Näin pienennät asumiseen liittyvää hiilijalanjälkeäsi – 10 käytännön ohjetta
Jokainen meistä jättää ympäristöönsä oman hiilijalanjäljen, huolimatta siitä, mietimmekö tekojemme seurauksia vai emme. Meidän suomalaisten hiilijalanjälki on Euroopan suurimpia. Syynä tähän ovat suureksi osaksi asumisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt – mikä taas johtuu pitkälti siitä, että suomalaiskodeissa suositaan vieläkin öljylämmitystä ja kaukolämmitteisten kotien lämmöntuotannossa käytetään fossiilisia polttoaineita.
Alla listaus asumiseen liittyvistä toimenpiteistä, joilla yksittäinen kuluttaja voi vaikuttaa tehokkaimmin oman – tai oman perheensä – hiilijalanjäljen suuruuteen.
1. Suosi vihreää sähköä
Suosi vihreää sähköä. EKOenergia-merkintä takaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvia energialähteitä hyödyntäen. EKOenergia voi olla tuulivoimaa, bioenergiaa, aurinkoenergiaa, aaltovoimaa, geotermistä energiaa tai vesivoimaa. Sertifikoitua EKOenergiaa välittävät energiamyyjät löydät täältä. Voi kysyä EKOenerfia-mahdollisuudesta myös omalta sähköyhtiöltäsi.
2. Hanki ekologinen lämmitysmuoto
Omakotitalon suurin energiankulutus syntyy lämmityksestä – ja suurimmat ympäristöhaitat aiheuttaa öljylämmitys. Öljy-, puu,- pelletti- tai vesikiertoinen sähkölämmitys kannattaa korvata energiatehokkaalla ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla. Lämpöpumpun hankinta on paitsi yksittäisen ihmisen suurin ympäristöteko, se säästää energiaa niin paljon, että laitteen voi hankkia käytännössä lämmityksestä syntyvillä säästöillä – ja rahaa jää vielä ylikin.
3. Pienennä sähkönkulutusta ilmalämpöpumpulla
Suoralla sähkölämmityksellä varustetussa kodissa energiankulutusta voi vähentää kustannustehokkaimmin ilmalämpöpumpulla. Myös ilmalämpöpumppu säästää energiaa niin paljon, että laite voidaan hankkia sen tuomilla säästöillä.
4. Tarkistuta lämmöneristys
Selvitä, onko kodissasi puutteellinen lämmöneristys. Vanhojen talojen yläpohjissa olevat ilmavuodot aiheuttavat suurta energianhukkaa erityisesti ennen vuotta 2010 rakennetuissa pientaloissa.
5. Tiivistä ovet ja ikkunat
Vanhoissa pientaloissa ovet ja ikkunat ovat usein heikoimpia rakenteita ja niiden vaihto tai tiivistys voivat parantaa merkittävästi kodin energiatehokkuutta.
6. Tutustu aurinkoenergiaratkaisuihin
Ympäristöystävällisten aurinkosähköpaneeleiden ja -keräimien hinnat ovat laskeneet viime vuosien aikana merkittävästi. Niillä voi tuottaa esimerkiksi oman kodin tai vapaa-ajanasunnon valaistukseen, käyttöveden lämmittämiseen tai piensähkölaitteiden käyttöön tarvittavan energian. Lue lisää aurinkosähköpaneelien hankinnasta täältä.
7. Huolehdi ilmanvaihdon toimivuudesta
Kiinteistön lämmitysenergian kulutuksesta jopa 30–40 % aiheutuu ilmanvaihdosta. Siksi lämmitysjärjestelmää vaihdettaessa tai lisäeristyksiä tehtäessä on oleellista huolehtia myös ilmanvaihdon toimivuudesta ja energiatehokkuudesta. Energiansäästön kannalta kohteeseen suositellaan ns. lämmön talteenoton kautta järjestettyä ilmanvaihtoa, jossa ilmastointi hoituu motorisoidusti putkia pitkin.
Painovoimaisissa pientaloissa tämä ei ole rakennuksen terveyden kannalta kuitenkaan aina paras ratkaisu, sillä liika tiiviys voi johtaa homeongelmiin. Painovoimaisissa kohteissa olisi hyvä sen sijaan varmistaa, että kodin ilmanvaihto kulkee ilmanvaihtoräppänöiden tai -laitteiden kautta, venttiilit ovat puhtaat, eikä seinissä ole ilmavuotoja. Ilmanvaihtoa voi tehostaa myös uusilla energiatehokkailla painovoimaisilla ilmanvaihtoratkaisuilla, jotka eivät vaadi rakenteellisia muutoksia. Energiansäästö syntyy vanhoissa painovoimaisissa pientaloissa aina riskittömimmin lämmön tuottotapaa vaihtamalla.
8. Vaihda LED-lamppuihin
Kotitalouksien merkittävin energiankuluttaja on lämmityksen jälkeen valaistus. Paras energiansäästö saavutetaan LED-lampuilla.
9. Hanki vain energiatehokkaita sähkölaitteita
Kun asumisen mukavuustaso nousee, kodin sähkölaitteiden energiatehokkuudella on yhä suurempi merkitys kodin kokonaiskulutukseen. Sähkölaitteet lohkaisevat jo noin kolmanneksen kodin energiankulutuksesta. Hanki kotiisi vain parhaalla energialuokituksella varustettuja kodinkoneita ja viihdelaitteita – ja huomioi energiansäästönäkökulma myös laitteiden sijoittelussa ja asennuksessa.
10. Järkeistä omia energiankulutustottumuksia
Omilla energiankäyttötottumuksilla on merkittävä vaikutus sähkölaskun suuruuteen. Aloita hiilijalanjälkitalkoot vaikkapa lämpimän veden, saunan tai kuivausrummun käytön järkeistämisellä. Eniten sähköä kuluttavat nopeasti kovaa tehoa edellyttävät sähkölaitteet, kuten sähkökiuas – ja pienlaitteista vedenkeitin sekä hiustenkuivaaja. Jos lasket asunnon sisälämpötilaa yhdellä asteella, säästät keskimäärin 5% lämmityskuluissa.
Lähteet: LämpöYkkönen, WWF, Wikipedia, Energiatehokas Koti, Rakentaja
Lue lisää: Energiansäästö kotona
Kiinnostuitko lämpöpumpuista? Ota yhteyttä >>
Lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin ja tuo säästöjä. Lue artikkeli >>