Siirry sisältöön

Aurinkopaneelien akuston avulla varastoit aurinkosähköä ja käytät sitä, kun aurinko ei paista

Kun hankit aurinkopaneelijärjestelmääsi akuston, voit hyödyntää aurinkopaneelien koko potentiaalin ja saat aurinkosähkön tuotannosta enemmän irti. 

Aurinkopaneelin akusto eli energiavarasto nimensä mukaisesti varastoi paneeleista saatavan aurinkosähkön ja mahdollistaa sen hyödyntämisen joustavasti myöhemmin. Saat siis aurinkosähköä käyttöösi myös iltaisin, öisin tai pilvisinä päivinä, kun aurinkopaneelien tuotto on vähäisempää.

Akuston voi myös ladata sähköverkossa ja hyödyntää energiaa silloin, kun se on pörssisähkön tuntihintojen perusteella kannattavinta.

Pyydä tarjous aurinkopaneeleista!

Akkuteknologia on kehittynyt – aurinkopaneelijärjestelmien akustot ovat pitkäikäisiä ja tehokkaita

Vaikka aurinkopaneelit ovat tuttu näky suomalaisten kotitalouksien katoilla, on aurinkopaneelijärjestelmään kytketty akusto vielä jokseenkin harvinainen hankinta. Aurinkosähköjärjestelmän akusto eli oikeammin energiavarasto kerää ja varastoi aurinkosähköä litiumakkuihin.

Akustoihin liitetään usein vanhentuneita mielikuvia, kuten että niiden teho heikentyy nopeasti tai että ne eivät ole paloturvallisia, jonka vuoksi niitä ei tulisi asentaa sisätiloihin. 

Energiamurroksen ja sähköautojen yleistymisen myötä akkuteknologia ja myös aurinkosähköjärjestelmien akustot ovat kuitenkin kehittyneet nopeasti. Käyttämämme litium-rautafosfaattiakut (LifePO4) eivät sisällä kobolttia ja ovat perinteisiä litiumakkuteknologioita turvallisempia.

Nykypäivänä käytettävät akut ovat erittäin turvallisia ja pitkäikäisiä – meidän asentamille akustoille saat jopa kymmenen vuoden takuun.

Kooltaan aurinkopaneelijärjestelmään kytkettävä akusto on noin 80–120 cm korkea, mutta vain noin 70 cm kapea ja 20 cm syvä. Akusto on helppo asentaa seinää vasten ja se sijoitetaan tyypillisesti kodin tekniseen tilaan.

Aurinkopaneelijärjestelmä ohjaa akuston toimintaa automaattisesti – käyttäjälle se on huoleton

Aurinkopaneelijärjestelmän akuston toiminta on automaattista. Käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia siitä, milloin energiaa käytetään, milloin aurinkosähköä varastoidaan ja milloin on tarve ostaa sähköä verkosta.

Akusto tarvitsee parikseen niin kutsutun hybridi-invertterin. Invertteri muuntaa aurinkopaneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi ja ohjaa sen kiinteistön sähköverkkoon. Samalla se valvoo akuston kapasiteettia ja ohjaa sen latausta; kun aurinkopaneelien tuottama sähkö ylittää kiinteistön välittömän tarpeen, aurinkosähköjärjestelmä ohjaa sen akustoon varastoitavaksi.

Lisäksi aurinkopaneelijärjestelmä seuraa jatkuvasti sitä, onko aurinkosähköä saatavilla ja mikä on on kiinteistön sähkönkulutus. Näiden tietojen perusteella aurinkosähköjärjestelmä määrittelee, varastoidaanko aurinkosähköä akkuun vai otetaanko sitä käyttöön.

Jos aurinko ei paista eikä aurinkosähköä ei ole välittömästi saatavilla, ensisijaisesti aurinkosähköä käytetään energiavarastosta ja vasta sen jälkeen ostetaan sitä verkosta. Käyttäjälle arki akuston kanssa on helppoa ja vaivatonta.

Voit samanaikaisesti olla sekä aurinkosähkön myyjä että varastoija. Ohjausjärjestelmästä voit säätää, milloin sähköä menee myyntiin ja milloin säästät sen omaan käyttöön. Aurinkosähkön myyntiä varten sinun tulee tehdä siitä sopimus sähköyhtiön kanssa.

Lue lisää aurinkosähkön myynnistä

Aurinkopaneelijärjestelmä varastoi aurinkopaneelien tuottamaa aurinkosähköä päivällä ja vapauttaa sitä käyttöön illalla, yöllä ja varhain aamulla.

Kenelle aurinkopaneelin akusto sopii? Entä voiko aurinkopaneelijärjestelmään hankkia akuston jälkikäteen?

Akusto sopii kaikkiin kohteisiin, joissa aurinkosähköä halutaan hyödyntää myös iltaisin, öisin tai aikaisin aamulla. Jos taas suurin osa kiinteistön sähkönkulutuksesta voidaan ajoittaa päivälle (esimerkiksi kodin lämminvesivaraajan voidaan lämmittää aurinkosähkön avulla päiväsaikaan), kannattaa investoinnin hyötyjä punnita tarkkaan.

Hyvä uutinen on, että akusto voidaan asentaa osaksi aurinkopaneelijärjestelmää myös jälkikäteen. Jos et halua hankkia akustoa heti, kannattaa valita aurinkosähköjärjestelmään asennuksen yhteydessä tavallisen invertterin sijaan hybridi-invertteri, johon akusto voidaan kytkeä jälkikäteen. Esimerkiksi sähköauton hankinnan myötä akuston hankinta voi tulla kannattavaksi myöhemmin.

Tarjoamme kaikkiin asentamiimme aurinkosähköjärjestelmiin ensisijaisena vaihtoehtona hybridi-invertterin, eli akuston asennus jälkikäteen käy helposti. Lue myös: Aurinkopaneelit omakotitaloon tai mökille – kannattaako hankinta?

Paljonko on aurinkopaneelien akuston hinta?

Aurinkopaneelien akustojen hinnat alkavat 6500 eurosta. Keskimäärin akuston hinta on 9–14 000 euroa, asennus mukaan lukien. Jos akusto asennetaan aurinkopaneelien hankinnan yhteydessä, koko aurinkosähköjärjestelmän hinnaksi tulee yhteensä noin 15–25 000 euroa.

Parhaimmillaan akusto tuo aurinkopaneelijärjestelmän käyttöön kesäkuukausiksi täyden omavaraisuuden, eikä sähkölaskua tipahda postilaatikosta 3–4 kuukauteen.

Sen lisäksi että säästät sähkölaskussa, aurinkosähkön varastoinnilla on myös muita etuja:

  • Saat aurinkosähköä käyttöösi myös silloin, kun paneelisi eivät sitä tuota, eli varhain aamulla ja myöhään illalla.
  • Nostat omavaraisuuttasi, kun hyödynnät aurinkopaneelien tuottoa mahdollisimman paljon itse. 
  • Voit myös ladata akuston sähköverkossa ja hyödyntää energiaa silloin, kun se on pörssisähkön tuntihintojen perusteella kannattavinta.
  • Jos käytät varastoitua aurinkosähköä esimerkiksi sähköauton lataukseen tai muuhun paljon sähköä vaativaan toimenpiteeseen, voit ennakoida kustannuksia.

Oletko harkinnut aurinkosähköjärjestelmän hankintaa tai haluatko tietää lisää aurinkosähkön varastoinnista akuston avulla? 

Lue lisää aurinkopaneeleista ››

Lämpöykkönen