Siirry sisältöön

Ilmalämpöpun käyttö talvella – kaikki mitä sinun tulee tietää

Ilmalämpöpumpun käyttö talvella nousee mieleen heti ensimmäisten pakkasten saapuessa

Moni pohtii pitäisikö ilmalämpöpumpulla lämmittää koko talvikauden vai sammuttaa laite korkean sähkönhinnan aikaan ja mitä tehdä jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on jäässä taikka miten laitteen takkatoiminto toimikaan? 

Kokosimme tälle sivulle tärkeimmät asiat ilmalämpöpumpun käytöstä talvella

On tärkeä muistaa, että ilmalämpöpumppu ei voi koskaan toimia kiinteistön päälämmönlähteenä eli käytännössä laite tarvitsee aina rinnalleen, jonkin muun lämmönlähteen.

Laitteen teho ei riitä jatkuvaan kiinteistön peruslämmön ylläpitämiseen, kuten pitämään kiinteistön rakenteet lämpiminä. Lisäksi ilmalämpöpumppu sulattaa ulkoyksikkönsä talvella hyödyntäen kiinteistön sisällä olevaa lämpöä. Mikäli tätä lämpöä ei tuota toinen rinnakkainen lämmönlähde, ei laitteen omatoimisulatus onnistu, pumppu ei toimi oikein, se lopettaa toimintansa ja tila jää kylmäksi. Ja kuten tiedämme, kylmillään oleva tila kasvattaa riskiä muun muuassa putkien jäätymiselle ja sen myötä mittaville vesivahingoille ja muille kosteusvaurioille.

Ilmalämpöpumppu asennetaan aina jonkin muun päälämmönlähteen rinnalle lisäämään lämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta, ei korvaamaan sitä.

Tehokasta ilmalämpöpumpun käyttöä talvella edesauttaa laitteen hyvät huoltorutiinit

Talvikautta valmistelevana syystoimena puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö puhtaaksi irtoroskista. Muista puhdistaa myös sisäyksikön suodattimet, tämä tulisi tehdä säännöllisesti noin kerran kuukaudessa, mutta vähintäänkin ennen ilmalämpöpumpun talvikäyttöä.

Jos perusteellisesta huollosta on jo aikaa, kannattaa sellainen tilata ammattilaiselta. Voit kysyä tarkemmin neuvoa ja huoltotarvetta huoltomyynnistämme

Ilmalämpöpumpun käyttöasetukset talvella

Ilmalämpöpumpuissa käytetään talvella niin sanottua lämmitysmodea, joka on useimpien laitteiden kauko-ohjaimissa kuvattu aurinko-symbolilla.

On tärkeää ymmärtää, että ilmalämpöpumppumalleja on erilaisia. Osa malleista on sekä lämmittäviä että viilentäviä malleja ja näiltä laitteilta luonnistuu niin tehokas viilentäminen kesäaikaan kuin talvikauden vaativissa olosuhteissa lämmittäminenkin.

Edellä mainituista malleista selkeästi eroavat mallit ovat vain viilennykseen suunnitellut mallit, joita asennetaan usein juuri kerrostaloasuntoihin, sillä suurissa taloissa on jo olemassa kiinteistökokonaisuuden erillinen päälämmitysjärjestelmä, jonka toimintaa osakekohtaisten laitteiden ei haluta sekoittavan.

Vain viilentävissä malleissa on kuitenkin olemassa lämmitystoiminto, joka on suunniteltu etelä-eurooppalaiseen ilmaston kevyisiin lämmitystarpeisiin, mutta tämä lämmitysteho ei ole riittävä esimerkiksi Suomen talviolosuhteisiin.

Jos viilennykseen tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla lämmittää Suomen talviolosuhteissa, laite jäätyy ja menee rikki. Takuu ei korvaa tällaisesta käyttövirheestä aiheutunutta vahinkoa.

Aseta ilmalämpöpumpun käyttömode talveksi lämmitykselle näin:

  1. Valitse lämmitystoiminto:
    • Käytä kaukosäätimen MODE-painiketta ja valitse aurinko-symboli, joka tarkoittaa lämmitystoimintoa.
  1. Aseta haluttu lämpötila:
    • Säädä sisälämpötila kaukosäätimestä. On suositeltavaa asettaa ilmalämpöpumpun lämpötila 2-4 astetta korkeammaksi kuin muiden lämmityslaitteiden.
  1. Puhalluksen suuntaus:
    • Suuntaa puhallus alaspäin (VANE-painikkeella), jotta lattiat lämpenevät tehokkaammin.
  1. Puhalluksen voimakkuus:
    • Säädä puhalluksen voimakkuus FAN-painikkeella jatkuvaksi, ei automaattiasetukselle.

Muista pitää ilmalämpöpumppu päällä koko lämmityskauden ajan, jotta saat parhaan hyödyn energiankulutuksessa.

Ilmalämpöpumpun asettaminen ylläpitolämmitykselle on yksinkertaista. Lyhyesti kuvattuna ylläpitolämmitys ylläpitää kiinteistössä peruslämpöä ja hillitsee ilmankosteutta astettujen pyyntilämpötilojen mukaan.

Ylläpitolämmitys on hyvä toiminto esimerkiksi kesämökkiin, autotalliin tai erilaisiin piharakennuksiin, kunhan säännölliset ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteet on mahdollista suorittaa myös lämmityskauden aikana.

Edellä mainittuja huoltotoimenpiteitä ovat kuukausittainen sisäyksikön kevyt imurointi sekä ulkoyksikön alle lämmityksestä aiheutuvien sulamisvesistä muodostuvan jääkertymän ja mahdollisen muun lumikertymän poistaminen.

Ota niin sanottu ylläpitolämmitystoiminto käyttöön näin:

  1. Valitse ylläpitolämmitystila
    • Useimmissa ilmalämpöpumpuissa on erillinen lämmitystila, joka toimii niin sanottuna ylläpitolämmityksenä.
  2. Aseta sopiva lämpötila
    • Valitse haluamasi ylläpitolämpötila. Usein ylläpitolämpötila on 5-15 astetta.
    • Liian matala ylläpitolämpötila voi johtaa ulkoyksikön jäätymiseen, joten ulkoyksikön jäätyessä kannattaa nostaa pyyntilämpötilaa.
  3. Muista huoltaa säännöllisesti
    • Vaikka käyttäisitkin ilmalämpöpumppua vain ylläpitolämmitykseen, tulee laitetta huoltaa säännöllisesti.
    • Puhdista laitteen suodattimen kuukausittain kevyesti imuroiden ja kiinnitä erityistä huomiota talviaikaan ulkoyksikön laitteen alle kertyvään jään ja lumen poistoon.
    • Ilmalämpöpumpun lämmittäessä ulkoyksikön laitteen alle syntyy sulamisvettä, jos talviaikaan aiheittaa jääkertymän ulkoyksikön alle. Jääkertymä ei saa yltää ulkoyksikön laitteen pohjaan asti sillä lopulta pohjaan osuessaan jää rikkoo ulkoyksikön alla olevan kennon.

Ilmalämpöpumppua käytössä talvella on huolehdittava ettei ulkoyksikön kenno pääse vaurioitumaan lumi- tai jääkertymästä

Vältä ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kennon vaurioituminen pitämällä ulkoyksikön alusta puhtaana lumesta ja jäästä. Muuten ulkoyksikön alle laitteen lämmittämisestä syntyvä sulatusvesi jäätyy ja kerryttää laitteen alle jäämassan, joka kennoon asti yltäessään rikkoo sen.

Käytännössä voit pitää ilmalämpöpumppua koko lämmityskauden päällä, kunhan huolehdit ettei ulkoyksikön alle pääse kasvamaan liian suuri jää- tai lumikertymä.

*On myös hyvä ymmärtää, että viilennyskaudella ilmalämpöpumpun kondenssivettä ei synny, sillä se sitä muodostuu vain jäähdytyskäytöllä.

Huomioithan ilmalämpöpumpun käytössä talvella että ääriolosuhtiessa laitteen saattaa joutua sulattamaan itse

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön osittainen jäätyminen ja huurtuminen talvella on normaalia – laite osaa sulattaa itse itsensä, mutta mikäli jäätä ja lunta kertyy paljon laitteen taakse ja sivuille, kuten ääriolosuhteissa voi käydä, on laite syytä sulattaa itse.

Mikäli laitteen sulattaminen itse ei ole mahdollista, voit ottaa yhteyttä huoltomyyntiimme ja mietitään yhdessä ratkaisu, miten tilanne saadaan hoidettua.

