Siirry sisältöön

Kenelle ilmalämpöpumppu sopii? Tällaiset kohteet hyötyvät hankinnasta eniten!

Lisälämmönlähteenä toimiva ilmalämpöpumppu sopii monenlaisiin tiloihin – hankinnan kustannustehokkuus voidaan varmistaa pumppujen koolla ja määrällä. On kuitenkin kohteita, joihin ilmalämpöpumppu tuo erityisen paljon hyötyjä – esittelyssä 9 kohdetta, joissa hyödyt ovat suurimmat.

1. Öljy- tai sähkölämmitteinen kohde

Ilmalämpöpumpun hankinnasta hyötyvät rahallisesti eniten öljy- tai sähkölämmitteisten kohteiden omistajat. Säästöt lämmityskuluissa ovat keskimäärin 30–50 %, jonka lisäksi lämpöpumppu tasaa vuosittaisia lämmityspiikkejä. Suuret säästöt perustuvat öljy- ja sähkölämmityksen kalleuteen.

Nykyään ilmalämpöpumppuja asennetaan yhä useammin myös kaukolämpökohteisiin. Tämä johtuu siitä, että joillakin alueilla kaukolämmön hinta on noussut jopa sähkölämmitystä korkeammaksi – tai asukkaat haluavat olla vähemmän riippuvaisia kaukolämmön hinnan vaihteluista.

Katso tästä kaukolämmön hinta omalla alueellasi >> 

Ilmalämpöpumpu toi arjen luksusta sähkölämmitteiseen rivitaloon >>

Ilmalämpöpumppu tuodaan aina olemassa olevan lämmönlähteen rinnalle niin, että öljy-, sähkö-, tai kaukolämmitys kytkeytyy päälle vain silloin, jos ilmalämpöpumpun lämmitysteho ei riitä. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että päälämmönlähteen lämpötila asetetaan noin 3–4 astetta pienemmäksi kuin ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila. Näin lämmitys tapahtuu aina mahdollisimman energiatehokkaasti.  

2. Puulämmitteinen kohde

Yksi ilmalämpöpumpun suurimmista käyttäjäryhmistä ovat puulämmitteisten pientalojen omistajat. Laite helpottaa elämää ja synnyttää säästöjä, kun puiden kulutus vähenee ja aikaa vapautuu puusavotasta muihin töihin. Tasainen ja hajuton lämmitys tuo myös asumismukavuutta. Ilmalämpöpumppu hankitaan puulämmitteiseen kohteeseen tyypillisesti silloin, kun asukkaat ikääntyvät tai kun kodin omistussuhteissa tapahtuu sukupolvenvaihdos.

Näin ilmalämpöpumppu helpotti puulämmitteisen kodin elämää, katso video >>

Ilmalämpöpumppu tuo vaivattomuutta ja helppoutta puulämmitteisiin kohteisiin. Aikaa vapautuu puusavotasta muihin töihin, puiden tarve vähenee ja lämmitys on tasaisempaa ja hajuttomampaa.

3. Vapaa-ajan asunto

Yhä useammalta suomalaiselta kesämökiltä löytyy ilmalämpöpumppu. Hankinta takaa kohteeseen energiatehokkaan lämmityksen, kun tilojen lämmitystä voidaan säädellä käytön mukaan. Ylläpitolämmityksen ansiosta mökki pysyy paremmassa kunnossa ja ilmalämpöpumpun ilmaa kuivattava ominaisuus ehkäisee myös mökinhajun syntymistä. Moni arvostaa myös laitteen etäohjausominaisuutta. Se lisää mökin käyttömukavuutta ja mökkikauden pituutta. Etäyhteyden avulla on myös helppo varmistaa, että sisälämpötila säilyy talvisaikaan sähkölaitteiden kannalta optimaalisena, eikä kohteessa pääse tapahtumaan putkien jäätymistä.

Katso, miksi ilmalämpöpumppu on ollut Juhani Tammisen mielestä mökin ykköshankinta >> 

4. Suurkiinteistö

Ilmalämpöpumpuilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä suurten toimisto- tai teollisuuskiinteistöjen lämmityskustannuksissa. Parhaimmat säästöt saavutetaan öljy-, tai sähkölämmitteisissä kohteissa – tai alueilla, joilla kaukolämmitys on kallista. Jos suurkiinteistön vuosittainen lämmityslasku on esimerkiksi 50 000 euroa, kohteeseen optimoitu ilmalämpöpumppujärjestelmä voi tuoda kustannuksiin noin 10 000 euron säästöt.

Näin merkittäviä säästöjä lämpöpumput toivat suurkiinteistöihin >>

5. Autotalli, harrastetila tai muu ylläpitolämmitettävä kohde

Ilmalämpöpumppu on ihanteellinen lisälämmitysratkaisu autotallin, aitan tai harrastetilan lämmitykseen. Lämmityksen säätäminen on helppoa ja kustannustehokasta. Kun kohde on tyhjillään, lämmityksen voi pitää 8–10 asteen ylläpitolämmöllä – ja kun tiloja käytetään, lämpötilan voi nostaa nopeasti halutulle tasolle.

