Siirry sisältöön

Aurinkopaneeleista saat energiaa myös ilmalämpöpumpulle

Viilennys ilmalämpöpumpulla on luksusta, mutta aurinkopaneeleiden avulla siitä voi myös nauttia omavaraisesti. Aurinkopaneeleilla voit tuottaa viilennykseen tarvittavat sähköt suoraan omalta katoltasi.

Jäähdytystä päivällä: yhdistä aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumpun edut

Kesäisin, kun Suomessa on eniten aurinkosähköä tarjolla, myös viilennystarve on suurimmillaan. Saatkin parhaan hyödyn aurinkopaneelien ja viilentävän ilmalämpöpumpun toiminnasta, kun keskität viilennystä aurinkoisimmille hetkille, jolloin aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa ohjautuu suoraan kulutukseen.

Ilmalämpöpumput ovat yksivaiheisia ja Suomessa yleensä myytävät aurinkosähköjärjestelmät ovat kolmivaiheisia, mutta verkkoyhtiöiden sähkönkulutuksen mittauksessa nykyään käyttämän mittaustavan ansiosta ei tällä ole merkitystä. Ainoastaan sillä, kuinka paljon milläkin hetkellä mahdollisesti myydään tai ostetaan sähköä.

Paljonko ilmalämpöpumppu tarvitsee sähköä viilennykseen?

Ilmalämpöpumpun viilennyksessä puhutaan ilmalämpöpumpun SEER-arvosta (Seasonal Energy Efficiency Ratio), joka merkitsee jäähdytyksen hyötysuhdetta. Korkeampi SEER-luku tarkoittaa parempaa energiatehokkuutta. Tehokkaampi ilmalämpöpumppu, jolla on korkea SEER-luku, kuluttaa vähemmän sähköä tuottaakseen saman jäähdytystehon verrattuna vähemmän tehokkaaseen malliin.

Esimerkiksi: Viessman Eco 35 -ilmalämpöpumpun maksimi jäähdytysteho on 3,6kw ja SEER-luku: 6.1. Eli kun ilmalämpöpumpulle syötetään 1kW tehoa, niin jäähdytysteho on 6,1kW.

Kesän jäähdytyskauden aikana käyttömäärästä riippuen jäähdytyksen sähkönkulutus on noin 300-500kWh omakotitalossa. Sähköä jää siis hyvin muuhunkin tarpeeseen, kun 10 kappaletta 425Wp-tehoista aurinkopaneelia tuottaa vuodessa noin 3500kWh. Lue myös Aurinkopaneelit omakotitaloon tai mökille – kannattaako hankinta?

Aurinkosähköjärjestelmän päätuottokuukaudet osuvat maaliskuusta lokakuulle, joten sähköntuotantoa jakaantuu myös niille kuukausille, jolloin ei jäähdytykselle ole tarvetta.

Kiinnostuitko aurinkopaneeleista? Tutustu lisää aurinkopaneeleihin ja jätä tarjouspyyntö, ja olemme sinuun yhteydessä. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Tilaa uutiskirje

Markkinointilupa
Lämpöykkönen