Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumpun hankinta – näin varmistat, että onnistut laitteen valinnassa

Kustannustehokkain tapa kodin lämmityslaskun pienentämiseen on ilmalämpöpumppu – laitteen tuottamat säästöt ovat keskimäärin 30–50 %. Näillä ohjeilla varmistat, että saat kohteeseesi optimaalisen laitteen, joka tuottaa säästöjä koko elinkaaren ajan – ja toimii tarvittaessa myös tehokkaana viilentimenä. 

1. Millaiseen kohteeseen ilmalämpöpumppu tulee?

Ilmalämpöpumpun hankinta tehdään aina asumis- ja lämmitysmuodon pohjalta. Onko kohteesi maalämpö-, sähkö-, öljy-, tai puulämmitteinen omakotitalo, rivitaloasunto tai vapaa-ajan asunto – vai kaukolämmöllä lämpiävä kerrostalo?

Silloin kun tähdätään lämmityslaskun pienentämiseen, ilmalämpöpumppu on hyvä vaihtoehto kaikkiin muihin paitsi kuin kerrostalo- tai maalämpökohteeseen. Kerrostalossa lämmityskäyttöisen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle muodostuu jäätä, minkä takia taloyhtiö usein kieltää ilmalämpöpumpun lämmitysominaisuuden käyttämisen. Viilennyskäyttöisen ilmalämpöpumpun käytössä ei kerrostaloissakaan ole ongelmaa. Maalämpökohteessa puolestaan lämmitys on jo lähtökohtaisesti niin edullista, ettei ilmalämpöpumppu tuo enää juurikaan lisähyötyä.

2. Ilmalämpöpumpun hankinta – tarvitaanko lupa?

Omakotitalossa tai vapaa-ajan asunnossa viranomaislupaa ei tarvita. Taloyhtiössä ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan hallituksen lupa silloin, jos yhtiöön ei ole aikaisemmin asennettu ilmalämpöpumppua. Jos yksikin asennus on tehty, tarvitaan hankinnasta vain ilmoitus taloyhtiön hallitukselle.

Taloyhtiössä ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan hallituksen lupa, jos yhtiöön ei ole aikaisemmin asennettu ilmalämpöpumppua. Omakotitalossa viranomaislupaa ei tarvita. 

Samalla on hyvä selvittää, onko taloyhtiössä asentamiseen liittyvää ohjeistusta esimerkiksi ulkoyksikön sijoituksesta tai suojakotelon tarpeesta. Ammattitaitoinen myyjä tarjoaa tarvittaessa kirjallisen asennusselvityksen, jossa eritellään vakuutukset ja määritellään asennuksen vastuuhenkilöt.

→ Lue tarkemmin taloyhtiöitä koskevista säännöksistä täältä.

3. Kohteen erityispiirteet – tilan koko ja asukasmäärä   

Ilmalämpöpumpun hankinnassa oleellisia tietoja ovat kodin koko, asukasmäärä, sisätilan keskimääräinen lämpötila sekä mahdolliset lisälämmönlähteet. Asiantuntija määrittelee niiden pohjalta, miten tehokas laite kohteeseen kannattaa hankkia ja miten laite kannattaa mitoittaa.

Kodin kokoa ilmoittaessa on hyvä kertoa tilavuus kuutioina, sillä huoneiston korkeudella on iso merkitys. Jos ilmalämpöpumppua halutaan hyödyntää maksimaalisesti myös viilennykseen, tärkeä tieto on myös se, onko kodissa isoja ikkunoita ja mihin suuntaan ne ovat. Lisälämpöä tuovia laitteita voivat olla esimerkiksi takka, leivinuuni tai tietotekniset laitteet.

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

4. Ilmalämpöpumpun ominaisuudet – mitä toimintoja halutaan?

Ilmalämpöpumpuissa on erilaisia ominaisuuksia, joista kannattaa valita itselleen tarpeellisimmat. Tarvitaanko laitteeseen etäohjaus, tehokas viilennysominaisuus tai ilmansuodatus – ja minkälainen laitteen äänitaso saa olla? Pumpuissa on lähtökohtaisesti kaksi ilmansuodatusvaihtoa – karkea suodatus tai tehokkaampi sähkösuodatus. Suodatustehojen välinen kustannusero on noin 200–500 euroa.

Ilmalämpöpumpun etäohjaus on kannattava hankinta vapaa-ajan asunnolle tai kohteeseen, josta ollaan paljon pois. Etäohjausjärjestelmän saa kytkettyä myös vanhaan ilmalämpöpumppuun.

Laitteen äänitaso nousee karkeasti ottaen laitteen hinnan kanssa. Äänitason suhteen kannattaa satsata laatuun varsinkin silloin, jos on hankkimassa laitetta taloyhtiöön tai tiiviille omakotitaloalueelle. Halvemman tai huonosti sijoitetun laitteen vähäinenkin ääni saattaa alkaa pidemmän päälle alkaa rasittaa itseä tai naapureita.

Millainen ilmalämpöpumppu sinulle sopii? Kokeile ilmalämpöpumppuvalitsinta >>

Paljon matkustavan – tai laitetta mökille hankkivan – kannattaa harkita etäohjaustoimintoa. Käyttämätöntä kohdetta on turha lämmittää. Tässä vaiheessa kannattaa myös selvittää, onko taloyhtiöissä tai naapurustossa muilla tarvetta ilmalämpöpumpun hankintaan. Yleensä laitteen hinta on edullisempi, kun naapurit tekevät hankinnan yhtä aikaa.

