X

#100faktaalämmityksestä

Fakta 86: Lämmitysjärjestelmävertailu – maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu?

Sähkö-, öljy- tai kaukolämpökohteisiin vaihdetaan nyt vauhdilla energiatehokkaita lämpöpumppujärjestelmiä. Merkittävimmät säästöt syntyvät maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpulla – mutta mistä tietää, kumpi niistä kannattaa hankkia?

Lisääntynyt tietoisuus maalämpölämmityksen huikeasta energiansäästöpotentiaalista on nostanut maalämpöpumpun kysyntää viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jyrkästi kasvanut kysyntä on nyt tasaantunut, kun maalämmön rinnalle on ilmestynyt toinen energiatehokas lämpöpumppuvaihtoehto – ilma-vesilämpöpumppu. Laite kasvattaa suosiotaan vielä maalämpöpumppuakin kovemmalla vauhdilla.

Ilma-vesilämpöpumppu on kannattavampi hankinta, jos järjestelmä hankitaan alle 200 neliön kokoiseen kohteeseen ja säästöjen halutaan realisoituvan 5-10 vuodessa.

Mitä eroa lämmitysjärjestelmillä sitten on ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen, kumpi lämpöpumpuista kannattaa hankkia? Entä mistä tiedät, milloin lämmitysjärjestelmä kannattaa oikeasti uusia? Alla asiantuntijan tekemä vertailu lämpöpumppujen ominaisuuksista.

Maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu ovat kumpikin loistavia energiansäästäjiä. Mutta minkälaisiin kohteisiin ne sopivat ja mitä eroja niissä on?

Olit sitten uusimmassa nykyistä lämmitystä tai rakentamassa uutta kotia, saat oppaan avulla hyödyllistä tietoa maalämmön hankkimisesta.

Lämmitysjärjestelmän tuomat hyödyt

Maalämpöpumppu: Energiansäästöpotentiaali 70–80 % sähkölämmitykseen verrattuna. Huoleton, turvallinen ja luotettava lämmitysjärjestelmä, joka mahdollistaa myös etäohjauksen. Nostaa asunnon arvoa vähintään investointihinnan verran.

Ilma-vesilämpöpumppu: Energiansäästöpotentiaali 50–60 % sähkölämmitykseen verrattuna. Muut hyödyt samat kuin maalämpöpumpussa.

Lämpöpumpun toiminta ja laitteisto

Maalämpöpumppu: Järjestelmä hyödyntää maan sisältä löytyvää lämpöä, jota kerätään talteen putkiston avulla. Putkisto voidaan kaivaa maaperään horisontaalisesti tai porata pystysuoraan kallioon. Putkisto voidaan sijoittaa myös tontin lähellä olevaan vesistöön. Laitteistoon sisältyy putkiston lisäksi täyskorkean jääkaappipakastimen kokoinen sisäyksikkö, joka sijoitetaan yleensä pannuhuoneeseen.

Maalämmön kannattavuus riippuu kiinteistön koosta. Mitä suurempi kohde, sitä nopeammin ja suuremmalla hyötysuhteella hankinta muuttuu kannattavaksi.

Ilma-vesilämpöpumppu: Järjestelmä hyödyntää auringon lämmittämää puhdasta ilmaa, vettä sekä nykyaikaista tekniikkaa. Laitteisto koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Yleensä noin 90-100 cm leveä ja 90-100 cm korkea ulkoyksikkö asennetaan kiinteistön ulkoseinustalle. Jos ilma-vesilämpöpumppu toimii päälämmönlähteenä, sisäyksikkö on suunnilleen jääkaappipakastimen kokoinen. Sisäyksikön voi sijoittaa pannuhuoneeseen tai tarvittaessa vaikka kodinhoitohuoneeseen. Jos ilma-vesilämpöpumppu hankitaan lisälämmitysratkaisuksi, sisäyksikkö on huomattavasti pienempi, vain seinälle kiinnitettävän sähkökaapin kokoinen.

