Siirry sisältöön

Näin huollat maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppua itse

Mitä huoltotoimenpiteitä maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun omistaja voi tehdä itse? Entä mitä asioita pannuhuoneessa tulee varoa? Lue täsmäohjeet maalämpö- ja vesi-ilmalämpöpumpun omatoimihuoltoon.

Maalämpöpumpun huolto – sihtien puhdistus

Maalämpöpumpun osalta omatoimisia huoltotoimenpiteitä ovat lämmityspuolen sihdin puhdistus ja tarvittaessa paineen lisäys – sekä keruupuolen sihdin puhdistus ja paineen tarkistaminen.

Maalämpöjärjestelmä sisältää kaksi sihtiä, jotka löytyvät pannuhuoneeseen asennetusta putkistosta. Toinen sijaitsee keruupuolella, eli maalämpökaivon tai maapiirin putkiston yhteydessä. Sihdit sijaitsevat käytännössä putkesta löytyvien harmaiden styroksirasioiden sisällä ja rasian kansissa on ohjeet niiden puhdistukseen. Sihdit pitää puhdistaa asennuksen jälkeen viikon päästä, kuukauden päästä ja sen jälkeen vuosittain.

Lämmitys- ja keruupuolen sihdit puhdistetaan samalla tavalla ja samalla aikataululla. 

Toinen sihti löytyy maalämpöpumpun ja patterilinjaston – tai lattialämmityslinjaston väliltä. Kummatkin sihdit puhdistetaan samalla tavalla ja samalla aikataululla. Kun sihtejä puhdistetaan, ensimmäinen tehtävä on kytkeä virta pois maalämpöpumpusta. Sen jälkeen painetaan sihdissä oleva sulkukahva kiinni. Sihti aukaistaan yleensä jakoavaimella. Sihdin sisältä löytyy verkkokuppi, joka huuhdellaan vesihanan alla ja laitetaan takaisin paikoilleen. Kuppia ei tarvitse kuivata.

Jos sihdin sulkukahvaa ei muista laittaa kiinni, järjestelmään saattaa päästä ilmaa – mikä voi vaatia myöhemmin tehtävän ilmauksen. Jos sihtiä aukaistessa pumppu jää auki, järjestelmästä valuu vesi pois, mikä vaatii asentajan paikallakäynnin.

Maalämpöpumpun huolto – mittareiden tarkistus

Toinen maalämpöjärjestelmän omatoimihuoltoon kuuluva tehtävä on painemittareiden silmällä pito. Maalämpöjärjestelmään kuuluu kaksi punaista tai harmaata paisunta-astiaa, jotka sijaitsevat pannuhuoneessa. Niiden päällä on kaksi painemittaria – keruupuolen ja lämmityspuolen mittarit. Lämpöpumpun omistajan tehtävä on tarkastaa mittareiden arvot kuukausittain.

Maalämpöjärjestelmän paisuntasäiliöt ovat punaisia tai harmaita, soikion muotoisia astioita. Omistajan tehtävänä on pitää silmällä säiliöiden päältä löytyvien painemittareiden lukuarvoja. Paine ei saa kummassakaan mittarissa laskea alle 0,6 baria. Säiliöt kuvassa vasemmalla.

Mikäli keruupuolen painemittari laskee alle 0,6 baaria, asiasta on ilmoitettava huoltomiehelle, joka käy lisäämässä painetta. Mikäli lämmityspuolen paine laskee alle 0,6 baaria, omistaja voi säätää lisää painetta.

Järjestelmästä löytyy kaksi pientä peräkkäistä harmaata kahvaa, jotka sijaitsevat poikittain suhteessa putkilinjaan (kaikki muut järjestelmän kahvat sijaitsevat pitkittäin). Paineen lisääminen tapahtuu kahvat aukaisemalla – ja paine nostetaan yhteen baariin. Paineen laskeminen ei yleensä liity vuotoon, vaan kertoo nesteessä olevan ilman poistumisesta.

Maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun lämmityksen säätö

Lämmityslaitetta säädetään laitteen automatiikalla niin kutsutulla säätökäyrällä. Lämmityskäyrän säätämiseen liittyvä nyrkkisääntö on, että mikäli säätöä tehdään lämpimällä kelillä tai pienellä pakkasella (ulkona on 20 lämpöastetta–10 pakkasastetta) ja sisätiloissa on kylmä, niin käyrän tasoa nostetaan.

Jos sisällä on liian kuuma, tasoa lasketaan. Vastaavasti, mikäli säätö tehdään kovilla pakkasilla (10—30 pakkasastetta) ja sisätiloissa on liian kylmä, käyrää jyrkennetään – ja mikäli on liian kuuma, käyrää loivennetaan.

Maalämpö- ja vesi-ilmalämpöpumpussa kohteen sisälämpötilan esisäätö tehdään lämmityskäyriä säätelemällä – ja hienosäätö aloitusnäytön sisälämpötilasäädön avulla.

Laitteen omistajalla on käyrän säätämisen lisäksi mahdollisuus nostaa tai laskea sisälämpötilaa suoraan aloitusnäytöstä. Lähtökohtana on, että lämpötilan esisäätö tehdään käyrillä ja hienosäätö aloitusnäytön sisälämpötilasäädöllä. On hyvä muistaa, että vesikiertoisen järjestelmän säätöihin liittyy hitaus. Lämmityskäyrän säätäminen näkyy lämpötilan muutoksena yleensä vasta 1–2 tunnin päästä.

Ilma-vesilämpöpumpun huolto – sihdin puhdistus ja mittarin seuranta

Vesi-ilmalämpöpumppuun tehdään samat huoltotoimenpiteet kuin maalämpöpumppuun – mutta ilman keruupuolen sihtien putsausta ja keruupuolen painemittarin tarkkailua.

Käytännössä lämmityspuolen sihti on puhdistettava säännöllisesti ja lämmityspuolen paisuntasäiliön mittaria tarkkailtava kuukausittain – ja lisättävä painetta tarvittaessa, kuten edellä ohjeistettiin.

Lämpöpumpun omistaja – vältä nämä kaksi riskiä!

Sekä maalämpö- että vesi-ilmalämpöpumpusta löytyy laitteen valikosta sähkövastussäädin. Se tarkoittaa, että mikäli koneen toiminta häiriintyy ja ulkona on pakkasta, laitteiston varajärjestelmänä toimivat sähkövastukset. Jos säätimen kytkee pois päältä – kuten moni lämpöpumpun omistaja säästömielessä tekee – talo voi häiriötilanteessa jäätyä. Muut lämpöpumppujen tärkeät säätimet sijaitsevat koodilla toimivissa huoltovalikoissa, joihin vain ammattilainen pääsee käsiksi.

Maalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun omistaja saattaa säästömielessä kytkeä sähkövastussäätimen pois päältä – tämä voi aiheuttaa kohteen jäätymisen. 

Toinen maalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun toimintaan vaikuttava riski liittyy pannuhuoneen pistorasioiden käyttöön. Lämpöpumpussa on usein lisälaitteita – kuten etäohjaus tai sähköanodi – jotka on kytketty seinään erillisillä virtapistokkeilla. Jos pistoke irrotetaan pistorasiasta hetkellisestikin, pumpun toimintaan voi aiheutua merkittäviä häiriöitä.

Laitteen optimoinnin hoitaa ammattilainen

Lämpöpumpputoimittajat tarjoavat erilaisia huoltopalveluita. LämpöYkkönen myy maalämpö- ja vesi-ilmalämpöpumppuihin optimointihuoltoja – tai järjestelmään voi sisällyttää huolenpitosopimuksen, jolloin optimointihuollot kuuluvat laitteen hintaan.

Optimihuollossa laite optimoidaan kohteeseen niin, että se tuottaa ympäristössään parhaan mahdollisen hyödyn. Käytännössä parametreja säädetään käyttöhistorian ja ympäröivien olosuhteiden pohjalta niin, että laitteen kustannustehokkuus maksimoituu.

Kuvat: Vesa Tyni

Haluatko tietää huoltopalveluista lisää? Ota yhteyttä >>

Oletko jo asiakkaamme? Pyydä tarjous huollosta tai jätä huoltopyyntö tästä >> 

Lämpöykkönen