X

Maalämpö, mistä siinä on kyse?

maalämpö

Maalämmön idea on lämmön talteenotossa. Maalämpöä on ollut niin kauan, kun aurinko on paistanut ja varastoinut lämpöä luonnon omiin lämmönvaraajiin: maaperään, kallioon ja vesistöihin.

Nykyaikainen maalämpöpumppu on erittäin suosittu lämmitysmuoto edullisen käytön sekä huolettomuuden vuoksi. HSY:n Ilmastoinfon (2018) tekemään tutkimuksen mukaan lämmitystavan vaihtamista suunnittelevista 55% harkitsee maalämpöä uudeksi lämmitysmuodoksi.

Kompaktin kokoinen laitteisto ei tarvitse paljon tilaa. Näin säästetään arvokkaita rakennusneliöitä muuhun käyttöön.

Maalämpöpumpun toimintaperiaate on jääkaapeista tuttu, kylmän asemasta laite pumppaa lämpöä. Lämpö kerätään maasta putkiston avulla. Putkisto voidaan sijoittaa maahan joko kaivamalla horisontaalisesti maaperään tai poraamalla kaivo kallioon. Putkisto voidaan vetää myös tontin lähellä sijaitsevaan vesistöön.

Maalämpö säästää jopa 70% lämmityskuluissa

Maalämpö on erittäin energiatehokas, käyttökustannuksiltaan edullinen ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto. Energiaa kuluu vain lämmön siirtoon maaperästä rakennukseen.

Vanha lämmitysjärjestelmä esim. öljy, sähkövaraaja ja puukattila ovat yleensä vaihdettavissa maalämpöjärjestelmään. Investointikustannus riippuu olemassa olevan järjestelmän toiminnasta sekä keruupiirin asennuspaikasta.

Toimitamme korkeatasoisia Viessmann, Oilon ja Nibe maalämpöpumppuja. Asennuspalvelumme toimii lähes koko maassa. Asennamme Viesmannin, Oilonin ja Niben maalämpöpumppuja niiden korkean laatutason ja käyttäjäystävällisyyden vuoksi.

Mitoitamme yhteistyössä tehtaiden kanssa kohteeseen sopivan maalämpöpumpun talon enegiatarpeen, lämmitettävän tilavuuden ja muiden annettujen tietojen pohjalta. Mitoituksesta teemme myös tarkat laskelmat, jotka toimitamme tarjouksen yhteydessä tarkasteltavaksi.

Lue myös: Maalämpöpumppu ja hinta

Sähkölämmityksestä maalämpöön siirtyminen tuotti 2472 € vuosittaiset säästöt

260 neliön omakotitalossa oli sähköllä lämmitetty massavaraaja sekä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Vuosittainen lämmitysenergiakustannus oli 3840 €.

Massavaraajan rinnalle asennettiin 100 litran käyttövesivaraaja sekä lämpöpumppu, jonka lämpökaivona on 240 metrin porakaivo.

Kotitalousvähennyksen jälkeen koko projektin nettokustannus oli 16 123 €.

Nyt sähköä kuluu vuodessa 11 400 kWh (aiemmin 32 000 kWh). Sähkön hinta on 0,12 €/kWh. Tällöin aiempi 3 840 € lämmitysenergiakustannus tippui 1 368 euroon, joten säästöksi muodostuu 2 472 €/vuosi. Takaisinmaksuaika on n. 6,5 vuotta (16 123 € / 2 472 € ≈ 6,5)

Jos haluat lukea kaksi muuta todellista esimerkkiä ja oppia enemmän maalämmön hyödyistä, lataa maksuton maalämpöoppaamme.

Kodin lämmityksen sydän

Lämmitysjärjestelmä on talosi arvokkain investointi itse rakennuksen jälkeen. Myös maalämpölaitteen huolellinen valinta on siis tärkeää. Maalämpöpumppu on tekninen laite, joka on jatkuvassa käytössä vuodesta toiseen. Tämä tosiasia on huomioitu Viessmannin, Oilonin ja Niben teknisissä ratkaisuissa.

→ Pyydä tarjous

Invertteri, on-off vai hybridi maalämpö?

Lämpöpumppu tekniikoita on monenlaisia. Tässä lyhyesti rautalangasta tekniikoiden erot.

Suurin osa nykyään käytössä olevista maalämpöpumpuista on varustettu On-off tekniikalla. Se tarkoittaa sitä että laitteen moottori (kompressori) kytkeytyy päälle kun lämpöä tarvitaan. Se käy aina vakioteholla, kunnes lämpötila on saavutettu, jolloin kompressori pysähtyy.

Invertteri tekniikalla varustetussa maalämpöpumppu tuottaa tehoa rakennuksen lämmöntarpeen mukaan. Invertteri-mallissa kompressori käy pidempiä käyntijaksoja, koska se voi säätää laitteen tehoa eri tasoille. Invertteri-maalämmössä on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen että energiakaivo on riittävän syvä.

Hybridi-maalämmössä voidaan käyttää useita eri lämmönlähteitä. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi aurinkosähkö, puulämmitys, öljylämmitys ja sähkölämmityskohteet, joissa halutaan säilyttää maalämmön rinnalla toinen tai useampi lämmitysmuoto. Vaihtoehdot ovat käytännössä rajattomat. Hybridiratkaisun etuna on se, että siinä voidaan hyödyntää olemassa olevia hyvin toimivia vanhoja lämmitysjärjestelmiä. Tämä on usein myös erittäin kustannustehokasta.

