Maalämpöpumpun mitoitus ja valinta
Maalämpöpumpun mitoitus on avain onnistuneeseen energiaremonttiin. Maalämpöpumpun oikea mitoitus on ratkaisevan tärkeää sekä järjestelmän energiatehokkuuden että pitkäikäisyyden kannalta.
Oikein mitoitetulla maalämpöpumpulla voi saavuttaa 50-80% säästöjä lämmityskustannuksissa, kun taas tarpeeton yli- tai alimitoitus voi heikentää järjestelmän toimivuutta ja käyttöikää. Huolellinen suunnittelu, paikallisten olosuhteiden huomioiminen ja ammattiosaaminen ovat avainasemassa optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
1. Miksi on tärkeää mitoittaa maalämpöpumppu oikein?
Maalämpö on pitkäikäinen investointi ja oikealla mitoituksella on iso merkitys sen kannalta, millaisia säästöjä maalämmöllä tullaan saamaan. Maalämpöpumpulla voidaan säästää lämmityskuluista 50–80 %, jos aiempi lämmitysmuoto on ollut esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitys.
Oikean mitoituksen tärkeys korostuu erityisesti saneerattavissa kohteissa, joissa tehontarve on hyvin yksilöllistä. Saneerauskohteissa on otettava huomioon myös muut energiatehokkuuden parantamiseen tähdänneet remontit. Optimaalisessa mitoituksessa huomioidaan käyttäjän ja kodin yksilölliset tarpeet.
2. Mitkä tekijät vaikuttavat maalämpöjärjestelmän mitoitukseen omakotitalossa?
Mitoitukseen vaikuttaa muun muassa se, onko kyseessä rakenteilla oleva vai saneerattava kohde. Uuden kodin rakentamisessa on tarkat säädökset siitä, mikä on oltava kodin energiatehokkuus ja näin ollen lämpöhäviö on huomattavasti pienempää kuin saneerattavassa kohteessa, jolloin pumpun teho ja lämpökaivon syvyys voivat olla pienempiä. Saneerattavassa kohteessa on huomioitava se, että rakennusvaatimukset ovat olleet löyhemmät ja esimerkiksi eristysten määrä on ollut huomattavasti vähäisempää.
Myös kotiin tehdyillä energiaremonteilla (kuten ikkunoiden tai tiivisteiden uusiminen) pyritään energiatehokkuuden parantamiseen, jolloin maalämpöpumpun ei tarvitse olla yhtä tehokas kuin ilman kyseisiä remontteja. Lämpimän käyttöveden tarve on myös huomioitava mitoituksessa, johon vaikuttaa olennaisesti se, montako henkilöä kodissa asuu.
3. Mitä tietoja asiakkaan tulee toimittaa ennen energiaremontin suunnittelun aloittamista?
Jokaisen kohteen energiankulutus ja lämmitystehontarve on yksilöllinen ja siksi ne tulee kohdekohtaisesti huomioida. Vaikka kyseessä olisi kaksi samankokoista kotia, voivat kulutus ja lämmitystarve silti vaihdella merkittävästi. Luonnollisesti pohjoisemmaksi mentäessä energiankulutus kasvaa, kun vuoden keskilämpötila on matalampi. Tästä syystä tehontarvetta selvitettäessä on erityisen tärkeää huomioida myös se, missä koti maantieteellisesti sijaitsee.
Mikäli rakennusajalta löytyy mm. pohja- tai leikkauskuvia, niistä on iso apu maalämpöpumpun mitoituksessa. Myös aikaisemmin toteutunut kulutus on ratkaisevassa roolissa mitoituksessa. Vaikkakin mitoitus tehdään lähes aina myös tilavuusperustein, on yhtä tärkeää huomioida myös toteutunut kulutus. Mikäli käytössä on öljylämmitys, tieto esimerkiksi tilattavan öljyn määrästä vuodessa on riittävä. Jos taas sähkölämmitys, niin sähkölaskusta voidaan erotella vuosikulutus.
4. Kuinka otetaan huomioon talon käyttämä lämmönjakojärjestelmä, kuten lattialämmitys tai patterit?
Lämmönjakojärjestelmällä on merkitystä mitoituksessa ja maalämpöpumpun valinnassa. Mitoituksessa se vaikuttaa siihen, että saadaan mahdollisimman realistinen arvio tulevasta kulutuksesta ja energiansäästöistä. Korkea menoveden lämpötila etenkin vanhoissa patterilämmityskohteissa vaikuttaa myös olennaisesti maalämpöpumpun valintaan. Joissakin tapauksissa voi olla myös järkevää uusia ainakin osa vanhoista pattereista nykyaikaisiin matalaenergiapattereihin. Mitä maltillisempi lämmitysveden lämpötila on, sitä parempi lämmitysjärjestelmän energiatehokkuus on.
5. Miten maalämpöpumpun teho määritellään ja kuinka se suhteutetaan talon lämmitystarpeeseen?
Maalämpöpumpun teho määritellään mitoituksesta saadun tehotarpeen mukaan, mutta siinä on tärkeää huomioida muutama asia.
Lämpöpumpun tekniikasta riippuen, maalämpöpumppu voidaan myös osatehomitoittaa, jolloin pumpun teho voi olla pienempi kuin lämmitystehontarve. Kyse ei ole kuitenkaan alimitoituksesta, vaan tällä ratkaisulla haetaan pumpulle mahdollisimman optimaalista käyttöä ja käyntijaksoja. On kuitenkin huomioitava, että huipputehontarve on kovilla pakkasilla pystyttävä kattamaan kokonaisuudessaan, jolloin laitteen kompressorin teho ja sähkövastus on oltava vähintään yhtä iso kuin kodin lämmityksen huipputehontarve.
