Siirry sisältöön

Aurinkopaneelien asennus mielessä – mistä liikkeelle?

Aurinkosähköjärjestelmät eli kansankielellä aurinkopaneelit tulevat nyt vauhdilla kotitalouksiin – ja miksipä eivät! Kyseessä on energiamuoto, joka on päästötön, meluton ja mikä parasta, aurinkopaneelien hankinnan ja asennuksen jälkeen sen tuottaminen on ilmaista.

Muista aurinkopaneelien asennusta harkitessa nämä kolme tärkeintä vinkkiä!

  • Suunnittele aurinkopaneelien asennus aurinkoenergian asiantuntijan kanssa, jotta aurinkosähköjärjestelmäsi vastaa juuri omaa sähkön käyttö-, varastointi- tai myyntitarvettasi.
  • Oikealla aurinkopaneelien sijoittelulla varmistat aurinkosähköjärjestelmäsi pitkän elinkaaren ja asianmukaisen turvallisuuden. Kiinnitä huomiota asiantuntevan asentajan valintaan.
  • Luo kontakti aurinkosähköjärjestelmäsi tuntevaan huolto- ja ylläpitokumppaniin, jotta laitteistosi palvelee sinua pitkään ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Aurinkopaneelien asentamista harkitsevan kannattaakin olla jo aikaisessa vaiheessa yhteydessä aurinkosähkön tuottamisen asiantuntijaan, jotta suunnittelu alkaa tarkoituksenmukaisista lähtökohdista ja vältytään harmillisilta yllätyksiltä.

Aurinkopaneelien asennus vaiheittain

Suunnittelu ja arviointi

Usein kotitalouden energiaa pohdittaessa erehdytään ajattelemaan sähköntarpeen kulkevan käsikädessä kiinteistön neliöiden mukaan – iso talo, iso kulutus ja toisinpäin.

Aurinkosähköjärjestelmän oikea mitoitus onkin tärkein suunnitteluvaihe. Moni yllättyy, kuinka yksilöllisiä kunkin kotitalouden tai vaikka mökin sähköntarve lopulta on. Lue myös Aurinkopaneelit omakotitaloon tai mökille – kannattaako hankinta?

Aurinkopaneelien asennukseen ja mitoitukseen vaikuttavat tekijät:

  • kiinteistön ja tontin ominaispiirteet
  • ilmansuunnat
  • asukkaiden määrä
  • sähkönkäyttötottumukset
  • tulevaisuuden laajennustarpeet.

Asiantuntijan kanssa suunnittelutapaaminen vie noin 1–3 tuntia. Mikäli mahdollista selvitä ennakkoon seuraavat asiat:

  • katon kunto (vaatiiko huoltoa tai korjausta)
  • käytettävissä oleva vapaa pinta-ala (tarkentuu suunnittelutyön edetessä)
  • kattorakenne/kattomateriaali
  • katon korkeus/kaltevuudet
  • sähkön vuosikulutus
  • onko asentaminen luvanvaraista (yhteys kuntakohtaiseen rakennusvalvontaan).

Mikäli aurinkopaneelien asennus katolle ei ole vaihtoehto voi paneelit asentaa myös ns. maa-asennuksena. Tähän asennustapaan liittyy samat lainalaisuudet kuin katollekin asennettaessa. Maa-asennuksena toteutettavan aurinkosähköjärjestelmän paneelit ovat kätevämmin asennettavissa suosiollisiin ilmansuuntiin ja juuri oikeaan kaltevuuteen.

Aurinkopaneelien asennus katolle on ensisijaisesti parempi vaihtoehto, sillä katolla paneelit eivät vie yhtään ylimääräistä pinta-alaa muilta pihamaan toiminnallisuuksilta. Jos paneelien katolle asentaminen ei tule kysymykseen, on hyvä tiedostaa, että maa-asennus on myös hyvä vaihtoehto.

Maa-asennusta harkitsevan on hyvä huomioida, että aurinkopaneelien asennus maalle on kustannuksena hieman suurempi, johtuen mm. perustus- sekä telinekustannuksista.

Hankinta

Kun päätös aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta on tehty, valitse toimittaja, joka tarjoaa markkinoiden luotettavimpia Tier1-luokituksen saaneita aurinkopaneeleita. Luokitus myönnetään taloudellisesti vakaille ja tuotteilleen 20–30 vuoden tuottotakuun tarjoaville valmistajille.

Laadukkaan toimittajan valitsemalla varmistat, että saat tarvittaessa apua vikatilanteissa, varaosia tai voit laajentaa järjestelmää tulevinakin vuosina.

Aurinkosähköjärjestelmän osat ja tarpeisto toimitetaan sovittuun osoitteeseen 3–5 viikossa, jonka jälkeen aurinkopaneelien asennustyö voi alkaa.

Asennus

Kun tilaus aurinkosähköjärjestelmästä on tehty, varataan asennusaika. Asennus kestää yhdestä kahteen päivää.

On hyvä varmistaa, että asennusajankohtana ennalta sovituilla työskentelyalueilla ja ylipäätään kohteen lähiympäristössä on tilaa työskennellä ja toimia.

Aurinkopaneelien asennuksessa sijoitteluun vaikuttavat muun muassa katon rakenteet, läpiviennit ja kattoturvatuotteet. Tärkeintä on toteuttaa asennus niin, etteivät kattorakenteet, aluskate tai asennettavat aurinkopaneelit vaurioidu tai aiheuta sijainnillaan muita turvallisuusriskejä.

Paneelit saadaan asennettua niin harja-, pulpetti- kuin tasakatollekin. Kiinnittäminen onnistuu kaikille yleisimmille kattomateriaaleille, joista kaikkein tavanomaisimpia ovat huopa, tiili tai pelti.

Kun aurinkopaneelit on asennettu katolle ja invertterin paikka on selvillä, asennetaan niiden välille kaapelit. Vetoja tehdessä pyritään tilanteen mukaan hyödyntämään jo olemassa olevia kaapelireittejä, mutta monesti kaapeli jää osittain näkyville.

Jyrkälle harja- tai tiilikatolle asennus on hitaampaa ja saattaa vaatia nosturin käyttöä, mikä saattaa nostaa asennuksen kokonaiskuluja. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä kulut luokitellaan osaksi asennustyötä ja näin ollen ne voi ilmoittaa suoraan kotitalousvähennyksiin.

Paneelien asennus vie noin 1–2 päivää.

Ylläpito ja seuranta

Aurinkopaneelien asennuksen jälkeen asentaja perehdyttää uuden aurinkosähköjärjestelmän omistajan laitteen käyttöön.

Käytännössä järjestelmä on helppohoitoinen, eikä vaadi käyttäjältä ihmeempiä erityistoimenpiteitä. Säännöllinen laitteiston tilan silmämääräinen tarkistus ja aurinkopaneelien puhdistus riittää. Tarvittaessa käyttäjä voi tilata paikalle huoltohenkilön tai laite voidaan mahdollisesti tarkistaa etänä.

Paneeliston puhdistus käsittää isompien paneelien toimivuuteen vaikuttavien roskien poiston (lehdet, risut ja muut roskat). Mikäli aurinkopaneelien pintaan on muodostunut pinttynyttä näkyvää likaa, tulee se poistaa vesipesulla.

Aurinkopaneelien naarmuttamista tulee välttää, eikä niiden päälle voi varata painoa, joten suosituksena on käyttää puhdistukseen ammattilaista, jolla on työn tekemiseen oikeanlaiset turva- ja työvälineet.

Saat meiltä aurinkopaneelit ja lämpöpumppuratkaisut yli 90 000 energiaremontin kokemuksella.

Lue myös: Aurinkopaneeleista saat energiaa myös ilmalämpöpumpulle

Lämpöykkönen