Pientalon omistaja, nosta talosi energialuokkaa – saat nämä hyödyt!
Pientalon saa nousemaan C-energialuokasta B-luokkaan suhteellisen helposti – ja muutos todella kannattaa. Muun muassa kunnat tarjoavat energiatehokkaiden talojen omistajille erilaisia etuja ja muutos nostaa merkittävästi myös talon arvoa.
Rakennukset jaetaan Suomessa energiatehokkuusluokkiin samalla tavalla kuin kodinkoneet. Esimerkiksi asuntomyynti-ilmoituksessa pitää lain mukaan ilmoittaa kohteen energiatehokkuusluokka. Luokkia on seitsemän, A, B, C, D, E, F ja G. A-luokka on paras ja G-luokka huonoin. Käytännössä kaikki C-luokkaa huonompaa energialuokkaa edustavat rakennukset ovat vanhoja kiinteistöjä, sillä C-luokka on viimeinen, jolla saa rakennusluvan.
Talon energiatehokkuus lasketaan monen eri tekijän perusteella. Kokonaistehokkuuteen vaikuttavat muun muassa kohteen seinien paksuus, rakenteiden eristykset, ikkunoiden tiivistykset, ilmanvaihtoratkaisu ja lämmitysjärjestelmä. Mitä enemmän kohteessa on neliöitä, sitä isompi energian ominaiskulutus saa olla.
A-luokan talojen määrän kasvu on niin merkittävää, että C-luokan kohde on jäämässä asuntomarkkinoilla jälleenmyyntiarvoltaan jatkuvasti yhä heikompaan asemaan.
Kuka ostaa tulevaisuudessa C-luokan talon?
Hyvä energiatehokkuus tarkoittaa rakennusvaiheessa kalliimpia investointikustannuksia, mutta kohde on pitkällä tähtäimellä huomattavasti edullisempi asua. Esimerkiksi A-luokan talossa energian kokonaiskulutus on energiatehokkuustaulukon mukaan 74 % pienempi kuin B-luokan talossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös asumiseen liittyvät euromääräiset kustannukset ovat A-luokan kohteessa keskimäärin 74 % pienemmät. Myös ympäristöön liittyvät vaikutukset ovat yhtä merkittäviä. Näillä asioilla on iso – ja jatkuvasti tärkeämpi – merkitys silloin, kun kohdetta ollaan myymässä.
Myös kunnat tarjoavat energiatehokkaiden kiinteistöjen omistajille erilaisia etuja. A- ja B-luokan kohteilla voi olla C-luokkaa alhaisempi tontin vuokrahinta tai ne voivat saada liittymämaksuihinsa erilaisia etuisuuksia. Oman kunnan tarjoamat edut kannattaa tarkistaa omasta rakennusvirastosta. Joskus jo pelkät kunnan tarjoamat edut voivat olla niin merkittävät, että niiden takia kannattaa harkita kohteen energiatehokkuusluokan muuttamista.
Hyppy C-luokasta B-luokkaan kaikkein helpoin
Ympäristöministeriön julkaiseman tutkimuksen mukaan A-luokan talojen määrä uusista pientaloista vuonna 2009 oli noin 21 %. Vuonna 2011 määrä oli jo 48 %. Määrän kasvu on niin merkittävää, että C-luokan kohde on jäämässä asuntomarkkinoilla jälleenmyyntiarvoltaan yhä heikompaan asemaan.
Haluatko opas- ja faktasisällöt suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje >>
A-luokkaan pääseminen edellyttää uudisrakennukselta kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista energiatehokkuusajattelua. Energiatehokkuus pitää huomioida kaikessa – ja hyvissä ajoin. A- ja B-luokan välillä energian kokonaiskulutuksen ero on kaikkein suurin – noin 74 %. Tämä tarkoittaa sitä, että nousu B-luokasta A-luokkaan edellyttää usein merkittäviä rakennusteknisiä muutoksia, kuten energiatehokkaampia ikkunoita ja talon eristysten merkittävää tehostamista. Sen sijaan B- ja C-luokan välillä energian kokonaiskulutuksen ero on pienempi, 24 %. Tämä merkitsee sitä, että myös energialuokan vaihtaminen onnistuu helpommin.
Muutos parhaimmillaan yhdellä keinolla
Käytännössä muutos onnistuu usein parhaiten kohteen ostoenergian määrää vähentämällä. Jos valitaan esimerkiksi energiatehokas hyötysuhteeltaan hyvä lämmitysjärjestelmä – joka pienentää merkittävästi ostoenergian määrää – on mahdollisuus päästä parempaan energiatehokkuusluokkaan, ilman että talon rakennetta muutetaan. Kolme energiatehokkainta päälämmitysratkaisua ovat maalämpö-, ilma-vesilämpö– ja poistoilmalämpöpumppu.
Ei kuitenkaan ole samantekevää, minkä lämpöpumpun kohteeseen valitsee, sillä lämpöpumput toimivat eri hyötysuhteilla. Lähtökohta on, että mitä edullisempi lämpöpumppu valitaan, sitä kalliimpi se on käyttää. Energiahyödyt saavutetaan pitkällä tähtäimellä, joten laitteen laadukkuus, elinkaarikustannukset sekä huoltopalvelut kannattaa selvittää hankintavaiheessa erittäin huolellisesti.
Haluatko selvittää, mikä enerigiatehokas lämmitysratkaisu toisi sinulle suurimmat säästöt? Ota yhteyttä >>
Millaisia ovat tulevaisuuden energiaratkaisut? Lue kymmenen mielenkiintoista faktaa >>
Mistä ilma-vesilämpöpumpun huima suosio johtuu? Lue artikkeli >>
Pientaloasukkaan energiaomavaraisuus – haavetta vai todellisuutta? Lue artikkeli >>
Kuva: Shutterstock