Mikäli laite ei kykene enää itse sulattamaan itseään on syytä toimia seuraavasti, jotta vältyt laiterikolta:

  1. Huputa laite, joko sille varatulla omalla hupulla tai esimerkiksi grillinhuppu soveltuu tähän mainiosti
  2. Laita sisäyksikkö viilennykselle noin 30 minuutin ajaksi
  3. Tarkasta ulkoyksikön tilanne 30 minuutin jälkeen ja poista ylimääräinen lumi, helposti irti lähtevä lumi ja jää käsin laitteen takaa ja sivuilta. Älä käytä lumen ja jään poistoon mitään terävää tai iskuvoimaa.
  4. Huputa ulkoyksikkö uudestaan, toista 30 minuutin viilennys ja vie työ loppuun
  5. Muista sulatuksen jälkeen vaihtaa sisäyksikön toiminto takaisin lämmitykselle.

HUOM! Voit tehdä sulatuksen myös ilman huppua, mutta sulattaminen on tehokkaampaa, jos saat laitteen huputettua.

Tehokkainta ilmalämpöpumpun käyttöä talvella on hyödyntää laitteen takkatoimintoa

Jos kotonasi on takka saat ilmalämpöpumpustasi kaiken hyödyn irti käyttämällä laitteen niin sanottua takkatoimintoa, joka hyödyntää takan tuottamaa lämpöä tehokkaammin.

Takkatoimintoa käytettäessä ilmalämpöpumppu levittää takan lämpöä tasaisesti koko kiinteistöön, mikäli pidät huoneisiin johtava väliovet auki ja ilma pääsee liikkumaan vapaasti. Toiminto auttaa säästämään sähköä ja nostaa kotisi energiatehokkuutta.

Näin käytät takkatoimintoa:

  1. Käynnistä takkatoiminto:
    • Useimmissa ilmalämpöpumpuissa takkatoiminto käynnistetään kaukosäätimen Clean/Fireplace-painikkeella. Tämä asetus pitää ilmalämpöpumpun puhaltimen päällä, vaikka asetettu lämpötila olisi saavutettu.
  1. Valitse oikea tila:
    • Varmista, että ilmalämpöpumppu on lämmitystilassa, ei automaattitilassa. Automaattitilassa pumppu saattaa alkaa jäähdyttää, jos huoneen lämpötila nousee liikaa takan ansiosta.
  1. Säädä puhallinnopeus:
    • Puhaltimen nopeus säätyy automaattisesti huoneen lämpötilan mukaan. Jos lämpötilaero on suuri, puhallinnopeus kasvaa.

Ilmalämpöpumpun talvikäyttö – Usein kysyttyä

Ilmalämpöpumpun käynnistäminen pakkasella

Yleisohjeena voisi sanoa, että ilmalämpöpumppu kannattaa pitää käynnissä kovallakin pakkasella, sillä laite on suunniteltu kestämään kylmiä olosuhteita ja toimimaan silti niin, ettei laiterikkoa pääse syntymään. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde saattaa vähän heikentyä äärioloissa, mutta silti laitteen käynnissä pitäminen kannattaa.

Isoin riski laiterikolle on jos käynnistät tai uudelleen käynnistät ilmalämpöpumpun kovimpien pakkasten aikaa. Tällöin laiterikkoriskin aiheuttaa laitteen nopean lämpenemisen ja kylmän ilman aiheuttaman rasituksen yhteisvaikutus

Ilmalämpöpumpun sammuttaminen pakkasella

Jos ilmalämpöpumppusi on ollut jo ennen pakkasjaksoa käynnissä ei laitetta kannatta sammuttaa, mikäli sen haluaa kyseisen pakkasjakson aikana vielä lämmittävän. Kaikkein suurin riski laiterikkoon on käynnistää ilmalämpöpumppu kesken pakkasjakson, jolloin laite kärsii sen nopeasta kuumenemisesta ja joutuu pakkasilmassa heti kovalle rasitukselle.

Tarvittaessa voit siis sammuttaa laitteen, mutta älä käynnistä sitä uudelleen ennen kuin ulkolämpötila alkaa taas nousta.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella

Ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa energiatehokkaasti talvella ja myös kovemmillakin pakkasilla. Yleisesti voit laskea sen tuottavan noin neljä kertaa enemmän lämpöenergiaa kWh:na kuin mitä laite kuluttaa sähköä tuon lämpöenergiamäärän tuottamiseen.

Ilmalämpöpumpun pakkasraja

Nykypäivän ilmalämpöpumput on varustettu ohjausautomatiikalla, joka pitää huolen, että laite ei vaurioidu ääriolosuhteissakaan. Laadukkailla, ankariin olosuhteisiin erikseen suunnitelluilla ilmalämpöpumpuilla ei ole niin sanottua pakkasrajaa.

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää päällä koko ajan talvella?

Ilmalämpöpumppua voi ja kannattaakin pitää päällä koko ajan talvella, sillä tavoin laite tuottaa parhaan hyödyn ja säästön energiankulutuksessasi.

