Siirry sisältöön

Lämpöpumpun hankinnan tuet ja avustukset: hyödynnä rahanarvoiset edut!

Hyödynnä rahanarvoiset edut!

Vuonna 2024 kannattaa huomata, että kotitalousvähennystä on suunniteltu leikattavan. Vielä siis ehdit hyödyntää tämän edun!

Tiesitkö, että lämpöpumppujen hankintaan on saatavilla monia tukia ja vähennyksiä? 

Ne tekevät hankinnasta jopa tuhansia euroja edullisemman, samalla kun takaisinmaksuaika lyhenee.  

Niin ilmalämpöpumpun kuin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpun hankintaan voi hakea tukia. Me LämpöYkkösellä autamme hakemisessa, joten prosessi on sinulle mahdollisimman vaivaton.

Lämpöpumppujen hankinnat tuet ja avustukset: Mitä kaikkea voi hakea?

Nyrkkisääntönä voit saada vain yhtä tukea tai avustusta lämpöpumpun hankintaan. Valintaan vaikuttaa mm. hankinnan suuruus ja se, siirrytkö pois öljylämmityksestä. 

ELY-keskuksen avustus öljylämmitysjärjestelmästä luopumiseksi

Oletko luopumassa öljylämmityksestä? Hienoa, tällöin voit hakea korotettua avustusta ELY-keskukselta. Tukea myönnetään, sillä kotitalouksien siirtymistä energiatehokkaampiin järjestelmiin halutaan kannustaa.

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla, kuten maalämmöllä tai ilma-vesilämpöpumpulla.

ELY-keskus myöntää avustusta hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet aikaisintaan 1.6.2020. Avustuksen määrä on 4 000 euroa, kun siirryt öljylämmityksestä maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppuun.

Haettavissa maa- ja ilma-vesilämpöpumpuille

Koska avustuksen tarkoitus on parantaa energiatehokkuutta, sitä ei myönnetä, jos uusi lämmitysjärjestelmä käyttää yhä fossiilisia polttoaineita, kuten hiiltä, maakaasua tai turvetta. 

 • Avustusta voi hakea sähköisesti ELY-keskuksen sivustolta.
 • Hakuaika on avoinna, kunnes määrärahat riittävät.
 • Tarkista ajantasainen tilanne ELY-keskuksen sivuilta.
 • ELY-keskus myöntää avustuksen suunnitelman ja kustannusarvion perusteella, ja se maksetaan, kun lämmitysjärjestelmähanke on valmistunut.
 • Huomaa, että Aran myöntämä energia-avustus asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin on päättynyt, sillä avustuksia myönnettiin vuosina 2020–2023.

Öljylämmityksestä luopuja voi hakea myös korotettua kotitalousvähennystä

Öljylämmityksen vaihtajalle on tarjolla myös suurempi kotitalousvähennys, joka on vaihtoehto ELY-keskuksen tuelle. 

Kotitalousvähennys on verottajan myöntämä etu, jonka voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa. Sitä myönnetään lämpöpumpun asennuksen eli työn osuudesta, ja sitä voi hakea yksin tai pariskuntana. 

Jos olet luopumassa öljylämmityksessä ja korvaamassa sitä ei-fossiilisella järjestelmällä, voit hakea korotettua kotitalousvähennystä 2027 saakka. Korotettu kotitalousvähennys on suuruudeltaan enintään 3500 euroa. 

Korotettu kotitalousvähennys

 • Korotettua tukea myönnetään vain hankkeisiin, joissa öljyn lämmityskäytöstä luovutaan kokonaan. Esimerkiksi jos öljylämmityksen rinnalle asennetaan ilmalämpöpumppu, tällöin kyse ei ole korotetusta kotitalousvähennyksestä. 
 • Sen sijaan, jos asennat öljylämmityksen korvaajaksi maalämmön tai ilma-vesilämmön tai muun fossiilittoman järjestelmän, tukea voidaan myöntää.
 • Korotettua tukea myönnetään kohteisiin, joissa luovutaan myös muista fossiilisista lämmitysmuodoista, kuten hiilestä, maakaasusta tai turpeesta.
 • Katso tarkat tiedot verottajan sivustolta.

Lue myös: Öljylämmityksestä luopuminen

Kumpi valita: kotitalousvähennys vai ELY-keskuksen avustus öljylämmityksen luopujalle? 

Koska voit hakea vain yhtä tukea, öljylämmityksestä luopujien on hyvä pohtia asiaa hetki.

Huomioi esimerkiksi nämä asiat:

 • uuden järjestelmän hinta
 • asennuskustannukset
 • asumismuoto 
 • tukien käsittelyajat
 • haetko tukea yksin vai puolison kanssa.

Usein maalämpöpumpun ostajat hakevat korotettua kotitalousvähennystä yhdessä puolisonsa kanssa, koska maalämpöpumpun asennuskustannukset yhdessä lämpökaivon kanssa ovat korkeammat kuin ilma-vesilämpöpumpun. Näin ollen asennuskustannuksista saatava kotitalousvähennys on suurempi kuin ELY-keskuksen tuki. 

Samoin ilma-vesilämpöpumpun hankinnan yhteydessä ELY-keskuksen tuki on ollut monesti suositumpi kuin kotitalousvähennys.

Asiaan ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta, ja saat tarvittaessa neuvoja asiantuntijaltamme.

Kotitalousvähennys nopeuttaa lämpöpumpun takaisinmaksua

Normaalisuuruinen kotitalousvähennys on myös haettavissa moniin kodin kunnossapito- ja perusparannustöihin. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun, maa- tai ilma-vesilämpöpumpun asennus omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon lukeutuu kotitalousvähennyksen piiriin. 

Kotitalousvähennys myönnetään työn eli asennuksen osuudesta. Voit vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut asennustyön yritykseltä. Kotitalousvähennyksen määrä on korkeintaan 2 250 euroa henkilöltä, ja omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Voit kuitenkin saada puolisosi kanssa yhteensä 4500 euron vähennyksen remonttikuluista vuodessa. Vähennyksen (maksimissaan 2250 euroa) voi hakea myös toisen puolison verotuksessa, jolloin maksatte omavastuun vain kerran. 

 • Erityisen suosittu avustus ilmalämpöpumpun hankintaan – ja myös maalämmön ja ilma-vesilämmön asennukseen. 
 • Jos vaihdat öljylämmityksestä pois, silloin kannattaa hakea korotettua kotitalousvähennystä tai ELY-keskuksen tukea. 
 • Vähennys myönnetään asennuksesta, ei laitteesta.
 • Saat vähennystä myös ilmalämpöpumpun huollosta!

Lue lisää verottajan sivuilta.

Kotitalousvähennystä kannattaa hakea myös maa- tai ilma-vesilämpöpumpun hankintaan silloin, kun kyseessä ei ole öljylämmityksestä luopuminen.

Kotitalousvähennystä aiotaan leikata: Vielä ehdit hyödyntää!

Jos olet miettinyt lämpöpumpun ostoa, kotitalousvähennyksen hyödyntämisen kanssa ei kannata enää odotella, sillä sitä aiotaan leikata. 

Osana hallituksen säästötoimenpiteitä kotitalousvähennystä aiotaan leikata yhteensä 100 miljoona euroa.

On arveltu, että jatkossa vähennettävä osuus olisi pienempi, vähennystä myönnettäisiin vain pienituloisille tai kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä olisi vähemmän. Lähes varmuudella voi sanoa, että muutos tulee heikentämään nykyistä mahdollisuutta vähennykseen! 

Kun teet hankinnan vielä nykyisen kotitalousvähennyksen aikana, saat varmasti maksimaalisen hyödyn vähennyksiin. Pyydä tarjous lämpöpumpusta jo tänään!

Tukien avulla selvää säästöä – muista myös rahoitus

Lämpöpumpun hankinta on monessa mielessä taloudellista: nostat kiinteistösi tai asunnon arvoa ja säästät energiakuluissa. Tukien avulla takaisinmaksuaika myös lyhenee.

Parhaassa tapauksessa uuden lämmitysjärjestelmäsi erämaksu on pienempi kuin aiemmat lämmitys- ja energiakulusi, joten voit tehdä säästöä ensimmäisestä päivästä alkaen!

Tarjoamme myös lukuisia rahoitusvaihtoehtoja, joiden avulla saat joustoa maksuaikatauluihin.

Esimerkkinä Nordea Joustorahoitus:

 • Jopa 50 kuukautta pelkällä tilinhoitomaksulla! Korko 0 % + tilinhoitomaksu 12,50 €/kk. Joustorahoitusta voi hakea kaupan teon yhteydessä. Tutustu rahoitukseen. 

Neuvomme tukien ja vähennysten hakemisessa

Jos jäit vielä pohtimaan, mikä avustus olisi sopiva lämpöpumpun hankintaan, ei huolta – me autamme sinua valitsemaan ja hakemaan sopivat!

Ota yhteyttä ja katsotaan sinulle sopiva lämpöpumppuratkaisu. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. 

Saat meiltä: 
maalämpöpumput
ilma-vesilämpöpumput 
ilmalämpöpumput 

… valmiiksi asennettuna, kattavalla takuulla ja yli 90 000 energiaremontin kokemuksella!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen