Siirry sisältöön

Energiaremontti omakotitaloon: Varma tapa pienentää sähkölaskua ja hiilijalanjälkeä

Energiaremontti on parhaita tapoja parantaa omakotitalon energiatehokkuutta ja karsia löysät pois sähkö- ja lämmityslaskusta. Samalla kiinteistö säilyttää arvonsa ja ympäristökin kiittää.

Energiaremonttien takaisinmaksuajat ovat energiakriisin aikana historiallisen lyhyet. Jos sähkön hinta pysyy korkealla, se voi jopa puolittaa aikaisemmat takaisinmaksuajat, koska lämpöpumput pudottavat parhaimmillaan energiankulutuksen määrän jopa neljäsosaan nykyiseen verrattuna.

Mutta millainen projekti omakotitalon energiaremontti käytännössä on? Ja mitkä myytit ilma-vesilämpöpumpun toiminnasta on syytä kumota?

Lue lämpöpumpulla toteutettavan energiaremontin ABC.

Energiaremontti omakotitaloon – Mitä ja miksi? 

Energiaremontissa talon vanha lämmönjakotapa vaihdetaan uuteen järjestelmään, joka on energiatehokkaampi. Lämpöpumpputekniikalla energiaremontti toteutetaan muuttamalla vanha järjestelmä esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön.

Lämmitys vie suurimman osan suomalaisten omakotitalojen energiankulutuksesta, mikä tuntuu monen lompakossa lämmityskauden aikana. Energiaremontin tarkoitus on pienentää energiankulutusta sekä kustannuksia, että modernisoida lämmönjakotapa. Energiaremontilla voit siis tasata asumisen kustannuksia, jotka ovat heitelleet arvaamattomasti viime aikoina.

Energiaremontti on myös todellinen ekoteko, koska se pienentää asumisen hiilijalanjälkeä pitkälle tulevaisuuteen. Lämmitys muodostaa suurimman osan asumisen hiilijalanjäljestä, joten siihen tehtävät muutokset ovat merkittäviä.

Kolme syytä energiaremontille: 

 • Lämmityslasku pienenee, sillä lämmönjakotapa uusitaan energiatehokkaammaksi. Lämpöpumput säästävät keskimäärin 40–80 % lämmönkulutusta.
 • Asumisen hiilijalanjälki pienenee. 
 • Kiinteistön arvo säilyy – tai nousee modernin ja energiatehokkaan järjestelmän ansiosta.

Lue myös: Energiansäästö kotona: Näin säästät energiaa, rahaa ja luontoa takuuvarmasti

Ilma-vesilämpöpumppu - LämpöYkkönen

Millaiseen kohteeseen energiaremontti sopii?

Energiaremontin voi tehdä käytännössä mihin vain kiinteistöön; omakotitaloon, rivitaloon tai taloyhtiöön.  

Paras aika energiaremontille on silloin, kun lämmityskustannukset tuntuvat kohtuuttoman suurilta. Nyrkkisääntönä remontti on kannattavin vanhoissa omakotitaloissa, joissa on öljylämmitys tai suorasähkölämmitys. 

Energiaremontin ajankohdalle on kaksi nyrkkisääntöä:

1) Kun vanha lämmitysjärjestelmä alkaa olla tiensä päässä, tai kun on aika uusia esimerkiksi öljy- tai sähkökattila.

 2) Kun haluat edullisemman ja ympäristöystävällisemmän lämmitysmuodon (esimerkiksi pois öljylämmityksestä). Korkeilla sähkön hinnoilla säästöä kertyy ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen.

Millaisia ratkaisuja energiaremontin toteutukselle on?

Energiaremontin laajuus riippuu pitkälti talon koosta, tarpeista ja nykyisen järjestelmän laajuudesta. 

Esimerkkejä suosituista energiaremonteista:

 • Suorasähkön vaihto ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön.
 • Öljylämmityksen vaihto maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun.
 • Kaukolämmön vaihto maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun.
 • Pelletti-, hake- tai puulämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön.
 • Takka- ja aurinkolämmityksen tueksi ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpö. 

Lue kokemus: Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen tilalle omakotitaloon

Ilma-vesilämpöpumppu
Ilma-vesilämpöpumppu

Öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön on suosittu ja varsin vaivaton energiaremontti.

Entä jos käytössä ei ole vesikiertoista lämmönjakoa? Energiaremontti on tällöinkin mahdollinen, vaikka alkuinvestointi ja remonttityö ovat suuremmat. Talon lämmönjakotapa muutetaan vesikiertoiseksi, mikä mahdollistaa lämmön kierrätyksen esim. lattialämmityksessä ja pattereissa. Aiemmin tällaiset remontit olivat harvinaisia, mutta yhä useammin koko järjestelmän muutos on pitkällä aikavälillä kannattavampi kuin nykyisen kalliin järjestelmän käyttö.

Jos energiaremontti ei ole ajankohtainen tai mahdollinen, lämpöpumpuilla voit silti parantaa talon energiatehokkuutta. Ilmalämpöpumpulla voit myös vähentää nykyisen lämmönlähteen kustannuksia tehokkaasti – silloin puhutaan hybridilämmityksestä.

Lue myös: Lämmitysjärjestelmävertailu – maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu? 

Kannattaako ilma-vesilämpöpumpun asennus pohjoisiin olosuhteisiin?

Energiaremontin kohdalla moni miettii ilma-vesilämpöpumpun sopivuutta Suomen talveen. Onko laitteesta kovalla pakkasella hyötyä? Entä kun sähkön hintakin nousee pakkasilla?

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergian nimensä mukaisesti ulkoilmasta, ja siirtää sen vesikiertoiseen järjestelmään pattereiden ja esimerkiksi lattialämmityksen kautta. Laitteen hyötysuhde on parhaimmillaan ennen kuin pakkanen laskee alle -20 asteeseen. Tästä alemmilla asteilla ilma-vesilämpöpumppu alkaa ottaa energiaa joko omista sähkövastuksistaan tai rinnalla olevasta varalämmitysjärjestelmistä.

Vaikka ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde laskee kovalla pakkasella, energiaremontti tulee silti kannattavaksi monesta syystä.

 • Ilma-vesilämpöpumppu pudottaa sähkön kulutusta kokonaisuutena vuositasolla jopa 80 prosenttia. Etenkin suorasähkölämmitykseen verrattuna ilma-vesilämpöpumpun tuottama hyöty maksaa itsensä takaisin nopeastikin. 
 • Pitkät pakkasjaksot ovat Suomessa entistä harvinaisempia ja niitä on vuositasolla noin kahden viikon verran – myös Sodankylän korkeuksilla.
 • Ilma-vesilämpöpumpun tuottama vuosittainen säästö on niin merkittävää etenkin suorasähkötaloissa, että se kompensoi myös parin viikon pakkasjaksojen piikit.
 • Parhaiden ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhde ja toimintavarmuus on erinomainen myös talvella. Esimerkiksi Viessmannin ilma-vesilämpöpumput on suunniteltu pohjoisen vaativiin olosuhteisiin. 

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu: 20 usein kysyttyä kysymystä

Lisäksi on hyvä muistaa, että sähkön hintapiikit osuvat kovimpien pakkasten aikaan. Sähkön hinta tulee tasaantumaan lämmityskauden loputtua, mikä tasaa myös ilma-vesilämpöpumpun sähkönkulutusta.

Sähkön hinta tulee ennen pitkää tasaantumaan. Energiaremontti ilma-vesilämpöpumpulla tuottaa säästöä nopeasti, mutta on myös pitkän aikavälin sijoitus.

Ilma-vesilämpöpumppua on hyvä ajatella myös ekologisena investointina, sillä se on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin öljy- tai kaasulämmitys. Öljyn, maakaasun ja muiden fossiilisten lämmönlähteiden aikakausi on tulossa loppuunsa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi öljyn ja maakaasun hinnat pysyvät epävarmoina.

Entä rahoitus ja takaisinmaksuaika?

Energiaremontin hintahaitari riippuu paljon talosi koosta, uusittavasta järjestelmästä ja erilaisista tarpeistasi. Tyypillinen lämmitysjärjestelmän uusimisen hinta liikkuu 15 – 25 000 euron tietämissä. Pyydä kustannusarvio yhteydenottolomakkeella, ja saat sinulle lasketun hinta-arvion.

Hinta voi tuntua paperilla suurelta, mutta käytännössä remontti maksaa itsensä aina takaisin. Emme oikeastaan koskaan lähde toteuttamaan remonttia, joka ei lupaa tuottoa.

Energiaremonttia ei myöskään tarvitse maksaa kerralla, vaan siihen on tarjolla edullisia rahoituksia ilman kuluja ja korkoa.

Lue lisää rahoitusvaihtoehdoista.

Jos maksat remontin osissa, voit rahoittaa sen kertyneillä säästöillä. Toisin sanoen uusi kuukausieräsi voi olla pienempi kuin entinen lämmityslaskusi. Tämä johtuu siitä, että lämpöpumput säästävät energiaa ensimmäisestä käyttöpäivästään lähtien. 

Uusi kuukausieräsi voi olla pienempi kuin entinen lämmityslaskusi.

Kaiken kukkuraksi on hyvä muistaa, että energiaremontti lisää myös kiinteistösi houkuttelevuutta myyntitilanteessa ja nostaa sen arvoa.

Energiaremontin tuet ovat rahanarvoisia

Energiaremontin rahoituksesta tekee vielä edullisemman se, että valtio tukee vaihtamista ekologisempaan lämmitysmuotoon.

Kaikkiin lämpöpumppujen asennuksiin voi hakea kotitalousvähennystä.

Öljylämmityksen vaihtajille annetaan isompia porkkanoita:

 • Korotettu kotitalousvähennys on saatavilla vuoteen 2027 saakka. 
 • ELY-keskus tarjoaa tukea öljylämmityksen vaihtoon 4000 euroa ainakin vuoden 2022 ajan.

Lue lisää: Öljylämmityksen vaihto lämpöpumppuun 

 Molempia tukia ei voi valita samaan remonttiin, ja monelle helposti saatavilla oleva kotitalousvähennys on ensimmäinen valinta.

Korotettu kotitalousvähennys on öljylämmityksen vaihtajille maksimissaan 3 500 euroa per henkilö. Vähennyksen voi hakea yhdessä puolison kanssa, jolloin pariskunta voi saada yhteensä 7000 euroa vähennystä.

Kotitalousvähennystä voi tietenkin hakea kaikista lämpöpumppujen asennuksista. Vähennys myönnetään asennuksen osuudesta, ei itse laitteesta. Verottaja myöntää vähennyksen – lue lisätietoja verottajan sivuilta. 

Millainen työ energiaremontin toteutus on?

Energiaremontti lämpöpumpulla on sinulle varsin vaivaton toimenpide, joka on valmis 2–4 työpäivän aikana. Voit asua sen aikana talossa normaalisti. Ainoa asia, mihin kannattaa varautua, on lyhytaikainen veden käyttökatko ilma-vesilämpöpumpun asennuksen aikana.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus on energiaremontti kevyimmästä päästä.

Tyypillinen energiaremontin kulku: esimerkkinä ilma-vesilämpöpumpun asennus taloon, jossa on valmiiksi vesikiertoinen lämmönjakotapa:

 1. Käymme läpi tarjousprosessin ja sovimme asennuspäivän.
 2. Puramme vanhat laitteet teknisesti tilasta.
 3. Asennamme uuden yksikön talon tekniseen tilaan.
 4. Asennamme ulkoyksikön.
 5. Valmista! Ohjeistamme ilma-vesilämpöpumpun käytön ja seurannan. Automaation ansiosta se on sinulle helppoa. 

Jos puolestaan haluat siirtyä vesikiertoiseen järjestelmään ensimmäistä kertaa, silloin saneeraus on suurempi ja pidempiaikaisempi projekti. Tarkan arvion kestosta ja kustannuksista saat ottamalla yhteyttä. 

Energiaremontit tuhansien remonttien kokemuksella ja pitkällä takuulla

Oletko harkinnut energiaremonttia? Ota yhteyttä ja käydään läpi sinulle sopivia vaihtoehtoja. Saat arvion kustannuksista ja takaisinmaksuajasta pikaisesti.

 Meillä on kokemusta yli 60 000 energiaremontista, joita olemme toteuttaneet niin omakotitaloihin, rivitaloihin, uudiskohteisiin kuin taloyhtiöihin. 

>> Ota yhteyttä täällä tai täytä tämän sivun lomake, ja palaamme asiaan. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

> Lue asiakkaidemme kokemuksia. 

Voit pyytää tarjouksen alla olevan lomakkeen kautta!

Haluan tarjouksen seuraavista tuotteista
Rahoitus
Markkinointilupa
Tietosuojaseloste(Pakollinen)