Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumpun sijoitus

Ilmalämpöpumppua asennettaessa on ensisijaisen tärkeää sijoittaa sen sisäyksikkö huoneistossa oikein. Ilmalämpöpumpun puhaltaman ilman tulee päästä leviämään vapaasti koko huoneistoon. Pahimmillaan huonosti valittu paikka voi mitätöidä ilmalämpöpumpusta saatavat hyödyt. Sijoituspaikka valitaan kunkin kohteen uniikkien ominaisuuksien ja lämpöpumpun käyttötarkoituksen (lämmitys/viilennys) mukaan.

Mitä ilmalämpö­pumpun sijoituksessa tulee huomioida?

  • Sisäyksikkö sijoitetaan avoimeen tilaan niin, että sen edessä ei ole seinää tai muuta isoa estettä, jolloin ilma pääsee leviämään vapaasti koko huoneistoon.
  • Ilmalämpöpumpun yläpuolelle ja sivuille tulee jäädä tilaa vähintään 5–10 cm laitteesta riippuen. Useimmiten sisäyksiköt ovat noin 30cm korkeita, mutta pienempiäkin malleja löytyy.
  • Sisäyksikkö sijoitetaan niin, että se ei puhalla suoraan niskaan esimerkiksi sohvalla istuttaessa, sillä liian lähellä oleskeltaessa lämpöpumppu voi aiheuttaa vedon tunteen.
  • Sisäyksikkö pyritään asentamaan ulkoseinää vasten, jolloin putkivedot saadaan ulos suoraan sisäyksikön takaa. Tällöin putkien kotelointeja ei tarvitse tehdä sisäseinien pintoja pitkin, eivätkä ne aiheuta esteettistä haittaa.
  • Jos talo on kaksikerroksinen ja siellä on vain yksi ilmalämpöpumppu, sisäyksikkö sijoitetaan sen mukaan, onko lämpöpumppu pelkästään lämmittävä tai viilentävä, vai sekä lämmittävä että viilentävä. Jos lämpöpumppu on vain lämmittävä, sisäyksikkö tulisi sijoittaa alakertaan avoimelle paikalle, jotta lämmin ilma pääsee nousemaan myös yläkertaan. Jos lämpöpumppu on pelkästään viilentävä, sisäyksikkö tulisi sijoittaa yläkertaan avoimelle paikalle, jotta viileä ilma pääsee valumaan alaspäin myös alakertaan.
  • Jos on tarve sekä lämmittävälle että viilentävälle lämpöpumpulle, kaksikerroksiseen taloon suositellaan lähtökohtaisesti kahden ilmalämpöpumpun asentamista. Toinen sijoitettuna yläkertaan ja toinen alakertaan. Näin ilmalämpöpumpuista saadaan paras mahdollinen hyöty, ja lämmin sekä viileä ilma leviävät tasaisemmin ja tehokkaammin koko asuntoon.
  • Jos asunnossa on takka, ilmalämpöpumppu voi olla järkevää sijoittaa niin, että se pääsee kierrättämään takan tuottamaa lämpöä huoneistoon.
  • Ilmalämpöpumpun sijoittelussa on hyvä huomioida se, että asukkaan tulee päästä puhdistamaan suodattimet kuukausittain. Tällöin esimerkiksi kaksikerroksisen talon portaikkoon asentaminen ei ole paras vaihtoehto.

Mitä ulkoyksikön sijoituksessa tulee huomioida?

  • Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä, jotta putkivedot saadaan pidettyä kohtuullisen lyhyinä. Tämä on myös useimmiten asiakkaalle edullisin vaihtoehto.
  • Ulkoyksikön ympärillä tulee olla tarpeeksi tilaa, jotta ilma pääsee virtaamaan vapaasti. On suositeltavaa, että ulkoyksikön eteen jää noin 2 metriä vapaata tilaa ja alle noin puoli metriä.
  • Ulkoyksikköä ei kannata sijoittaa kulkuväylän välittömään läheisyyteen, sillä etenkin talvisin ulkoyksiköstä tippuva sulatusvesi jäätyy maahan valuessaan.
  • Joillakin taloyhtiöillä voi olla määräyksiä ulkoyksikön ulkonäön suhteen. Ulkoyksikön voi verhoilla suojakotelolla, jolloin se sulautuu paremmin talon julkisivuun. Suojakotelon voi hankkia valmiina ja tarvittaessa maalata eri värillä, tai sen voi rakentaa itse. Rakentaessa on tärkeää huomioida, että suojakotelo päästää tarpeeksi ilmaa lävitseen, jolloin ilmalämpöpumpun toiminta säilyy tehokkaana. Voit tiedustella suojakoteloa asiantuntijoiltamme tai tilata suojakotelon suoraan verkkokaupastamme.
  • Ulkoyksikön voi asentaa seinä- tai maatelineelle. Puutalossa ulkoyksikkö suositellaan asennettavaksi maatelineen päälle, jotta puurakenteet eivät resonoi ulkoyksikön ääntä sisätiloihin. Maatelineen alle tulee laittaa esimerkiksi betonilaatat, jolloin ulkoyksikkö saadaan asennettua suoraan ja tukevasti. Seinäteline on suosittu ratkaisu esimerkiksi kivi- ja tiilitaloissa.

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen oikein on avainasemassa pumpun optimaalisen toiminnan ja energiatehokkuuden varmistamiseksi. Asiantuntijan avulla löydät parhaan mahdollisen paikan sekä sisä- että ulkoyksikölle. Näin voit hyödyntää ilmalämpöpumpun tarjoamat edut täysimääräisesti, lisätä asumismukavuutta ja säästää energiakustannuksissa. Oikein sijoitettu ilmalämpöpumppu ei ainoastaan paranna asumismukavuutta, vaan myös pidentää laitteen käyttöikää ja vähentää huollon tarvetta. Sopivan sijoituspaikan valinta on siis panostus sekä mukavuuteen että taloudelliseen hyötyyn pitkällä aikavälillä. Apua ilmalämpöpumppujen vertailuun löydät täältä tai ottamalla yhteyttä puhelimitse 020 742 4100 tai alla olevalla lomakkeella.

Pyydä tarjous ilmalämpö­pumpusta:

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen