Siirry sisältöön

Viisi syytä teettää ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus aina ammattilaisella

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus on toimenpide, joka jokaisen ilmalämpöpumpun omistajan tulisi teettää ammattilaisella 2–4 vuoden välein. Vaikka hoitaisit ilmalämpöpumppua huolellisesti itse, pääsee laitteen sisään vähitellen kertymään muun muassa hienoa pölyä ja rasvaa. Nämä likakertymät estävät laitteen maksimaalisen energiansäästön ja ne on lähes mahdotonta puhdistaa kotikonstein.

Likainen laite joutuu toimimaan kovemmalla teholla ja sitä kautta sen käyttöikä lyhenee ja sähkönkulutus kasvaa. Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun puhdistushuolto tuo siis suoraa säästöä sähkölaskuusi. Teettämällä ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistuksen säännöllisesti, varmistat myös, että laite pysyy toimintakykyisenä koko sen elinkaaren ajan.

Tässä artikkelissa käymme läpi viisi syytä, miksi ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus kannattaa teettää aina ammattilaisella, eikä edes yrittää tehdä sitä itse.

1. Et saa puhdistettua laitetta kunnolla itse

Jotta ilmalämpöpumpun sisäyksikön saa puhdistettua perusteellisesti, tulee sisäyksikkö purkaa ja irrottaa kennoston takana oleva puhallinrumpu. Pintapuolisella puhdistuksella ei vielä pääse pitkälle, sillä myös puhallinrumpuun päätyy hienoa pölyä ja likaa, johon ei pääse käsiksi purkamatta laitetta.

Tiesitkö, että ilmalämpöpumpun hyötysuhde voi laskea vuosittain jopa 10–15 % kennoston tukkeutumisen myötä?

Voit arvioida, paljonko hyötysuhde laskee, jos laitteen puhdistusväli venyy todella pitkäksi tai sitä ei tehdä kunnolla. Jotta saat lämpöpumpustasi irti parhaan hyödyn, kannattaa ammattilaisen tekemään puhdistushuoltoon satsata säännöllisesti.

2. Omatoiminen puhdistusyritys voi rikkoa ilmalämpöpumpun

Koska perusteellista puhdistusta varten ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tulee purkaa, vaarana on, että omatoimisesti tehdyn huollon yhteydessä jotain menee rikki tai pumppua ei osata koota takaisin kasaan oikein.

Myös ilmalämpöpumpun lamellien puhdistukseen liittyy riskejä. Lamellit ovat ohutta alumiinipeltiä ja taipuvat helposti asiantuntemattomissa käsissä. Taipuminen vaikuttaa ilman virtaavuuteen ja vähentää laitteen tehoa sekä sen tuomaa säästöä. Hyvin usein omatoiminen huoltoyritys johtaa siihen, että lamellit täytyy jälkikäteen suoristaa ammattilaisen toimesta.

3. Kun ammattilainen puhdistaa ilmalämpöpumpun, voit välttyä kosteusvauriolta

Viilennyslaitteissa on tyypillistä, että laitetta käytettäessä kennostoon kertyy kosteutta. Jos kennostossa on likakertymiä, voi kosteus jäädä yhdessä pölyn ja rasvan kanssa laitteen sisään muhimaan aiheuttaen hometta ja pahaa hajua. Myös ilmalämpöpumpun kondenssivesiputki voi tukkeutua pölystä ja pahimmillaan saada aikaan jopa kosteusvaurion.

Kosteusvauriot eivät onneksi ole kovin yleisiä, ja monissa ilmalämpöpumpuissa on nykyään automaattinen kuivaustoiminto, joka poistaa kosteutta sisäyksiköstä. Teettämällä puhdistushuollon säännöllisesti, voit kuitenkin välttyä kosteusvaurion riskiltä ja varmistaa, että laitteen sisään ei pääse kertymään hometta.

4. Säännöllinen ammattilaishuolto voi auttaa välttämään isommat viat tulevaisuudessa

Kun tilaat ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistushuollon huoltopalveluita tarjoavalta yritykseltä, ammattilainen tarkistaa samalla laitteesi yleiskunnon. Saat tietää, jos ilmalämpöpumpussasi on jotain vikana ja parhaimmillaan voit välttyä isommalta ongelmalta myöhemmin. Hyvällä tuurilla ehdit myös hoitaa korjauksen ennen laitteesi takuuajan umpeutumista.