Osallistu laadukkaan maalämpö- tai ilmalämpöpumpun arvontaan >> 

Kenelle lämpöpumppu sopii?

Maalämpöpumppu: Maalämpöpumppu sopii kohteeseen, jonka maaperä mahdollistaa kaivon poraamisen ja keruupiirin asentamisen. Kohteessa on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmönjako hoituu joko lattian tai pattereiden kautta. Järjestelmä sopii sekä uudis- että saneerauskohteeseen.

Ilma-vesilämpöpumppu: Laite sopii kohteisiin, joihin maalämpökin sopii ja sen lisäksi myös niihin, joihin ei pystytä poraamaan kaivoa. Kohteessa on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmönjako hoituu joko lattian tai pattereiden kautta. Järjestelmä sopii sekä uudis- että saneerauskohteeseen.

Lue tästä tarkemmin, millaisiin kohteisiin maalämpö sopii.

Lämmitysmuodon asennustapa

Maalämpöpumppu: Järjestelmän voi asentaa päälämmönlähteeksi tai tuoda lisälämmönlähteeksi esimerkiksi öljy- tai sähkökattilan rinnalle. Tällöin vanha lämmitysjärjestelmä toimii varalämmönlähteenä kylmimpinä pakkaskuukausina.

Ilma-vesilämpöpumppu: Laite voidaan asentaa pää- tai sivulämmönlähteeksi. Järjestelmä asennetaan hyvin usein myös hybridiratkaisuksi öljyn, sähkön, kaasun tai puulämmityksen rinnalle.

Suosiotaan suurin harppauksin nostaneen maalämpöpumpun kysyntä on tasoittunut, kun rinnalle on noussut toinen energiatehokas lämpöpumppuvaihtoehto. Ilma-vesilämpöpumppu on investointina pienempi eikä se vaadi maaperään tehtäviä porauksia.

Paljonko lämpöpumppu maksaa?

Maalämpöpumppu: Laite maksaa pientaloon asennettuna 15–25 000 euroa. Kotitalousvähennysten jälkeen nettokustannus on noin 10 000–20 000 euroa. Hankinnan takaisinmaksuaika on kotitalouksissa yleensä noin 7–10 vuotta. → Lue lisää maalämpöpumpun hinnasta.

Ilma-vesilämpöpumppu: Laite maksaa pientaloon asennettuna noin 8 000–15 000 euroa. Kotitalousvähennysten jälkeen nettokustannus on noin 7 000–13 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuaika on kotitalouksissa yleensä noin 5–7 vuotta. → Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun hinnasta.

Kummassakin lämpöpumppuratkaisussa energiansäästö on niin suuri, että laitteen hankintahinnan pystyy käytännössä kattamaan lämmityksestä syntyvillä säästöillä.

Kummassakin lämpöpumppuratkaisussa energiansäästö on niin suuri, että osamaksulla hankitun järjestelmän kuukausimaksun ja hankinnan jälkeen syntyvän kuukausittaisen lämmityslaskun yhteenlaskettu summa on usein pienempi, kuin aikaisempi kuukausittainen lämmityskustannus.

Käytännössä laitteen ostaja pystyy kattamaan investoinnin lämmityksestä syntyvillä säästöillä.

Lämpöpumpun hankintaprosessi

Maalämpöpumppu: Hankinta- ja asennusprosessi kestää tyypillisesti 2-3 kuukautta, josta porausluvan hankintaan kuluu yleensä kuukauden verran. Prosessi vaatii kartoittajan paikallakäynnin ennen hankintaa ellei kyse ole uudiskohteesta. Kohteesta purettava vanha lämmitysjärjestelmä lisää työmäärää yleensä päivällä.

