Siirry sisältöön

Energiansäästö kotona: Näin säästät energiaa, rahaa ja luontoa takuuvarmasti

Energiansäästö on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin vuosikymmeniin.  Energian hinta on jyrkässä nousussa, minkä etenkin suorasähköllä lämmittäjät ovat huomanneet.

Energiansäästö kotona on aina hyvä idea, vaikka oma sähkösopimus olisi edullinen, tai vaikka valtio ei säästöön erikseen patistaisi. Energiansäästö säästää sekä lompakkoa että luontoa.

Lue eteenpäin ja ota käyttöön energiansäästövinkit, jotka toimivat asumismukavuudesta tinkimättä. 

Vinkit sopivat etenkin sähkölämmitteisiin omakoti- ja rivitaloihin, mutta myös kerrostaloasunnossa energiaa voi säästää samoilla neuvoilla.

energiansäästö lämmitys

Energiansäästö lämmityksessä on tehokkainta 

Lämmitys on kiistämättä suomalaisen suurin energiansäästön kohde kotona. Etenkin sähkölämmitteisissä taloissa huoneilman lämmitys vie suurimman osuuden sähkönkulutuksesta – arviolta noin 50 %. Tämän jälkeen eniten sähköä kuluttavat käyttöveden lämmitys ja taloussähkö.

Lämmitys lohkaisee sitä suuremman osuuden, mitä vanhempi rakennus on kyseessä – jopa 80 % energiasta voi kulua lämmitykseen.

Energiansäästön haaste lämmityksessä on se, että Suomessa on pitkä lämmityskausi. Villasukkien lisäksi on onneksi ratkaisuja, joilla kodin energiansäästöä voi parantaa asumismukavuudesta tinkimättä.

Yksi parhaita tapoja säästää lämmityskuluista on ottaa suorasähkölämmityksen rinnalle ilmalämpöpumppu. Se soveltuu lähes minkä vain lämmitysjärjestelmän kylkeen, mutta erityisen tehokas se on sähkölämmitteisissä pientaloissa.

Jos sinulla taas on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu voivat olla parempi ratkaisu.

Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan ympärivuotisessa käytössä, kesällä viilentäen ja talvella lämmittäen. Kesällä viilennys on edullista, koska lämpötilaero ulkotiloihin on pieni (esimerkiksi viilentäessä 24 asteeseen, kun ulkona on 30 astetta).

Vaikka lämpöpumppu ei yksin lämmitä taloa pakkasilla, se vähentää merkittävästi päälämmönlähteen tarvetta. Keskitalvella sähköä kuluu eniten, jolloin ilmalämpöpumpun tuottama hyöty on suurin. 

Ilmalämpöpumput tuottavat lämpöä jopa -25 asteeseen saakka. Tästä alhaisemmissa lämpötiloissa se ei silti tuhlaa sähköä, mutta se tarvitsee rinnalleen enemmän toista lämmönlähdettä, kuten sähköä, öljyä tai puuta. 

Koska pitkät pakkasjaksot kestävät harvoin enää paria viikkoa pidempään, ilmalämpöpumppu tuo merkittävää hyötyä talvikauteen. Jopa 85 % omakotitalon energiasta kuluu noin puolen vuoden aikana, loka-maaliskuussa, jolloin ilmalämpöpumpun edut ovat suurimmillaan.

Mitä suurempi ja vanhempi talo on kyseessä, sitä enemmän ilmalämpöpumpulla voi säästää lämmityskaudella.

Energiansäästövinkit kotiin – 8 toimivaa tapaa 

1. Alenna huoneiden lämpötilaa.

Lämmitys lohkaisee ylivoimaisesti suurimman osuuden energiankulutuksesta. Jo yhden asteen pudotus tuo noin 5 % säästön lämmityskuluihin! Optimaalinen lämpötila sisätiloissa on suositusten mukaan 20–22 astetta. Jos olet tottunut korkeampaan lämpötilaan, asteita kannattaa vähentää vähitellen.

Jos kaikissa suomalaiskodeissa laskettaisiin lämpötilaa yhdellä asteella, lämmitysenergiaa säästyisi jopa 2 terawattituntia. Tämä vastaa 90 000 sähköllä lämpiävän omakotitalon vuosittaista kulutusta!

2. Vähennä lämpötilaa reilummin tiloista, jotka ovat vähemmällä käytöllä (mm. autotallit, varastot, vierashuoneet ja kesämökit).

Jopa noin 10 asteen ylläpitolämpötila sopii useimpiin kohteisiin. Ylläpitolämpötilan voi toteuttaa energiatehokkaasti ilmalämpöpumpulla, jota voi käyttää vuoden ympäri. Energiansäästö toteutuu helposti ja huomaamatta!

3. Tarkasta lattialämmityksen oikea lämpötila.

Sopivasti lämmin lattia tuntuu jalkapohjissa mukavalta, mutta ei kuumalta. Kylpyhuoneen lattialämmitystä voit tehostaa käyttämällä ajastinta ja sulkemalla lämmityksen pois, kun et ole kotona.

4. Vähennä energiankulutuksen tarvetta pysyvästi ilmalämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumpulla voit säästää jopa 30–50 % omakotitalon lämmitysenergiasta. Ilmalämpöpumppu ei korvaa päälämmönlähdettä, mutta se auttaa vähentämään päälämmitysjärjestelmän kulutusta.

5. Säästä lämmintä käyttövettä.

Lämmitysenergiaa kuluu käyttöveden lämmittämiseen esimerkiksi suihkussa, tiskatessa ja pyykätessä. Talousveden lämmitys sähköllä vie vuodessa satoja euroja. Suihkussa lotraamista ei turhaan suositella vähentämään, sillä keskivertosuomalainen käyttää vuorokaudessa jopa 120 litraa vettä. On myös hyvä idea vaihtaa vesikalusteet vettä säästäviin malleihin.

6. Sauno tehokkaasti ja harkiten.

Sähkökiukaan lämmittäminen on kodin suurimpia energiasyöppöjä! Parin tunnin viikoittaisesta saunomisesta kertyy vuosittain kymmeniä euroja. Saunaan kannattaa mennä heti sen lämmettyä ja lämmittää sauna yhtenä päivänä koko porukalle.

7. Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä.

Modernin kodin sähkölaitteet ovat kovia kuluttamaan energiaa. Sammuta siis sähkölaitteet, joita et käytä – tietokoneet, televisiot ja kodinkoneet vievät yllättävän paljon energiaa. Kun hankit uusia sähkölaitteita, hanki ne korkean energiatehokkuuden laitteina.

8. Seuraa energiankulutustasi.

Sen avulla tiedät, mitkä toimenpiteet tehoavat, ja milloin energiaa kuluu eniten. Sähkönkulutusta voi seurata esimerkiksi sähköyhtiön verkkopalveluista, laitekohtaisilla mittareilla, vedenkulutuksen mittareilla ja monen ilmalämpöpumpun sovelluksesta.

energiansäästö seuranta

Lue myös: Ilmalämpöpumppu 1930-luvun sähkölämmitystaloon

Miksi ilmalämpöpumpun sähkönsäästö on kustannustehokkainta?

Kaikista energiatehokkuustoimista ilmalämpöpumppu on kustannustehokkain. Tämä johtuu siitä, että investointina se on muita lämpöpumppuja kevyempi.

Jos maksat ilmalämpöpumppusi kuukausierissä, on sähkölaskusi ja uuden ilmalämpöpumpun yhteiskustannus yleensä vanhaa sähkölaskuasi halvempi.

Tehokas ilmalämpöpumppu säästää useita satoja euroja vuodessa – nykyisillä energian hinnoilla säästö nousee jopa tuhansiin euroihin.

Esimerkkilaskelma: 

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa, joka kuluttaa normaalisti 15 000 kwH vuodessa, ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä vuodessa 6000 kWh verran. Heinäkuun 2022 hintojen perusteella säästö on jopa 1100 euroa. Lähde.

Ilmalämpöpumpulla varmaa sähkönsäästöä

  • Laskee lämmityskuluja vähintään 20-30 %. 
  • Toimii päälämmitysjärjestelmän rinnalla ja vähentää sen kuluja. 
  • Suurin hyöty sähkölämmitteisissä pientaloissa.
  • Toimii niin sähkö-, öljy- kuin puulämmityksen rinnalla.
  • Sopii omakotitaloihin, mutta myös autotalleihin, kesämökeille ja varastotiloihin.