Kun tilaat ilmalämpöpumpun puhdistushuollon meiltä, tarkastamme laitteen aina ennen puhdistusta. Jos löydämme korjausta vaativia vikoja, annamme korjausarvion, neuvomme jatkotoimenpiteet ja laskutamme pelkän tarkastuksen hinnan. Näin vältyt siltä, että maksat laitteen puhdistuksesta, vaikka oikeasti olisi aika vaihtaa vanha ilmalämpöpumppu uuteen.

Tarkastamme puhdistushuollon yhteydessä muun muassa laitteen läpiviennit, kourut, laakerit (rasvaamme ne tarvittaessa) ja kylmäaineet.

5. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde paranee ja elinkaari pitenee

Kaikkea laitteeseen kertyvää hienoa pölyä, rasvaa ja likaa on liki mahdotonta puhdistaa kotikonstein. Kun ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus tehdään säännöllisesti ammattilaisen toimesta, laitteen hyötysuhde paranee ja saat siitä paremman tehon irti. Myös laitteen elinkaari pitenee ja se palvelee sinua pidempään.

Tutustu huoltopalveluihimme ja pyydä tarjous puhdistushuollosta

Mistä tiedän, mikä on ilmalämpöpumpulleni sopiva huoltoväli?

Ensimmäinen puhdistushuolto on hyvä tilata kolmen vuoden kuluttua ilmalämpöpumpun asennuksesta. Huollon yhteydessä selviää, mikä on sinun laitteellesi sopiva puhdistusväli. Jos pumppu on asennettu esimerkiksi keittiöön, jossa ilmassa on paljon rasvaa, on sopiva huoltoväli lyhyempi. Yleisesti sopiva huoltoväli on 2–4 vuotta.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus – mitä voi ja pitää tehdä itse?

Vaikka perusteellinen puhdistushuolto tulee teettää ammattilaisella, liittyy ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistukseen rutiinitoimenpide, joka ilmalämpöpumpun omistajan pitää tehdä itse: karkeasuodattimen puhdistus.

Sisäyksikön karkeasuodatin tulee puhdistaa säännöllisesti, 2–4 viikon välein. Suodatin on sitä likaisempi, mitä likaisempaa sisäilma on. Jos kotona on lemmikkejä, laite sijaitsee pölyisessä autotallissa, tai tilassa tupakoidaan, karkeasuodatin kannattaa puhdistaa aina viikkosiivouksen yhteydessä.

Karkeasuodatin on helpoin puhdistaa imuroimalla, mutta jos suodattimeen jää näkyvää likaa, se kannattaa lisäksi huuhdella vesihanan alla. Karkeasuodattimen voi asentaa takaisin laitteeseen sen ollessa vielä kostea.

Lue lisää: Ilmalämpöpumpun huolto – mitä voi ja pitää tehdä itse?

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa vahinkoa ja taloyhtiössä omistaja on vastuussa

Asutko taloyhtiössä? Tiesitkö, että jos olet asennuttanut ilmalämpöpumpun muutostyöluvalla, olet vastuussa siitä aiheutuvista vahingoista ja niiden aiheuttamista kustannuksista?

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurion, jonka kustannukset nousevat usein hyvin korkeiksi. Kosteusvauriot johtuvat käytännössä aina huollon ja puhdistuksen laiminlyömisestä. Jos olet teettänyt puhdistushuollon säännöllisesti 2–4 vuoden välein ja huolehtinut itse karkeasuodattimien puhdistuksesta sekä ulkoyksikön puhtaanapidosta, voit olla huoleti – kosteusvauriot eivät onneksi ole kovin yleisiä.

Lue: Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön – mitä osakkaan ja hallituksen on hyvä tietää hankinnasta?

Teemme puhdistushuollot kaiken merkkisiin ja myös muiden asentamiin ilmalämpöpumppuihin

Voit tilata ilmalämpöpumpun puhdistushuollon meiltä riippumatta siitä, oletko ostanut laitteen asennuksen meiltä vai toiselta lämpöpumpputoimittajalta, tai et olisi varma, milloin puhdistus on viimeksi tehty.

Huollamme kaiken merkkisiä ja mallisia ilmalämpöpumppuja, vaikka niiden takuuhuoltoaika olisi jo umpeutunut. Palvelemme asiakkaitamme ympäri Suomen.

Pyydä huoltotarjous!

 

Lämpöykkönen