Jos sammutat pumpun, joutuu päälämmitysjärjestelmäsi joka tapauksessa tuottamaan enemmän lämpöä huonommalla hyötysuhteella kuin, mitä se tuottaisi yhteistyössä ilmalämpöpumppusi kanssa ja tämä lopulta nostaa koko kauden aikaista energiankulutustasi.

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa kovalla pakkasella?

Ilmalämpöpumppua ei tarvitse, eikä kannata sammuttaa kovalla pakkasella, sillä useimmat nykyaikaiset mallit on suunniteltu toimimaan myös matalissa lämpötiloissa. Pakkanen ei riko siis riko ilmalämpöpumppuasi.

Laadukas ilmalämpöpumppu tekee lämpöä hyvällä hyötysuhteella vielä kovallakin pakkasella.

Paljonko ilmalämpöpumppu vie sähköä talvella?

Laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa kovallakin pakkasella lämpöä vielä hyvällä hyötysuhteella. Käytännössä parhaat ilmalämpöpumput pystyvät vielä -30-asteen pakkasella tuottamaan hyvällä hyötysuhteella lämpöä.

Yleisesti ottaen voi sanoa, että ilmalämpöpumppu voi tuottaa talvella lämpöenergiaa 3 000–8000 kWh:ta, jonka tuottamiseen laite kuluttaa noin 1000-3500 kWh:ta sähköä.

Voiko ilmalämpöpumpun sammuttaa talveksi mökillä?

Mikäli mökki on tarkoitus pitää lämpimänä ympäri talven ja siellä on lämmityskäyttöön suunniteltu ilmalämpöpumppu, sitä ei kannata sammuttaa, koska ilmalämpöpumppu on yleensä energiatehokkain pitää mökki lämpimänä.

Tarvittaessa ilmalämpöpumpun voi kuitenkin sammuttaa talveksi, laite ei mene rikki.

Lisävinkit ilmalämpöpumpun talvikäyttöön:

  • Älä sammuta pumppua jatkuvasti:
    • Jatkuva sammuttelu voi aiheuttaa ulkoyksikön jäätymistä kovilla pakkasilla ja energiatehokkuus kärsii yhä uudelleen ja uudelleen pyyntilämpötilan saavuttamisesta.
  • Pidä ilmalämpöpumppu käynnissä jopa kalliimman pörssisähkön aikaan:
    • Vaikka sammuttaisit laitteen sähkönhintapiikin ajaksi, tarvitset lämpöä ja todennäköisesti se lämpö syntyy epäenergiatehokkaammin ilman ilmalämpöpumppuasi, mikä nostaa energialaskuasi.
  • Hyödynnä älykkäitä antureita:
    • Monet modernit ilmalämpöpumput on varustettu liikkeentunnistusantureilla ja energiansäästötiloilla, jotka vähentävät turhaa kulutusta ja lisäävät mukavuutta.

Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvella lisää kotisi energiatehokkuutta – laitteen asentaminen kannattaa jopa kesken talvikauden

Tiesitkö, että ilmalämpöpumppuja asennetaan ympäri vuoden, lumi ja jää eivät ole este asennukselle. Säästöä alkaa syntyä heti laitteen käyttöönoton jälkeen ja kotisi on kauttaaltaan miellyttävän lämmin.

Me toimitamme, asennamme ja huollamme ilmalämpöpumput avaimet käteen -periaatteella valtakunnallisesti omakoti-, kerrostalo- ja rivitalokoteihin. Asiantuntijamme vastaavat mielellään lisäkysymyksiin ja laskevat juuri sinun kotiisi sopivasta ilmalämpöpumpusta asennettuna tarjouksen – tarjouspyyntö ei velvoita kauppaan, joten ole rohkeasti yhteydessä!

Mikäli ilmalämpöpumppusi käyttö talvella huolettaa tai uskot laitteessa olevan vikaa soita suoraan huoltomyyntiimme!

Haluatko että huollamme laitteen puolestasi? 

Olipa syksy tai ensilumi jo maassa, me tarjoamme ammattihuoltajat käyttöösi, jotta ilmalämpöpumppusi toimii parhaalla mahdollisella tavalla koko lämmityskauden. 

Toimitamme, asennamme ja huollamme ilmalämpöpumppuratkaisut kaikenlaisiin kiinteistöihin takuulla, joka on markkinoiden kattavimpia.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään.

Opi lisää ja lataa maksuton opas!

Ilmalämpöpumpun ostajan opas

Lämpöykkönen