5. Ilmalämpöpumpun hankinta – mitä kannattaa kysyä?

Kun edellisten kohtien vastaukset ovat selviä, on aika ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen. Asiantuntija osaa kartoittaa kohteeseen sopivan laitevaihtoehdon puhelimitse. Tässä vaiheessa käydään yleensä läpi, mihin sisä- ja ulkoyksikkö voidaan sijoittaa, minkälaisen läpiviennin pumppu tarvitsee ja mistä sähköt saadaan. Laitteen kokonaishinta muodostuu näiden tekijöiden pohjalta.

On oleellista selvittää, sisältääkö takuu pelkän laitteen vai myös asennuksen –  ja miten kattavasti huolto toimii. 

Asiantuntijan kanssa kannattaa käydä läpi myös takuisiin, varaosien saatavuuteen ja huoltoon liittyvät asiat. On oleellista, sisältääkö takuu pelkän laitteen vai myös asennuksen – tai onko laitteessa kuivaustoiminto, joka kuivattaa sisäyksikön aina kun laite suljetaan? Asiakkaan kannalta on oleellista, miten huolto toimii. Onko palveluntarjoajalla päivystävä huoltopalvelu tai vastaako taho esimerkiksi 3 vuoden välein tehtävistä syväpuhdistuksista tai mahdollisesti koko elinkaarihuollosta?  

Osa toimijoista tarjoaa huoltosopimuksia myös yksityisille kuluttajille. Tässä vaiheessa kannattaa tiedustella myös onko hankinta mahdollisuutta maksaa erissä. Kuukausieriin sisältyvät yleensä isommat huollot ja tavallista laajempi takuu.

6. Ilmalämpöpumpun sijoitus – missä laite toimii parhaiten?

Lämmitykseen käytettävän ilmalämpöpumpun optimaalisin sijainti on yleensä kohteen keskiosassa – näin lämpö ja tarvittaessa myös viileä ilma leviävät tasaisesti ympäri tilaa. Jos hankinnassa on myös viilennystarkoitukseen käytettävä laite, sisäyksikkö kannattaa asentaa paikkaan, jossa se ei puhalla kenenkään niskaan. Usein portaikon läheisyys tai etu- tai takaoven yläpuoli ovat hyviä paikkoja sen takia, ettei niiden luona oleskella yleensä pitkiä aikoja.

Yksi hyvä paikka ilmalämpöpumpun sisäyksikölle on portaikko – varsinkin jos pumppu on varustettu tehokkaalla viilennystoiminnolla. Portaikossa laite ei puhalla kenenkään niskaan.

Jos laite asennetaan portaikkoon, kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan onko sillä tarkoitus lämmittää tai viilentää yläkertaa vai alakertaa? Lähtökohtaisesti yläkertaan kannattaa asentaa oma laite ja alakertaan oma laite. Eli yksi laite ei toimi optimaalisesti kahden eri kerroksen lämmityksessä.

Ulkoyksikön suojaksi voidaan hankkia esteettisistä syistä suojakotelo. Kotelo on hyvä hankkia ammattilaiselta tai rakentaa ammattilaisen antamien ohjeiden mukaan. Liian tiivis suoja voi rikkoa laitteen. Tarjolla on useita erilaisia suojakotelomalleja, jotka voi halutessa maalata talon väriseksi.

7. Ilmalämpöpumpun asennus ja ylläpito – mitä pitää tietää?

Ilmalämpöpumpun ostajan on hyvä olla paikalla asennusvaiheessa. Näin varmistetaan, että laite asennetaan oikeaan paikkaan ja huolehditaan, että käyttäjä saa asentajalta riittävän käytönopastuksen.

→ Omahuolto-ohjeet.

Turvallisuusmääräysten mukaan ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike. Myös asennuksessa tarvittavat sähkötyöt tulee teettää siihen oikeutetulla sähköurakoitsijalla. Vastuullista toimijaa edustavilla asentajilla on sekä kylmäaine- että sähkötyöluvat, joten kaikki projektiin liittyvät työt hoituvat silloin aina yhdellä kertaa.

Hankinnan kannattavuuden kannalta tärkein vaihe on mitoittaminen. Hyväkään laite ei tuota säästöjä, jos teho mitoitetaan liian alhaiseksi. Asentajan tehtävä on myös huolehtia, ettei laitteistosta välity resonanssiääniä talon rakenteisiin.

Ammattimaisen lämpöpumpputoimittajan asentajilla on sekä kylmäaine- että sähkötyöluvat, joten kaikki projektiin liittyvät työt hoituvat yhdellä kertaa. Pätevä ja kokenut asentaja osaa mitoittaa laitteen niin, että se tuottaa ympäröivissä olosuhteissa optimaaliset säästöt.

Käyttäjälle oleellisinta on käytönopastus. Varmista, että asentajan lähtiessä tiedät kuinka ja miten usein sisäyksikkö puhdistetaan, miten kaukosäädintä käytetään ja mihin numeroon tarvittaessa soitetaan.

Asennuksen kesto riippuu läpivienneistä tai yksiköiden etäisyydestä riippuen 4–6 tuntia. Hyvälaatuisen ja säännöllisesti huolletun laitteen käyttöikä on noin 10–15 vuotta, heikompilaatuisen 5–10 vuotta. Siksi laadukkaaseen ilmalämpöpumppuun kannattaa satsata aina muutama satanen enemmän, koska se maksaa itsensä aina takaisin.

Kuvat: Vesa Tyni ja Shutterstock

Tällaisissa kohteissa ilmalämpöpumpusta on eniten hyötyä! Lue artikkeli >>

Ilmalämpöpumpun omistajan pitää huolehtia vain kahdesta asiasta – lue täsmäohjeet omatoimihuoltoon >>

Haluatko tietää, millainen ilmalämpöpumppu sinulle sopii? Ota yhteyttä tai pyydä tarjous! >>