Siirry sisältöön

Ilmalämpöpun käyttö talvella – kaikki mitä sinun tulee tietää

Ilmalämpöpumpun käyttö talvella nousee mieleen heti ensimmäisten pakkasten saapuessa

Moni pohtii pitäisikö ilmalämpöpumpulla lämmittää koko talvikauden vai sammuttaa laite korkean sähkönhinnan aikaan ja mitä tehdä jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on jäässä taikka, miten laitteen takkatoiminto toimikaan? 

Kokosimme tälle sivulle tärkeimmät asiat ilmalämpöpumpun käytöstä talvella

Useissa kohteissa ilmalämpöpumppu pystyy tuottamaan kiinteistön tarvitseman lämmön kokonaan, mutta se tarvitsee varalle päälämmönlähteen laiterikon varalta ja sulatustoiminnon avuksi.

Suomen olosuhteisiin suunnitelluissa lämmittävissä lämpöpumpuissa on sulatusautomatiikka, jonka avulla pumppu sulattaa ulkoyksikkönsä hyödyntäen sisäilman lämpöenergiaa. Usein sisäilmassa on riittävästi lämpöenergiaa, jolloin ulkoyksikkö saadaan sulatettua sitä hyödyntäen. Joissain tapauksissa – kuten ilmalämpöpumpun ylläpitotoimintoa hyödyntäessä – sisäilman lämpötila voi kuitenkin olla niin alhainen ettei siinä riitä tarpeeksi lämpöenergiaa ulkoyksikön sulattamiseen. Tällöin tarvitaan päälämmönlähteen tukea sulatukseen.

Päälämmönlähde kannattaa säätää vähintään pari astetta alemmaksi kuin mitä ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila on. Tällöin päälämmönlähde kytkeytyy päälle mikäli ilmalämpöpumppu ei pysty ylläpitämään haluttua lämpötilaa.

Katso opastusvideo: Näin käytät ilmalämpöpumppua talvella

Hyväksy evästeet nähdäksesi piilotettu sisältö.

Ilmalämpöpumpun energiatehokasta toimimista talvella edesauttaa huoltorutiini

Talvikautta valmistelevana syystoimena puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö puhtaaksi irtoroskista. Muista puhdistaa myös sisäyksikön suodattimet, tämä tulisi tehdä säännöllisesti noin kerran kuukaudessa, mutta vähintäänkin ennen ilmalämpöpumpun talvikäyttöä.

Jos perusteellisesta huollosta on jo aikaa, kannattaa sellainen tilata ammattilaiselta. Voit kysyä tarkemmin neuvoa ja huoltotarvetta huoltomyynnistämme

Ilmalämpöpumpun käyttöasetukset talvella

Ilmalämpöpumpuissa käytetään talvella niin sanottua lämmitysmodea, joka on useimpien laitteiden kauko-ohjaimissa kuvattu aurinko-symbolilla.

On tärkeää ymmärtää, että ilmalämpöpumppumalleja on erilaisia. Osa malleista on sekä lämmittäviä että viilentäviä malleja ja näiltä laitteilta luonnistuu niin tehokas viilentäminen kesäaikaan kuin lämmittäminen talvikauden vaativissa olosuhteissa.

Edellä mainituista malleista selkeästi eroavat mallit ovat pelkästään viilennyskäyttöön suunnitellut mallit. Näitä asennetaan usein juuri kerrostaloasuntoihin, sillä suurissa kiinteistökokonaisuuksissa on olemassa oma erillinen päälämmitysjärjestelmä, jonka toimintaa osakekohtaisten lämpöpumppujen ei haluta sekoittavan.

Vain viilennykseen suunnitelluissa malleissa on olemassa myös lämmitystoiminto, mutta se on suunniteltu etelä-eurooppalaisen ilmaston kevyisiin lämmitystarpeisiin. Tämä lämmitysteho ei ole riittävä Suomen talviolosuhteissa!

Jos viilennykseen tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla lämmittää Suomen talviolosuhteissa, laite voi rikkoontua. Takuu ei korvaa tällaisesta käyttövirheestä aiheutunutta vahinkoa.

Näin asetat ilmalämpöpumpun lämmitykselle talveksi:

  1. Valitse lämmitystoiminto:
    • Käytä kaukosäätimen MODE-painiketta ja valitse aurinko-symboli, joka tarkoittaa lämmitystoimintoa.
  1. Aseta haluttu lämpötila:
    • Säädä sisälämpötila kaukosäätimestä. On suositeltavaa asettaa ilmalämpöpumpun lämpötila 2-4 astetta korkeammaksi kuin muiden lämmityslaitteiden.
  1. Puhalluksen suuntaus:
    • Suuntaa puhallus alaspäin (VANE-painikkeella), jotta koko tila lämpeää paremmin. Osa ilmalämpöpumpuista säätää siivekkeiden asennon automaattisesti oikein lämmitys- ja viilennyskäytön mukaan.
  1. Puhalluksen voimakkuus:
    • Voit säätää puhalluksen voimakkuutta FAN-painikkeella.

Muista pitää ilmalämpöpumppu päällä koko lämmityskauden ajan, jotta saat parhaan hyödyn energiankulutuksessa.

Ilmalämpöpumpun asettaminen ylläpitolämmitykselle on yksinkertaista. Lyhyesti kuvattuna ylläpitolämmitys ylläpitää kiinteistössä peruslämpöä. Ylläpitolämmitys on hyvä toiminto esimerkiksi kesämökkiin, autotalliin tai erilaisiin piharakennuksiin.

Näin otat käyttöön ylläpitolämmityksen:

  1. Valitse ylläpitolämmitystila
    • Useimmissa ilmalämpöpumpuissa on erillinen ylläpitolämmitystila.
  2. Aseta sopiva lämpötila
    • Valitse haluamasi ylläpitolämpötila. Usein ylläpitolämpötila on 10-15 astetta.
    • Aseta päälämmönlähteen pyyntilämpötila sellaiseksi, että jos ilmalämpöpumppu rikkoutuu, päälämmönlähde menee päälle ja hoitaa ylläpitolämmityksen.
  3. Muista huoltaa säännöllisesti
    • Vaikka käyttäisitkin ilmalämpöpumppua vain ylläpitolämmitykseen, tulee laitetta huoltaa säännöllisesti.
    • Puhdista laitteen suodattimen kuukausittain imurilla tai hanan alla pesemällä, ja kiinnitä erityistä huomiota talviaikaan ulkoyksikön laitteen alle kertyvään jään ja lumen poistoon.

Huolehdi talvella, että ulkoyksikkö ei pääse vaurioitumaan jään vuoksi

On normaalia, että lämmityskäytöllä ulkoyksikön pohjasta valuu sulatusvettä. Pakkasilla sulatusvesi jäätyy ja kerryttää helposti laitteen alle jääkerroksen, joka ulkoyksikköön asti yltäessään voi rikkoa sen. Sulata jäätä kuumalla vedellä tai riko jääpilarit varovasti käsin. Älä käytä työkaluja!

Lämpöpumppu osaa sulattaa itse itsensä, mutta jos ulkoyksikkö on kauttaaltaan jään peitossa vaihtelevien talvikelien vuoksi, voit sulattaa sen kaatamalla kuumaa vettä tai huputtamalla.

Ohje hupulla sulattamiseen:

  1. Huputa laite, joko sille varatulla omalla hupulla tai esimerkiksi grillihuppu soveltuu tähän mainiosti
  2. Laita sisäyksikkö viilennykselle noin 30 minuutin ajaksi
  3. Tarkasta ulkoyksikön tilanne 30 minuutin jälkeen ja poista ylimääräinen lumi, helposti irti lähtevä lumi ja jää käsin laitteen takaa ja sivuilta. Älä käytä lumen ja jään poistoon mitään terävää tai iskuvoimaa.
  4. Huputa ulkoyksikkö uudestaan, toista 30 minuutin viilennys ja vie työ loppuun
  5. Muista sulatuksen jälkeen vaihtaa sisäyksikön toiminto takaisin lämmitykselle.

Mikäli laitteen sulattaminen itse ei ole mahdollista, voit ottaa yhteyttä huoltomyyntiimme.

Hyödynnä ilmalämpöpumpun takkatoimintoa

Jos kotonasi tai mökillä on takka, saat ilmalämpöpumpustasi parhaan hyödyn irti käyttämällä pumpun takkatoimintoa, joka auttaa levittämään takan tuottamaa lämpöä tehokkaammin ja tasaisemmin. Pidä huoneisiin johtavat väliovet auki jotta ilma pääsee liikkumaan vapaasti.

Näin käytät takkatoimintoa:

  1. Käynnistä takkatoiminto:
    • Useimmissa ilmalämpöpumpuissa takkatoiminto käynnistetään kaukosäätimen Clean/Fireplace-painikkeella. Tämä asetus pitää ilmalämpöpumpun puhaltimen päällä, vaikka asetettu lämpötila olisi saavutettu.
  1. Valitse oikea tila:
    • Varmista, että ilmalämpöpumppu on lämmitystilassa, ei automaattitilassa. Automaattitilassa pumppu saattaa alkaa jäähdyttää, jos huoneen lämpötila nousee liikaa takan vuoksi.
  1. Säädä puhallinnopeus:
    • Puhaltimen nopeus säätyy automaattisesti huoneen lämpötilan mukaan. Jos lämpötilaero on suuri, puhallinnopeus kasvaa.

Ilmalämpöpumpun talvikäyttö – Usein kysyttyä

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää päällä koko ajan talvella?

Ilmalämpöpumppua voi ja kannattaakin pitää päällä koko ajan talvella, sillä tavoin laite tuottaa parhaan hyödyn ja säästön energiankulutuksessasi.

Jos sammutat pumpun, joutuu päälämmitysjärjestelmäsi joka tapauksessa tuottamaan enemmän lämpöä huonommalla hyötysuhteella kuin mitä se tuottaisi yhteistyössä ilmalämpöpumppusi kanssa.

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa kovalla pakkasella?

Ilmalämpöpumppua ei välttämättä kannata sammuttaa ja käynnistää uudelleen kovalla pakkasella. Useimmat nykyaikaiset mallit on suunniteltu toimimaan nimenomaan Suomen alhaisissa ulkolämpötiloissa. Pakkanen ei siis riko päällä olevaa ilmalämpöpumppua.

Laadukkaimmat ilmalämpöpumput säilyttävät hyvän hyötysuhteen kovillakin pakkasilla.

Jos pörssisähkö on kallista, voit halutessasi ensin “ylilämmittää” ilmalämpöpumpulla halvan sähkön aikana, ja sammuttaa pumpun kalliin sähkön ajaksi. Käynnistä pumppu kuitenkin uudelleen vasta sitten, kun ulkolämpötila on alkanut taas lämmetä. Voit myös hankkia ilmalämpöpumppuusi Älykäs ohjaus -palvelun, joka tekoälyn avulla optimoi pumpun toimintaa pörssisähkön hinnan ja sääennusteiden mukaan.

Paljonko ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä talvella?

Ilmalämpöpumpun hyötysuhteesta kertoo sen SCOP-arvo – kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa käyttämäänsä yhtä kilowattia kohden. SCOP-arvoon voit luottaa, mikäli se on mitattu Suomen olosuhteissa.

Laadukkaimmat ilmalämpöpumput ovat SCOP-arvoltaan 5-5,5, eli ne tuottavat 5 kertaa enemmän lämpöenergiaa kuin mitä itse käyttävät lämpöenergian tuottamiseen.

Käytännössä laadukkaimmat Suomen olosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput pystyvät vielä -25 -asteen pakkasillakin tuottamaan hyvällä hyötysuhteella lämpöä. Parhaissa ilmalämpöpumpuissa SCOP-arvo säilyy noin kolmessa.

Voiko ilmalämpöpumpun sammuttaa talveksi mökillä?

Mikäli mökki on tarkoitus pitää lämpimänä ympäri talven ja siellä on lämmityskäyttöön suunniteltu ilmalämpöpumppu, sitä ei kannata sammuttaa, koska ilmalämpöpumppu on yleensä energiatehokkain keino pitää mökki lämpimänä.

Tarvittaessa ilmalämpöpumpun voi kuitenkin sammuttaa talven ajaksi, jos mökissä on toinen lämmitysjärjestelmä ylläpitämässä lämpöä. Ilmalämpöpumppu ei mene rikki talven ajaksi sammutettaessa, ellei uudelleenkäynnistystä tehdä kovalla pakkasella.

Kannattaako ilmalämpöpumppua käynnistää pakkasella?

Yleisohjeena voisi sanoa, että ilmalämpöpumppu kannattaa pitää käynnissä kovallakin pakkasella, sillä Suomen olosuhteisiin suunnitellut lämpöpumput on suunniteltu kestämään koviakin pakkasia.

Isoin riski laiterikolle on, jos käynnistät käynnistät sammuksissa olleen ilmalämpöpumpun vasta kovimpien pakkasten aikana. Riski laiterikolle syntyy lämpöpumpun nopean lämpenemisen ja kylmän ilman aiheuttaman rasituksen yhteisvaikutuksesta.

Onko ilmalämpöpumpulla pakkasraja?

Ei ole. Nykypäivän ilmalämpöpumput on varustettu ohjausautomatiikalla, joka pitää huolen, että laite ei vaurioidu ääriolosuhteissakaan. Laadukkailla, Suomen olosuhteisiin suunnitelluilla ilmalämpöpumpuilla ei ole niin sanottua pakkasrajaa.

Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvella parantaa kotisi energiatehokkuutta – laitteen asentaminen kannattaa jopa kesken talvikauden

Tiesitkö, että ilmalämpöpumppuja asennetaan ympäri vuoden? Lumi ja jää eivät ole este asennukselle. Säästöä alkaa syntyä heti laitteen käyttöönoton jälkeen ja kotisi on kauttaaltaan miellyttävän lämmin.

Me toimitamme, asennamme ja huollamme ilmalämpöpumput avaimet käteen -periaatteella toiminta-alueillamme ympäri Suomen. Asiantuntijamme vastaavat mielellään lisäkysymyksiin ja laskevat tarjouksen juuri sinun kotiisi sopivasta ilmalämpöpumpusta – tarjouspyyntö ei velvoita kauppaan, joten ole rohkeasti yhteydessä!

Mikäli ilmalämpöpumppusi käyttö talvella huolettaa tai uskot laitteessa olevan vikaa, soita suoraan huoltomyyntiimme!

Haluatko että huollamme laitteen puolestasi? 

Olipa syksy tai ensilumi jo maassa, me tarjoamme ammattihuoltajat käyttöösi, jotta ilmalämpöpumppusi toimii parhaalla mahdollisella tavalla koko lämmityskauden. 

Toimitamme, asennamme ja huollamme ilmalämpöpumppuratkaisut kaikenlaisiin kiinteistöihin takuulla, joka on markkinoiden kattavimpia.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous oheisella lomakkeella! Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään.

Opi lisää ja lataa maksuton opas:

Ilmalämpöpumpun ostajan opas

Lämpöykkönen