Siirry sisältöön

Kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa?

Ilmalämpöpumpun käyttöön viilennys- ja lämmityskaudella liittyy paljon vääriä uskomuksia ja kysymyksiä. Tässä artikkelissa saat vastauksen muun muassa siihen, kannattaako ilmalämpöpumppua sammuttaa kesällä tai kovilla pakkasilla!

Kannattaako ilmalämpöpumppua sammuttaa kesällä?  

Viilennyskäytöllä ilmalämpöpumppu kannattaa pitää koko kesän ajan päällä, jos sitä tarvitsee lähes päivittäin. Moni käyttää viilentävää ilmalämpöpumppua väärin sammuttamalla sen aina kotoa poistuessaan. Aurinko lämmittää asunnon rakenteita voimakkaasti, jolloin ilmalämpöpumppu joutuu tekemään suuren työn saadakseen viilennettyä asunnon takaisin pyyntilämpötilaan. Tällöin pumppu kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä. 

Jos ilmalämpöpumpun sammuttaa toistuvasti lämpimän jakson aikana esimerkiksi yön tai työpäivän ajaksi ja käynnistää sen muutamaksi tunniksi illalla, sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen tulee kalliimmaksi kuin pumpun pitäminen päällä jatkuvasti. Kun pidät pumppua koko kesän päällä, viilentäminen maksaa noin euron päivässä. Mikäli pumppu on tarkoitettu myös lämmitykseen, viilentäminen ei syö kaikkia lämmityskauden aikana saatuja säästöjä. Ilmalämpöpumpun energiatehokkuuteen ja sitä kautta viilennyskustannuksiin voit vaikuttaa puhdistamalla sisäyksikön suodattimet säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. Jos kotona on jostain syystä erityisen pölyistä tai lemmikkejä, suodattimet kannattaa puhdistaa parin viikon välein. 

Jos lähdet reissuun viikon ajaksi, ilmalämpöpumpun voi silloin sammuttaa energian säästämiseksi.  

Ilmalämpöpumpulla viilentäessä pyyntilämpötila kannattaa asettaa 23–25 asteeseen. Asunto viilenee mainiosti, eikä sisäyksikön pinnalle pääse silloin muodostumaan kondensoitunutta vettä joka tippasee seinälle ja lattialle. Jos pyyntilämpötilan laittaa liian kylmälle, sisäyksikköön muodostuu pahimmassa tapauksessa jäätä, joka voi rikkoa laitteen. Ja kuten ilmastoidussa autossa, myös liian viileässä asunnossa voi altistua flunssalle. 

Kannattaako ilmalämpöpumppua sammuttaa talvella?

Jos ilmalämpöpumppu on vain viilennyskäyttöön sopiva, se kannattaa sammuttaa viilennyskauden jälkeen. Vaikka jotkin nimenomaan viilennykseen tarkoitetut ilmalämpöpumput pystyvät myös lämmittämään, viilennyspumpun lämmitystoiminnon käyttö ei ole missään tapauksessa suositeltavaa. Jos viilennykseen tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla lämmittää, se jäätyy ja menee rikki. Takuu ei korvaa tällaisesta käyttövirheestä aiheutunutta vahinkoa.  

Ilmalämpöpumppua ei tule sammuttaa kovilla pakkasilla (-25°C), sillä se voi hajottaa pumpun. Kun lämpöpumppu sammutetaan, se jäähtyy nopeasti. Jos se käynnistetään uudelleen lauhalla kelillä, laitteen nopea lämpeneminen voi aiheuttaa sen osien rikkoutumisen.  

Jos lämmität uunia tai takkaa, varmista että ilmalämpöpumppu on lämmitystoiminnolla. Automaattiasetuksella se voi yrittää viilentää asuntoa. Uusimmissa ilmalämpöpumpuissa on erikseen takkatoiminto, joka on suunniteltu puhaltamaan takan lämpöä tasaisesti asuntoon.  

Ilmalämpöpumppu ei saa olla ainoa lämmitysmuoto

Muista, että ilmalämpöpumppu saa olla vain päälämmitysmuotoa tukeva lämmitysmuoto! Mikäli pakkaskeleillä jätät pelkän ilmalämpöpumpun ylläpitämään esimerkiksi 15 asteen lämpötilaa mökissä ja pumppu menee tietämättäsi rikki, on erittäin suuri riski että on mökin putket jäätyvät.

Onko tarve ilmalämpö­pumpulle? Pyydä tarjous!

Lämpöykkönen