Ilma-vesilämpöpumppu: Järjestelmän asennuksen saa yleensä tilattua noin 1-2 kuukauden päähän. Asennus kestää 2–3 päivää, jos järjestelmä hankitaan päälämmönlähteeksi. Jos järjestelmää käytetään lisälämmönlähteenä, asennus kestää 1-2 päivää. Prosessi vaatii kartoittajan paikallakäynnin ennen hankintaa ellei kyseessä ole uudiskohde. Kohteesta purettava vanha lämmitysjärjestelmä lisää työmäärää yleensä päivällä.

Lue tästä, millainen prosessi maalämpöpumpun asennus ja hankinta on >>

Lämpöpumpun viilennysmahdollisuus

Maalämpöpumppu: Maalämmityksessä on mahdollista hyödyntää järjestelmässä automaattisesti syntyvää ja edullista maaviileää. Käytännössä kuitenkin tehokkaammin ja hiljaisemmin viilentävä ilmalämpöpumppu on maalämpökohteessakin suositumpi viilennysratkaisu. Yksi syy on myös se, että ilmalämpöpumppu on huomattavasti tehokkaampi viilentäjä ja myös usein vaivattomampi asentaa ja edullisempi kuin maalämpöpumpun viilennysjärjestelmä.

Ilma-vesilämpöpumppu: Ilma-vesilämpöpumppuja käytetään lähtökohtaisesti vain lämmitykseen. Viilennykseen kannattaa hankkia ilmalämpöpumppu.

Lämpöpumpun huolto ja omatoimihuolto

Laitteiden tarvitsemat, ammattilaisen hoidettavat elinkaarihuollot ovat kummankin laitteen osalta käytännössä samat. Laitteet vaativat keskimäärin vuoden välein tehtävän puhdistushuollon ja noin 3-5 vuoden välein ammattilaisen tekemän tarkemman tarkastus- ja optimointihuollon.

Järjestelmää hankittaessa kannattaa selvittää, sisältyykö huoltopalvelu laitteen hintaan, miten helposti laitteeseen on saatavilla varaosia, sisältääkö takuu laitteen lisäksi myös asennuksen ja onko toimittajalla ympäri vuorokauden palvelevaa huoltopalvelua.

Jos päälämmönlähde menee pakkasella rikki tai hälytystilaan, asunto viilenee kylmäksi jopa muutamassa tunnissa, joten on erittäin tärkeää että huolto on saatavilla myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Lue tästä, mitä maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpulle on tehtävä itse >>

Kumpi lämpöpumppu on kannattavampi?

Maalämpöpumppu: Maalämpöpumppu on edullisempi hankinta pitkällä tähtäimellä. Lähtökohtaisesti maalämpö on kannattavampi kuin ilma-vesilämpöpumppu, jos hyötyä mitataan vuosittaisilla käyttökustannuksilla.

Kannattavuus riippuu myös kiinteistön energiatehokkuudesta, koosta, kulutuksen määrästä ja lämmönjakoverkon (esim. patteriverkko) kunnosta.

Ilma-vesilämpöpumppu: Ilma-vesilämpöpumppu on kannattavampi hankinta, jos järjestelmä hankitaan alle 200 neliön kokoiseen kohteeseen ja säästöjen halutaan realisoituvan 5-7 vuodessa. Kannattavuus riippuu myös kiinteistön energiatehokkuudesta, koosta ja lämmönjakoverkon (esim. patteriverkko) kunnosta.

→ Lataa maksuton opas, joka kertoo sopiiko maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu sinulle paremmin.

Kiinnostuitko maalämmöstä tai ilma-vesilämmöstä? Haluatko tietää kumpi olisi teille järkevämpi ratkaisu? Ota yhteyttä >>

Lämpöpumpun voi hankkia ilman pääomaa ja sen käyttö säästää rahaa – lue artikkeli ja katso laskelmat >>

Näitä hyötyjä lämpöpumppu toi. Lue listaus asiakkaiden saamista hyödyistä >>

 

Infograafit: Buorre

Katso kuukauden tarjoukset!KATSO TARJOUKSET
+

Katso kuukauden
tarjoukset!

Ilmalämpöpumppuja ja asennuksia saatavilla alkuvuodelle!