Siirry sisältöön

Uusi energiatehokas ja helposti toteutettava ilmanvaihtoratkaisu pientaloihin

Yli puolet suomalaisista kärsii huonosta sisäilmasta. Nyt vanhojen pien-, kerros- ja rivitalojen ilmanvaihtoa on mahdollista tehostaa helposti ja kustannustehokkaasti – ilman kohteen rakenteisiin tehtäviä muutoksia.

Ilman laadun ongelmat ovat Tietoykkösen vuonna 2005 toteuttaman tutkimuksen mukaan yleisimpiä kerrostaloissa sekä vanhemmissa, koneellisella poistolla tai painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloissa.

LämpöYkkösen asiantuntijan Sami Hautakosken mukaan uusi ilmanvaihtoratkaisu on merkittävä innovaatio erityisesti vanhojen pientalojen omistajille.

”Jos painovoimaista ilmanvaihtoa lähdetään tehostamaan koneellisesti, kohteen yläpohjaan joudutaan asentamaan ilmanvaihtoputket ja eristämään ne. Koneellistaminen voi aiheuttaa tiloihin myös alipaineen. Alipaine tarkoittaa, että rakennus vetää ilmaa sisäänsä vääristä paikoista, kun ilmaa ei tule riittävästi tuloventtiilien kautta. Tämä rakenteiden kautta tuleva mikrobinen ja saastunut tuloilma on yksi vanhojen pientalojen suurimmista ongelmista”, Hautakoski taustoittaa.  

Edullinen ja nopea ilmanvaihtoratkaisu

Uuden Flexit-ilmanvaihtomallin etu on Hautakosken mukaan se, että järjestelmä toimii käytännössä samalla tavalla kuin koneellinen ilmanvaihto, mutta ei vaadi rakenteellisia muutoksia.

Ilmanvaihdon koneellistaminen maksaa perinteisellä tavalla noin 15 000 euroa. Flexit-järjestelmän saa asennettuna noin 5 000–7000 eurolla.

”Ratkaisu on pientalon omistajalle huomattavasti edullisempi ja nopeampi tapa tehostaa ilmanvaihtoa. Ilmamäärät eivät vastaa teholtaan aivan koneellista ilmanvaihtoa, mutta ratkaisu tehostaa kodin ilmanvaihtoa merkittävästi. On myös aina riski muuttaa vanhan talon rakenteita ja tässä vaihtoehdossa yläpohjaan ei tarvitse koskea lainkaan”, Hautakoski sanoo.

Uusi ilmanvaihtoratkaisu sopii pientalojen lisäksi myös rivi- ja kerrostalohuoneistoihin. Luvantarve on kunta- tai kaupunkikohtainen ja sen voi selvittää oman kaupungin rakennusvalvonnasta.

Ilmanvaihtolaitteiden määrä tilojen mukaan

Flexit-ilmanvaihtojärjestelmässä kohteeseen valitaan ilmatilan edellyttämä määrä ilmavaihtoyksiköitä. Jos kohde on pieni, esimerkiksi autotalli, mökki tai työtila, selvitään yhdellä kaksiputkisella laitteella. Toinen putki vie likaisen sisäilman ulos ja toinen tuo ulkoa puhdasta ja suodatettua ilmaa. Kohteen ulko- ja sisäpuolelle asennettavat laitteet yhdistetään ulkoseinän läpiviennillä. Sisäpuolelle tulee ohjauspaneelilla varustettu laite ja ulkopuolelle noin 25 x 25 cm -kokoinen suodattava venttiili.

Flexit-tuotesarjan eri malleja voidaan asentaa yksittäin, pareittain tai sarjaan. Sisäpuolelle tulee ohjauspaneelilla varustettu laite ja ulkopuolelle suodattava venttiili. Ilmanvaihtoa voidaan säätää laitteesta, kaukosäätimestä tai sovelluksen kautta.

Jos vaihdettava ilmamäärä nousee isoksi, laitteita tarvitaan useampia ja niistä rakennetaan kohteeseen räätälöity ilmanvaihtojärjestelmä. Silloin laitteet ovat yksiputkijärjestelmiä, joita pitää olla parillinen määrä.

”Oleellisin asia ilmanvaihdossa on tasapaino. Ilmaa on kuljettava yhtä paljon ulos kuin sisään. Flexit-laite puhaltaa 70 sekuntia ilmaa ulos ja 70 sekuntia ilmaa sisään. Jos rakennus ei saa tarvittavaa ilmaa hallitusti, se ottaa tarvittavan ilman rakenteiden kautta, mikä on suuri terveysriski sekä asukkaille että kiinteistölle”, Hautakoski sanoo.

Tasapainoiseen ilmanvaihtoon perustuvan laitteen tuoma etu on se, että se ei sekoita kodin tai huoneen ilmanpainetta missään tilanteessa.

Flexit-laitteella on poikkeuksellinen lämmöntalteenottokyky. Laite nappaa poistoilmasta lämpöä talteen 70–80 % hyötysuhteella. Muut markkinoilla olevat laitteet ottavat sisään kylmää ilmaa – tai lämmittävät sen sähköllä.

”Flexit parantaa ilmanvaihtoa aina. Toki tämä edellyttää, että kohteeseen on valittu oikeanlaiset yksi- tai kaksiputkiset laitteet ja sisäilman siirtyminen on huomioitu riittävillä sisäilmaventtiileillä.”

Ilmanvaihtolaitteen lämmöntalteenottokyky

Hautakoski pitää Flexit-laitteen vahvuutena myös sen poikkeuksellista lämmöntalteenottokykyä. Laite nappaa poistoilmasta lämpöä talteen 70–80 % hyötysuhteella. Muut markkinoilla olevat laitteet ottavat sisään kylmää ilmaa – tai lämmittävät sen sähköllä. Flexitin lämmöntalteenottokyky vaikuttaa laitteen energiatehokkuuteen ja alentaa lämmityskustannuksia noin 10–15 % painovoimaiseen ilmanvaihtoon verrattuna.

Flexit-laite ei vaadi läpiviennin ohella muita rakenteisiin tehtäviä muutoksia. On tärkeää, että läpiviennin ja eristämisen tekee alan ammattilainen. Asentaja ohjeistaa myös, miten laitteen suodatin vaihdetaan ja kaukosäädintä käytetään.

”Painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämmöstä 100 % menee harakoille. Uudella ratkaisulla häviö on 20 %. Energiatehokkuus on korkea myös sen takia, kun järjestelmässä ei ole erillistä putkistoa, johon lämpö häviäisi”, Hautakoski sanoo.

Hallittu ilmanvaihto parantaa myös ilman laatua. Ilmankosteus alenee ja vedontunne häviää, kun ulkoilma tulee sisään lämpimämpänä kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Ilma on tehokkaiden suodattimien ansiosta myös raikkaampaa.

Ilmanvaihtolaitteen asennus ja huolto

Ennen Flexit-laitteen asentamista, asiantuntija tutkii aina talon ilmanvaihdon. Onko kohteessa silmiinpistävää hajua tai tunkkaisuutta, huurtuvatko ikkunat, onko sisäilma kosteaa, toimivatko sisäilmaventtiilit tai onko seinien raoissa tummia kohtia, joista talo mahdollisesti repii korvausilmaa? Samalla katsotaan tärkeimmät tilat, joiden ilmanvaihtoa halutaan parantaa sekä kartoitetaan sisäilman siirtymiseen tarvittavien siirtoilmasäleikköjen tarve.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämmöstä 100 % menee harakoille. Uudella Flexit-ratkaisulla häviö on vain 20 %.

Myös esteettinen puoli huomioidaan eli katsotaan minne laitteet sopivat parhaiten. Koneiden lukumäärä määräytyy kohteen ilmatilan mukaan. Asennuksessa on tärkeää, että sen tekee ammattilainen. Muun muassa ulkoseinään tehtävä läpivienti ja eristys on tehtävä huolella. Asentajalta on vaadittava myös tarkka käytönopastus laitteen suodattimen vaihtamiseen. 

Ilmanvaihtolaitteen hinta

Jos pientalon ilmanvaihtoa tehostetaan perinteisellä tavalla eli koneellistamalla, kustannukset ovat noin 15 000 euroa. Uudella tavalla toteutettu, 2–4 Flexit-laitetta sisältävä ilmanvaihtojärjestelmä maksaa noin 5 000–7000 euroa. Yhden laitteen ratkaisun autotalliin tai muuhun pieneen tilaan saa noin 2 000 eurolla.

Hautakosken mukaan uusi ilmanvaihtoratkaisu on Euroopassa jo yleinen. ”Uusi ratkaisu on vasta tulossa Pohjoismaihin, mutta Ruotsissa Flexit-laitteet ovat jo laajalti käytössä”, hän sanoo. 

Flexit-ilmanvaihtojärjestelmän hyödyt:

  • Tarjoaa mahdollisuuden ilmanvaihdon tehostamiseen jopa puolta edullisemmin ilmanvaihdon koneellistamiseen verrattuna.
  • Ottaa poistoilmasta lämpöä talteen poikkeuksellisella 70–80 % hyötysuhteella.
  • Noin 10–15 % energiansäästö lämmityskustannuksiin painovoimaiseen verrattuna
  • Tuo sisään raikasta ja suodatettua ilmaa
  • Poistaa sisätilojen kosteutta
  • Vähentää Radon-pitoisuutta
  • Parantaa asunnon energiatehokkuutta ja nostaa kiinteistön arvoa

Omakotitalon ilmanvaihto kuntoon – 10 faktaa ilmanvaihdosta. Lue artikkeli >>

Pientaloasukkaan tehokkaimmat energiansäästökeinot. Lue artikkeli >>

Mikä ilmalämpöpumppu sinulle sopii? Kokeile ilmalämpöpumppuvalitsinta >>

Kiinnostuitko ilmanvaihto- viilennys- tai lämmitysratkaisuista? Ota yhteyttä >>

Lämpöykkönen