Siirry sisältöön

Mistä ilma-vesilämpöpumpun huima suosio johtuu?

Monelle varsin tuntemattoman ilma-vesilämpöpumpun myynti kasvaa noin 30–60 % vuosivauhtia. Miksi laitteesta on tullut pientalojen ja liikekiinteistöjen omistajien keskuudessa yhtäkkiä niin suosittu?

Ilma-vesilämpöpumpun  – tai vesi-ilmalämpöpumpun – suosion takana on kuusi asiaa. Ekologisuus, alan teknologian kehittyminen, laitteen tuotekehitys, huima energiansäästöpotentiaali, investoinnin houkuttelevuus ja laitteen monikäyttöisyys.

Ekologisuus

Yksi merkittävä suosion syy on laitteen ekologisuus. Ilma-vesilämpöpumppulämmityksessä tarvitaan vain auringon lämmittämää puhdasta ilmaa, vettä ja nykyaikaista tekniikkaa. Koska laite ottaa energian ympäröivästä ilmasta, ei tarvita esimerkiksi maalämpölämmityksen vaatimaa porakaivoa ja keruuputkistoa.

Teknologinen kehitys

Ilmavesilämpöpumppujen todellinen läpimurto tapahtui 2010-luvulla, kun Euroopan unionin energiatehokkuusvaatimukset pakottivat ilma-vesilämpöpumppuvalmistajat siirtymään aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaampaan invertteri-teknologiaan. Invertteri-teknologian hyödyt korostuvat juuri ilmasta energian ottavissa lämpöpumpuissa, kuten ilma-vesilämpöpumpuissa ja ilmalämpöpumppuissa. Kun maalämpöpumpputeknologian kehitys on parantanut energiatehokkuutta 10 vuodessa noin 20 %, ilma-vesilämpöpumppujen energiatehokkuus on parantunut yli 50 %.

Laitteen sopeuttaminen pohjoisiin olosuhteisiin

Isot valmistajat ovat kehittäneet ilma-vesilämpöpumpuista koviin pohjoisiin olosuhteisiin sopivia energiansäästölaitteita käytännössä vasta viimeisen 10 vuoden ajan. Suomalaiset innostuivat laitteista heti, kun markkinoille saatiin ympäri vuoden luotettavasti toimivia laitteita.

Huima energiansäästöpotentiaali

Merkittävin syy myynnin huimaan kasvuun on se, että laitteella voidaan pienentää energialaskua yleensä huikeat 50 %. Jos kodin tai kiinteistön aikaisempi energialasku on ollut 2 500 euroa vuodessa, kustannukset ovat ilma-vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen yleensä noin 1 250 euron luokkaa.

Investoinnin kannattavuus

Ilma-vesilämpöpumppu on mielenkiintoinen ratkaisu myös investointimielessä. Sen saa asennettuna kotiin tai pieneen kiinteistöön noin 8 000–15 000 eurolla. Kotitalousvähennysten jälkeen nettokustannukseksi jää noin 7 000–13 000 euroa. Koska energiansäästö on suuri, investoinnin takaisinmaksuaika on kotitalouksissa yleensä vain noin 5–7 vuotta. Tämän ansiosta osamaksulla hankitun järjestelmän kuukausilaskun ja energialaskun yhteenlaskettu summa on usein pienempi kuin olemassa oleva sähköllä tai öljyllä lämmitetyn kiinteistön kuukausittainen lämmityskustannus. Käytännössä laitteen ostaja saa siis – investoinnin huomioon ottaen – pienemmän energialaskun heti asennuspäivästä lähtien.

Monikäyttöisyys

Laiteen suosiota lisää myös sen monikäyttöisyys. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa joko vesikiertoisen sähkölämmityksen tai öljylämmityksen rinnalle – tai niiden tilalle. Laite sopii yhtä lailla niin pientaloihin, rivi- ja kerrostaloihin, teollisuushalleihin, varastorakennuksiin kuin isoihin liikekiinteistöihinkin.

Haluatko tietää lisää ilma-vesilämpöpumpuista? Lue lisää >>

Näitä hyötyjä lämpöpumppu toi. Lue listaus asiakkaiden saamista hyödyistä >>