Siirry sisältöön

Näin pienennät vanhan pientalon energiankulutusta – ja saat paremman energiatodistuksen

Energiatodistus vaaditaan nyt myös ennen vuotta 1980 rakennetuilta omakotitaloilta. Lue täsmäohjeet vanhan omakotitalon energiankulutuksen pienentämiseen ja vakuuta ostaja paremmalla energiatodistuksella.

Suomessa ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään lailla, jonka mukaan kaikilla myyntiin tai vuokrattavaksi tulevilla taloilla – paitsi alle 50 neliömetrin kokoisilla kohteilla tai loma-asunnoilla – pitää olla energiatodistus. Vaatimus energiatodistuksesta laajeni heinäkuun alussa koskemaan myös ennen vuotta 1980 rakennettuja pientaloja.

Lainsäädännön taustalla on tieto, että vanhat sähkölämmitteiset pientalot ovat Suomessa suurimpia energiantuhlaajia ja päätyvät lähes aina alimpaan G-energialuokkaan. Vanhoissa sähkölämmitteisissä pientaloissa asuu noin miljoona suomalaista.

Vanhat sähkölämmitteiset omakotitalot ovat Suomessa suurimpia energiantuhlaajia. Niissä asuu noin miljoona suomalaista.

Laki velvoittaa käytännössä omistajat selvityttämään rakennustensa energiankulutuksen ja tutkimaan, millä toimenpiteillä rakennuksen energiatehokkuutta voitaisiin parantaa.

Hyvistä tavoitteestaan huolimatta laki on saanut osakseen myös kritiikkiä ja energiatodistuksen jatkokehittämistä on vaadittu Suomessa kansalaisaloitteella. Vanhan pientalon energiatodistus maksaa keskimäärin 520 euroa.

Jo pienillä muutoksilla parempi energiatodistus

Energiatodistuksen tarkoitus on kertoa ostajalle tai vuokraajalle, miten paljon asuminen talossa maksaa – ja miten paljon talon kuluttama energia kuormittaa ympäristöä. Vanhassa pientalossa jo yksittäinen muutos voi parantaa energiatehokkuutta – ja samalla energiatodistusta merkittävästi. Alla listaus isommista ja pienemmistä keinoista, joilla vanhan omakotitalon energiatehokkuutta voi parantaa:

1. Vanhassa omakotitalossa suurimman energiankulutuksen aiheuttaa talon lämmitys – siitä saadaan siis myös suurimmat säästöt. Jos kohteessa on vanha öljykattila, se kannattaa korvata ekologisella ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla. Muutoksesta syntyneitä säästöjä voidaan käyttää esimerkiksi talon rakenteiden energiatehokkuuden parantamiseen. Sähkölämmitteisessä kodissa lämmitysenergian kulutusta voi hillitä ilmalämpöpumpulla. Osa rakennuksen tarvitsemasta sähköenergiasta voidaan tuottaa aurinkosähköpaneeleilla.

2. Käyttöveden ja lämmitysveden lämmittämiseen tarvittava energia tuotetaan ekologisimmin aurinkolämpökeräimillä. Suomen pimeässä talvessa vaihtoehto tarvitsee kuitenkin aina rinnalleen jonkun lämmitysjärjestelmän, kuten ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun.

3. Ennen 2010-luvun määräyksiä pientalojen yläpohjaan lisättiin eristettä paljon nykyistä vähemmän, joten vanhojen talojen yläpohjissa on usein ilmavuotoja, jotka aiheuttavat suurta energianhukkaa. Yläpohjan lisäeristäminen voi parantaa energiatehokkuutta merkittävästi.

4. Ilmanvaihdon energiatehokkuus syntyy lämmön talteenotto-ominaisuudesta. On hyvä varmistaa, että kodin kaikki ilmanvaihto kulkee ilmanvaihtoräppänöiden tai -laitteiden eikä rakenteissa tai seinissä ole ilmavuotoja. Myös vanhoihin, painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuihin kohteisiin on nykyisin tarjolla energiatehokkaita ja kustannustehokkaita ilmanvaihtoratkaisuja, jotka eivät vaadi rakenteellisia muutoksia. Ilmanvaihto on hyvä uudistaa esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

5. Ovet ja ikkunat ovat vanhoissa taloissa usein heikoimpia rakenteita ja niiden vaihto, huolto tai tiivistys voivat parantaa kodin energiatehokkuutta.

6. Jos mahdollista, valitse ekosähkö, joka tukee uusiutuvan energian tuotantoa. Eri ekosähköntarjoajat voi kilpailuttaa EKOenergian sivuilla.

7. Monelle on yllätys, että valaistus on lämmityksen jälkeen kotitalouksien merkittävin energiankuluttaja. Paras energiansäästö saavutetaan LED-lampuilla.

8. Hanki vanhojen laitteiden rikkoontuessa kotiin perus A-energialuokkaa tehokkaampia A+ tai A++ -laitteita, joiden sähkönkulutus on 25–40 % pienempi kuin A-luokan laitteilla. Liedeksi kannattaa hankkia induktioliesi, joka on energiatehokkuudeltaan paras.  

9. Sisälämpötilan alentaminen yhdellä asteella vähentää energiankulutusta viisi prosenttia. On hyvä muistaa, että lämmön kulutus on hiilijalanjäljessä aina suurempi asia kuin sähkön kulutus.

10. Asukkaiden energiankäyttötottumuksilla on yllättävän suuri vaikutus sähkölaskun suuruuteen. Energiansäästämisen voi aloittaa vaikkapa lämpimän veden, saunan tai kuivausrummun käytön järkeistämisellä. Lämpöenergian kulutusta voi vähentää esimerkiksi säätämällä suihkun painetta pienemmäksi. 

Haluatko tietää, mikä lämmitysratkaisu toisi sinulle eniten säästöjä? Ota yhteyttä >>

Mitä ovat tulevaisuuden energiaratkaisut? Lue 10 mielenkiintoista faktaa! >>

Pientalon omistaja, nosta talosi energialuokkaa – näitä hyötyjä saat! >>

Huikean säästöpotentiaalin omaavasta maalämmöstä on tullut pientalon omistajien suosikki >>

Lämpöykkönen