Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on vähäistä: Näin voit säästää energiaa laitteen avulla
Millainen on ilmalämpöpumpun sähkönkulutus? Entä mitkä asiat vaikuttavat laitteen energiansäästöön ja mitkä ovat puolestaan vääriä uskomuksia?
Kokosimme tärkeimmät asiat, joita ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta kannattaa tietää!
Lyhyesti voi todeta, että laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa aina säästöä lämmityslaskuun, ja että viilennyksen sähkönkulutus on paljon luultua pienempää.
Mitkä asiat vaikuttavat ilmalämpöpumpun sähkönkulutukseen?
Kun puhutaan ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta, on tärkeää huomata, että laite on lähtökohtaisesti energiaa ja sähköä säästävä. Sen hyötysuhde on moninkertaisesti parempi kuin suorasähkön, tai esim. patteri- tai öljylämmityksen.
Toki ilmalämpöpumppu kuluttaa päällä ollessaan sähköä, mutta se tuottaa enemmän energiaa, mitä se tarvitsee toimiakseen.
Lämpöpumppu käyttää keskimäärin noin 20-25 prosenttia sähköenergiaa verrattuna tuottamaansa lämpömäärään. Toisin sanoen, kun tarvitaan 5 kilowattituntia lämpöä, lämpöpumppu käyttää sen tuottamiseen vain noin yhden kilowattitunnin sähköä.
Nyrkkisääntönä ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on 0,2 kWh – 2,5 kWh tunnissa. Lopulliseen sähkönkulutukseen vaikuttaa moni seikka:
- Tilan koko, pohjaratkaisu ja kerrosten määrä.
- Lämmöntarve, johon vaikuttaa puolestaan mm. talon rakennusvuosi, eristys ja ikkunat.
- Pyyntilämpötila, ulkolämpötila.
- Laitteen malli, kunto ja asetukset.
Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä?
Vaikka ilmalämpöpumppu ei yksin hoida koko talon lämmitystä, se auttaa säästämään lämmityskustannuksia merkittävästi.
Keskimäärin ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa 25 – 30%.
Tämä tarkoittaa suomalaisissa omakotitaloissa satojen tai tuhansien eurojen vuosisäästöjä – riippuen mm. talon koosta, päälämmitysjärjestelmästä ja sähkösopimuksesta. Ilmalämpöpumpun voi asentaa lähes minkä vain lämmitysjärjestelmän tueksi, ja suosittuja ratkaisuja ovat ilmalämpöpumpun ja puulämmityksen, kaukolämmön, suorasähkö- tai öljylämmityksen yhdistelmä.
Esimerkki: Jos omakotitalon sähkönkulutus olisi vuodessa noin 20 000 kWh, ja sähkön hinta olisi 10 senttiä /kWh, tarkoittaisi se 2000 euron sähkölaskua. Ilmalämpöpumpulla sähkönkulutusta voisi alentaa noin 5000 kWh, mikä toisi 500 euron vuotoiset säästöt.
Todelliset säästöt muodostuvat pitkällä aikavälillä, ja laitteen noin 15–20 vuoden elinkaaren aikana säästöä kertyy 4 500–10 000 €.
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä on luultua edullisempaa
On yleinen harhaluulo, että ilmalämpöpumpun viilennyskäyttö söisi kesällä talven aikana kertyneet säästöt! Todellisuudessa viilennys on hyvin edullista.
Useimmiten ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa noin 50 sentistä euroon päivässä, mikä ei ole suuri panostus mukavasta lämpötilasta kesän helteillä.
Kesällä viilentäessä ilmalämpöpumpun tarvitsee tehdä vähemmän töitä, sillä lämpötilaero on vain muutamia asteita. Laite viilentää sisätilat 22-24 asteisiksi silloin, kun lämpötila on ulkona esimerkiksi 25-30 astetta.
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella on puolestaan suurempaa, sillä laite joutuu työskentelemään tehokkaammin. Lämpötilan erotus on suurempi: sisätila tulee pitää 21-22 asteessa, kun ulkona voi olla -25 astetta pakkasta.
Lue myös: Ilmalämpöpumppu ja takka: Säästä lämmityskuluissa hyödyntämällä molempien tehokkuus
Ilmalämpöpumpun ominaisuuksilla ja käyttötavoilla on merkitystä sähkönkulutukselle
Kiinnitä huomio näihin asioihin, kun haluat mahdollisimman energiatehokkaan ilmalämpöpumpun:
- Suomen olosuhteissa testattu laite, joka tuottaa lämpöä myös kovilla pakkasilla. Parhaat laitteet toimivat jopa silloin, kun ulkona on -35 astetta.
- Laitteen energialuokitus: A+++ on energiatehokkain valinta.
- Älykkäät ohjausominaisuudet voivat parantaa energiatehokkuutta.
- SEER-arvo (Seasonal Energy Efficieny Ratio) kertoo jäähdytyksen hyötysuhteesta. Mitä suurempi luku, sitä energiatehokkaampi. Esimerkiksi luku 4 tarkoittaa, että ilmalämpöpumppu tarjoaa 4 kW jäähdytystehoa yhtä verkosta otettua kilowattia kohden.
- SCOP-arvo kertoo lämmityksen hyötysuhteesta. Mitä suurempi arvo on (4-5), sitä parempi energiatehokkuus.*
*SCOP-arvo ilmaisee, kuinka monta kilowattia lämpöä lämpöpumppu pystyy tuottamaan käyttäen yhtä kilowattia sähköä. Kun arvo on esimerkiksi 4, se tarkoittaa, että lämpöpumpun syöttämällä yhdellä kilowattitunnilla sähköä se tuottaa 4 kilowattituntia lämpöenergiaa. Esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä on tyypillisesti hyötysuhde noin 1, kun taas tehokkaimpien ilmalämpöpumppujen hyötysuhde voi olla 5.
Vältä näitä asioita, kun haluat tehostaa sähkön säästöä ilmalämpöpumpulla
- Älä unohda laitteen huoltoa. Ilmallämpöpumppu kuluttaa enemmän sähköä, jos sen kennostoon kertyy pölyä tai likaa. Etukannen alla oleva karkeasuodatin kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin. Lue lisää: Ilmalämpöpumpun huolto, mitä voi tehdä itse?
- Ilmalämpöpumppua ei kannata turhaan sammutella. Talvisin kylmäkäynnistys rasittaa laitetta, ja eikä lämpöpumppu auta säästämään energiaa ollessaan pois päältä.
- Automaattiasetusta kannattaa välttää takkalämmityksen kanssa – sen sijaan valitse automaattinen takkatoiminto. Esimerkiksi jos ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila on 21 astetta, ja takan lämmityksen vuoksi lämpötila nousee hetkellisesti tämän yli, pelkällä automatiikalla ilmalämpöpumppu voi aloittaa jälleen viilentämään.
Yhteenveto: Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus
- Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on lähtökohtaisesti pientä.
- Ilmalämpöpumpun hyötysuhde voittaa aina suorasähkö- ja öljylämmityksen.
- Viilennyskäytössä laite on luultua edullisempi.
- Voit varmistaa sähkön säästöä parhaiten huoltamalla laitteen säännöllisesti ja valitsemalla Suomen olosuhteisiin testatun laitteen.
Harkitsetko ilmalämpöpumppua tai jäikö sinulle kysymyksiä ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta? Ota meihin yhteyttä ja katsotaan sopiva ratkaisu!
Saat meiltä laadukkaat ilmalämpöpumput valmiiksi asennettuna, kattavalla takuulla ja yli 90 000 energiaremontin kokemuksella.