Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumpun kondenssivesi – näin estät vuotovahingot

Ilmalämpöpumppu kondenssivesi

Kondenssivesi on ilmalämpöpumpun jäähdytyksessä syntyvää vettä, ja se on merkki ilmalämpöpumpun normaalista ja tehokkaasta toiminnasta. Kondenssivettä syntyy, kun huoneilmassa oleva kosteus tiivistyy ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennostoon. Kondenssivedeksi tiivistynyt kosteus kerätään sisäyksikön kaukaloon. 

Miksi on tärkeää, että kondenssivesi poistuu oikein?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä valuvan kondenssiveden aiheuttamien vuotovahinkojen välttämiseksi on tärkeää ymmärtää kondenssiveden synty ja sen asianmukainen poisto. Kondenssivesi on merkki ilmalämpöpumpun normaalista toiminnasta, mutta sen hallitsematon valuminen voi aiheuttaa rakenteisiin kosteusvaurioita.

Tässä artikkelissa esitetyt kysymykset ja vastaukset auttavat ymmärtämään kondenssiveden syntymistä ja poistoa talon rakenteiden suojelemiseksi kosteusvaurioilta. Huolellinen asennus, säännöllinen omatoimitarkastus ja ammattilaisen tekemät huollot muutaman vuoden välein ovat avainasemassa. Niillä varmistat, että ilmalämpöpumpun kondenssivesi poistuu asianmukaisesti ympäri vuoden, minimoiden vahinkoriskit ja varmistaen ilmalämpöpumpun tehokkaan toiminnan ja pitkäikäisyyden. 

Kondenssivesi ja sen poisto on yksi eniten kysymyksiä herättävistä aiheista, ja kokosimmekin alle usein kysytyt kysymykset ilmalämpöpumpun kondenssivedestä: 

1. Miksi ja milloin kondenssivettä tulee?  

Kondenssivettä syntyy erityisesti kesällä, kun ilmalämpöpumppu toimii jäähdytystilassa. Sitä syntyy, kun lämmin ilma jäähdytetään kylmäksi. Talvella lämmityskäytöllä vettä tulee myös ulkoyksikölle, ja siitä käytetään usein termiä sulatusvesi.  

2. Mistä kondenssivettä tulee? 

Kondenssivesi valuu pois ilmalämpöpumpun ulkoyksikön pohjassa olevista rei’istä, tai ulkoyksikössä olevasta poistoputkesta. 

3. Kuinka paljon kondenssivettä tulee? 

Kondenssiveden määrä riippuu ilman kosteudesta, lämpötilasta ja ilmalämpöpumpun tehokkuudesta. On normaalia, että kondenssivettä tulee päivässä litroittain, erityisesti lämpimällä ja kostealla säällä. 

4. Miten voin varmistaa, että kondenssivesi ohjautuu oikeaan paikkaan? 

Asentaja huolehtii kondenssiveden oikeaoppisen ohjauksen ilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Ilmalämpöpumpun sisäyksikössä on kaukalo, johon kondenssivesi kerätään. Asennusvaiheessa kondenssiveden poistossa on tärkeää huomioida tarvittavat kaadot, jotta vesi ohjautuu asianmukaisesti pois esimerkiksi viemäriin tai ulos. 

Jos kaatoja ei ole mahdollista toteuttaa, käytetään kondenssivesipumppua, jonka avulla vedet saadaan poistumaan oikeaoppisesti ilman kaatojakin. 

5. Miten varmistan kondenssiveden vapaan poistumisen ympäri vuoden? 

Tarkasta aina sisäyksikön suodattimien puhdistamisen yhteydessä (2-4 viikon välein), että sisäyksikön kaukalo ja kondenssivesiputki eivät ole tukossa. Pidä myös huolta, että ulkoyksikön poistoputki on vapaa esteistä. 

6. Miten kerrostalon parvekkeella olevan ulkoyksikön kondenssiveden poisto hoidetaan? 

Kerrostalossa ulkoyksikön kondenssivesi voidaan ohjata esimerkiksi parvekkeen lattiakaivoon tai viemäriin. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan vedet ohjata myös tyhjennettävään astiaan. 

Kondenssivettä ei saa päästää valumaan kerrostalon rakenteita pitkin, sillä pitkään jatkuneena se voi aiheuttaa rakenteille kosteusvaurioita. 

7. Miten vältän kosteusvaurioita ja mitä tehdä, jos sellainen tulee? 

Välttääksesi kondenssiveden aiheuttamat vuodot ja kosteusvauriot, varmista, että kondenssivesi poistuu asianmukaisesti. Jos havaitset kosteusvaurioita, ota yhteys ammattilaiseen vaurion syyn selvittämistä ja vaurion korjausta varten. On tärkeää toimia välittömästi, kun havaitaan mahdollisia vuotoja. Vaikka pienet ja lyhytaikaiset vuodot harvoin aiheuttavat suuria vahinkoja järjestelmässä, ne voivat pitkittyessään kasvaa merkittäviksi kosteusvaurioiksi. 

Voit ennaltaehkäistä vaurioiden syntymistä tarkastamalla säännöllisesti kondenssiveden vapaan kulun sekä huollattamalla ilmalämpöpumpun ammattilaisen toimesta muutaman vuoden välein.

8. Ilmalämpöpumpun sulatusvesi talvella

Talvisin, sekä syksyn ja kevään vuorottelevilla pakkas- ja plussakeleillä on erityisen tärkeää tarkastaa sulatusveden vapaa poistuminen ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä. Tarkasta, ettei ulkoyksikön alle ole kasaantunut liikaa jäätä. Jos jäät yltävät ulkoyksikön pohjaan asti, ne voivat lopulta vahingoittaa ulkoyksikön kennostoa. Sammuta ilmalämpöpumppu, ja sulata tarvittaessa ulkoyksikön pohjalle ja sen alle kertynyt jää kuumalla vedellä. Älä hakkaa jäätä työkaluilla äläkä käytä kuumailmapuhallinta

Haluatko varmistaa, että ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti ja turvallisesti? Pyydä tarjous asennuksesta tai huollosta!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen