Siirry sisältöön

Maalämmön hyötysuhde: Tehokasta energian käyttöä

Maalämpö on yhä kasvava energialähde, joka tarjoaa ympäristöystävällisen ja taloudellisen vaihtoehdon perinteisille lämmitysjärjestelmille. Yksi tärkeimmistä mittareista maalämmön tehokkuudessa on sen hyötysuhde. Mitä maalämmön hyötysuhde sitten tarkoittaa, miten se lasketaan ja miksi se on tärkeä tekijä energiatehokkuuden arvioinnissa?

Maalämmön hyötysuhde kertoo paljonko lämpöenergiaa maalämpö tuottaa suhteutettuna sen tuottamiseen tarvittavaan sähköenergiaan

Maalämmön hyötysuhde on keskeinen mittari arvioitaessa maalämpöjärjestelmän tehokkuutta.

Se kertoo, kuinka paljon lämpöenergiaa järjestelmä tuottaa suhteessa siihen sähköenergiaan, jonka laite tarvitsee tämän lämmön tuottamiseen. Maalämmön sekä maalämpöpumpun hyötysuhteen määrittämistä ja vertailua helpottamaan on olemassa luokittelujärjestelmät: COP ja SCOP.

Pähkinänkuoressa: COP-luku on yksinkertainen mittari, joka antaa kuvan lämpöpumpun hyötysuhteesta tietyssä lämpötilassa, kun taas SCOP-luku tarjoaa kattavamman ja realistisemman kuvan lämpöpumpun suorituskyvystä eri vuodenaikoina. Suomen vaihtelevassa ilmastossa merkittävämpi vertailuluku on juuri SCOP-luku, sillä se kertoo kattavamman ja realistisemman kuvan lämpöpumpun suorituskyvystä eri vuodenaikoina.

Miten lämpökerroin lasketaan?

Lämpökerroin lasketaan jakamalla tuotettu lämpöenergia (kWh) käytetyllä sähköenergialla (kWh) tietyssä ajassa. Esimerkiksi, jos maalämpöjärjestelmä tuottaa 10 kWh lämpöä käyttäen 2 kWh sähköä, lämpökerroin olisi 5 (10 kWh / 2 kWh). Tämä tarkoittaa, että järjestelmä tuottaa viisi kertaa enemmän lämpöenergiaa kuin se kuluttaa sähköenergiaa.

Maalämmön hyötysuhde on yleensä 1:3 tai jopa 1:4:n. Maalämmön hyötysuhde riippuu kuitenkin monesta tekijästä, kuten rakennuksen koosta, lämmitystarpeista ja maalämpöpumpun oikeanlaisesta mitoituksesta. Huomiothan että maalämpöpumppu on yksi osatekijä maalämmön hyötysuhteessa, mutta myös laiteella on omat COP ja SCOP-arvonsa.

Maalämmön hyötysuhde on konkretiaan perustuva luokittelu energiatehokkuudesta

Maalämmön hyötysuhde konkretisoi selkeästi järjestelmän kyvyn tuottaa lämpöenergiaa tehokkaasti ja hyötysuhteen avulla eri lämmitysjärjestelmien energiatehokkuutta ja sen säilyttämistä eri vuoden aikoina on kätevä vertailla.

Poikkeuksellisen hyvän maalämmön hyötysuhteen takaavat nämä asiat:

Maaperän lämpötila on suhteellisen vakaa, mikä tarkoittaa, että maalämpöjärjestelmät voivat hyödyntää maaperän energiaa tehokkaasti. Tämä vakaus mahdollistaa jatkuvan ja tasaisen lämmöntuotannon eri vuodenaikoina.

Maaperä toimii luonnollisena energian varastona. Kesäkauden lämpö varastoituu maaperään ja sitä voidaan hyödyntää tasaisesti talvella, mikä parantaa järjestelmän ympärivuotista tehokkuutta.

Maalämpöjärjestelmissä käytetään tehokkaita lämmönsiirtoteknologioita, kuten maapiirejä, jotka mahdollistavat lämmön tehokkaan siirron maaperästä rakennukseen. Nämä maapiirit, keräävät lämpöä maaperästä ja siirtävät sen lämmönvaihtimien kautta lämmitysjärjestelmään. Tämä prosessi minimoi energiahäviöt ja maksimoi lämmönkeruun, mikä johtaa korkeampaan hyötysuhteeseen.

Hyödyllisen energian siirron lisäksi tehokkaat keruupiirit vähentävät myös järjestelmän käyttöä, mikä tarkoittaa alhaisempia käyttökustannuksia ja vähemmän ympäristökuormitusta. Tämä tekee maalämpöjärjestelmistä paitsi taloudellisesti kannattavia myös ekologisia vaihtoehtoja.

Maalämmön hyvä hyötysuhde näkyy kuukausittaisissa kuluissa heti asennuksen jälkeen

  • Jos pohdit kannattaako öljylämmitys vaihtaa maalämpöön, niin lämmitysjärjestelmien hyötysuhteita vertaamalla vastaus on – ehdottomasti kannattaa.
  • Maalämmön hyötysuhde korostuu erityisesti vaihdettaessa öljystä maalämpöön, sillä maalämmön hyötysuhde 1:3–1:4:ään, joka on noin 300–400 %, kun taas nykyaikaisen öljylämmityksen hyötysuhde on noin 85–95 %.
Maalämmön hyötysuhde pakkasella?

Maalämmön hyötysuhde ei muutu merkittävästi kylminä vuodenaikoina, minkä ansiosta maalämpö on hyvin tasaisesti lämpötuottava ja energiatehokas järjestelmä.

COP ja SCOP-lukujen erot?

SCOP-luku (Seasonal Coefficient of Performance)
= lämpöpumpun hyötysuhde eri vuodenaikoina.

COP-luku (Coefficient of Performance)
= lämpöpumpun hyötysuhdetta. Kertoo suhteen, jolla lämpöpumppu muuntaa tietyssä lämpötilassa sähköenergian lämpöenergiaksi.

Hyödynnä ammattilaista maalämmön hyötysuhteen saavuttamiseksi, sillä optimaalinen hyötysuhde löytyy oikeiden ratkaisujen ja oikeanlaisen mitoituksen kautta

On tärkeää, että maalämpökaivosta porataan oikean syvyinen suunnitellun lämmitystarpeen saavuttamiseksi. Myös maalämpöpumppu tulee mitoittaa, niin ettei se joudu tuottamaan lämpöä jatkuvasti maksimitehoillaan, joka rasittaa laitetta äärimmilleen ja lyhentää sen elinkaarta.

Hyvän SCOP-luvun omaava maalämpöpumppu, ei voi ylläpitää hyvää hyötysuhdetta, mikäli maalämpöjärjestelmäkokonaisuudella ei alun alkaenkaan ole mahdollisuutta toimia optimaalisella hyötysuhteella esimerkiksi liian matalan tehon maalämpöpumpun tai väärin mitoitetun maalämpökaivon vuoksi.

LämpöYkkösen kautta saat tarjouksen maalämpöjärjestelmän sekä maalämpökaivon porauksesta hintoineen

LämpöYkkösen kautta saat kokonaispalvelun maalämpöjärjestelmän ja kaivon porauksesta. Etuna on, että saat koko järjestelmän yhdeltä toimijalta, joka takaa helpon asioinnin, selkeän hinnoittelun ja palvelun koko projektin ajan. Luotettavana ja vakaana lämpöpumppualan toimijana kykenemme tarjoamaan asiakkaillemme kilpailukykyiset takuut, joista olemme myös tulevaisuudessa vastaamassa.

Meillä on korkein AAA-luottoluokitus

LämpöYkkösen asiakkaana voit siis luottaa kokonaisvaltaisesti niin vahvaan asiantuntijuuteemme kuin pysyvyyteemme. Kaiken kaikkiaan AAA-luokitus on yksi tärkeä osoitus siitä, että toimimme vastuullisesti ja luomme yhdessä asiakkaiden kanssa positiivista energiaa pitkälle tulevaisuuteen.

Kiinnostaako maalämmön hyötysuhteen optimointi omassa kodissasi tai harkitsetko maalämpöä?

Täytä yhteydenottopyyntö ja asiantuntijamme palaa sinulle asiaan

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen