Siirry sisältöön

Viilentävä ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon

Viilentävä ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon

Viilentävä ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon on sekä vuokralaisen, että vuokranantajan näkökulmasta järkevä sijoitus.

Asumismukavuus paranee, vuokralainen viihtyy vuokra-asunnossa pidempään, asunto on paremmassa asemassa vuokramarkkinoilla tulevaisuudessakin ja siitä voi saada hieman korkeampaa vuokraa. Lisäksi ilmalämpöpumppu nostaa vuokra-asunnon arvoa. Asunto-osakkeen omistaja saa ilmalämpöpumppuhankinnasta myös verohyötyjä.

Onko vuokra-asunnossa liian kuuma?

Vuokra-asunnon lämpötilan tulee kesäaikaan pysyä 18–32 asteen välillä. Jos sisälämpötila nousee toistuvasti yli 32 asteen, olet vuokralaisena oikeutettu saamaan vuokranalennusta. (Minilex.fi)

Toistuva lämpötilan nousu sallitun rajan yläpuolelle tulee todistaa esimerkiksi kuvilla lämpömittarista, sillä yksittäiset nousut eivät vielä oikeuta vuokranalennukseen. Vuokranantajan tulee korjata puutteet ja varmistaa, että sisälämpötila pysyy sallituissa rajoissa. (Vuokralaiset.fi)

Yksi ratkaisu on keskustella vuokranantajan kanssa viilennyslaitteen – kuten viilentävän ilmalämpöpumpun – hankinnasta vuokra-asuntoon. Huomaa, että lämpötilan ei tarvitse nousta ylärajoille voidaksesi kysyä vuokranantajalta mahdollisuudesta saada viilentävä ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon.

Vaihtoehdot vuokra-asunnon viilentämiseen

Vaihtoehtoja vuokra-asunnon viilentämiseen omatoimisesti on useita, mutta monen teho jää useimmiten varsin riittämättömäksi.

1. Verhot kiinni auringon puolelta

Sulje sälekaihtimet ja mahdolliset muut verhot auringon paistaessa. Käännä kaihtimet kupera puoli ulospäin, jolloin ne heijastavat lämpöä tehokkaammin pois.

2. Läpivetotuuletus viileään aikaan

Asunnon eri puolilta kannattaa avata ikkunat niin, että ilma pääsee virtaamaan kunnolla. Tämä on paras tehdä illalla, yöllä ja/tai aamulla, kun ulkoilma on hieman viileämpää.

3. Lasitetun parvekkeen tuuletus

Parveke on ensimmäinen tila, joka alkaa lämmetä voimakkaasti auringonpaisteessa jo aikaisin keväällä. Pidä osa lasitetun parvekkeen laseista auki, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti eikä se jämähdä yhdeksi kuumaksi massaksi parvekkeen sisälle lämmittäen vuokra-asunnon rakenteita.

4. Siirrettävä ilmastointilaite

Ilmastointilaite imee lämmintä sisäilmaa itseensä paineen avulla, ja puhaltaa takaisin asuntoon kylmäaineen viilentämää ilmaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet maksavat muutamasta sadasta eurosta ylöspäin, ja niiden viilennysteho voi vaihdella suurestikin. Ilmastointilaite kuluttaa sähköä 0,5–1,5 kW tunnissa – lähes saman verran kuin ilmalämpöpumppu, ja siten ilmastointilaitteella viilentäminen maksaa aika lailla saman verran. Ilmastointilaite ei silti ole yhtä tehokas ja toimintavarma viilentäjä kuin ilmalämpöpumppu.

5. Viilentävä ilmalämpöpumppu – tehokkain ja varmin viilennyskeino

Ilmalämpöpumppu viilentää asunnon huomattavasti nopeammin, tehokkaammin ja tasaisemmin kuin muut ilmastointilaitteet. Kun ilmalämpöpumppua käytetään viilentämiseen, sen toiminta on päinvastainen kuin lämmityksessä. Tällöin kylmäaine sitoo itseenä lämpöä sisäilmasta, ja kuljettaa sen ulkoyksikön kautta ulos, jolloin asunnon lämpötila laskee. Lämmennyt kylmäaine viilenee uudelleen ulkoyksikön kompressorin avulla.

Ilmalämpöpumppu on ylivoimaisesti tehokkain ja varmin tapa viilentää vuokra-asunto verrattuna perinteisiin keinoihin, kuten verhojen sulkemiseen, tuulettamiseen, siirrettäviin ilmastointilaitteisiin tai lämmintä ilmaa kierrättäviin tuulettimiin.

