Siirry sisältöön

Kerrostaloasunnon viilennys: kuinka pitää lämpötila kurissa helteillä?

Kerrostaloasunnon viilennys tulee ajankohtaiseksi keväällä, kun kesän helteet odottavat nurkan takana. Viilentääksesi kerrostaloasuntoa voit pyrkiä ensihätään pitämään kaihtimia alhaalla ja tuulettamaan kotia iltaisin auringon laskettua.

Näillä keinoilla ei kuitenkaan pääse pitkälle, jos lämpömittari näyttää ulkona 30 astetta ja hellejakso kestää useita päiviä. Jos haluat saada asunnon lämpötilan pysymään mukavissa lukemissa koko kesän ajan, varmin ratkaisu on viilentävä ilmalämpöpumppu.

Miksi kerrostaloasunnon viilennykseen kannattaa kiinnittää huomiota?

Kerrostaloasunnon viilennykseen kannattaa panostaa, sillä sisälämpötila vaikuttaa muun muassa työtehoon ja asumisviihtyvyyteen. On havaittu, että ihmisen suoritusteho laskee noin 2 % jokaista lämpöastetta kohden, kun lämpötila kohoaa yli 25 asteen. Korkea lämpötila voi aiheuttaa myös vakavampia kuumuudesta johtuvia oireita, kuten uupumusta, turvotusta, pyörrytystä, kouristuksia, kuumakutinaa ja lämpöhalvauksia.

Lämpötilan kohotessa yöunet voivat muuttua katkonaisiksi ja olo on muutoinkin tukala. Kuumasta sisäilmasta kärsivät etenkin vanhukset, jotka eivät pääse omin avuin ulos vilvoittelemaan. Sisälle puskeva helle on ongelma myös lapsille sekä etätyöläisille, joiden työ- ja keskittymiskykyä liian korkea sisälämpötila heikentää nopeasti.

Kerrostaloasunnot kuumenevat helteillä helposti erittäin kuumiksi, jos viilennykseen ei ole käytössä kunnollisia laitteita. Erityisesti ylimmän kerroksen asunnot saattavat olla tukahduttavan kuumia auringon paahtaessa kattoon ja lämmittäessä asuntoa myös ylhäältä päin.

Tiesitkö, että jos asut vuokralla, voit pyytää vuokranalennusta, jos asunnon sisälämpötila nousee liian korkeaksi. Lain mukaan raja vuokranalennuksen saamiseen on 32 astetta. Vuokralla asuvan kannattaa myös keskustella vuokranantajan kanssa mahdollisuudesta ilmalämpöpumpun asentamiseen.

Kerrostaloasunnon viilentämiseen on erilaisia laitevaihtoehtoja

Pelkkään tuulettamiseen ja asunnon pimentämiseen verhoilla ei onneksi tarvitse tyytyä, sillä kerrostaloasunnon viilentämiseen löytyy erilaisia laitevaihtoehtoja. Listasimme tyypillisimmät viilennysratkaisut sekä niiden plussat ja miinukset.

Ilmalämpöpumppu: Ilmalämpöpumpun etuja ovat laitteen tehokkuus ja toimintavarmuus. Ilmalämpöpumppuja on olemassa sekä pelkästään viilentäviä että sekä viilentäviä että lämmittäviä. Kerrostaloon asennettava ilmalämpöpumppu on käytännössä aina vain viilentävä, koska asunnon lämmitys tapahtuu kerrostalon yhteisen lämmönjakelun kautta. Laitetta valitessa äänitasoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä yleisten rakennusmääräysten mukaan naapurin parvekkeelta mitattuna ulkoyksikön keskiäänenpainetason tulee olla alle 45 dB.

Lue lisää: Viilennys ilmalämpöpumpulla ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Pöytätuuletin: Pöytätuuletin on ilmaa puhaltava laite, joka saa ilman liikkumaan, mutta ei viilennä sitä. Helteillä pöytätuulettimen hyöty ei ole kovin suuri, sillä liikkuva ilmavirta helpottaa oloa lähinnä hetkellisesti. Tuulettimen hinta on kuitenkin muihin viilennysratkaisuihin nähden edullinen.

Siirrettävä viilennyslaite: Siirrettävä laite, joka asennetaan tuuletusikkunaan. Siirrettävä viilennyslaite viilentää yksittäisen huoneen suhteellisen nopeasti ja on hyvä ratkaisu silloin, jos ilmalämpöpumppua ei voi asentaa syystä tai toisesta. Miinuksena on, että laite pitää suhteellisen kovaa meteliä, joten sen kanssa nukkuminen voi olla haastavaa. Edullisimpien viilennyslaitteiden hinnat pyörivät noin 300 euron paikkeilla.

Mitä ottaa huomioon, kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua kerrostaloasunnon viilennykseen?

Yleinen harhaluulo on, että ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon on mahdotonta tai vähintäänkin hankalaa. Kerrostaloasuntoon kuitenkin voi ja kannattaa asentaa ilmalämpöpumppu, sillä se on varma tapa saada asunto viilennettyä mukavaksi myös kesän kuumimpina päivinä.

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon on helppoa, jos sinulla on parveke, jolle ulkoyksikön asentaminen on mahdollista tehdä huomaamattomasti.

Lisäksi taloyhtiön asettamien reunaehtojen tulee täyttyä. Ehtoina voivat olla esimerkiksi ulkoyksikön suojaus suojakotelolla, rakennusmääräysten mukainen äänitaso tai kondenssiveden ohjaus tietyllä tavalla.

Toukokuussa 2021 Korkein oikeus helpotti ilmalämpöpumpun asentamista kerrostaloon, sillä taloyhtiö ei voi enää kieltää ilmalämpöpumpun hankintaa ilman riittäviä perusteita.

Lue lisää: Etene näin, kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu nostaa asunnon arvoa, joten sen hankkiminen kerrostaloon on kannattavaa, jos jossain vaiheessa haluat myydä asunnon tai laittaa sen esimerkiksi vuokralle. Kodin viilennys- ja lämmitysratkaisut ovat yksi merkittävä ostopäätökseen vaikuttava tekijä asuntoa hankkiessa. Ilmalämpöpumpulla viilentäminen on myös edullista, sillä jos pidät ilmalämpöpumppua koko viilennyskauden ajan päällä, viilentämiseen menee rahaa alle euro vuorokaudessa.

Harkitsetko ilmalämpöpumpun hankintaa kerrostaloasuntoon?

Jos harkitset ilmalämpöpumpun hankintaa, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä ja mietitään yhdessä, millainen ilmalämpöpumppu sopii asuntoosi. Autamme tarvittaessa myös täyttämään isännöitsijälle tehtävän muutostyöilmoituksen ja toimitamme sinulle ilmoitukseen tarvittavat dokumentit.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous alla olevalla lomakkeella ››

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen