Siirry sisältöön

Mikä ihmeen hybridivaraaja – mitä hyötyä se tuo?

Hybridivaraaja on lämmönjakajana toimiva vesisäiliö, joka mahdollistaa useiden eri lämmönlähteiden yhtäaikaisen käytön – esimerkiksi aurinkopaneeleiden hyödyntämisen lämpöpumpun, öljyn, puun tai sähkön rinnalla.

Miksi tarvitaan hybridivaraaja?

Ilmastonsuojelutarve sekä sähkön kallistuminen kannustavat ihmisiä monipuolistamaan oman kodin lämmöntuotantotapoja. Moni haluaa hankkia vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle esimerkiksi energiatehokkaan lämpöpumpun tai täydentää energiantuotantoa aurinkokeräimillä tai aurinkopaneeleilla.

Jos energianlähteitä on useampia, tarvitaan varaaja, johon voi syöttää energiaa monella eri tavalla.

Käytännössä laite mahdollistaa aina saatavilla olevan edullisimman energian hyödyntämisen. Esimerkiksi aurinkoisella säällä varaaja käyttää aurinkopaneelien tuottamaa energiaa. 

Laitteeseen voidaan kytkeä monta eri lämmöntuottomallia, esimerkiksi, öljy- tai puukattila, sähkö, lämpöpumppu, aurinkokeräimet tai aurinkosähkökennojen sähkövastukset.

Hybridivaraaja lämmittää saamallaan energialla käyttö- ja lämmitysveden ja jakaa sitä talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Käytännössä laite mahdollistaa aina saatavilla olevan edullisimman energian hyödyntämisen. Esimerkiksi lämpöpumppulämmitykseen ja aurinkokeräimiin tai -paneeleihin yhdistetty varaaja ottaa aurinkoisella ilmalla lämpöä aurinkokeräimen tai -paneelien kautta ja lämmittää ilmaisella energialla suurimman osan käyttövedestä. Tai jos kohteessa on vanhan lämmitysmuodon rinnalla maalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumppu, puuta ja öljyä käytetään tukemaan lämmitystä lämpöpumpun rinnalla.

Kenelle hybridivaraaja sopii?

Hybridivaraajan tyypillisin käyttäjäryhmä ovat omakotitaloasukkaat tai talviasuttavan vapaa-ajan asunnon omistajat, jotka haluavat hyödyntää aurinkoenergiaa. Usein aurinkokeräimet tai aurinkosähköpaneelit yhdistetään esimerkiksi öljy-, puu- tai sähkökattilaan tai ilma-vesilämpöpumppuun jossa on valmius hyödyntää aurinkoenergiaa.

Maaseudulla laite asennetaan tyypillisesti puu- tai pellettikattilan viereen, jolloin voidaan hyödyntää muitakin lämmönlähteitä, jos puu- tai pellettikattilan lämmitykseen ei ole mahdollisuutta tai aikaa.

Yksi hybridivaraajan tyypillinen käyttäjäryhmä ovat omakotitaloasukkaat tai talviasuttavan vapaa-ajan asunnon omistajat, jotka haluavat hyödyntää aurinkoenergiaa.

Maalämpökohteisiin hybridivaraajan harvemmin laitetaan, sillä lämmitys on jo lähtökohtaisesti niin edullista, ettei muita lämmönlähteitä tarvita. Osassa uusista maalämpöpumpuista on myös valmius hyödyntää aurinkoenergiaa maalämmön rinnalla.

Hybridivaraaja vaatii vesikiertoisen lämmönjaon, joten suorasähkölämmitteisiin kohteisiin, joissa on sähköpatteri, hybridivaraaja ei sovi. Suorasähkölämmitteisiin kohteisiin energiatehokkain lisälämmönlähde on ilmalämpöpumppu.

Hybridivaraajan hinta ja tulevaisuus?

Hybridivaraaja maksaa asennettuna noin 3 000 – 5 000 euroa.

Iso, monikäyttöinen varaaja, johon voi ladata energiaa on nyt ja erityisesti  tulevaisuudessa varsin kannattava investointi. On ennustettu, että sähkönhinta muodostuu tulevaisuudessa sähkönkulutuksen huippulukeman (ns. huipputehotariffi) perusteella – eli toisin sanoen kotitalous maksaa koko vuoden sähköstä vuoden kovimman kulutuspiikin mukaisesti. Oletus on myös, että sähkön kulutusta ryhdytään tulevaisuudessa mittaamaan tuntitehon sijasta minuuttitehon mukaan.

Tällaisessa tilanteessa hybridivaraajasta olisi suuri apu kustannussäästöjen kannalta. Laitteen automatiikka voisi estää energian kulutuspiikit – ja energiaa voitaisiin ottaa varastosta silloin, kun sähkön hinta olisi kovimmillaan.

Kiinnostuitko hybridiratkaisuista? Ota yhteyttä >>

Kannattaako omakotitaloon tai mökille hankkia aurinkopaneelit? Lue artikkeli >>

Yhä useampi hankkii lämpöpumpun – laite maksaa itsensä ja tuo isot säästöt >>

Kuva: Laitevalmistajat

Lämpöykkönen