteko ilmalämpöpumppuja taloyhtiön yhteishankintana? Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä, niin jutellaan taloyhtiönne tarpeista ja tilanteesta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous ››

Voit pyytää tarjouksen myös lomakkeen kautta!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)