6. Mitä porakaivon tai keruupiirin mitoituksessa tulee ottaa huomioon?
Porakaivon tai muun lämmönlähteen syvyys/pituus selviää samalla mitoituksella, kuin kodin tehontarpeen mitoitus. Tietty määrä lämmitystehoa vaatii tietyn syvyisen porakaivon. Tähän vaikuttaa myös maalämpöpumppu ja sen käyttämä tekniikka. Porakaivon mitoituksessa haetaan ns. kaivon aktiivisyvyyttä, jolla selviää porattava metrimäärä kallioon, josta lämpö otetaan talteen.
7. Miten maaperäolosuhteet tulee huomioida maalämpökaivon porauksen yhteydessä?
Maalämpökaivo on porattava kallioon. Kallioperän syvyys maan pinnasta vaihtelee alueittain. Kallioiden päällä oleva pehmeämpi maaperä teräsputkitetaan porauksen yhteydessä. Pohjavesialueilla kuitenkin kaivojen poraus on tarkkaan säädeltyä, erityisesti vedenottamoiden läheisyydessä.
8. Mitä seurauksia maalämpöpumpun alimitoittamisella tai ylimitoittamisella voi olla?
Mitoituksessa tapahtuu yllättävän paljon ali- ja ylimitoittamista. Enimmäkseen tulee vastaan ylimitoittamista ja ns. ”varman päälle mitoittamista”. On tärkeää huolehtia, että mitoitus on optimaalinen. Mikäli pumpun teho on pienempi kuin lämmitystehontarve, se ei automaattisesti tarkoita, että laite olisi alimitoitettu. Liian iso laite voi tulla käyttöikänsä päähän aikaisemmin, samaten kuin liian pieni. Porakaivon syvyys on kuitenkin aina mitoitettava koko tehontarpeelle tai mieluummin hieman yli. Tässäkin on hyvä pysyä kohtuudessa.
Ajoittain törmää myös hyvin yksinkertaistettuihin mitoituksiin, kuten ”yksi metri porakaivoa talon lämmitettävää neliötä kohden” (150 m2 koti = 150 m porakaivo). Tässä mitoituksessa ei ole kuitenkaan otettu huomioon kodin yksilöllisiä tarpeita.
Ylimitoitukselle voi olla perusteet, jos tiedetään että maalämpöjärjestelmään tullaan myöhemmin liittämään esimerkiksi autotalli tai muu erillisrakennus. Tästä tulee olla tarkat suunnitelmat jo mitoitusvaiheessa.
Porakaivon ylimitoittaminen ei ole ongelmallista, mutta jos laajennuksen teko venähtää, voi se olla haitallista, mikäli on päädytty ylimitoitettuun laitteeseen ja tehontarve pysyykin pitkään pienenä. Siksi on tärkeä miettiä, että onko mahdollinen laajennus tai autotalli järkevää lämmittää erillisellä ilmalämpöpumpulla ja esim. osittain maalämpöpumpulla.
9. Millaisia lupa-asioita on otettava huomioon maalämpöjärjestelmää suunniteltaessa?
Lämpökaivon poraaminen tai maapiirin asentaminen vaatii toimenpideluvan kunnan rakennusvalvonnalta. Tämä koskee sekä uudisrakennuksia että olemassa olevien lämmitysjärjestelmien muutoksia. LämpöYkkönen tarjoaa palvelua, jossa haemme porausluvan asiakkaan puolesta.
Jos kyse on ahtaasta tontista, on varmistettava lupa myös naapureilta ja huolehdittava riittävät etäisyydet mm. naapurin vastaavaan järjestelmään.
10. Maalämpöpumpun energiatehokkuuden optimointi
Kun kyse on arvokkaasta laitteesta, on erityisen tärkeää tehdä tarvittavat huollot huolto-ohjelman mukaisesti, jossa optimoidaan laite. Suositeltava huoltoväli on 2–5 vuotta. Ensihuolto olisi hyvä tehdä jo ensimmäisen toteutuneen lämmityskauden jälkeen.
Tarjoamme myös kattavan käytönopastuksen, jotta käyttö olisi mahdollisimman energiatehokasta. Useampaan laitteeseen on saatavilla myös pörssisähköohjaus, jolla säästöjä voidaan lisätä merkittävästi.
11. Harkitsetko maalämpöpumppua mutta et ole varma sen sopivuudesta?
Suosittelemme kääntymään ammattilaisten puoleen, joka kartoittaa tarpeenne. Me LämpöYkkösellä selvitämme aina sen, mikä lämpöpumpputekniikka on paras ratkaisu mihinkin kohteeseen. Aina se ei välttämättä ole maalämpö, vaan se voi olla esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu, mm. matalamman alkuinvestoinnin vuoksi. On tärkeää verrata vuosittaista säästöä ja tuottoa, ja tätä kautta takaisinmaksuaikaa.
12. Millaiset takuut maahantuoja ja LämpöYkkönen tarjoavat maalämpöjärjestelmille?
Tarjoamme laitteesta riippuen 2–10 vuoden täystakuun. Maahantuojan tai laitevalmistajan laitetakuu on yleensä viisi vuotta tai alle, joka koskee vain laitetta. Takuussa on erityisen tärkeää huomioida, että se sisältää myös asennuksen. Meiltä saat aina asennustakuun!