Helposti säädettävä ilmalämpöpumppu on hyvä lisälämmitysratkaisu muun muassa autotalleihin ja kohdin harrastetiloihin. Aiemmin käyttämättömiksi jääneet kylmät tilat voidaan saada laitteen avulla uuteen ympärivuotiseen hyötykäyttöön.

Autotallissa ilmalämpöpumpusta on iloa varsinkin talvisaikaan, kun lämpötilaa tasoittava ja kosteutta poistava lämpöpumppulämmitys sulattaa nopeasti lumisen auton ja kirkastaa jäiset ikkunat. Tämän takia ilmalämpöpumppuja käytetään paljon myös autokorjaamoilla. (katso jutusta).

Uusi lämmitysratkaisu omaan snooker- ja punttisaliin täytti haaveet, katso video >>

6. Sähkölämmitteinen sijoitusasunto

Asuntosijoittamisessa tuotto kasvaa merkittävästi, kun kohteen ylläpitokuluja saadaan vähennettyjä. Ylläpitokuluista suurimman osan muodostavat lämmityskulut. Ilmalämpöpumpun hankinta tuottaa sähkölämmitteisessä kohteessa keskimäärin 15 % paremman tuoton.

Monet isot kiinteistösijoitusyhtiöt hyödyntävät jo kohteissaan ilmalämpöpumppuja, mutta yksittäisten sijoittajien keskuudessa investoinnin kannattavuutta ei vielä ole täysin ymmärretty.

Hyöty saavutetaan myös kaukolämmitteisissä sijoituskohteissa (rivi- erillis- ja omakotitalot), jos kaukolämmön hinta on alueella yhtä korkea kuin sähkön hinta. Monet isot kiinteistösijoitusyhtiöt hyödyntävät jo kohteissaan ilmalämpöpumppuja, mutta yksittäisten sijoittajien keskuudessa investoinnin kannattavuutta ei vielä ole täysin ymmärretty.

7. Korkea tila – olohuone, parvellinen mökki tai teollisuushalli

Avarissa teollisuushalleissa, parvekkeellisissa vapaa-ajanasunnoissa tai korkeissa olohuoneissa ongelma on usein se, että lämpö karkaa kattoon ja lattia on kylmä. Lämpöpumppu ratkaisee ongelman jakamalla lämpöä tasaisesti koko tilaan.

Nykyaikaiset pumput hyödyntävät maksimaalisesti myös mahdollisen lisälämmönlähteen, kuten takan tai lieden tuottaman lämmön. Kuvitellaan esimerkiksi tila, jossa on takka, ja sisälämpötila on 21 astetta. Kun takkaa lämmitetään, lämpötila nousee 23–24 asteeseen. Pumppu säätää tällöin automaattisesti lämmitysominaisuuden pois päältä, mutta jättää sisäyksikön puhaltimen kierrättämään takan tuottamaa, pistemäisesti kattoon nousevaa ilmaa. Näin lämmöntuotanto on energiatehokasta ja lämpö leviää erittäin pienellä sähkönkulutuksella ympäri tilaa.

Näin säästät jopa 50 % teollisuushallin tai varastorakennuksen lämmityskuluissa >>

Ilmalämpöpumput toivat säästöjä teollisuushallin omistajalle, katso video >>

Teollisuushalleissa ilmalämpöpumppu tuodaan olemassa olevan lämmityksen rinnalle leikkaamaan lämmityskuluja ja lisäämään työskentelymukavuutta. Työolosuhteet paranevat merkittävästi muun muassa lämmön tasaisemman jakautumisen takia.

8. Kuuma kerrostaloasunto, liike- tai toimitila

Kerrostaloissa ilmalämpöpumppu on korvaamaton apuväline viilennykseen ja ilman kierrättämiseen. Ilmalämpöpumpun lämmitysominaisuutta ei kerrostaloissa voi hyödyntää, sillä laite muodostaa lämmityskäytössä jäätä, jonka poistaminen ei ole kerrostalo-olosuhteissa mahdollista.

Lue tästä ohjeet viilentävän ilmalämpöpumpun hankintaan >>

Näin viilentävät ilmalämpöpumput hyödyttivät Vianorin asiakkaita >>

9. Myytävä kiinteistö tai asunto

Ekologinen ja energiatehokas lämmitysratkaisu lisää kiinteistövälittäjien arvioiden mukaan kiinteistön tai asunnon myyntiarvoa ja lyhentää kohteen myyntiaikaa. Jos pientaloalueella on myynnissä useampia samantyylisiä kohteita, uuden ilmalämpöpumpun hankinta on usein keino lisätä talon arvoa ja erottautua muista.

Käytännössä lämmitystarkoitukseen hankittu ilmalämpöpumppu on kannattava investointi kaikkiin muihin paitsi kaukolämmitteisiin kerrostaloasuntoihin tai maalämpökohteisiin. Kerrostalokohteen markkina-arvoa voi nostaa viilennyskäyttöön tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla.

Kuvat: Shutterstock, KREAT

Näin onnistut illmalämpöpumpun hankinnassa – lue artikkeli >>

Millainen ilmalämpöpumppu sinulle sopii? Kokeile ilmalämpöpumppuvalitsinta >>

Kiinnostuitko ilmalämpöpumppuratkaisuista? Ota yhteyttä tai pyydä tarjous >>

Lämpöykkönen