Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumppu vertailu: Mitä huomioida, kun valitset ilmalämpöpumppua? 

Ilmalämpöpumppujen vertailu ennen ostoa kannattaa, sillä näin varmistat, että saat parhaan hyödyn irti laitteesta.

Valintaa ei kannata tehdä vain eri merkkien ja mallien välillä, vaan tärkeämpää on ymmärtää ilmalämpöpumpun perusominaisuuksia. Paljon riippuu käyttötarkoituksesta: aina et tarvitse kalleinta laitetta, mutta on myös asioita, joista ei kannata säästää ilmalämpöpumppua hankkiessa.

Eri tahot suorittavat myös ilmalämpöpumpputestejä eri mallien välillä. Esimerkiksi Kauppalehti on testannut vuonna 2023 julkaistussa jutussa ilmalämpöpumppuja (juttu vain tilaajille). 

Ilmalämpöpumppuvertailu: Kiinnitä huomio näihin asioihin, kun hankit laitetta

1. Käyttötarkoitus: Viilennys, lämmitys, vai molemmat? 

Ensimmäinen asia ilmalämpöpumppua hankkiessa on pohtia, mihin käyttötarpeeseen hankit sen. Ilmalämpöpumppuja voi käyttää kahteen tarkoitukseen: viilennykseen, tai sekä viilennykseen että lämmitykseen. 

Käytännössä kerrostaloasuntoihin voi asentaa ilmalämpöpumpun vain viilennystarkoitukseen. Mutta jos asut omakotitalossa, rivitalossa tai hankit lämpöpumppua mökille, kannattaa harkita myös lämmitysominaisuuden hyödyntämistä.

Vaikka lämmittävä lämpöpumppu voi olla kustannuksiltaan suurempi kuin vain viilentävä, se tuo pitkäaikaista säästöä lämmityskuluihin ja maksaa itsensä takaisin pienempinä sähkölaskuina. 

Yhä useampi hankkii ilmalämpöpumpun, jossa on sekä viilennys että lämmitys. Näin ollen kesällä voi viilentää kodin mukavaksi, mutta samalla voi varautua talven kovempiin sähkölaskuihin. 

2. Vertaile ilmalämpöpumppujen äänitasoa

Laadukkaiden ilmalämpöpumpun äänitasot ovat viime vuosina laskeneet niin hiljaisiksi, että jopa tietokoneen hurina pitää kovempaa ääntä. Kuitenkin on syytä varmistaa äänitaso, sillä halvemmissa lämpöpumpuissa se on usein asia, josta säästetään. 

Etenkin jos hankit ilmalämpöpumppua kerrostalo- tai rivitaloasuntoon, on syytä vertailla vain hiljaisia ilmalämpöpumppuja. Ulkoyksikön äänitason tulee olla naapurin parvekkeelta mitattuna alle 45dB, jotta ääni ei häiritse naapureita. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkoyksikön vieressä ääni saa olla korkeampi, mutta naapurille siitä ei saa koitua haittaa.

Hiljainen äänitaso on edukseen myös silloin, jos talossasi on pieniä lapsia, lemmikkejä tai olet itse herkkäuninen. Silloin muutamallakin desibelillä voi olla merkitystä. 

Erityisen suosittu hiljainen ilmalämpöpumppu on Toshiba Seyia, joka on toimiva valinta niin kerrostaloissa kuin omakotitaloissa. 

Lue myös: Ilmalämpöpumppu kerrostaloon vaivatta

3. Fyysinen koko ja ulkonäkö 

Ilmalämpöpumppua ei saa katseilta piiloon, joten moni haluaa vertailla myös niiden ulkonäköä. Käytännössä ilmalämpöpumppujen koko kasvaa lämmitystehokkuuden myötä, ja suureen omakotitaloon voi olla parempi hankkia hieman kookkaampi pumppu. Se ei silti tarkoita, että pumppu olisi rumilus, sillä nykyaikaiset ilmalämpöpumput voivat olla hyvinkin elegantteja.

Erityisen tyylikkäitä ilmalämpöpumppuja ovat Toshiba Haori, jonka kangaspäällisen voit vaihtaa itse, sekä mustanpuhuva Toshiba Polar Black.

Toshiba Haori on sisustajan valinta.

4. Wifi ja etäohjausmahdollisuus 

Haluatko ohjata ilmalämpöpumpun toimintaa etänä tai seurata sen toimintaa mobiilisovelluksesta? Lähes kaikkiin moderneihin lämpöpumppuihin on saatavilla wifi ja etäohjaus, jonka avulla säästät energiaa ja optimoit laitteen käyttöä. Voit esimerkiksi ajastaa mökillä olevan ilmalämpöpumpun lämmittämään mökkimatkalla, tai asettaa viilennystoiminnon, kun lähdet töistä kotiin. 

5. SCOP-arvo kertoo hyötysuhteesta

Ilmalämpöpumppuja vertaillessa ei tarvitse tietää kaikkea teknisistä nippelitiedoista, mutta on hyvä tuntea käsite SCOP-arvo. 

SCOP-arvo (Seasonal Coefficient of Performance) kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhteesta koko lämmityskaudella. 

Mitä suurempi SCOP-arvo on, sitä parempi hyötysuhde laitteella on. Hyvissä ilmalämpöpumpuissa SCOP-arvo on 4–5 tuntumassa.  Vertaillessa on siis hyvä punnita, maksatko hieman enemmän tehokkaammasta laitteesta, vai riittääkö pienemmän SCOP-arvon ilmalämpöpumppu.

Arvo kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa lämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden. Esimerkiksi luku 4.1 tarkoittaa, että lämpöpumppu tuottaa 4.1kW lämpöä, jos siihen syöttää 1 kW sähköä. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että suoran sähkölämmityksen SCOP-arvo on noin 1, kun taas parhaiden ilmalämpöpumppujen hyötysuhde voi olla yli 5. 

6. Testattu lämmitysteho pakkasessa 

Kun vertailet talvikäyttöön tulevia ilmalämpöpumppuja, tutustu myös pumpun lämmitystehoon. Moni valmistaja ilmoittaa, millaisissa pakkasasteissa lämpöpumppu toimii: esimerkiksi parhaat pumput on testattu jopa -35 pakkasessa. 

Ilmoitettu pakkasraja kertoo laitteen testatun hyötysuhteen.

On tärkeää huomata, että ilmoitetut luvut perustuvat testituloksiin. Jos valmistaja ilmoittaa laitteen toimivan esimerkiksi “vain” -20 pakkasasteessa, se ei tarkoita, etteikö pumppu toimisi tehokkaasti myös tätä kylmemmässä. Tätä kylmemmässä laitteen hyötysuhde laskee, mutta laite toimii yhtä lailla. 

Monesti rannikolla ja Etelä-Suomessa riittää noin -20 tai -25 asteessa testattu ilmalämpöpumppu, kun taas moni pohjoisemmassa asuva valitsee jopa -35 asteessa testatun laitteen. 

Lue myös: Miksi ilmalämpöpumppu kannattaa asentaa talvella? 

7. Automaattinen takkatoiminto helpottaa tulisijan lämmitystä

Lämmitätkö kotiasi puulla? Kannattaa vertailla ilmalämpöpumppuja, joissa on automaattinen takkatoiminto. Tämä mahdollistaa sen, että saat maksimaalisen hyödyn irti takan lämmityksestä. Automaattinen takkatoiminto puhaltaa takan lämmitysilmaa tasaisesti ympäri asuntoa, mikä laskee päälämmitysmuodon tarvetta.

Lue lisää takan ja ilmalämpöpumpun yhteiskäytöstä. 

8. Ilmalämpöpumpulla voi vaikuttaa myös sisäilman laatuun 

Viilentäessään ilmalämpöpumppu poistaa sisäilmasta kosteutta, mikä raikastaa myös ilmaa. Kosteudenpoiston vuoksi ilmalämpöpumppu on hyvä valinta myös kesämökille, sillä laadukas laite vähentää mahdollisuutta homekasvustoihin.

Viilentäviä ilmalämpöpumppuja vertaillessa on hyvä valita laite, jossa on tehokas viilennysilman kuivatustoiminto. Koska jäähdytystoiminto synnyttää ilmalämpöpumpun kennostoon kosteutta, on tärkeää varmistaa, että ilmalämpöpumppu poistaa sitä tehokkaasti.

Oikein huollettu ilmalämpöpumppu auttaa myös pitämään sisäilman raikkaampana. Jos haluat erityisen puhdasta huoneilmaa, kannattaa vertailla ilmalämpöpumppujen puhdistusominaisuuksia. Esimerkiksi Toshiba Haori -malliin on saatavilla tehokas plasmaionisaattori ja Toshiba Ultra Pure -suodattimet, jotka puhdistavat sisäilmaa.

9. Takuut ja huoltomahdollisuudet 

Itse ilmalämpöpumppujen vertailun ohella on syytä tutustua toimittajaan. Millaista takuuta, korjauspalvelua tai huoltoa se tarjoaa? Tiedätkö, mitä teet, jos ilmalämpöpumppuun ilmaantuu vika, tai haluat käyttövinkkejä asennuksen jälkeen? 

Vastuullisena toimijana tarjoamme ilmalämpöpumpuille sekä asennukselle kattavat takuut, jotka ovat malli- ja sopimuskohtaisesti 2–7 vuoden välillä.

Pohditko sinulle sopivaa ilmalämpöpumppua? Ota meihin yhteyttä, ja saat asiantuntijan arvion sinulle sopivasta laitteesta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään!

Katso ajankohtaiset ilmalämpöpumpputarjoukset! 

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta:

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista(Pakollinen)
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)
Lämpöykkönen