Siirry sisältöön

Omistatko kiinteistön tai sijoitusasunnon? Lämmitysjärjestelmän vaihto maksimoi sijoituksesi arvon ja tuoton

Kiinteistön suurin kuluerä muodostuu lämmityskustannuksista. Yhä useampi kiinteistön omistaja päätyykin vaihtamaan lämmitysjärjestelmän energiatehokkaampaan vaihtoehtoon. Muutos tuo parhaimmillaan vuosittaisiin lämmityskustannuksiin 70 % säästöt ja nostaa 5–20 % kiinteistön arvoa.

Lämmitysjärjestelmän vaihto on tehokkain keino, jolla voidaan nostaa kiinteistön arvoa ja vuokratuottoa. Sen takia yhä useampi kiinteistönomistaja vaihtaa kohteeseensa ekologisen ja energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän.

Kun projektissa hyödynnettiin yritykselle räätälöityä rahoitusmallia, hankinta ei vaatinut yritykseltä erillistä pääomaa, vaan investointi voitiin kattaa lämmityksestä syntyvillä säästöillä.

Alla oleva, todellisiin muutoskohteisiin ja kiinteistösijoittamisen arvonmäärityksiin perustuva esimerkkilaskelma todistaa, että lämmitysjärjestelmän vaihdolla on merkittäviä vaikutuksia sekä suurkiinteistön että yksittäisen sijoitusasunnon kannattavuuteen.

Kerrostalokiinteistössä huikea arvonnousu

Laskelmien esimerkkikohteena on 5 300 neliön kokoinen kerrostalokiinteistö, jossa lämmitys vaihdettiin kaukolämmöstä maalämpöön.

Kiinteistössä sijaitsevan yksittäisen 47 neliön sijoitusasunnon myyntihinta – eli asunnon arvo – nousi noin 6 200 euroa. Koko kiinteistön velattoman hinnan arvonnousu oli noin 307 000 euroa. Arvonnousun taustalla on se, että ostajat ovat valmiita maksamaan kohteesta enemmän, sillä asumiskustannuksiltaan huomattavasti edullisemmassa kiinteistössä vuokratuotto on parempi.

Lämmitysjärjestelmän vaihtoon kannustavat kaukolämmön noususuhdanteinen hintakehitys sekä mahdollisuus ostoenergian kilpailuttamiseen. Taloyhtiö ei pysty kilpailuttamaan kaukolämmön hintaa silloin, kun toimittajia on vain yksi – lämpöpumppuratkaisuissa lämpöpumppujen käyttämän sähkön voi vapaasti kilpailuttaa.

Käytännössä kiinteistön arvo nousi lämmitysjärjestelmän vaihdon jälkeen lähes saman verran, kuin uuteen lämmitysjärjestelmään investoitiin (363 000 euroa). Yksittäisen, 47 neliön kokoisen asunnon osalta investointihinnaksi tuli 3 416 euroa. Investointi rahoitettiin lainalla, jolloin rahoitusvastike nousi. Kun projektissa hyödynnettiin yritykselle räätälöityä rahoitusmallia, hankinta ei vaatinut yritykseltä erillistä pääomaa, vaan investointi voitiin kattaa lämmityksestä syntyvillä säästöillä.

Kiinnostuitko rahoitusmallista? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää >>

Vuokratuottoon merkittävä kasvu

Uusi energiatehokas lämmitysjärjestelmä paransi arvonnousun lisäksi kohteen vuokratuottoa. Kun kuukausittainen hoitovastike oli kaukolämmityksen aikana lämmityksen osalta 88 senttiä neliöltä, maalämmityksellä hoitovastike oli 32 senttiä neliöltä.

Koko 5 300 neliön kiinteistön osalta vuosittaiset säästöt olivat ensimmäisenä vuonna noin 35 000 euroa. Kun laskelmissa huomioidaan vuosittainen energianhinnan korotus, kumulatiivinen vuokratuoton arvioitu kasvu on 20 vuoden aikana noin 900 000 euroa.

Lämmitysjärjestelmän vaihto pienensi energian säästön myötä yksittäisen 47 neliön sijoitusasunnon hoitovastiketta ja kasvatti pankkilainan takia rahoitusvastiketta. Kuvassa muutoksen kokonaisvaikutus vuokratuottoon.

Kiinnostuitko laskelmista? Ota yhteyttä, niin saat käyttöösi tarkemmat laskelmat >>

Ilmalämpöpumppu – nopein tapa alentaa käyttökuluja

Lämmitysjärjestelmän merkitys kannattavuustekijänä on yhtä suuri sekä uudiskohteessa että saneerauskohteessa – saneerauskohteessa kustannuksia aiheuttaa toki myös vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen.

Maalämmön rinnalle noussut toinen energiatehokas vaihtoehto, ilma-vesilämpöpumppu on investointihinnaltaan pienempi, eikä vaadi maaperään tehtäviä porauksia. 

Esimerkkilaskelmassa käytetyn maalämmön ohella toinen suosiotaan kasvattava energiatehokas lämmitysjärjestelmä on ilma-vesilämpöpumppu. Se tuo lämmityskustannuksiin hieman pienemmät vuosittaiset säästöt (40–60 %) kuin maalämpöpumppu (70–80%), mutta sen investointihinta ei ole niin iso ja hankinnan kannattavuus realisoituu näin nopeammin.

Selvitä tästä, kumpi lämmitysmuoto sopii sinulle paremmin, maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu? >>

Päälämmitysjärjestelmän ohella sijoituskiinteistön tai -asunnon käyttökuluja voidaan pienentää myös lisälämmitysratkaisulla. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu on kannattava ratkaisu sähkölämmitteiseen kohteeseen, jossa se tuo lämmityskustannuksiin noin 40–50 % säästöt. Laitetta kannattaa hyödyntää myös öljylämmitteisissä kohteissa sekä kaukolämpöalueilla, jos kaukolämmön hinta liikkuu samalla tasolla sähkön hinnan kanssa (noin 10–12 senttiä/kWh).

Tarkista tästä kaukolämmön hinta omalla alueellasi >> 

Ekologisuus vuokrakohteiden uusi markkinointivaltti

Ekologinen ja uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävä lämmitys on tekijä, joka vaikuttaa yhä merkittävämmin sekä yritysten että yksittäisten ihmisten vuokrauspäätöksiin. Moni iso kiinteistönomistaja osaakin jo hyödyntää markkinoinnissaan vihreän rakentamisen sertifikaattteja.

Ekologinen lämmitys on tekijä, joka vaikuttaa vuokrauspäätöksiin yhä merkittävämmin. Moni iso kiinteistönomistaja osaakin jo hyödyntää markkinoinnissaan vihreän rakentamisen sertifikaattteja. 

Rakennusten virallisia ympäristövaikutusarviointi- ja luokitusjärjestelmiä ovat muun muassa PromiceE, Breeam ja Leed. Vihreän rakentamisen sertifikaatteja voivat hakea kohteilleen kaikki, jotka hyödyntävät kiinteistöissään ekologisia lämmitysratkaisuja. Vaikutukset voivat olla yllättävänkin isoja. Esimerkiksi Leed-sertifikaatin saaneissa liikekiinteistöissä välitön arvonnousu oli noin 7,5 %.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme määrittää kiinteistöllesi optimaalisimman lämmitysratkaisun >>

Suurimmat säästöt syntyvät suunnitelmallisuudella – panosta lämmitysprojektissa asiantuntevaan kumppaniin >>

Kumpi on kannattavampi, maalämpö-, vai ilma-vesilämpöpumppu? Lue vertailu >>

Laskelmien lähde: Rototec Consulting

Kuvat: Shutterstock, Buorre

Lämpöykkönen