Siirry sisältöön

Kuinka ilma-vesilämpöpumppu toimii öljyn, sähkön ja muiden lämmitysmuotojen rinnalla?

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa kiinteistön päälämmönlähteeksi, mutta se toimii myös saumattomasti yhteistyössä muiden lämmitysjärjestelmien rinnalla. Itseasiassa niin sanottu hybridiratkaisu on taloudellisesti järkevä lämmitysvaihtoehto, sillä se vähentää lämmityksestä aiheutuvia kustannuksia ja riippuvuutta yhdestä energiamuodosta.

Ilma-vesilämpöpumppu on yhdistettävissä mihin tahansa toiseen lämmitysmuotoon, kunhan kohteessa on vesikiertoinen lämmönjakotapa. Ilma-vesilämpöpumpun voi siis yhdistää hybridikytkennällä kätevästi esimerkiksi kaukolämmön, öljy-, sähkö-, kaasu- tai pellettilämmityksen rinnalle.

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa Suomen olosuhteissa lämpöä erinomaisella hyötysuhteella ympäri vuoden. Ainoastaan kovimmilla pakkasilla, kun lämpötila laskee alle noin -20 asteen, automatiikka siirtää lämmityksen hybridijärjestelmään liitettyyn toiseen lämmitysmuotoon.

Lue vastauksia ilma-vesilämpöpumpusta usein kysyttyihin kysymyksiin ››

Ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle on hyötyä

Hybridilämmityksellä, eli kahden lämmitysmuodon yhdistämisellä on monia etuja, kuten asennuksen helppous ja lämmityskustannusten pienentyminen.

1. Ilma-vesilämpöpumpun asennus nykyisen pääjärjestelmän rinnalle on helppoa ja edullisempaa kuin vanhan järjestelmän korvaaminen kokonaan uudella. Vanhaa ratkaisua ei tarvitse purkaa pois, eikä asennus vaadi lupia tai byrokratiaa. Hybridiratkaisuna asennettu ilma-vesilämpöpumppu vaatii myös täysjärjestelmää vähemmän tilaa, kun esim. erillistä käyttövesivaraajaa ei tarvitse asentaa.

2. Ilma-vesilämpöpumppu pienentää lämmityslaskua jopa 50–70 % sähkö- ja öljylämmityksen rinnalle asennettuna. Hybridiratkaisu on muuntautumiskykyinen, eli voit käyttää tilanteen mukaan sitä lämmöntuottotapaa, joka missäkin olosuhteissa on hyötysuhteeltaan tehokkain.

3. Kahden lämmitysmuodon käyttö vähentää riippuvuutta yhdestä lämmönlähteestä. Kun esimerkiksi öljylämmityksen rinnalla oleva ilma-vesilämpöpumppu hoitaa osan lämmitystarpeesta, öljyn osuus pienenee. Näin ollen riippuvuus epävarmasta ja kalliista fossiilisesta polttoaineesta vähenee.

4. Molempien järjestelmien elinkaari pitenee, kun ne eivät ole yksin vastuussa lämmöntuotosta, vaan järjestelmien välillä voidaan vaihdella tilanteen mukaan.

Ilma-vesilämpöpumppu pienentää lämmityslaskua jopa 50–70 % ja nettosäästöt laitteen elinkaaren aikana ovat keskimäärin 15–30 000 euroa.

Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalla

Yleisimmin ilma-vesilämpöpumppu asennetaan öljylämmityksen rinnalle. Öljylämmityksen parina ilma-vesilämpöpumppu on erityisen kannattava; lämmityskuluista voi leikata jopa yli puolet pois. 

Lämpöpumpputeknologia on parhaimmillaan silloin, kun sillä voidaan tuottaa matalia lämpötiloja. Öljylämmityksen rinnalle asennettuna ilma-vesilämpöpumppu voi keskittyä tekemään kiinteistön lämmönjakoon tarvittavaa lämmitystä, kun taas öljyä voidaan hyödyntää kuumemman käyttöveden lämmittämiseen.

Käyttöveden lämmittämiseen tarvitaan noin 55–60 asteista vettä, jonka tuottaminen lämpöpumpputeknologialla ei ole kaikkein kustannustehokkainta. Siksi ilma-vesilämpöpumpun ja öljylämmityksen yhteispelillä on mahdollista saada aikaan merkittävää säästöä.

Lue myös: Öljylämmityksestä luopuminen: miksi se kannattaa ja kuinka se etenee?

Ilma-vesilämpöpumppu sähkölämmityksen ja muiden lämmitysmuotojen rinnalla

Toiseksi yleisin ilma-vesilämpöpumpun kanssa yhdistettävä lämmitysmuoto on vesikiertoinen sähkölämmitys. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan kuitenkin yhdistää mihin tahansa muuhunkin vesikiertoiseen lämmitysmuotoon: kaukolämpöön, aurinkopaneeleihin, öljy-, sähkö-, kaasu- tai pellettilämmitykseen.

Oikeaoppisesti tehdyn hybridikytkennän avulla kaksi lämmitysmuotoa toimivat automaattisesti yhteistyössä, eikä käyttäjän tarvitse huolehtia lämmitysjärjestelmien säädöstä.

Lue lisää: Hybridilämmitys omakotitaloon

Ilma-vesilämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu tukevat toisiaan

Jos kiinteistöön on asennettu sekä ilma-vesilämpöpumppu että lämmittävä ilmalämpöpumppu, ei silloin puhuta varsinaisesta hybridilämmityksestä, sillä järjestelmiä ei ole kytketty kiinni toisiinsa. Laadukas ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu tukevat kuitenkin toistensa toimintaa.

Kun ilmalämpöpumppu on päällä, ei ilma-vesilämpöpumpun tarvitse tuottaa niin kuumaa vettä esimerkiksi pattereille tai lattialämmitykseen, jolloin hyötysuhde on parempi ja käyttökustannus pienempi.

Kysy lisää ilma-vesilämpöpumpun asennuksesta vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle

Haluatko pienentää lämmityslaskuasi jopa 50–70 prosenttia? Ilma-vesilämpöpumpun avulla se on mahdollista. Olennaista on satsata laadukkaaseen ja Suomen olosuhteisiin suunniteltuun lämpöpumppuun, jonka ansiosta lämmitysjärjestelmän elinkaari pitenee ja laite voi tuottaa lämpöä optimaalisella hyötysuhteella.

Ota yhteyttä ja katsotaan sinulle sopivin lämmitysratkaisu. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Pyydä tarjous ››

Tutustu rahoitusvaihtoehtoihin ››

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun hyödyistä ››

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)