Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumpun huolto – mitä voi ja pitää huoltaa itse?

Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto pitää laitteen toimintakykyisenä koko sen elinkaaren ajan. Mitkä ilmalämpöpumpun huoltoon liittyvät toimet kannattaa jättää ammattilaiselle ja mitä voit tehdä itse? Näillä ohjeilla hoidat itse pumpun perushuoltotoimenpiteet ja varmistat laitteen energiatehokkaan toiminnan.

Jätä ammattilaiselle nämä ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteet:

Jos mikään ilmalämpöpumpun huollossa mietityttää, ota meihin yhteyttä, ja asiantuntijamme antavat sinulle huoltoarvion.

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen huoltopuhdistuksella on suora vaikutus laitteen tehoon

Ilmalämpöpumpun huoltoon liittyy kaksi perustoimenpidettä, jotka sinun omistajana tulee tehdä itse. Ensimmäinen niistä on sisäyksikön karkeasuodattimen puhdistus. Karkeasuodatin tulee huoltopuhdistaa säännöllisesti, 2–4 viikon välein suodattimen likaisuudesta riippuen. 

Karkeasuodatin löytyy lämpöpumpusta laitteen etukannen alta. Se on helpoin puhdistaa imuroimalla, mutta jos suodattimeen jää näkyvää likaa, se kannattaa lisäksi huuhdella vesihanan alla. Karkeasuodattimen voi asentaa takaisin laitteeseen sen ollessa vielä kostea. 

Suodatin on sitä likaisempi, mitä likaisempaa sisäilma on. Jos kotona on lemmikkejä, laite sijaitsee pölyisessä autotallissa, tai tilassa tupakoidaan, karkeasuodatin kannattaa puhdistaa aina viikkosiivouksen yhteydessä.

Ilmalämpöpumpun omistajan tehtävä on huolehtia laitteen suodattimien puhdistuksesta. Parin viikon välein puhdistettava karkeasuodatin löytyy lämpöpumpun sisäyksikön etukannen alta.

Sisäyksikön suodattimen puhtaudella on suora vaikutus ilmalämpöpumpun hyötysuhteeseen. Likaisessa laitteessa teho laskee, jolloin myös kustannustehokkuus kärsii ja pumpun tuoma säästövaikutus vähenee.

Lue kuinka ilmalämpöpumppu vähentää energiankulutuksen tarvetta + 7 muuta kodin energiansäästövinkkiä >>

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huolto ja puhtaanapito helpottuu suojakotelolla

Toinen tärkeä itse tehtävä ilmalämpöpumpun huoltotoimenpide on ulkoyksikön puhtaanapito. Käytännössä omistajan tulee huolehtia, että ulkoyksikön sisällä pyörivän propellin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa.

Puhtaanapidossa auttaa ulkoyksikön ympärillä oleva suojakotelo. Suojakotelo kannattaa hankkia ammattilaiselta tai rakentaa ammattilaisen antamien ohjeiden mukaan.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö suojataan suojakotelolla. Omistajan tehtävänä on tarkistaa, ettei ulkoyksikön sisällä sijaitsevan pyörivän propellin väliin ole päässyt roskia tai risuja.

Moni ilmalämpöpumpun omistaja haluaa ulkoyksikölle oman talon ulkonäköön hyvin istuvan tai mahdollisimman vähän huomiota herättävän suojakotelon. Väärin rakennettu kotelo aiheuttaa kuitenkin usein ongelmia, sillä jos kotelo on liian tiivis, laitteen teho laskee ja kompressorin kestävyys heikkenee.

Markkinoilla on valmiina erilaisia ammattimaisia suojakoteloita, jotka voi maalata talon väriseksi ja asentaa myös jälkikäteen. LämpöYkkösen asentajat myös ohjeistavat tarvittaessa yksilöllisen suojakotelon rakentamisessa ilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä.

Tarkista ilmalämpöpumpun kondenssiveden oikea ohjautuminen omatoimihuollon yhteydessä

Käytätkö ilmalämpöpumppua viilennykseen? Olethan tarkastanut, että kondenssivesi kulkeutuu oikein? Ennen kesähelteitä on tärkeää katsoa hyvissä ajoin, että kondenssivedellä on mutkaton kulku oikeaan paikkaan.

Kondenssiveden tarkastus on ilmalämpöpumpun huoltotoimenpide, joka tehdään vain niille laitteille, jotka ovat kesäisin viilennyskäytössä. Kun otat viilennystoiminnon käyttöön, sinun tulee tarkistaa, että laitteeseen kertynyt kondenssivesi poistuu ulkoyksiköstä oikealla tavalla.

Tarkista kondenssiveden kulku kaatamalla sisäyksikön kondenssikaukaloon vettä. Katso, että kaatamasi vesi poistuu ulkoyksikön pohjassa olevaa valkoista putkea pitkin. Vesi voi poistua ulkoyksiköstä myös sen pohjassa olevien reikien kautta, mutta näin tapahtuu silloin, kun pumppua käytetään lämmitykseen.

Huomioi kondenssiveden ohjaus: 

  1. Parvekkeella kondenssivesi ohjataan esimerkiksi parvekeveden viemäröintiin tai erilliseen astiaan. Tarkista myös ilmalämpöpumppua hankkiessasi, mikä on taloyhtiön toive kondenssiveden poistolle.
  2. Omakoti- ja rivitaloissa kondenssivesi ohjataan omaan astiaan tai esimerkiksi viemäröintiratkaisuun. Kondenssivesi voidaan johtaa ulkoyksiköstä myös suoraan kaivoon.

Kondenssiveden valuminen on osoitus pumpun oikeasta toiminnasta ja ilmaisenergian tuotosta – mitä enemmän vettä tulee, sitä enemmän syntyy säästöä.

Testaa ilmalämpöpumpun lämmitys- ja viilennystoiminnot 

Jos käytät ilmalämpöpumppua sekä lämmitykseen että viilennykseen, on näiden toimintojen tarkastaminen hyvä tehdä ajoissa ennen kesän helteitä ja syksyn viileneviä kelejä. Näin voit varmistua laitteen oikeaoppisesta toiminnasta ja varata ajoissa huollon, jos jotain on pielessä. 

Testaa lämmityksen toiminta asettamalla laitteen lämpötilan pyynti normaalia korkeammalle. Kokeile noin 10-20 minuutin kuluttua sisäyksikön edestä, puhaltaako ilmalämpöpumppu lämmintä ilmaa. Näin varmistut siitä, että kylmäaineet ovat pysyneet laitteen ja sisällä ja ilmalämpöpumppu toimii kuten kuuluukin.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus – älä tee tätä itse

Moni ilmalämpöpumpun omistaja haluaisi hoitaa itse mahdollisimman paljon laitteeseen liittyviä huoltotoimenpiteitä. Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus on kuitenkin toimenpide, jonka kanssa on helpompi saada aikaan vahinkoa kuin hyötyä.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi. Ohut alumiinipelti taipuu helposti, mikä vaikuttaa suoraan ilman virtaavuuteen heikentäen laitteen tehoa.

Ilmalämpöpumpun lamellit löytyvät karkeasuodattimen alta. Ne ovat ohutta alumiinipeltiä ja taipuvat helposti asiantuntemattomissa käsissä. Lamellien taipuminen vaikuttaa ilman virtaavuuteen, mikä vähentää laitteen tehoa ja sen tuomaa säästöä. Hyvin usein omatoiminen huoltoyritys johtaa siihen, että lamellit täytyy jälkikäteen suoristaa ammattilaisen toimesta.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun puhdistushuolto, johon lamellien puhdistus sisältyy, suositellaan tehtäväksi 2–4 vuoden välein.

Vaadi käyttöopastus ilmalämpöpumpun huoltoon

Ammattimainen lämpöpumpputoimittaja antaa asiakkaalle asennuksen yhteydessä hyvän käyttöopastuksen ilmalämpöpumpun huoltoon. Me LämpöYkkösellä opastamme aina asiakkaamme ja käymme läpi kädestä pitäen kaikki yllä kuvatut toimenpiteet, joten voit olla huoleti.

Kun osaat hoitaa ilmalämpöpumpun perushuollon, pysyy laite hyväkuntoisena, energiatehokkaana ja pitkäikäisenä.

Vaikka ilmalämpöpumppua huoltaakin ja puhdistaa huolellisesti itse, pääsee laitteen sisään vähitellen muun muassa hienoa pölyä ja rasvaa. Nämä likakertymät estävät ilmalämpöpumpun maksimaalisen energiansäästön. Siksi ammattilaisen tekemä puhdistushuolto kannattaa suorittaa 2–4 vuoden välein.

Ensimmäinen puhdistushuolto on hyvä tilata kolmen vuoden kuluttua ilmalämpöpumpun asennuksesta. Ensimmäisen huollon yhteydessä selviää, mikä on sinun laitteellesi sopiva puhdistusväli. Jos pumppu on asennettu esimerkiksi keittiöön, jossa ilmassa on paljon rasvaa, on sopiva huoltoväli lyhyempi.

Tilaa ilmalämpöpumpun puhdistushuolto >>

Hoida ilmalämpöpumpun huolto ajoissa

Me LämpöYkkösellä uskomme elinkaariajatteluun; ilmalämpöpumpun huoltaminen ajoissa tulee halvemmaksi, kuin pahasti rikkoutuneen pumpun korjaaminen tai uusiminen. Lisäksi optimaalisesti ja tehokkaasti toimiva laite tuo suoraa säästöä sähkölaskussa. Tiesitkö, että voit myös hyödyntää kotitalousvähennyksen ilmalämpöpumpun huollossa?

Voit tilata ilmalämpöpumpun huollon LämpöYkköseltä riippumatta siitä, oletko ostanut laitteen asennuksen meiltä vai toiselta lämpöpumpputoimittajalta, tai et olisi varma, milloin huolto on viimeksi tehty.

Huollamme kaiken merkkisiä ja mallisia ilmalämpöpumppuja, vaikka niiden takuuhuoltoaika olisi jo umpeutunut. Palvelemme asiakkaitamme ympäri Suomen.

Jos epäilet, että ilmalämpöpumppusi ei toimi normaalisti mutta et tiedä mikä on vikana, voit aina tilata meiltä tarkastuskäynnin.

Me selvitämme, missä mahdollinen vika on. Jos vika on pieni ja tarvittavat varaosat mukana, voimme korjata vian heti. Isompia korjaustöitä varten sovitaan uusi korjauskäynti.

Pyydä huoltotarjous tai täytä tämän sivun lomake! >>

Ongelmatilanteissa voit soittaa LämpöYkkösen 24 h asiakastukeen. Asennukseen ja huoltoon liittyvissä asioissa palvelemme asiakkaitamme 24 tuntia vuorokaudessa ja kaikkina viikonpäivinä, 365 päivää vuodessa. Asiakastuen puhelinnumero on 020 749 7820.

Kysymyksiä ilmalämpöpumpun huoltamisesta? Ota yhteyttä – palaamme asiaan pikapuolin

Lämpöykkönen