Asiantuntijamme kartoittaa nopeasti onko maalämpöpumppu järkevin valinta teidän kotinne lämmöntuottajaksi. Saat kustannusarvion helposti ja vaivattomasti.

Pyydä tästä kustannusarvio >>

Maalämpö saneerauskohteeseen

Olipa lämmitysjärjestelmä mikä tahansa, järjestelmän keski-ikä on yleensä noin 20-30 vuotta. Tätä vahemmissa järjestelmissä kosteusvaurioriskit ja järjestelmän rikkoontumismahdollisuus kasvavat merkittävästi. Tutkimusten mukaan (Aktiivitieto) jo yli 50% lämmitysjärjestelmän vaihtoa harkitsevista aikoo vaihtaa seuraavaksi lämmitysjärjestelmäksi maalämmön. Maalämmön etuina ovat vaivattomuus, energiatehokuus

Saneerauskohteissa lämmitysmuotona on usein öljy, sähkö tai puulämmitys ja lämpö jaetaan vesipatteriverkoston kautta. Pääsääntöisesti vanha järjestelmä puretaan kokonaan pois ja tilalle vaihdetaan uusi maalämpöjärjestelmä. Joissakin tapauksissa on mahdollista ja järkevää jättää vanha järjestelmä maalämpöpumpun rinnalle. Jos vesikiertoista lämmönjakoverkostoa (patteri tai lattialämmitys) ei ole olemassa, on mahdollista rakentaa samalla kertaa myös lämmönjakoverkosto LämpöYkkösen toimesta.

Maalämpöpumppua hankittaessa on tärkeä valita maalämpöjärjestelmä, joka pystyy tuottamaan riittävän lämmintä vettä (55-65C asteista) patteriverkostoon. Myös syvällinen perehtyminen kohteen energiantarpeen mitoitukseen on erityisen tärkeää, koska usein vanhempiin taloihin ei ole tehty energiatodistusta jonka perusteella kohteen lämmöntarve on helppo mitoittaa.

→ Katso asiakkaidemme kokemuksia maalämmöstä.

LämpöYkkönen tarjoaa saneerauskohteisiin kokonaispalvelun, johon sisältyy suunnittelu, lämpökaivo, vanhan laitteiston purku, uuden järjestelmän asennus, huolto ja optimointi. Tarvittaessa hoidamme myös lupapaperit asiakkaan puolesta.

Full 1
Hyödynnä tämän hetken korkotarjous!
Kysy lisää myyjiltämme tarjouksen teon yhteydessä.
Full 1

Maalämpöä uudiskohteisiin

Jo lähes puolet uusista omakotitalorakentajista valitsee päälämmönlähteeksi maalämmön. Uudiskohteissa valintakriteerinä voi olla edullinen hinta, riittävän tehokas käyttövedentuotto (esim. jos kohteessa useampi suihku tai poreamme) tai mahdollisimman energiatehokas lämmöntuotto uusimmalla teknologialla. Uudiskohteisiin LämpöYkköseltä löytyy useampi tuotemerkki, jonka ansiosta erilaisiin kohteisiin löytyy helposti paras mahdollinen ratkaisu.

Uudiskohteisiin tarjoamme maalämpöpumpun ja lämpökaivon lisäksi myös vesikiertoisen lattialämmityksen asennettuna tai tarviketoimituksena.

→ Lue maksuttomasta ostajan oppaastamme, kuinka maalämmöllä päästiin 74 % pienempiin lämmityskuluihin uudiskohteessa.

Maalämpöä kiinteistöihin

Toimitamme maalämpöjärjestelmiä myös suurempiin kiinteistöihin – kuten rivitaloihin, kerrostaloihin, toimistotiloihin, asunto-osakeyhtiöihin, teollisuushalleihin, varastoihin jne. Suuremmissa kohteissa suunnitteluun, asentamiseen ja aikatauluihin kohdistuvat haasteet lisääntyvät merkittävästi. LämpöYkkönen on kehittänyt suurkohteisiin oman konseptin, jonka avulla projektiin liittyvät lupa-paperit hoituvat kätevästi, projektin työnjohdosta vastaa ammattilainen, aikataulut pitävät ja maalämmöstä saatava energiansäästö vastaa mitoituksen antamia tavoitteita.

Kun olet hankkimassa maalämpöä isompiin kohteisiin, ota yhteyttä LämpöYkkösen kiinteistömaalämmön asiantuntijoihin. Klikkaa tästä yhteystietoihin.

Maalämpöpumppu : Ostajan opas

Olit sitten uusimmassa nykyistä lämmitystä tai rakentamassa uutta kotia, saat oppaan avulla hyödyllistä tietoa maalämmön hankkimisesta.

Olit sitten uusimmassa nykyistä lämmitystä tai rakentamassa uutta kotia, saat oppaan avulla hyödyllistä tietoa maalämmön hankkimisesta.

Pyydä tarjous >

Pyydä tarjous - Helposti ja nopeasti
Lämmityskauden AVAJAISEDUT lämpöpumpuista!HYÖDYNNÄ TARJOUKSET!
+

Lämmityskauden AVAJAISEDUT lämpöpumpuista!

Tarjoukset voimassa niin kauan kuin pumppuja riittää! Laitteita rajoitettu määrä.