Siirry sisältöön

Aurinkosähkön myynti: Miten se toimii, entä milloin varastointi kannattaa?

Jos aurinkosähköjärjestelmäsi tuottaa sähköä yli oman tarpeesi, hyvä vaihtoehto on joko aurinkosähkön myynti tai varastointi omaan käyttöön.

Kuinka aurinkosähkön myynnissä pääsee alkuun ja miten se käytännössä tapahtuu? Entä milloin varastointi on parempi ratkaisu? Tutustu perusteisiin tässä artikkelissa! 

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa itselle sopivaksi, mutta ylijäämää voi syntyä

Aurinkopaneelit ovat yleisempi näky suomalaisten talojen katoilla, sillä moni haluaa itse tuottaa uusiutuvaa energiaa, jota on käytännössä saatavilla aina, kun valoa riittää. Valoisuutta riittää Suomenkin oloissa monta kuukautta maalis-lokakuun välisenä aikana.

Parhaat tuottokuukaudet ovat kesäisin, jolloin aurinkoiset päivät tarjoavat jopa ylituotannon mahdollisuuden. 

Jos aurinkosähköjärjestelmäsi tuottaa enemmän sähköä kuin itse käytät, voit myydä ylimääräisen sähkön verkkoon. 

Aurinkopaneeleita ei kuitenkaan kannata hankkia ylijäämän myynnin vuoksi, vaan järjestelmä tulee ensisijaisesti mitoittaa oman kulutuksesi mukaisesti. Toisaalta järjestelmän hankintavaiheessa kannattaa huomioida myös tulevaisuuden sähkönkulutuksen tarpeesi.

Aurinkopaneelien maltillinen ylimitoitus voi olla paikallaan, jos esimerkiksi suunnittelet sähköauton hankintaa tai haluat nostaa kotisi omavaraisuutta.

Jos myyt ylimääräisen sähkön verkkoon, voit saada merkittävää säästöä sähkölaskullesi, ja samalla parantaa järjestelmän kannattavuutta. Samalla olet osaltasi lisäämässä uusiutuvan energian käyttöastetta Suomessa. Kun myyt oman kulutuksesi ylittävän osuuden verkkoon, se ei päädy “taivaalle” vaan hyötykäyttöön.

Tutustu aurinkopaneelien hyötyihin täällä.

Kuinka aurinkosähkön myynti tapahtuu? 

Aivan aluksi kannattaa olla ensin yhteydessä jakeluverkkoosi ja sähköyhtiöösi. Kun sopimukset ovat kunnossa, käytännössä osto ja myynti sujuvat automaattisesti. Verkkoon syötetty sähkö mitataan sähköyhtiön mittareilla tunneittain.

Näin pääset alkuun aurinkosähkön myynnissä:

  • Ota yhteyttä paikalliseen sähköverkkoyhtiöösi ja varmista aurinkoenergiajärjestelmäsi soveltuminen verkkoon.
  • Tee sopimus sähköyhtiön kanssa sähkön myynnistä verkkoon. Vain sellaista sähköä, jolla on ostaja, voi siirtää verkkoon myyntiin.
  • Itse myynti tapahtuu automaattisesti sovittujen ehtojen mukaisesti.
  • Saat hyvityksen usein suoraan sähkölaskullesi.

Aurinkosähkön myyntihinta pohjautuu markkinahintoihin 

Aurinkosähkön myyntihinta perustuu ns. pörssihintaan eli spot-hintaan. Spot-hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella NordPool-sähköpörssissä jokaiselle tulevan vuorokauden tunnille erikseen.

Aurinkosähkön myyntituotto riippuu ennen kaikkea siitä, millainen sähkön spot-hinta on kulloinkin.

Aurinkosähkön myynti on kannattavinta, kun markkinahinta on korkeimmillaan ja tuotto ylittää kulutuksesi.  Lisäksi myyntihintaan vaikuttavat mm. sähköyhtiön sopimukset, verotus ja mahdollinen jakeluverkkoyhtiön verkkopalvelumaksu. Voit lukea lisää aurinkosähkön myynnin hinnoittelusta Motivan sivustolta.

Sähkön kysyntä on yleensä suurimmillaan valoisaan päiväsaikaan, erityisesti arkipäivisin, kun yritykset ja kotitaloudet käyttävät eniten sähköä. Tällöin on usein paras aika myydä sähköä, koska kysyntä on suurempi ja hinta voi olla korkeampi.

Aurinkosähkön myynti kannattaa ajoittaa aikoihin, jolloin sähkön markkinahinta on korkea ja sähköä tuotetaan yli oman kulutuksesi.

Entä aurinkosähkön varastointi? 

Haluaisitko käyttää suuremman osuuden tuottamastasi sähköstä itse? Energiavarastoinnin avulla tämä on mahdollista. Varastointi onkin kasvattanut suosiotaan aurinkojärjestelmien yhteydessä.

Energiavarastoinnin avulla saat talteen aurinkojärjestelmäsi tuottamaa energiaa, jota voit käyttää joustavasti. Varastona toimii esimerkiksi akusto. 

Varastoinnin edut: 

  • Saat aurinkosähköä käyttöösi myös silloin, kun paneelisi eivät sitä tuota, eli varhain aamulla ja myöhään illalla.
  • Nostat omavaraisuuttasi, kun hyödynnät aurinkopaneelien tuottoa mahdollisimman paljon itse. 
  • Voit säästää sähkölaskussa, jos käytät varastoimaasi energiaa korkeiden sähkön hintojen aikana. 
  • Jos käytät varastoitua energiaa esimerkiksi sähköauton lataukseen tai muuhun paljon sähköä vaativaan toimenpiteeseen, voit ennakoida kustannuksia.
  • Voit olla sekä myyjä että varastoija. Ohjausjärjestelmästä voit säätää, milloin sähköä menee myyntiin ja milloin säästät sen omaan käyttöön.

Mistä tietää, milloin kannattaa myydä tai varastoida?

Jos sähkön markkinahinta on alhainen, varastointijärjestelmän käyttöönotto voi olla järkevää. On kuitenkin otettava huomioon myös vaihtelut sähkön kulutuksessasi.

Jos käytät sähköä eniten juuri silloin, kun aurinkoenergiaa ei ole saatavilla, mutta sähkön ostohinta on korkea, aurinkoenergian varastointi voi olla kannattavaa. Tällöin varastointijärjestelmä takaa, että sinulla on käytettävissä aurinkosähköä juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. 

Käytännössä aurinkosähkön myynti on kannattavinta silloin, kun sähkön spot-hinta on korkeimmillaan. Jos taas sähkön pörssihinta on alhainen ja lähellä nollaa, on yleensä kannattavinta varastoida sähköä omaan myöhempään käyttöön.

Akustoihin kertynyttä aurinkosähköä kannattaa käyttää valoisan ajan ulkopuolella.

Laske tarjous aurinkopaneeleista

Oletko harkinnut katollesi omaa aurinkovoimalaa tai haluatko tietää lisää aurinkosähkön myynnistä? 

Saat meiltä aurinkopaneelit ja lämpöpumppuratkaisut yli 90 000 energiaremontin kokemuksella.

Lue myös: Aurinkopaneeleista saat energiaa myös ilmalämpöpumpulle

Lämpöykkönen