Ilmalämpöpumppu viilentää vuokra-asunnon tasaisesti ja poistaa samalla kosteutta, mikä tekee sisäilmasta miellyttävämpää. Toisin kuin tuulettimet, ilmalämpöpumppu ei kierrätä lämmintä ilmaa, vaan viilentää sisäilman tehokkaasti ja nopeasti.

Lisäksi ilmalämpöpumppu on hiljainen, ja sen käyttökustannukset ovat alhaisemmat kuin mitä usein luullaan. Kun lämpötilat useimmissa vuokra-asunnoissa nousevat helteillä tukaliksi, pelkät passiiviset viilennyskeinot eivät riitä, ja siksi ilmalämpöpumppu tarjoaa ylivoimaisen ratkaisun asumismukavuuden parantamiseen.

Ilmalämpöpumppu käyttää sähköä 0,2–2,5 kW tunnissa. Asunnon viilentäminen ilmalämpöpumpulla maksaa noin 0,5 € – 1 € / vuorokausi. Kesän aikana se tekee noin 50 euroa, riippuen sähkön hinnasta ja siitä, käytätkö pumppua viilennykseen oikeaoppisesti.

Meiltä löydät laajan valikoiman laadukkaita viilentäviä ilmalämpöpumppuja. Kokosimme yhteen artikkeliin suosituimmat viilentävät ilmalämpöpumppumme. Suosituimpia viilentäviä ilmalämpöpumppuja yhdistävät hiljaisuus, hyvä viilennysteho ja kompakti koko. Autamme mielellämme ilmalämpöpumpun valinnassa ja asennukseen liittyvissä kysymyksissä! Ota yhteyttä lomakkeella tai soita 020 742 4100.

Nainen viilentymässä ilmalämpöpumpun edessä

Ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon – toimi näin:

  • Ota yhteyttä vuokranantajaan – esitä pyyntö ja perustelut laitteen tarpeellisuudesta; onko asunnossa kesällä jatkuvasti kuuma (tarvittaessa kuvat lämpömittarista pidemmältä aikaväliltä), ilmalämpöpumppu parantaa asumisolosuhteita ja nostaa vuokra-asunnon arvoa. Viilennys tekee asunnosta houkuttelevamman myös tuleville vuokralaisille. Lisäksi vuokranantaja saa vähentää ilmalämpöpumpun hankintakulut vuokratuloista verotuksessa.
  • Jos vuokranantaja hyväksyy ehdotuksen, hän selvittää taloyhtiön hallitukselta reunaehdot asennukselle.
  • Tämän jälkeen hän pyytää tarjouksia ilmalämpöpumpuista ja niiden perusteella valitsee ilmalämpöpumpputoimittajan ja tekee muutostyöilmoituksen.
  • Teemme asennuksen sovittuna ajankohtana. Asennus kestää kohteesta riippuen n. 3 tuntia.

Ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon – verotus

Ilmalämpöpumpun asentaminen ja huolto on asunto-osakkeen kunnossapito- ja perusparannustyötä. Vuokranantaja saa tietyllä aikavälillä vähentää ilmalämpöpumppuhankinnan kokonaisuudessaan vuokratuloista.  (Vero, 2025.)

Ilmalämpöpumpun asennus taloyhtiöön – asennuksen reunaehdot

Taloyhtiön osakkaalla on melko laajat oikeudet tehdä muutoksia asuntoon, joten ilmalämpöpumpun asentamista ei voida suoraan kieltää. Taloyhtiön hallitus voi kuitenkin asettaa asennukselle ehtoja varmistaakseen, että työ tehdään ammattimaisesti ja oikein. Onkin järkevää, että taloyhtiö määrittelee selkeät ohjeet asennukselle, jotta hankinta voidaan toteuttaa huolettomasti ja ilman ongelmia.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Kerrostaloissa on sääntö, että asuntoihin saa asentaa vain viilentäviä ilmalämpöpumppuja. Tämä johtuu siitä, että rakennuksen lämmitys on keskitetty koko kiinteistön yhteiseen järjestelmään, eikä sitä haluta häiritä asuntokohtaisilla lämmitysratkaisuilla.

