Siirry sisältöön

Maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu? Vertaile lämmitysjärjestelmiä näin

Kumpi kannattaa valita, maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?

Kummassa on parempi hyötysuhde, säästöpotentiaali tai elinkaari? Entä miksi ei kannata vertailla vain laitteita, vaan myös lämpöpumppujen toimittajia? 

Suomalaisiin taloihin vaihdetaan nyt vauhdilla energiatehokkaita lämpöpumppujärjestelmiä. Suurimmat säästöt syntyvät maalämpö– ja ilma-vesilämpöpumpuilla, ja niiden suosio onkin kasvanut vauhdilla, kuten Suomen ilmalämpöpumppuyhdistys kertoo.

Yhtä vedenpitävää vastausta kysymykseen lämpöpumppujärjestelmän valinnasta ei ole, sillä asia riippuu mm. budjetista, asennusmahdollisuudesta ja nykyisestä lämmitysjärjestelmästäsi. 

Kokosimme tähän artikkeliin nyrkkisäännöt, joiden avulla voit vertailla maalämpöä ja ilma-vesilämpöpumppua. 

Helpoin tapa saada selville sinulle sopivampi lämpöpumppujärjestelmä on ottaa yhteys asiantuntijaamme, joka arvioi sinulle parhaan lämmitysjärjestelmän. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään!

Maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu: Huomioi nämä asiat vertailussa

Millaiseen kohteeseen lämpöpumppu sopii?

Maalämpöpumppu sopii kohteeseen, jonka maaperä mahdollistaa kaivon poraamisen ja keruupiirin asentamisen. Rajoittavia tekijöitä poraukselle ovat pohjavesialueet ja tontit, joille keruuputket eivät mahdu.

Kohteessa on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmönjako hoituu joko lattian tai pattereiden kautta. Järjestelmä sopii sekä uudis- että saneerauskohteeseen. Lue tästä tarkemmin, millaisiin kohteisiin maalämpö sopii.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii kohteisiin, joihin maalämpökin sopii ja sen lisäksi myös niihin, joihin ei pystytä poraamaan kaivoa. Kohteessa on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmönjako hoituu joko lattian tai pattereiden kautta. 

Järjestelmä sopii sekä uudis- että saneerauskohteeseen. Laite vaatii fyysisesti tilan ulkoyksikölle, joka on hieman suurempi kuin ilmalämpöpumpuissa. 

Ilma-vesilämpöpumpun voi asentaa joko päälämmitysjärjestelmäksi tai hybridiksi toisen lämmitysmuodon rinnalle. Maalämpö toimii aina päälämmönlähteenä.

Molemmat vaativat vesikiertoisen järjestelmän.

Paljonko lämpöpumpun hankinta maksaa? 

Ensimmäinen asia, mitä maa- tai ilma-vesilämpöpumpun hankinnassa usein pohditaan, on hankintahinta. On hyvä pohtia sekä investointikustannusta, käyttökustannuksia ja takaisinmaksuaikaa.

Maalämpö on kustannuksena kalliimpi, mutta se tuottaa usein paremman elinkaarihyödyn. Toisaalta ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhteet ovat viime aikoina kirineet hyvin lähelle maalämpöä.

Maalämpöpumppu: Laite maksaa pientaloon asennettuna noin 18–25 000 euroa, sisältäen porauksen ja muut asennustyöt.  Hankinnan takaisinmaksuaika on yleensä noin 6–10 vuotta. Mitä korkeampi nykyinen lämmityskustannus on, sitä nopeampi on myös takaisinmaksuaika. Tutustu maalämpöpumpun hintalaskuriin.

Molempien hankinnassa voit hyödyntää kotitalousvähennystä tai mahdollisia energiaremontin tukia.

Ilma-vesilämpöpumppu: Laite maksaa pientaloon asennettuna yleisesti noin 10 000–18 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuaika on kotitalouksissa yleensä noin 5–8 vuotta. 

Kummassakin lämpöpumppuratkaisussa energiansäästö on niin suuri, että pystyt kattamaan laitteen hankintahinnan lämmityksestä syntyvillä säästöillä.

Molemmissa tapauksissa osamaksun kuukausierä on pienempi, kuin nykyinen lämmityslaskusi. Voit siis kustantaa hankinnan toteutuneilla säästöillä.

Lue lisää rahoitusvaihtoehdoista.

Kuinka paljon järjestelmä säästää energiaa?

Maalämpöpumppu: Energiansäästöpotentiaali on noin 70–80 % sähkö,-tai öljylämmitykseen verrattuna.  Hankinta nostaa asunnon arvoa vähintään investointihinnan verran.

Ilma-vesilämpöpumppu: Energiansäästöpotentiaali on kirinyt maalämpöä kiinni, ja nykyään parhaiden laitteiden energiansäästöpotentiaali on 60-70% sähkö,- tai öljylämmitykseen verrattuna. 

Molemmat järjestelmät nostavat asunnon arvoa, ja ovat etäohjattavissa ja -hallittavissa.

Kuinka hankinta etenee? 

Maalämpöpumpun hankinta- ja asennusprosessi kestää tyypillisesti 2–3 kuukautta, josta porausluvan hankintaan kuluu yleensä kuukauden verran. Prosessi vaatii yleensä kartoittajan käynnin paikan päällä. Kohteesta purettava vanha lämmitysjärjestelmä lisää työmäärää yleensä päivällä.

Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen saa yleensä tilattua noin 1-2 kuukauden päähän. Asennus kestää 2–3 päivää, jos järjestelmä hankitaan päälämmönlähteeksi. 

Jos järjestelmää käytetään hybridinä toisen lämmitysmuodon rinnalla, asennus kestää 1-2 päivää. Mahdollisesti purettava vanha lämmitysjärjestelmä lisää työmäärää yleensä päivällä. Asennus ei välttämättä vaadi kartoittajan paikalla käyntiä.

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaprosessi on suoraviivaisempi.

Lue tästä, millainen prosessi maalämpöpumpun asennus ja hankinta on. >> 

Lämpöpumpun toiminta ja laitteisto

Maalämpöpumppu hyödyntää maan sisältä löytyvää lämpöä, jota kerätään talteen putkiston avulla. Putkisto voidaan kaivaa maaperään horisontaalisesti tai porata pystysuoraan kallioon. Putkisto voidaan sijoittaa myös tontin lähellä olevaan vesistöön. Laitteistoon sisältyy putkiston lisäksi täyskorkean jääkaappipakastimen kokoinen sisäyksikkö, joka sijoitetaan yleensä pannuhuoneeseen.

Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää puolestaan auringon lämmittämää puhdasta ilmaa, vettä sekä nykyaikaista tekniikkaa. Laitteisto koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Yleensä noin 90-100 cm leveä ja 90-100 cm korkea ulkoyksikkö asennetaan kiinteistön ulkoseinustalle. Jos ilma-vesilämpöpumppu toimii päälämmönlähteenä, sisäyksikkö on suunnilleen jääkaappipakastimen kokoinen.

Sisäyksikön voi sijoittaa pannuhuoneeseen tai tarvittaessa vaikka kodinhoitohuoneeseen. Jos hankit ilma-vesilämpöpumpun hybridiksi, sisäyksikkö on huomattavasti pienempi, vain seinälle kiinnitettävän sähkökaapin kokoinen.

Toimivatko järjestelmät Suomessa ympäri vuoden? 

Sekä maalämpö että ilma-vesilämpöpumppu ovat luotettavia valintoja vuoden ympäri, mutta kovilla pakkasilla niiden erot tulevat esille.

  • Maalämpö toimii vuoden ympäri, ja kompressorin teho pysyy tasaisena myös kovilla pakkasilla.
  • Ilma-vesilämpöpumppu toimii tehokkaasti aina siihen saakka, kun lämpötila laskee noin -20 pakkasasteeseen ja sitä kylmemmäksi. Tämän jälkeen järjestelmä siirtyy käyttämään toista lämmitysmuotoa, esimerkiksi sähköä.

On hyvä muistaa, että erittäin kovia pakkasjaksoja on Suomessa keskimäärin vuosittain noin 10–14 vuorokautta, jolloin pakkanen ei ole yhtäjaksoisesti kovaa. Jos lämpötila laskee pakkasjaksollakin alle -20, ilma-vesilämpöpumppu käynnistyy ja tuottaa energiaa tässäkin vaiheessa. 

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu: 20 usein kysyttyä kysymystä >>

Lämpöpumpun huolto, omatoimihuolto ja takuu

Laitteiden tarvitsemat, ammattilaisen hoidettavat elinkaarihuollot ovat kummankin laitteen osalta käytännössä samat. Molemmat vaativat keskimäärin vuoden välein tehtävän puhdistuksen ja noin 3–5 vuoden välein ammattilaisen tekemän tarkemman tarkastus- ja optimointihuollon.

Järjestelmää hankittaessa sinun kannattaa selvittää:

  • Sisältyykö huoltopalvelu hintaan?
  • Onko varaosia saatavilla ja onko toimittajalla suhteet varaosatoimittajiin? 
  • Sisältääkö takuu laitteen lisäksi myös asennuksen? 
  • Onko toimittajalla ympäri vuorokauden palvelevaa huoltopalvelua? 

Kaikki yllä mainitut asiat toteutuvat halutessasi LämpöYkkösen toimituksissa. Lue lisää huoltopalvelustamme.  >>

Hyvin huollettu laite toimii tehokkaasti ympäri vuoden, mutta jos jotain sattuu, on toimittajan tarjoama huolto pelastava tekijä. Jos päälämmönlähde menee pakkasella rikki tai hälytystilaan, sisätilat voivat kylmetä nopeasti, joten on erittäin tärkeää, että huolto on saatavilla myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Meillä päivystyshuolto palvelee vuoden jokaisena päivänä 24/7.

On hyvä tutustua myös laitetoimittajien antamaan takuuseen. Me tarjoamme valmistajien takuita pidemmän, harvinaisen 10 vuoden takuun kompressoreille ja 7 vuoden takuun asennukselle.

Lue tästä, mitä maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpulle on tehtävä itse.  >>  

Kannattaako maalämmöllä tai ilma-vesilämmöllä viilentää?

Maalämmöllä viilennys on periaatteessa mahdollista, kun hyödynnetään järjestelmässä automaattisesti syntyvää ja edullista maaviileää. Kuitenkin kustannustehokkaampi ratkaisu on hankkia niiden rinnalle viilennyskäyttöön suunniteltu ilmalämpöpumppu. Se on tehokkaampi, hiljaisempi ja vaivaton ratkaisu.

Viilennys kannattaa toteuttaa ilmalämpöpumpulla.

Ilma-vesilämpöpumppuja käytetään lähtökohtaisesti vain lämmitykseen. 

Kumpi lämpöpumppu on lopulta kannattavampi: maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?

Kuten todettu, molemmat lämpöpumput säästävät energiaa äärimmäisen tehokkaasti, ja monesti hankinta tehdään sen perusteella, millainen budjetti on käytössäsi ja voiko maalämpöä porata tontillesi. Kannattavuus riippuu mm. kiinteistön energiatehokkuudesta, koosta ja lämmönjakoverkon (esim. patteriverkko) kunnosta.

Maalämpöpumppu: Maalämpöpumppu on hankintahinnaltaan korkeampi, mutta käyttökustannuksiltaan ja elinkaareltaan edullisempi hankinta pitkällä tähtäimellä. Jos hyötyä mitataan vuosittaisilla käyttökustannuksilla, maalämpö usein voittaa ilma-vesilämpöpumpun.

Öljy- ja sähkölämmitteisissä kodeissa maalämpöpumppu tuottaa parhaimmillaan 15 000–40 000 € nettosäästöt 20–30 vuoden elinkaarensa aikana. Summasta on siis vähennetty laitteen ja asennuksen hinta.

Maalämpö pienentää lämmityksen hiilidioksidipäästöjä jopa 80 %, mikä vastaa noin 30 000 ajokilometriä bensiiniautolla.

Lue kokemuksia maalämmöstä: Maalämpöpumppu tuo lämpöä ja rauhaa Maria Huntingtonin rantatontille kohoavaan hirsitaloon >>

Yleisesti maalämmön hyötysuhde on hieman parempi, kun taas ilma-vesilämpöpumppu on monelle parempi valinta edullisemman hintansa takia.

Ilma-vesilämpöpumppu: Ilma-vesilämpöpumput ovat kirineet maalämmön hyötysuhdetta kiinni viime vuosina. Laite tuo jopa 70 % säästöt lämmityskuluissa. 

Keskimäärin ilma-vesilämpöpumppu tiputtaa lämmityksen kustannuksia 50–70 % öljy- ja sähkölämmitteisissä kodeissa. Laitteen elinkaaren aikana nettosäästöt nousevat 15 000–30 000 euron luokkaan.

Ilma-vesilämpöpumppu pienentää lämmityksen hiilidioksidipäästöjä jopa 70 %, mikä vastaa noin 30 000 ajokilometriä bensiiniautolla.

Lue kokemuksia ilma-vesilämpöpumpusta: Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen tilalle omakotitaloon >>

Yhteenveto: Maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?

  • Maalämpö on kertakustannuksena kalliimpi, mutta sen käyttökustannukset ovat alhaisemmat ja energiansäästöpotentiaali suurempi, samalla kun elinkaari kipuaa pidemmäksi. 
  • Toisaalta parhaiden ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhteet ovat nykyään hyvin lähellä maalämpöä.
  • Ilma-vesilämpöpumpun asennus on suoraviivaisempi prosessi, eikä se vaadi porausta tai maatöitä.
  • Maalämpöpumppu toimii myös kovien pakkasten aikaan yhtäjaksoisesti hyvällä hyötysuhteella.
  • Ilma-vesilämpöpumppu toimii myös hybridinä toisen lämmitysmuodon rinnalla.
  • Molemmat järjestelmät säästävät lämmityksen kustannuksia merkittävästi.
  • Molemmat nostavat talon arvoa.

Lopuksi: Älä vertaile vain lämpöpumppuja, vaan ennen kaikkea toimittajia

Kun olet tekemässä päätöstä lämmitysjärjestelmän hankinnasta, kyse ei ole koskaan vain laitteesta ja sen tehosta. Tyypillinen virhe on hankkia jopa liian tehokas laite, joka ei kuitenkaan pääse toimimaan optimaalisella teholla, vaan “ajaa itsensä loppuun” etuajassa toimiessaan jatkuvalla yliteholla.  

Laitteiden sijaan on jopa tärkeämpää tutustua laitetoimittajan palveluun ja kokemukseen. Vastuullinen toimittaja kantaa vastuun työnjäljestään ja tarjoaa huoltopalvelun.

Kun hankit maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun meiltä, voit varmistua juuri sinun tarpeisiin sopivasta valinnasta.

  • Valitsemme sinun taloosi juuri oikein mitoitetun ja oikealla hyötysuhteella varustetun laitteen. Et maksa liikaa ylimitoituksesta, etkä tule hankkineeksi liian pientä laitetta – kumpikaan ei lopulta säästä. 
  • Neuvomme, kuinka käytät järjestelmää energiatehokkaasti oikeilla säädöillä ja asetuksilla.
  • Tarjoamme pitkät takuut: asennukselle 7 vuotta ja 10 vuotta laitteelle. 
  • Vakavaraisena toimijana olemme vastaamassa vielä vuosien päästä kysymyksiisi.
  • Huoltomme päivystää 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

Kiinnostuitko maalämmöstä tai ilma-vesilämmöstä? Haluatko tietää kumpi olisi teille järkevämpi ratkaisu? Ota yhteyttä tai pyydä tarjous tämän sivun lomakkeen kautta. >> 

Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Olemme Suomen kokenein lämpöpumppujen toimittaja yli 86 000 energiaremontin kokemuksella. Löydämme ratkaisun myös sinun kotisi lämmitys- ja viilennystarpeisiin! 

→ Lataa maksuton opas, joka kertoo sopiiko maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu sinulle paremmin.

Jäikö asia askarruttamaan? Ota yhteyttä, me autamme mielellämme.

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen