Ilmalämpöpumpun etäohjaus – hyödyt, hinnat ja tulevaisuus
Etäohjauksen suurimmat hyödyt ovat säädettävän lämmityksen tuoma asumismukavuus sekä kustannussäästöt. Hyödyt konkretisoituvat etenkin vapaa-ajan asumisessa. Mökille on helppo lähteä, kun kohteen lämpötilan voi säätää etukäteen sopivaksi. Hankinta lisää usein merkittävästi myös mökin ympärivuotista käyttöä.
Sama lämpö, mutta puolet halvemmalla
Säästöt näkyvät yhtä lailla mökin kuin omakotitalonkin lämmityslaskussa. Säästöä syntyy, kun kohteen lämpötila voidaan säätää ylläpitotasolle jo muutaman päivän mittaisten poissaolojen aikana. Käytännössä etäohjaus tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla, kuin vaikkapa etäohjattavat sähköpatterit.
Säästöä syntyy, kun kohteen lämpötila voidaan säätää ylläpitotasolle jo muutaman päivän mittaisten poissaolojen aikana.
Etäohjaus parantaa myös kohdevalvontaa. Sovellus hälyttää, jos esimerkiksi kodin tai mökin lämpötila laskee niin alas, että riskinä on putkien jäätyminen. Ideaali lämpötila ja nopeat reagoinnit mahdollisiin riskitilanteisiin pitävät pitkällä tähtäimellä myös kiinteistön rakenteet ja kaluston paremmassa kunnossa.
Osallistu laadukkaan maalämpö- ja ilmalämpöpumpun arvontaan >>
Miten ilmalämpöpumpun etäohjaus toimii?
Tällä hetkellä valtaosa ilmalämpöpumpuista vaatii erillisen, laitteeseen wifi-yhteyden luovan etäohjaimen, joka mahdollistaa laitteen ohjaamisen mobiilisovelluksen avulla. Laitevalmistajat tarjoavat lämpöpumppuihin usein oman tuotekohtaisen mobiilisovelluksen, jolla etäohjausta säädellään – mutta sovelluksen voin hankkia myös toiselta palveluntarjoajalta. Esimerkiksi turvallisuuspalveluita myyvillä yrityksillä on tarjolla kokonaisvaltaisia älykotijärjestelmiä, joiden etäohjaussovelluksen piiriin laite voidaan yhdistää.
Ilmalämpöpumpun etäohjain voidaan tarvittaessa kytkeä myös vanhoihin laitteisiin, joissa ominaisuutta ei vielä ole. Hankinta maksaa 200–300 euroa.
Ilmalämpöpumpun etäohjain voidaan tarvittaessa kytkeä myös vanhoihin laitteisiin, joissa ominaisuutta ei vielä ole. Etäohjain ja mobiilisovellus maksavat vanhaan ilmalämpöpumppuun kytkettynä noin 200–300 euroa.
Uusissa malleissa verkkoyhteys standardina
Markkinoilla on jo nyt ilmalämpöpumppuja, joissa wifi-yhteys on sisäänrakennettuna. Tulevaisuudessa kaikki ilmalämpöpumput tulevat olemaan nettiyhteydellä varustettuja. Muutos tapahtuu sitä mukaa, kun valmistajat uusivat laitemallistojaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kohteessa, johon ilmalämpöpumppu hankitaan, on langaton verkko, laite yhdistyy automaattisesti ja maksutta lämpöpumppuvalmistajan etäohjaussovellukseen. Jos kohteessa, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnossa, ei ole verkkoyhteyttä, laitteeseen täytyy hankkia kuukausimaksullinen SIM-kortti, samaan tapaan kuin puhelimessa.
Etäohjaus hyödyttää erityisesti henkilöä, joka omistaa vapaa-ajan asunnon tai useita vajaalla käytöllä olevia halli-, varasto- tai asuinkiinteistöjä. Tai omakotitalon omistajaa, joka on pitkiä aikoja kotoa pois.
Kenelle etäohjauksesta on eniten hyötyä?
Etäohjaus hyödyttää ensisijaisesti henkilöä, joka omistaa vapaa-ajan asunnon tai useita vajaalla käytöllä olevia halli-, varasto- tai asuinkiinteistöjä. Tai omakotitalon omistajaa, joka matkustelee paljon tai on pitkiä aikoja kotoa pois. Kotona viihtyvälle pientaloasukkaalle riittää usein laitteen kaukosäädin, jolla lämpötilaa, toimintatilaa tai ilmavirtauksen suuntaa on helppo säädellä paikan päällä.
Haluatko asiantuntijoiden vinkit suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje >>
Etäohjauksen riskit
Kuten kaikissa verkkoon yhdistettävissä laitteissa, myös wifi-yhteyden sisältävissä ilmalämpöpumpuissa on tietoturvallisuusriski. Laitetta hankkiessa on hyvä varmistaa, minkälainen suojaus sovelluksessa on, eli miten helposti verkkoyhteys on murrettavissa. Myös takuu ja vastuuasiat on hyvä käydä läpi myyjän kanssa. Lähtökohta on, että mikäli laitetta hakkeroidaan rikollisessa tarkoituksessa, laitevalmistaja ei ole vastuussa mahdollisten vahinkojen korvaamisesta.
Tulevaisuudessa etähallintasovellukseen voidaan lisätä esimerkiksi energian hinta- ja säätietoja, jolloin sovellus osaa kertoa, milloin sähköenergian ostaminen on kannattavinta.
Mitä mahdollisuuksia etäohjaus tuo?
Verkkopohjainen laite tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia datan hyödyntämiseen. Tulevaisuudessa ilmalämpöpumpun etähallintasovellukseen voidaan lisätä esimerkiksi energian hinta- tai säätietoja, jolloin sovellus antaa reaaliaikaista informaatiota kohteen energiankulutuksesta ja opastaa säästämään kohteen lämmityskuluissa.
Lämpöpumpun voi hankkia ilman pääomaa ja sen käyttö säästää rahaa – lue artikkeli >>
Ilmalämpöpumppu toi vaivattomuutta yrittäjäperheen arkeen. Katso video >>
Mikä lämpöpumppu sinulle sopii? Kokeile lämpöpumppuvalitsinta >>
Kuvat: Shutterstock