Lisäksi kerrostaloasunnossa on oltava parveke, jotta ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö voidaan sijoittaa sinne. Kondenssiveden poistotapa vaihtelee taloyhtiöittäin; toisinaan kondenssivesi ohjataan parvekkeen lattiakaivon tai viemäriin. Jos tällaista ei ole, kondenssivesi voidaan ohjata tyhjennettävään astiaan. Asentajamme huolehtii kondenssiveden oikeaoppisen poistotavan.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon vuokra-asuntoon

Ilmalämpöpumppu asennus rivi-, luhti- tai erillistaloon

Jos asut vuokralla sähköllä lämmitettävässä rivi-, luhti- tai erillistalossa, kannattaa valita ilmalämpöpumppu joka viilennyksen lisäksi lämmittää. Voit saada ilmalämpöpumpulla 30 % säästöt vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, eikä kesällä tapahtuva viilennyskään syö talven aikana syntyneitä säästöjä.

Näissä taloyhtiömuodoissa asennuksen reunaehdot voivat liittyä lähinnä ulkoyksikön sijoitteluun – halutaanko ulkoyksikkö takapihan puolelle, vai saako se olla myös etupihan puolella, jos sen esimerkiksi koteloi suojakotelolla ulkonäkösyistä.

Viilentävä ilmalämpöpumppu vuokra-asuntoon

Miten viilennystoimintoa kannattaa käyttää?

Ilmalämpöpumpun käyttöön liittyy useita vääriä uskomuksia. Laitteen oikeaoppinen viilennyskäyttö on tärkeää oppia, sillä silloin et maksa viilennyksestä turhaan liikaa.

Aseta pumppu kaukosäätimestä viilennysmodelle (lumihiutaleen kuva).

Tietyissä ilmalämpöpumpuissa syttyy myös pieni sininen valo sisäyksikköön.

Säädä puhallusnopeus 2–3 pykälän voimakkuuteen

Säädä pyyntilämpötila helteellä 23–25 asteeseen – saatat yllättyä, mutta asunto viilenee mainiosti!

Jos pyyntilämpötilan ja ulkolämpötilan välillä on liian suuri ero, ilmalämpöpumpun pinnalle voi kondensoitua vettä joka tippasee lattialle tai seinää pitkin. Räikeä käyttövirhe voi myös johtaa sisäyksikön jäätymiseen ja rikkoutumiseen.

Ja kuten kylmässä autossa, myös liian viileässä asunnossa voi altistua flunssalle!

Pumppu kannattaa pitää koko ajan päällä – älä sammuta kotoa poistuessa, tai edes yön ajaksi. Aurinko lämmittää asunnon rakenteita voimakkaasti, ja trooppisina öinäkään rakenteet eivät aina ehdi jäähtyä.

Jos sammutat ilmalämpöpumpun ja laitat sen uudelleen päälle, se joutuu tekemään suuremman työn (eli kuluttaa enemmän sähköä) saadakseen viilennettyä lämmenneen huonelämpötilan takaisin pyyntilämpötilan mukaiseksi. Jos tarvitset viilennystä läpi kesän, jatkuvasti päällä pitäminen voi siis olla edullisempaa pidemmällä aikavälillä.

Jos lähdet reissuun esimerkiksi viikon ajaksi, pumppu voi olla järkevää sammuttaa.

Älä käytä pelkästään viilennykseen tarkoitettua laitetta lämmitykseen!

Jos viilennykseen tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla lämmittää, se menee suurella todennäköisyydellä rikki. Takuu ei korvaa tällaisesta käyttövirheestä aiheutunutta vahinkoa.

Viilentävän ilmalämpöpumpun huolto

Viilentävän ilmalämpöpumpun huolto

Puhdista sisäyksikön suodattimet vähintään kerran kuukaudessa. Puhdas pumppu toimii energiatehokkaammin ja säilyy hyvässä käyttökunnossa pidempään. Suodattimet löytyvät sisäyksikön etukannen nostamalla. Voit imuroida tai huuhdella ne hanan alla.

Jos ulkoyksikkö on sijoitettu parvekkeelle ja kondenssivesi ohjataan astiaan, muista tyhjentää astia säännöllisesti! Kuumimpina päivinä kondenssivettä voi tulla useita litroja päivässä.

Viilennyskauden alussa on myös hyvä varmistaa, että sisäyksikön kondenssivesikaukalo ei ole tukossa. Nosta sisäyksikön kansi ylös, ja kaada varovasti vettä etualalle. Käy katsomassa, valuuko vesi ulkoyksikön kondenssivesiputkesta ulos.

Jos laitteeseen tulee vika, ota yhteyttä vuokranantajaan, ja sopikaa yhdessä huollon tilaamisesta.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä chatissa, soittamalla 020 742 4100 tai tarjouspyyntölomakkeella. Autamme mielellämme!

Lämpöykkönen