Lämpöpumppujen takaisinmaksuaika on juuri nyt historiallisen lyhyt.

Lue lisää ilmalämpöpumpun hyödyistä. 

Käytä ilmalämpöpumppua energiaa säästäen 

Ilmalämpöpumppu tuo tuo parasta energiansäästöä, kun kiinnität huomiota sen energiatehokkaaseen käyttöön.

  • Älä käytä ilmalämpöpumppua automaattiasetuksilla, etenkin jos kyseessä on myös lämmittävä pumppu. Esimerkiksi jos lämmität takan ja lämpöpumpun pyynti on +22 lämpötila, ilmalämpöpumppu alkaa automaattisesti viilentää, jos lämpötila nousee tämän yli edes hetkellisesti.
  • Pidä laite päällä jatkuvasti lämmitys- ja viilennyskauden ajan. Jos laitat sen päälle vain esim. iltaisin, se joutuu käymään suuremmalla teholla niin viilennykseen kuin lämmitykseen. 
  • Säädä päälämmönlähteen lämpötila 2-3 astetta viileämmälle kuin ilmalämpöpumpun pyyntilämpötila. 
  • Nosta puhallustehoa mieluummin kuin muutat lämpötilapyyntiä. Pyyntilämpötila voi olla isompi kuin haluttu lämpötila, sillä puhallustoiminto levittää viileän tai lämpimän ilman ympäri kotia.
  • Jos lämmität myös puulla, käytä automaattista takkatoimintoa, joka levittää takan lämmön tasaisesti ympäri rakennusta.
  • Puhdista sisäyksikön suodatin säännöllisesti, jotta sinne ei keräänny pölyä, mikä heikentää (energia)tehokkuutta.

Entä millaista energiansäästöä maa- tai ilmavesilämpöpumpulla voi saada? 

Kun ajattelemme pitkäaikaista energiansäästöä, lämmitysjärjestelmän parantaminen tai uusiminen ympäristöystävällisillä ratkaisuilla tuo huomattavaa säästöä.

Etenkin öljylämmityksen aikakausi alkaa olla auttamatta mennyttä aikaa, ja sen uusimisen sijaan kannattaa rinnalle hankkia lämpöpumppu – tai vaihtaa järjestelmä kokonaan. 

Ilma-vesilämpöpumput ja maalämpöpumput ovat investointina suuremmat kuin ilmalämpöpumppu, mutta ne tuovat myös laskennallisesti suuret elinkaarisäästöt. Näillä energianhinnoilla myös takaisinmaksuaika on historiallisen lyhyt.

  • Ilma-vesilämpöpumppu sopii mihin vain pientaloon, jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Sen avulla voit vähentää 50-70% lämmityskuluissa, samalla kun kutistat lämmityksestä koituvia hiilidioksidipäästöjä jopa 70 %. 

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpuista ja lue myös: ilma-vesilämpöpumpun 20 usein kysyttyä kysymystä

  • Maalämpöpumppu vähentää lämmityskuluja jopa 50–80% niin sähkö- kuin öljylämmitteisissä kodeissa. Lue lisää maalämmön sähkönkulutuksesta. Se voidaan asentaa minkä vain lämmitysjärjestelmän rinnalle tai korvaajaksi. Kaiken lisäksi maalämpö pienentää lämmityksen hiilidioksidipäästöjä radikaalisti – jopa 80 %.

Lue lisää maalämmöstä.

Haluatko arvion energiansäästön mahdollisuuksista?

Ota yhteyttä ja käydään läpi, millainen lämmitys- ja viilennysratkaisu sopii sinun kotiisi parhaiten. Saat meiltä lämpöpumppujen asennukset yli 60 000 energiaremontin kokemuksella. 

Ota yhteyttä!

Jos haluat oppia lisää energiansäästöstä lämpöpumpuilla, lataa ostajan opas: 

Ostajan opas: Ilmalämpöpumppu

Maalämpö- vai ilmavesilämpöpumppu – ostajan opas

Lämpöykkönen