Siirry sisältöön

Nostaako ilmalämpöpumppu kerrostaloasunnon arvoa? 

LKV Visa Suojasen mukaan markkinoilla on nyt liikkeellä erityisen paljon valveutunutta ostajakuntaa, jotka kiinnittävät huomiota asunnon energiankulutukseen ja sopivan lämmitys/viilennysjärjestelmän tuomaan asumismukavuuteen.

Moni hakeekin nyt isompaa kerrostaloasuntoa, jossa olisi tilaa myös etätyöskentelyyn. Tämä on tehnyt kuluvan talven asuntomarkkinoista kiivaan, joka on johtanut hintojen nousuun etenkin kasvukeskuksissa. 

Ostaja kiinnittää paljon huomiota ilmalämpöpumppuun tai sen puuttumiseen 

Suurin osa kerrostaloasunnon ostajista kiinnittää huomiota ilmalämpöpumpun olemassaoloon. Suojasen mukaan on vaikea sanoa, että ilmalämpöpumppu nostaisi itsessään asunnon arvoa mutta haluttavuutta kylläkin. 

Asuntoon asennettu ilmalämpöpumppu nähdään suurena plussana sekä asunnon haluttavuutta lisäävänä tekijänä. Ilmalämpöpumpun puuttuessa suuri osa, jopa noin 70 % ostajista kysyy, onko ilmalämpöpumpun asentamiselle estettä. Ja eihän sille useimmiten ole. Etenkin jos kerrostaloasunnosta löytyy parveke, jonka kautta läpivienti voidaan tehdä, Suojanen sanoo. 

“Asuntoon asennettu ilmalämpöpumppu nähdään suurena plussana ja asunnon haluttavuutta lisäävänä tekijänä.” 

– Visa Suojanen, yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV, Kiinteistömaailma Tourula. 

Kokenut kiinteistövälittäjä kuitenkin tunnistaa, että ostajasta voi tuntua hankalalta tai jopa pelottavalta olla ensimmäinen asukas, joka hakee kerrostaloasuntoonsa lupaa ilmalämpöpumpulle. Tämä pelko on kuitenkin täysin aiheeton, sillä lupaprosessi on varsin helppo. Taloyhtiöltä lupaa haettaessa kaikki tekniset kysymykset voi ohjata asentajalle, joka vastaa niihin asukkaan puolesta. Näin tein itsekin oman asuntoni kohdalla, Visa Suojanen kertoo.  

Myös muut asentamiseen liittyvät pelot olisi syytä käsitellä kriittisesti. En ole ikinä käynyt kerrostaloasunnossa, johon olisi syntynyt ilmalämpöpumpun asentamisesta jotain haittaa. Ja tällä tarkoitan kondensaatioveden poistosta syntynyttä haittaa tai laitteen aiheuttamaa kovaa ääntä, Suojanen kertoo. 

Suomalaiset ovat kovin tunnollisia ihmisiä ja jättävät onneksi ilmalämpöpumpun asentamisen ammattilaisille niin kuin kuuluukin. Silloin asentamisen menee teknisesti oikein, eli juuri niin kuin pitääkin, Suojanen summaa. 

Harkitsetko ilmalämpöpumpun hankintaa omaan kerrostaloasuntoosi? 

Lue ilmalämpöpumppu kerrostaloon -sivultamme tiivis muistilistamme siitä, mitä tulee huomioida kun hankit ilmalämpöpumppua kerrostaloon. Tämän jälkeen pyydä maksuton puhelinkartoitus tai tee tarjouspyyntö.